allamartinek 30.11.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 no wiec takjestesmy po wczorajszej rozmowie i ustaleniach z ekipa za 17,5 tys wykonaja: - wykop pod fundament, wylanie ławy z gruszki, murowanie, ocieplenie,izolacja fundamentu - murowanie ścian nośnych i działowych parteru i poddasza - wylanie i uzbrojenie stropu nad parterem - murowanie 3 kominów - dodatkowo 1,2 za polozenie sztuki (cegła klinkierowa) - chudziak na parterze - taras i schody zewnętrzne i wewnetrzne- rozprowadzenie rur instalacji ściekowej na parterze i co o tym myslicie?zaczynamy na wiosnebudowa podwarszawska napiszcie jak jest z takimi sprawami jak rusztowania,/noclegi ekipy?/tudziez barakowoz-pewnie jak to bywa w kazdym przypadku do ustalenia-ale kto to zapewnia i finansuje? inwestror czy ekipa?bo moja ekipa jest z zewnatrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 30.11.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 no wiec tak jestesmy po wczorajszej rozmowie i ustaleniach z ekipa za 17,5 tys wykonaja: - wykop pod fundament, wylanie ławy z gruszki, murowanie, ocieplenie,izolacja fundamentu - murowanie ścian nośnych i działowych parteru i poddasza - wylanie i uzbrojenie stropu nad parterem - murowanie 3 kominów - dodatkowo 1,2 za polozenie sztuki (cegła klinkierowa) - chudziak na parterze - taras i schody zewnętrzne i wewnetrzne - rozprowadzenie rur instalacji ściekowej na parterze i co o tym myslicie? zaczynamy na wiosne budowa podwarszawska napiszcie jak jest z takimi sprawami jak rusztowania,/noclegi ekipy?/tudziez barakowoz-pewnie jak to bywa w kazdym przypadku do ustalenia-ale kto to zapewnia i finansuje? inwestror czy ekipa? bo moja ekipa jest z zewnatrz nie piszesz jaki to dom, więc cieżko powiedzieć czy tanio czy drogo. Jeżeli byłby to dom pow. 120 m2 pow. użytkowej to mimo ze nie ma w cenie więźby to wg mnie tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
allamartinek 30.11.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 aaa no wlasniedom jest takihttp://www.domus.wroc.pl/projekt2.html?id=47&flip=120-uzytkowej +40garaz i 12 dodatkowe gospodarcze-ktore jest lacznikiem garazu z domem-przejscie za kuchnia spizarka -gospodarcze garazczyli 125m+52 gospodarcze w tym garaza i beda 3 nie 2 kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAN 30.11.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Witajcie Wczoraj dostałem wycenę na stan surowy otwarty – wprawdzie ustną ale gość wydawał się raczej do rzeczy .200 m2 użytkowego ( parterowy z poddaszem ) gazobeton , teriva , fundamenty z bloczków ,bez dachu i posadzek ale chudziak , balkony i taras ze schodami wejściowymi - robocizna 22000 zł ( moje materiały ) – chyba OK. !- wcześniej polecony rzekomo super tani wykonawca za to samo chciał 30000 Mam zastanowić się do poniedziałku – mam mu dać odpowiedz bo ma już jakąś inną budowę ale ja byłem pierwszy więc chce być w stosunku do mnie w porządku . Co myślicie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baśkt 05.12.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Za stan surowy zapłaciliśmy: 10400,- dla murarza, 4250,- za dach. Dom jest niewielki 124m2, ale częściowo podpiwniczony. Materiały oczywiście kupowliśmy sami. Wiem, że to w porównaniu z innymi budowami niedużo, ale takich murarzy udało nam się "dorwać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm_wilk 07.12.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 My za stan surowy zapłaciliśmy : murarz 7300 złdach położenie więźby + dachówki cementowej z orynowaniem 5000 zł. To było w 2004 roku a domek ma 150 M2 pow. użytkowej + garaż w bryle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobSto 07.12.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Jak czytam wasze ceny to głupieje Chcę zbudować domek z poddaszem 165 m.u, bez piwnicy o prostym dwuspadowym dachu z silikatów(jak najprościej - jak najtaniej). Domek nie mały i nie duży (projekt w dzienniku w stopce). Rozmawiałem z wieloma majstrami, na razie odpowiedzi mam dwie: 1. 35000 + vat stan surowy 2. 43000 brutto stan surowy z położeniem blochodachówki Czekam na dalsze oferty, ale nie zapowiadają mi się ceny poniżej 35 tyś. Poza tym firmy nie są chętne do podpisywania umów, gdyż liczą na podwyżki wiosenne. Więc mam pytanie - czy mieszkam w regionie podwyższonych cen - czy mam pecha w szukaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkan 07.12.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Dziś kolejny wykonawca podał mi swoją cenę - 55 tysięcy. O domu już pisałam wcześniej. To koszt samej robocizny. Jutro będę miała następną wycenę. Chyba też buduję w regionie wysokich cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof_b 07.12.2006 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Jutro podpisuję umowę . Postawienie domu w stanie surowym : fundamenty, podwyższone ściany funamentowe ok.1,5m,piwnica ,izolacje,2 stropy , ściany zewnętrzne,ściany wewnętrzne,kominy systemowe,więźba dachowa,pełne deskowanie,dachówka ceramiczna,orynnowanie,klinkier na kominach.Dach 4 spadowy (rozbudowany),3 filary ,3 balkony .Łącznie 270 m2 p.u. - robocizna+materiały -165 000 pln.Może i dużo ale firma ok i nie mam czasu na zajmowanie się zaopatrzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandusia 08.12.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 My za dom parterowy pow.użytkowa razem z garażem 116m2 bez piwnicy, stan surowy otwarty, dach kopertowy 206m2 dachówka ceramiczna zapłacimy 28000 +3000 dla ekipy montującej konstrukcje dachu (wiązary).A co bedzie w przyszłym roku stach się bać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkan 08.12.2006 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Dziś dostałam kolejną wycenę. Majster zawołał 45 tysięcy za dom w stanie surowym przykryty dachem - sama robocizna. Dodatkowo będę musiała zapłacić innemu wykonawcy po co najmniej 140 zł za m. kw. stropów żelbetowych wylewanych (materiał+robozizna), bo ten od ścian i dachu strpów żelbetowych nie robi.Muszę szukać dalej, bo inaczej przyjdzie zbankrutować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 09.12.2006 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 System oceny mamy taki: - jeździmy po okolicy i oglądamy budowy w naszej technologii (ściany trójwarstwowe z ceramiki - my akurat mamy maxy-wełnę -cegłę); jeśli podoba się nam plac budowy (jest czyto, schludnie, widać pracujących ludzi a nie obiboki), to - spisujemy z tablicy budowy albo od wykonawców namiary na właściciela; - dzwonimy i wypytujemy, czy jest zadowolony; jeśli tak, to - umawiamy się z wykonawcą i bierzemy od niego namiary na inne budowy i ich inwestorów, też w naszej technologii [to b. ważne, żeby znali daną technologię - np. ekipa, która budowała domy modelowe Muratora, wywarła na nas początkowo b. dobre wrażenie, ale potem okazało się, że NIGDY nie budowali ścian trójwarstw. - poza garażem przy jednym domu modelowym; a my nie chcielibyśmy być królikami doświadczalnymi. ja byłam raz, gdy uczennica mojej fryzjerki uczyła się na mnie robic trwałą, i więcej nie chcę); - obdzwaniamy właścicieli, wypytujemy, pytamy o wady ekipy, o problemy, jakie były; w tzw. międzyczasie - wykonawca składa nam ofertę; jeśli cena odstrasza - to rezygnujemy; jeśli jest sensowna, to - jedziemy na ich budowy z jakimś budowlanym fachmanem (np. z kierownikiem budowy, a raczej z jednym z kandydatów na kierownika - niestety nie mamy go jeszcze wybranego). No i w ten sposób została nam jedna ekipa - raczej fachowa (baaardzo entuzjastyczne referencje od 12 (!) inwestorów) choć niestety nie najtansza. Mamy z nimi podpisać umowę w styczniu, więc póki co, szukamy, czy nie znajdzie się ktoś również solidny, a tańszy. A na placu budowy zwracamy uwagę m.in. na to: - czy sciany są równo murowane, - czy jest porządek (np. ci nasi nie mieszają, jak inni, betonu na ziemi, tylko na folii), - czy więźba jest intensywnie zielona (czyli czy się przykładają do malowania, czy robią to byle zbyć), - ile papy lub folii wystaje (przy wywijaniu na zakład). Pozdrawiam - i przepraszam za przydługi post. Joasia. Ciekawe rzeczy:-) Beton na folii mieszaja:P Betoniarke gdzie diabli wzieli? Zielone krokwie:P A co jesli impregnat był bezbarwny???:PP Tylko tak budowac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 09.12.2006 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 My za dom parterowy pow.użytkowa razem z garażem 116m2 bez piwnicy, stan surowy otwarty, dach kopertowy 206m2 dachówka ceramiczna zapłacimy 28000 +3000 dla ekipy montującej konstrukcje dachu (wiązary).A co bedzie w przyszłym roku stach się bać. Nie ma co się bać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelb6 10.12.2006 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 A powiedzcie mi czy za ok.400m pow.użytkowej z garażem i poddaszem bez piwnicy stan surowy otwarty z więźbą 4 spadowy w tym 1 balkon , z porotermu 75000zł sama robocizna,wydaje się dużo ,wychodzi 187 zł za metr,co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobSto 13.12.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Więc dobrzy ludzie, proszę mi podpowiedzieć czy oferta 109 tyś za stan surowy fundament/ściany/strop/więźba/odeskowanie/papa - robocizna + materiały to DUŻO/MAŁO. Dom z poddaszem 165 m.u, bez piwnicy o prostym dwuspadowym dachu z silikatów. Projekt w dzienniku w stopce. Proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazka i Piotrus 14.12.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Ja już kupiłam projekt i planuję na wiosnę zacząć. Wybrałam dow w rododendronach 6 - będę go budawać koło Gdańska. Jeśli ktoś ma jakąś solidną ekipę - będę wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobSto 14.12.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Hej, czy nie ma dobrych ludzi którzy mi coś podpowiedzą w sprawie postu nieco wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra W. 14.12.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 hej, 32 tys. za stan surowy otwarty (więźba też - bez dachówki)woj. zachodniopomorskiea oto nasz przyszły domek:http://www.dobredomy.pl/?id_project=34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 17.12.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Więc dobrzy ludzie, proszę mi podpowiedzieć czy oferta 109 tyś za stan surowy fundament/ściany/strop/więźba/odeskowanie/papa - robocizna + materiały to DUŻO/MAŁO. Dom z poddaszem 165 m.u, bez piwnicy o prostym dwuspadowym dachu z silikatów. Projekt w dzienniku w stopce. Proszę o opinie Czy ta cena uwzględnia transport materiałów, kierownika budowy? Jak się dzieli te 109 tys? To jest brutto czy netto? Do materiałów jest dokładny kosztorys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobSto 17.12.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 a&zb Czy ta cena uwzględnia transport materiałów, kierownika budowy? Jak się dzieli te 109 tys? To jest brutto czy netto? Do materiałów jest dokładny kosztorys? Cieszę się że ktoś w końcu odpisał, cena 109 tyś - nie obejmuję kierownika, ale wszystko pozostałe. Transport też. Nic nie załatwiam, nie dzwonię nie kupuję - po prostu odbieram stan surowy. Podpisuję umowę - ilość materiałów mnie nie obchodzi - umawiamy się na cenę. Cena BRUTTO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts