Andrzej 1964 12.11.2006 02:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Ciąg dalszy do poprzedniej wypowiedzi..Zapomniałem dodać wycenę ułożenia dachu na Izoldzie jaką dostałem 2 dni temu. Pokrycie 260 m2 dachu dachówką cementową Euronita + wstawienie 6 okien połaciowych Veluxa + orynnowanie stalowe 26 800 zł brutto. Dachówką ceramiczną trochę drożej bo 39 900 zł. Czekam na wycenę z innych firm.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej 1964 12.11.2006 02:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Proszę budujących o komentaże czy nie przepłaciłem. Z czytanych wcześniejszych wypowiedzi wynika ,że większość buduje za tańsze pieniądze. Ciekawe byłyby wypowiedzi osób, które zakoczyły swoje stany surowe.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturW43 13.11.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Proszę budujących o komentaże czy nie przepłaciłem. Z czytanych wcześniejszych wypowiedzi wynika ,że większość buduje za tańsze pieniądze. Ciekawe byłyby wypowiedzi osób, które zakoczyły swoje stany surowe. Pozdrawiam Witam. Można prosić o namiary tej ekipy, który u Pana budowała? Ceny wydają mi się realne, rozpoczynam budowę na wiosnę, wieć jestem bardzo zainteresowany. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www333 13.11.2006 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Wierze ze faktycznie tyle Pan zaplacil. Jednakze w wycenie firmy Archipelag, koszt materialow (samych materialow!) to od 120 -140tys. plus wszyscy na tym forum narzekaja jak to ostatnio wszystko podrozalo. Wiec jak to mozliwe ze wycena firmy rozbiega sie tak drastycznie z rzeczywistoscia - jest ona dwukrotnie wyzsza?! Sam przymierzam sie do budowy w przyszlym roku i zastanawiam sie caly czas czy aby napewno mnie na nia stac. Pozdrawiam Jestem po zakończeniu stanu surowego domu z pracowni Archipelag. Projekt Izolda o powierzchni 150m2 + 20m2 garażu. Budowa rozpoczęta 10 lipca, zakończona 20 września 2006. [http://www.archipelag.pl/projekty-zopisem.php?KatID=3990500] Koszt robocizny wyniósł mnie 24 000 zł. Koszt materiałów 75 000 zł. Wykonane prace przez firmę budowlaną: - wykop pod fundament, wylanie ławy z gruszki, murowanie, ocieplenie, izolacja fundamentu - murowanie ścian nośnych i działowych parteru i poddasza - wylanie stropu nad parterem - murowanie dwóch kominów i kominka zewnętrznego (cegła klinkierowa) - wykonanie więźby dachowej z pełnym deskowaniem i pokryciem papą - chudziak na parterze - taras i schody zewnętrzne - rozprowadzenie rur instalacji ściekowej W kosztach materiałów uwzględniaono paliwo, napoje i alkohol. Mury z pustaka ceramicznego U220. Towar z cegielni w Radzyminie. Reszta materiałów z hurtowni w Kobyłce, Zielonce i Wołominie. W cenie usługi nadzór kierownika budowy. Na wiosnę umówiony jestem na dokończenie elewacji z klinkieru za 1,20zł od cegły. Pozdrawiam [/url][http://www.archipelag.pl/projekty-zopisem.php?KatID=3990500] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 15.11.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Witam.Ile moze kosztowac stan surowy zamkniętyhttp://www.projektygotowe.pl/projekt/3h0/19.htmlSciana 2W silka i styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www333 15.11.2006 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Witam. Ile moze kosztowac stan surowy zamknięty http://www.projektygotowe.pl/projekt/3h0/19.html Sciana 2W silka i styropian. chlopie nikt Ci nie odpowie tutaj na takie pytanie, a jezeli to sie bardzo zdziwie, toz to hotel przeciez, i na marginesie dodam ze bardzo nie urokliwy. Ale sa rozne gusta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 16.11.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 chlopie nikt Ci nie odpowie tutaj na takie pytanie, a jezeli to sie bardzo zdziwie, toz to hotel przeciez... no niewiele sie pomyliles. tytul tego projektu to wszak "Dom opieki SOLARIS" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 16.11.2006 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Andrzej 1964 Byłbym wdzięczny za namiar na tą firmę od stanu surowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merit 17.11.2006 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Pierwsza ekipa wyceniła mój projekt na 39 tys za stan surowy. Dom z poddaszem użykowym ,170 m2 ,3 lukarny ,5 okien dachowych ,schody dwubiegowe ,wielospadowy dach .Wiem ,że nie ciągną 2-3 budów naraz ( co niestety coraz częściej się zdarza ,a co jest domeną tych ,z pozoru ,tańszych wykonawców). Generalnie ,wybór ekipy ,to mała loteria .Moi znajomi budowali brygadą z polecenia, a oni zrobili im mnóstwo błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 17.11.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Zaczynam na wiosnę. Projekt już zakupiony. Dzisiaj dostałam wycenę za robociznę stanu surowego. To mój projekt: http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=23&IdKolekcji= Wycena robocizny: - ławy - 2500 - fundamenty - 6000 - ocieplenie - 1500 - parter i tarasy - 12000 - kominy nad dach z obłożeniem klin. - 1400 - strop drewniany - 15zł/m2 - 2800 - konstrukcja dachu - 20 zl/m2 - 6000 razem - 32.200 zł. Dużo, mało ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexs 17.11.2006 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Zaczynam na wiosnę. Projekt już zakupiony. Dzisiaj dostałam wycenę za robociznę stanu surowego. To mój projekt: http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=23&IdKolekcji= Wycena robocizny: - ławy - 2500 - fundamenty - 6000 - ocieplenie - 1500 - parter i tarasy - 12000 - kominy nad dach z obłożeniem klin. - 1400 - strop drewniany - 15zł/m2 - 2800 - konstrukcja dachu - 20 zl/m2 - 6000 razem - 32.200 zł. Dużo, mało ?? znośnie, akurat znam rodzinkę która budowała taki domek, przy wyższym standardzie wykończenia wyszło im za stan pod klucz 300 tys zł, ale jakieś 4 lata temu, więc teraz musisz wziąć poprawkę. Dom bardzo duży się wydaje się optycznie większy, wewnątrz bardzo funkcjonalny, łazienki obie duże, będziesz zadowolona z tego domku. Jeśli chodzi o robociznę surowego to oni te 5 l temu dlai jakieś 25 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 18.11.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Dzięki. Wykonawca dał do zrozumienia, że można się jeszcze potargować Czy Twoi znajomi zmieniali konstrukcję dachu z wiązarów na krokwie? Ja zmieniam, bo chcę tam mieć strych na jakies graty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexs 18.11.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 moi znajomi zalali sobie strop bo nie podobalo im sie jak plyty g-k pękają po jakimś czasie, efekt - pękają tynki na ścianach, strop za ciężki , pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vitja 27.11.2006 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Temat jakby umarl, a wlasnie teraz chyba wszyscy budujacy zrobili podsumowanie swoich kont, wiec zapraszam do dzielenia sie uwagami. Gdzie przeplaciliscie a gzdzie sie udalo bo zastosowaliscie dobre rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 27.11.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 szukam wykonawcy stanu surowego projektu Iskierka I dostalem wyceny stanu surowego zadaszonego w cenie 30-33tys zł. Czy te ceny nie sa za duze? Jak sadzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardo1 28.11.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Witam wszystkich serdecznie Stoimy z żoną o krok przed zakupem projektu Prometeusz z podwójnym garażem http://www.dobredomy.pl/?id_project=69&infopage=1&lustro=1 I mamy chyba ten sam problem co każdy czy będzie nas stać na wybudownie tego naszego wymarzonego domku i nie utkniemy nagle w połowie budowy. Planuje budowę z gazobetonu + ocieplenie styropinem i na to tynk strukturalny a na dach blachodachówka. Widzę że tak dobrze doradzacie więc może i mi pomożecie i powiecie z jakimi kosztami muszę się liczy na wybudowanie go do stanu developerskiego ?? Bedziemy również bardzo wdzięczni za wszystkie uwagi i namiary na sprawdzoną i nie droga ekipę do wybudowania stanu surowego na przyszły rok. Domek będzie budowany w Łajskach koło Legionowa. Pozdrawiamy Donia i Ricardo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 28.11.2006 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Niedrogich ekip to już nie ma a srednio drogie na przyszły rok zajęte. 300 tys plus z 50 na ogrodzenie, podjazd, przyłącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkan 29.11.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Ja też przeprowadzam "casting" wykonawców. Muszę znaleźć ekipę , bo w przyszłym roku chcę zacząć. Nikt po obejrzeniu projektu nie chce podać nawet przybliżonej ceny za postawienie stanu surowego przykrytego dachem. Za to każdy chętnie wyliczy jak dam mu projekt na kilka dni. Zastanawiam się po co? Czy po to aby faktycznie dokładnie wsszystko oszacować, bo inaczej się nie da, czy też dlatego że ci fachowcy tak naprawdę nie mają pracowników z odpowiednimi umiejętnościami a biorą podwykonawców i zanim mi podadzą cenę ustalają ją najpierw z nimi. Dom będzie parterowy z użytkowym poddaszem, całkowicie podpiwniczony, dach dwuspadowy, dacówka ceramiczna, 4 okna dachowe, stropy żelbetowe wylewane, ściany z betonu komórkowego. Właśnie jeden zawołał 57 tys. oglądając projekt kilka minut. Już sama nie wiem czy to dużo czy mało. Aha, w tej cenie jest drzewo na szalunki, które ekipa po tem zabiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna krupa 29.11.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Przy podawaniu ceny za wybudowanie domu oglądając przez kilka minut to istnieje duża możliwość podania ceny z sufitu, jak ja mam wycenić taki dom, to chcę to zrobić rzetelnie i zajmuje mi to ze 2 lub 3 dni. Mam teraz dwa domy które na pierwszy rzut oka są nawet podobne i metry też prawie te same, ale okazuje się, że jeden z nich ma skomplikowane fundamenty i wykonanie ich będzie jeszcze raz droższe.Sporo ławic i geometrii trzeba pilnować.Ja to rysuję na kompie i nie ma miejsca na pomyłke, ale kto to robi. My się podpieramy kompem w 100% i budowa MUSI wyjść na 5+. Zależy jaka grubość, co sobie klient życzy, lany, nie lany, przy szybkiej wycenie naprawdę można się pomylić. I co później? Wykonawca myśli, że ma do czynienia z naciągaczem lub oszustem który się na robocie nie zna. A ja mam czyste sumienie, ponieważ każdą cenę za dany etap mam policzony dokładnie i mogę wtedy rozmawiać z Inwestorem i tłumaczyć skąd ta cena.Pozdrawiam i trochę wiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 29.11.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 >mirkan Takich co podają cenę po kilku minutach to raczej unikam, chyba że mają mocne referencje. Z drugiej strony, rekordzista trzymał mi kopię projektu przez 2 miesiące, ale też i zrobił profesjonalny kosztorys, szkoda tylko że najdroższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts