Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym???

W-waBiker

Recommended Posts

hi,

jednych podbuduję innych załamię, powoli wychodziłem z szoku po wycenie stanu surowego otwartego (fundamenty - lane, izolacje fundamentów, ściany parter i poddasze + krycie domku 120m (8x11,25) 2x komin, dach dwuspadowy - jedno okono połaciowe + właz + orynnowanie) 33000 - robocizna :cry: , następna wycena z zakupem materiałów przez wykonawce 1510000 (bk 24, strop teriva, dachówka cementowa i orynnowanie z metalu)!!!!! jeszcze się trzęsę!! :x :x :x , (szacunkowy koszt materiałów (dobrej i bdobrej jakości to max 75-80tys (w tym dachówka cermiczna) ), a pierwsze wstępne wyceny (z których z różnych względó nie skorzystałem to 13 i 16tys w tym pierwsza bez dachu)

dalej szukam!

JAK SKUTECZNIE OBNIŻYĆ SOBIE CIŚNIENIE?????

może ktoś poleci sprawdzoną ekipe z okolic mojego miasta???

pozdrawiam

i nie załamujcie się :D

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hi,

jednych podbuduję innych załamię, powoli wychodziłem z szoku po wycenie stanu surowego otwartego (fundamenty - lane, izolacje fundamentów, ściany parter i poddasze + krycie domku 120m (8x11,25) 2x komin, dach dwuspadowy - jedno okono połaciowe + właz + orynnowanie) 33000 - robocizna :cry: , następna wycena z zakupem materiałów przez wykonawce 1510000 (bk 24, strop teriva, dachówka cementowa i orynnowanie z metalu)!!!!! jeszcze się trzęsę!! :x :x :x , (szacunkowy koszt materiałów (dobrej i bdobrej jakości to max 75-80tys (w tym dachówka cermiczna) ), a pierwsze wstępne wyceny (z których z różnych względó nie skorzystałem to 13 i 16tys w tym pierwsza bez dachu)

dalej szukam!

JAK SKUTECZNIE OBNIŻYĆ SOBIE CIŚNIENIE?????

może ktoś poleci sprawdzoną ekipe z okolic mojego miasta???

pozdrawiam

i nie załamujcie się :D

33000zł dobra cena,co tu sie trzęść :)

My teraz mamy wycenę na murarkę 22 000. Dach bez zmian 8 000 = 30 000 zł. Nie wydaje mi się , że to dużo za taką robotę, choć zdaję sobie sprawę z tego, że pewnie taniej też byśmy znaleźli. Ale co do taniości to ja już dziękuję :evil: raz zobaczyliśmy jak wygląda taka taniość i wystarczy. Na swoim domu na pewno nie będę eksperymentować, dlatego ekipy mamy sprawdzone. I przynajmniej dość spokojnie możemy podejść do budowy, bez obawy, że będzie coś nie tak.

1.Zebranie humusu 300zł

2.Wykop fundamentowy -samodzielnie

3.Fundamenty+sciany fundamentowe całość z ociepleniem 3500 /56mb ław 60cm szerokosci+trzy stopy pod słupy +ściany fundamentowe murowane z bloczków M-6 24*38*12 9warstw+dysperbit 3x+styropian 10cm na ścianę fundamentową i na to jeszcze 2*dysperbit/

4.Ściany parteru i ściany działowe 10000 /z BK 24cm zewnętrzne + działówki 12cm 180m2 pow. ścian zewnętrznych około 100m2 ścian wewnętrznych/

5.Kominy systemowe IBF 2 sztuki na wys. 6,60m + 7kominów wentylacyjnych na wysokość 4m-powyżej "giętkimi rurami" podejście pod dachówki kominkowe/ całość 1000zł

6.Wieńce i podciągi lane "z gruchy" ca 70mb 2000zł

7.Wykonanie 135m2 zasypki piaskowej mechaniczne+zagęszczenie "skoczkiem" ręczne warstwami co 20cm oraz wykonanie podbetonów grubości 10cm*135m2 razem 1450zł

8.Konstrukcja więźby dachowej 240m2 szacuje około 3000zł bo cena była za całość z montażem

9.Pokrycie dachu dachówką ceramiczną+łacenie+izolacje+orynnowanie

23zł/m2 razem 5500zł

10.I teraz mam wycenę na taras 28m2 z bloczków M-6 + schody wejściowe "duże" 3000zł

11. Dodaje jeszcze około 3000zł za koparkowego w różnych trudnych momentach:) oraz różne duperele

Dom parterowy bez stropu betonowego powierzchni zabudowy 169m2 z tarasem - powierzchni użytkowej ca. 130m2

Razem 32750zł

Oczywiście ceny za samą robociznę.

Razem z materiałami wyszło 105tys do stanu surowego otwartego, wtym jeszcze rozprowadzenie kanalizacji,przyłącze wody,przyłącze prądowe...

Dom powierzchnia 180m2, w tym garaz 30m2,

Fundament kopany recznie, sciany zew. i dzialowe z maxa, strop teriwa, 4 kominy, scianka kolankowa= 16tys

Dach 250m2, cztero polaciowy,wiezba, dachowka Creatona, 7 okien polaciowych, cztery kominy do obrobki+ wszystkie pozostale obrobki, montarz rynien, podbitka= 12,5tys

Geodeta=300zl

Hamus=200zl

W sumie calosc robocizny za stan surowy=29tys i uwazam ze jest to dobra cena i niezamiezam juz szukac nic taniej, dodam jeszcze ze sa to sprawdzone, dobre ekipy z polecenia, ktorych efekty pracy ogladalam.

Pozd

System oceny mamy taki:

- jeździmy po okolicy i oglądamy budowy w naszej technologii (ściany trójwarstwowe z ceramiki - my akurat mamy maxy-wełnę -cegłę); jeśli podoba się nam plac budowy (jest czyto, schludnie, widać pracujących ludzi a nie obiboki), to

- spisujemy z tablicy budowy albo od wykonawców namiary na właściciela;

- dzwonimy i wypytujemy, czy jest zadowolony; jeśli tak, to

- umawiamy się z wykonawcą i bierzemy od niego namiary na inne budowy i ich inwestorów, też w naszej technologii [to b. ważne, żeby znali daną technologię - np. ekipa, która budowała domy modelowe Muratora, wywarła na nas początkowo b. dobre wrażenie, ale potem okazało się, że NIGDY nie budowali ścian trójwarstw. - poza garażem przy jednym domu modelowym; a my nie chcielibyśmy być królikami doświadczalnymi. ja byłam raz, gdy uczennica mojej fryzjerki uczyła się na mnie robic trwałą, i więcej nie chcę);

- obdzwaniamy właścicieli, wypytujemy, pytamy o wady ekipy, o problemy, jakie były; w tzw. międzyczasie

- wykonawca składa nam ofertę; jeśli cena odstrasza - to rezygnujemy; jeśli jest sensowna, to

- jedziemy na ich budowy z jakimś budowlanym fachmanem (np. z kierownikiem budowy, a raczej z jednym z kandydatów na kierownika - niestety nie mamy go jeszcze wybranego).

No i w ten sposób została nam jedna ekipa - raczej fachowa (baaardzo entuzjastyczne referencje od 12 (!) inwestorów) choć niestety nie najtansza. Mamy z nimi podpisać umowę w styczniu, więc póki co, szukamy, czy nie znajdzie się ktoś również solidny, a tańszy.

A na placu budowy zwracamy uwagę m.in. na to:

- czy sciany są równo murowane,

- czy jest porządek (np. ci nasi nie mieszają, jak inni, betonu na ziemi, tylko na folii),

- czy więźba jest intensywnie zielona (czyli czy się przykładają do malowania, czy robią to byle zbyć),

- ile papy lub folii wystaje (przy wywijaniu na zakład).

Pozdrawiam - i przepraszam za przydługi post.

Joasia.

Beton mieszaja na folii??

Nie w betoniarce?

Grabiami?

A peciowanie wieźby kolorantami to chyba dla ozdoby ,hihihi

Jedynie ciśnieniowa impregnacja cos daje.

Ciekawe metody

Ewik_1 zanim zadasz pytanie wypadaloby chociaz przeczytac kilka postow w temacie w ktorym szukasz porady.

Kilka postow wczesniej pisalam ile za taka sama jak twoja powierzchnie zaplace ja, wyszczegolnilam tez zakres robot.

Wiesz aik przeczytałam cały temat, ale nie dał mi jasnej odpowiedzi, więc zadałam pytanie z prośba o radę.

Poza tym liczyłam na opinii inwestorów z W-wy, bo jednak budujesz w innym regionie :lol:

Ewik_1 podalas praktycznie tylko powiezchnie domu i rodzaj materialow, natomiast nienapisalas nic na temat bryly budynku, powiezchni i rodzaju dachu, ilosci okien czy wykuszy itd.

No i nienapisalas jaki zakres robot wliczony jest w te 40tys np. czy dach z orynnowaniem i podbitka, kominy z klinkieru itd. czesto jest to niewliczane przez ekipy do stanu surowego.

Bez tych informacji jest bardzo trudno rzetelnie odpowiedziec na twoj post