Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym???

W-waBiker

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niektóre pracownie architektoniczne na swoich stronach internetowych podają definicje powierzchni użytkowej. Ale są to "ich definicje", bo różne powierzchnie do nich zaliczają. Moim zdaniem jeśli oglądasz projekt konkretnej pracowni, to poszukaj na stronach tej pracowni, co zaliczane jest do powierzchni użytkowej.

Myślę, że bardziej miarodajne jest podawanie powierzchi całkowitej.

Pozdrawiam

dom 115 m kw ,prosty w budowie,mury zewnętrzne,komin systemowy,więżba pokryta deskami i papą plus schody wewnętrzne wylewane 17000 tyś,ale wykonanie pozostawia wiele do życzenia.Nie radzę poszukiwać za wszelką cenę najtańszych ekip.

No właśnie...dom jest o powierzchni urzytkowej 140 m2(nielicząc garażu), jest to projekt z Atrium Studio glx 31, ma podniesioną ścianke kolankową o 2 pustaki i ma poszerzony garaż o 1,5 metra który jest wkomponowany w budynek.Dom jest w stanie surowym bez ścianek działowych i wylewek, dach (prosty, dwuspadowy o powierzchni 220m2) wykonany w technologi:pełne deskowanie i papa, ale nie ma jeszcze zrobionych lukarn (będą zrobione na wiosne, a teraz jest wszystko zabite deskami i pokryte papą), kominy ponad dachem zrobione są z klinkieru, a dom wykonany jest z BK, od wewnątrz 24cm w środku styropian 8cm a na zewnątrz BK 12cm, co druga warstwa jest kotwiona. Cała robota jest wykonana porządnie i starannie? Ile jest warte wybudowanie takiego domu-w tym stanie (chodzi mi o samą robocizne).

Ps.prosze o odpowiedzi bo to dla mnie bardzo ważne.

Pozdrawiam.

Dom, Damian: http://www.domdlaciebie.com.pl/CM/content.php/default/default?akcja=szczegoly&id_domku=106

Dzisiaj dostaliśmy wycenę za 240 m pow. całkowitej+ 2 balkony. W skład prac wchodzi: ściany, stropy, balkony, schody wylewane, dach (pokryty papą), bez fundamentów: murarz: 20 000, cieśla 6500 pln

Do tego dojdą pomocnicy murarza, liczę jakieś 4000pln. Łącznie powinniśmy się zamknąć w 30 000 pln za robociznę.

Ekipy sprawdzone, robią jedną budowę a nie kilka w jednym czasie - robili w rodzinie i dobrze im to poszło. Jak mają zacząć o 7 to są o 6:50.

Pozdrawiam,

Arek

Arek_L

mógłbyś przesłać na priva namiary na swoją ekipę, zamierzamy budować się niedaleko od Ciebie w Cisiu, może mają jeszcze wolne terminy w 2007

dzięki

Podeślę, co do terminów, to może być ciężko z murarzami - dla nas pierwszy wolny wrzesień (wczoraj byliśmy u niego, a "pod drzwiami" czekał już następny chętny i jemu już odmówił).

Do tego musimy znaleźć pomocników, bo jego - standardowo, GB :-?

Cieśla chyba ma trochę wiećej wolnych terminów.

Pzdr,

Arek

m2 pow. użytkowej - koszt w stanie surowym ( z więźbą) 270 zł

A całkowitej nie robicie :wink:

Czy później doliczacie za różnicę między całkowitą a użytkową? Przecież często jest to 30-40% dodatkowo (u nas użytkowa 182, a całkowita, tylko po podłodze, bez murów 240m).

Pozdrawiam,

Arek

cześc, jestem tu nowa, naczytałam się cen i głupieję....

My zaczynamy na wiosnę, dom budujemy spory - ok.250 m2 użytkowej. Polecona ekipa rzuciła nam propozycję 60 tys do negocjacji stan surowy otwarty z dachem, dachówką (karpiówka, wole oko, 2 lukarny), w okolicach Olsztyna.

Kto ma uwagi? Poproszę bardzo.

Dzięki,

Ola

O! Jesli cena uwzglednia także materiały, to nieźle :)

cześc, jestem tu nowa, naczytałam się cen i głupieję....

My zaczynamy na wiosnę, dom budujemy spory - ok.250 m2 użytkowej. Polecona ekipa rzuciła nam propozycję 60 tys do negocjacji stan surowy otwarty z dachem, dachówką (karpiówka, wole oko, 2 lukarny), w okolicach Olsztyna.

Kto ma uwagi? Poproszę bardzo.

Dzięki,

Ola

O! Jesli cena uwzglednia także materiały, to nieźle :)

Oj, chyba bez materiału, 250m użytkowej! czyli całkowitej będzie z 320-350, a to też raczej trzeba wybudować :wink:

Pzdr,

Arek

Mysle ze trzeba by jakos odzielic dwa tematy cena za:

- Robocizna

- materialy i robocizna

Latwo mozna podawac cany za m2 mowiac o robociznie.

Nie mozna tego porownywac gdy mowimy mate+robo.

Mniej wiecej robocizna to w tej chwili w malopolsce 180-260 (zalezy od ekipy i dilabli wiedza czego...)

A tak jeszcze w temacie to cena mojego stanu surowego jest 140000 materialy i robocizna (156 m2 uzytkowej) - budowa z ytonga i dachowka ceramiczna.

Jak ktos ma namiary na dobrego i tanszego wykonawce w Malopolsce to bardzo bym wdzieczny.

W zeszlym roku to samo kosztowalo by mnie 128000 :cry:

Akurat zamkneliśmy nasz domek.

Mamy 160m2 podłóg + 18m2 garaż.

Ściany z BK24 cm. odmiany 500

Dachówka cementowa BRAAS Romańska

Pełne deskowanie dachu

Fundamenty z bloczków na głębokość 100 cm

Wieńce na każdej ścianie - również szczytowe

Okna PVC dwustronnie okleinowane

Drzwi zewnętrzne

Brama Hormann segmentowa bez automatyki

Ścianki działowe

Schody wylewane

Taras wylany

W sumie około 155 tysięcy

Ale mieliśmy dobrych fachowców. W sumie trzy ekipy: murarze, cieśle i dekarze. Przez cały okres budowy niczym nie musiałem się martwić, a mój upierdliwy kierownik budowy nie miał się do czego przyczepić.

Moje doświadczenia dotychczasowe są takie, że czasami warto zapłacić więcej.

Przepłacona -uważam że wcale nie!!! Po pierwsze metry to nie wszystko jedne domu mające 150 mr ale nie można porównać ich do drugich-co to wogóle za dyskusja-każdy dach inny no i podejście inwestora inne -jedni budują sami robiąc większość dródzy wszystko zlecają- ja mam też nie duży domek bo nie nie całe 170 mr ale za sam dach-robocizna+dachówka to ok 80 tyś-mury to trochę tańsza bajka-więc pocieszyłam się czytając Twoją wiadomość o cenach bo reszta to myślałam ze może jakiś wiek temu budowała po takich cenach.Gratuluję znalezienia takich tanich wykonawców! My mamy napewno wysoką cenę bo nie interesuje nas dowóz materiałów a za to też firma sobie liczy- więc uważąm że takie wszystkie porównania niestety nie mówią za wiele. Pozdrawiam

Akurat zamkneliśmy nasz domek.

Mamy 160m2 podłóg + 18m2 garaż.

Ściany z BK24 cm. odmiany 500

Dachówka cementowa BRAAS Romańska

Pełne deskowanie dachu

Fundamenty z bloczków na głębokość 100 cm

Wieńce na każdej ścianie - również szczytowe

Okna PVC dwustronnie okleinowane

Drzwi zewnętrzne

Brama Hormann segmentowa bez automatyki

Ścianki działowe

Schody wylewane

Taras wylany

W sumie około 155 tysięcy

Ale mieliśmy dobrych fachowców. W sumie trzy ekipy: murarze, cieśle i dekarze. Przez cały okres budowy niczym nie musiałem się martwić, a mój upierdliwy kierownik budowy nie miał się do czego przyczepić.

Moje doświadczenia dotychczasowe są takie, że czasami warto zapłacić więcej.

Czy możesz dać namiary na priv budowlańców i kierownika budowy,

No właśnie...dom jest o powierzchni urzytkowej 140 m2(nielicząc garażu), jest to projekt z Atrium Studio glx 31, ma podniesioną ścianke kolankową o 2 pustaki i ma poszerzony garaż o 1,5 metra który jest wkomponowany w budynek.Dom jest w stanie surowym bez ścianek działowych i wylewek, dach (prosty, dwuspadowy o powierzchni 220m2) wykonany w technologi:pełne deskowanie i papa, ale nie ma jeszcze zrobionych lukarn (będą zrobione na wiosne, a teraz jest wszystko zabite deskami i pokryte papą), kominy ponad dachem zrobione są z klinkieru, a dom wykonany jest z BK, od wewnątrz 24cm w środku styropian 8cm a na zewnątrz BK 12cm, co druga warstwa jest kotwiona. Cała robota jest wykonana porządnie i starannie? Ile jest warte wybudowanie takiego domu-w tym stanie (chodzi mi o samą robocizne).

Ps.prosze o odpowiedzi bo to dla mnie bardzo ważne.

Pozdrawiam.

Dom, Damian: http://www.domdlaciebie.com.pl/CM/content.php/default/default?akcja=szczegoly&id_domku=106

Dzisiaj dostaliśmy wycenę za 240 m pow. całkowitej+ 2 balkony. W skład prac wchodzi: ściany, stropy, balkony, schody wylewane, dach (pokryty papą), bez fundamentów: murarz: 20 000, cieśla 6500 pln

Do tego dojdą pomocnicy murarza, liczę jakieś 4000pln. Łącznie powinniśmy się zamknąć w 30 000 pln za robociznę.

Ekipy sprawdzone, robią jedną budowę a nie kilka w jednym czasie - robili w rodzinie i dobrze im to poszło. Jak mają zacząć o 7 to są o 6:50.

Pozdrawiam,

Arek

Wersja finalna:

murarz 16 000 pln (murowanie, bloczki na fundamentach, wylanie schodów, balkony, ułożenie stropów).

Cieśla: 6160 pln (22pln/m2): więźba z pełnym deskowaniem + papa.

Do tego dojdą pomocnicy murarza.

Pzdr,

Arek