kaśka maciej 27.02.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Witam, w naszym grajdole pomocnikowi pracującemu "na czarno" płaci się 5 zł, murarzowi 10zł. Chyba ujdzie, nie? Zwłaszcza, ze murarzem jest tatuś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAZZI 28.02.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Najlepiej zamówic u kosztorysanta pełny kosztorys domu. Ja taki zamówiłem i inaczej rozmawiam z wykonawcami. Nie słucham jakiś głupot typu: nie wiem, zobaczymy... Jak wykonawca nie chce zaoferować pełnego kosztorysu to znaczy że kombinuje! Przykład: Szukam wykonawcy na dom: http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/melodia/ Obecnie mam cztery wyceny od wykonawców, które wahają się od 65 000 do nawet 100 000 pln!!! kosztorys ( grudzień 2006) zakładał zwyżkę ceny wykonastwa dla okolic Wrocławia o około 35% i z wyliczen wynika cena około 50 000 pln. Czały czas mowa tylko o wykonawstwie!!! Uważam to za skandal i zaczynam szukać ekipy w regioniu dolnego ślaska Wrocław to zmanierowane miasto, wykonawcy mają "muchy w nosie" bo roboty jest pełno. Wyskakują z cenami o 200% większymi niż dwa lata temu. Dziś dowiedziałem się że jeden z wykonawców, który złożył mi oferte na 70 000 pln w zeszłym roku wybudował podobny za 25 000 pln! Jesli znajdę ludzi z daleka i zapłacę za wynajem pokoi i dojazdy nadal będę miał taniej o około 30% niż cena od ekipy z wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 01.03.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 ja miałam ekipę spod Białegostoku i nie byli supertańsi.....(we wrocku)za to przynajmenij BYLI, reszta powiedziała, ze ma droższe domy do zrobienia niz mój mały kurnik:>faktem jest , zewtedy (zeszły rok) ceny były o 50% niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamarcin 01.03.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 mamy umówioną ekipę z okolic Płocka, dom budujemy pod Warszawą, dom ma ok. 260 m2 powierzchni użytkowej, za stan surowy otwarty z więźbą i przykrytym dachem (papą, folią) do uzgodnienia jeszcze cena wyniesie 50 tys. i czytając powyższe wypowiedzi dochdzę do wniosku, że nie jest to najgorsza cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAZZI 02.03.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 WITAM PONOWNIE, ceny we Wrocławiu oszalały!!! Dzis dostałem wycenę kosztorysową na budowę domu wraz z materiałem: ściana - silikat 24cm, styropian 10cm, dachówka ceramiczna całkowity stan surowy otwarty: 300 000 pln!!! Chyba zrezygnuję z budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 02.03.2007 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 ...ceny...oszalały!!!... Raczaj ludzie, którzy je ustalają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikadoo 02.03.2007 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 WITAM PONOWNIE, ceny we Wrocławiu oszalały!!! Dzis dostałem wycenę kosztorysową na budowę domu wraz z materiałem: ściana - silikat 24cm, styropian 10cm, dachówka ceramiczna całkowity stan surowy otwarty: 300 000 pln!!! Chyba zrezygnuję z budowy... nie poddawaj się. Szukaj dalej, może zmień sposób poszukiań, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 02.03.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 WITAM PONOWNIE, ceny we Wrocławiu oszalały!!! Dzis dostałem wycenę kosztorysową na budowę domu wraz z materiałem: ściana - silikat 24cm, styropian 10cm, dachówka ceramiczna całkowity stan surowy otwarty: 300 000 pln!!! Chyba zrezygnuję z budowy... a jaka powierzchnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAZZI 02.03.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 projekt:http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/melodia/ Szukam normalnej ekipy, ale w okolicy wrocławia bardzo ciężko o porządnych ludzi w normalnej cenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walker 02.03.2007 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 WITAM PONOWNIE, ceny we Wrocławiu oszalały!!! Dzis dostałem wycenę kosztorysową na budowę domu wraz z materiałem: ściana - silikat 24cm, styropian 10cm, dachówka ceramiczna całkowity stan surowy otwarty: 300 000 pln!!! Chyba zrezygnuję z budowy... Chyba kogoś po..... Bez przesady.Połowa tej ceny jest bliższa prawdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 02.03.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 WITAM PONOWNIE, ceny we Wrocławiu oszalały!!! Dzis dostałem wycenę kosztorysową na budowę domu wraz z materiałem: ściana - silikat 24cm, styropian 10cm, dachówka ceramiczna całkowity stan surowy otwarty: 300 000 pln!!! Chyba zrezygnuję z budowy... Chyba kogoś po..... Bez przesady.Połowa tej ceny jest bliższa prawdzie To wcale nie jest smieszne. Z rozmow z paroma firmami budowlanymi zauwazylem ze zaczeli oni dawac ceny "na odczepnego". W jednym otrzymanym kosztoryscie gdy przeanalizowalem ilosc materialu to niektore wartosci byly ponad 100 % przeszacowane. Coz ..... chyba wszyscy nieswiadomie uczestniczymy w programie budowy 3 mln mieszkan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alebum 02.03.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 ja wyrwałem budowlańca, który wycenił mi stan surowy otwarty (do wieńca włącznie, bez dachu) na 19 tys. cena za robocizne, w którą wchodzi zorganizowanie prac wokołobudowlanych takich jak zawołanie gościa z fadromą czy zamówienie 5 wywrotek piachu...dom 140 metrów kw plus garaż. budowa pod wrocławiem. mam się z nim jeszcze targować? do ilu mogę popróbować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 03.03.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 ja wyrwałem budowlańca, który wycenił mi stan surowy otwarty (do wieńca włącznie, bez dachu) na 19 tys. cena za robocizne, w którą wchodzi zorganizowanie prac wokołobudowlanych takich jak zawołanie gościa z fadromą czy zamówienie 5 wywrotek piachu... dom 140 metrów kw plus garaż. budowa pod wrocławiem. mam się z nim jeszcze targować? do ilu mogę popróbować? Ty sie dobrze przyjrzyj czy ten fachowiec zna sie na swoim fachu. A jesli sie zna to bierz i nie targuj sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikadoo 03.03.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 ja wyrwałem budowlańca, który wycenił mi stan surowy otwarty (do wieńca włącznie, bez dachu) na 19 tys. cena za robocizne, w którą wchodzi zorganizowanie prac wokołobudowlanych takich jak zawołanie gościa z fadromą czy zamówienie 5 wywrotek piachu... dom 140 metrów kw plus garaż. budowa pod wrocławiem. mam się z nim jeszcze targować? do ilu mogę popróbować? Ja za ten http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-123,134,61,opis.html 12.000 z więźbą, ale sam robie wykop pod fundamenty. Buduje na wsi koło N.Sącza. jestem tu "napływowy" więc nie ma mowy o jakiś znajomościach. Sąsiedzi polecili miejscową ekipe (ojciec z synami) oglądałem ich budowy wyglądało ok. Wcześniej szukałem firm budowlanych wszystkie wyceny były kilkakrotnie wyższe, może to jest jakiś sposób-mała miejscowa ekipa zamiast dużej firmy -oczywiście dla tych którzy MUSZĄ wybudować tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 03.03.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 O rany,ale ceny tu się pojawiają... 300 tys? Na Podlasiu (tzw. Polska B) jest chyba nieco lepiejdo dziś na stan jak na obrazku wydałem 140 tys.http://images12.fotosik.pl/40/37baa65caf2b0d50m.jpghttp://images20.fotosik.pl/22/d55fbc8b56b4b835m.jpgOkna plastikowe z okleiną, trzy kominy z klinkieru, ściany porotherm 25, ściany wewn. Porotherm 11,5, strop monolityczny, dachówka Braas. Nie ma jeszcze drzwi i bramy garażowej, nie mam tez jeszcze żadnych instalacji i przyłączy.Szczegóły w Dzienniku budowy. Pozdr.Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitkaxyz 04.03.2007 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Czy 150 tys za stan surowy otwarty domku powierzchini ok 140 metrow (dach dwuspadowy) + garaz 20 m + pomieszczeniae gosp 8m. Porotherm 25, dachowka creaton...Dom niepodpiwniczony. Budowa w Krakowie. Napiszcie co o tym myslicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julienx 04.03.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Dom 250 mkw pow. użytokowej- wawa Dach 320 - czterospadowy + 3 lukarny Strop monolityczny Stan surowy zadaszony z oknami - szacujemy na 180 tysZaczynamy za 2 tyg. szukamy cen, wykonawców, budujemy w systemie gospodarczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nado 04.03.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 ja wyrwałem budowlańca, który wycenił mi stan surowy otwarty (do wieńca włącznie, bez dachu) na 19 tys. cena za robocizne, w którą wchodzi zorganizowanie prac wokołobudowlanych takich jak zawołanie gościa z fadromą czy zamówienie 5 wywrotek piachu... dom 140 metrów kw plus garaż. budowa pod wrocławiem. mam się z nim jeszcze targować? do ilu mogę popróbować? Jak za 19tys. i wszystko będzie organizował, sprawdz ilu ich jest do roboty, w jakim czasie to wykonają, czy nie biorą zaliczek przed, bo to z tanimi tak jest, a potem budowa rozgrzebana a ludzi w sezonie nie chwycisz i co zrobili, bo potem to poprawki kosztują...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekmak 05.03.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Witam wszystkich dałem projekt do wyceny , stan surowy otwarty czyli ławy fundamentowe-bloczki betonowe parter ściany dwa kominy,schody wejściowe,schody do ogrodu,cztery kolumny klinkier,strop ,więżba dachowa,cena za robociznę 18 tyś .PłOCK.Mój dom to LMB 24 M&L LIPIńSCYhttp://www.ciepledomy.pl/show.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 06.03.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 U mnie pierwsza ekipa za:- z poddaszem (wysokim)- 174 mkw użytkowego +41 mkw garaż- dach dwuspadowy- pełne deskowanie +papa podkładowa pod gont bitumiczny- ściany BK Zyczy 65.000zł Okolice Warszawy - gm. Czosnów Znacie może dobrego kosztorysanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts