kaczorek. 06.03.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 w 2006 za robocizne stanu sr.otwartego >200m2 liczone po podłogach sciana 30 maxy, strop monolityczny 2 kominy (klinkier) dach pelne deskowanie (5 okien polaciowych) + blacha rynny obr.blacharskie (koszt całkowity 19 000) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 07.03.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 U mnie pierwsza ekipa za: - z poddaszem (wysokim) - 174 mkw użytkowego +41 mkw garaż - dach dwuspadowy - pełne deskowanie +papa podkładowa pod gont bitumiczny - ściany BK Zyczy 65.000zł Kolejna ekipa 45.000zł ale w moim zakresie, koparka, betoniarka i lokum dla ekipy (przyjezdna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAZZI 07.03.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Dziś mam nowe dwie wyceny: Stan surowy otwarty : 70 000 pln(materiały we własnym zakresie, roboty ziemne też) Stan surowy Otwarty: 58 000 plnrobowy ziemne i zandzór budowlany w cenie Dalej jest to kosmiczna kasa, ale lepiej niz poprzednie oferty. dom:http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/melodia/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 07.03.2007 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Tak sobie czytam te ceny i... zadaje sobie i Wam pytanie: czy nasze zarobki wzrosły 100 czy 200% w ciągu roku? U mnie to wiem jak jest, Zyta postawiła szlaban na podwyżki Hmmm... kogo będzie stać na płacenie takich cen? Rok i emigranci jak się dowiedzą o takich zarobkach na budowie zaraz zjadą do kraju... Kurde, ja chyba nauczę się murować... Dorabiałabym w urlop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 07.03.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 I co? Ja umiem murować? I jak szewc chodze bez butów!! I gdyby nie wyjazd za granice to bym sobie najwyżej gołębnik postawił Zapomniałem że nie lubie gołębi! To bude dla psa, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 07.03.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Ptactwo najlepsze na talerzu A budę proszę u mnie wymurować Mam betoniarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 07.03.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 hmmm... Choć z tym ptactwem to niekoniecznie tylko na talerzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 08.03.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Czytam i czytam te wyceny i dochodzę do wniosku, że jednak mogłam trafić gorzej Moja ekipa weźmie 54 tys. za stan surowy otwarty, z wiezba i obiciem papą. Cena jest wysoka, ale niestety w Olsztynie nie udało mi sie znaleźć nikogo tańszego i przede wszystkim dobrego. Niezależna osoba zrobiła mi wycenę budowy mojego projektu i niestety, ale w moim przypadku robocizna na poziomie 30 tys. (na tyle liczyłam) to już podejrzane. A ja boję się pozornych oszczedności i poźniejszych poprawek. Oto projekt: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=337&IdKolekcji= Coż... im dłużej patrzę na tą wycenę tym bardziej się z nia oswajam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slav 08.03.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Wlasnie dostalismy pierwsza wycene robocizny za stan surowy otwarty z dachem. Wg nas calkiem przyzwoita .. a co Wy o tym sadzicie ? STAN ZERO - 6.000 Wykopy pod ławy fundamentoweZbrojenie, zalanie ław fundamentowychMury z bloczka MGIzolacja pozioma, pionowaPodsypka z piasku zagęszczonaUłożenie rur kanalizacyjnych, przepust na wodęPłyta betonowa stanu zeroDocieplenie styropianem PARTER - 8.000Ściany nośne zewnętrzne, wewnętrzne nadprożaSłupy betonowe na wykuszuSchody wejścioweŚciany działowe PODDASZE - 5.000Ściany szczytowe, kolankoweWieńce na ścianach, kotwy pod murłatyKominy ponad dachem WYWIĄZKA DACHOWA - 5.000zł DACH - 7.700Folia, kontrłaty, łaty, obróbki blacharskieRynny, rury spustowe, ułożenie dachówkiOkna dachowe, wyłazy kominowe TARAS OGRODOWY - 1.500 RAZEM 33.200 zl - z mozlwoscia negocjaci ... chyba sie na nich zdecydujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moreti 08.03.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w sprawie róznicy w kosztach budowy jednorodzinnego domu, a blizniaka? Zakładając, ze SAM stan surowy domu jednorodzinnego, pow calkowitej 200m kosztuje: robocizna 15000 + 20000 materialy = 35000 Ile powinno wyjść, robiąć blizniaka (2x200m2 - taki sam tylko polaczony projekt)?? Chodzi mi mniej wiecej o rząd oszczędnosci na tym, ze ta sama ekipa, ze raz kupuje sie materialy, ze koparka raz przejezdza itp.... Tak sie zastanawiam, ze 35000 za jednorodzinny to za 2xtaki blizniak powinno 55000 wyjsc?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekP787 08.03.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Najlepiej zamówic u kosztorysanta pełny kosztorys domu. Ja taki zamówiłem i inaczej rozmawiam z wykonawcami. Nie słucham jakiś głupot typu: nie wiem, zobaczymy... Jak wykonawca nie chce zaoferować pełnego kosztorysu to znaczy że kombinuje! Przykład: Szukam wykonawcy na dom: http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/melodia/ Obecnie mam cztery wyceny od wykonawców, które wahają się od 65 000 do nawet 100 000 pln!!! kosztorys ( grudzień 2006) zakładał zwyżkę ceny wykonastwa dla okolic Wrocławia o około 35% i z wyliczen wynika cena około 50 000 pln. Czały czas mowa tylko o wykonawstwie!!! Uważam to za skandal i zaczynam szukać ekipy w regioniu dolnego ślaska Wrocław to zmanierowane miasto, wykonawcy mają "muchy w nosie" bo roboty jest pełno. Wyskakują z cenami o 200% większymi niż dwa lata temu. Dziś dowiedziałem się że jeden z wykonawców, który złożył mi oferte na 70 000 pln w zeszłym roku wybudował podobny za 25 000 pln! Jesli znajdę ludzi z daleka i zapłacę za wynajem pokoi i dojazdy nadal będę miał taniej o około 30% niż cena od ekipy z wrocławia. Moim zdaniem wszystko jest powodowane takim wyczekiwaniem wzrostu cen, szumem medialnym, że wszyscy pouciekali do Anglii i Irlandii itd. A to guizk prawda! Płace nie wzrosły o 200% Ludzie nie można dać się napijać w butelkę. Mój dom http://www.dobredomy.pl/?id_project=20&infopage=1&lustro=1 miejsce Koszalin jedna firma wyceniła na ... 223 tys plus VAT- surowy otwarty- łącznie z wejściem i tarasem. Znalazłem w ostatniej chwili człowieka, który się teg podejmie za ok 150 tys brutto. Mówię w ostatniej chwili, bo już moim znajomym, którzy zgłosili się do niego kilka dni później odmówił, bo się nie wyrobi już w tym roku. Jakbym miał budować samą surowiznę za blisko 240 k, to bym w życiu nie zmknął się w pół milionie. Ludzie czy oni myślą, że wszyscy w Polsce nagle zaczęli zarabiać jak w UE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekP787 08.03.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 [ Ludzie nie można dać się napijać w butelkę. Hm, nabijać oczywiście. Dodam, że ta cena jest z materiałami - dachówka braas, suporex solbet na klej (cena oczywiście bez ocieplenia, bo to po stolarce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 08.03.2007 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 A ja mam murarzy za 15tys. Sprawdzeni kilkakrotnie, polecani przez znajomych, to chyba dobrze świadczy. Co robią? Murarkę Od fundamentów (koparka ich sprawa) po szczyt. Bez więźby. Ale za to z tarasem i schodami Muszę tylko zapewnić materiał. Dom 190m2 pow. użytkowej z poddaszem+garaż dwustanowiskowy. Tanio? Drogo? Ja jestem zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 08.03.2007 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Witam.... 15tysiaczków uważam ze to bardzo bardzo tanio...a skoro polecani dalej i dalej więc sprawdzeni i powinni być OK, trzymaj się ich.....dziś ceny są poprostu z kosmusu.....holercia.....a ja sie dopiero przymierzam.....i tak patrzę że może warto zmienić zawód ....eh.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 08.03.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 15 tys. to rzeczywiście bardzo okazyjna cena... nam za stan surowy mniejszego domu udało się zejś do 36 tys z więżbą. Teraz jeszcze szukamy może znajdziemy tańszych, ale będziemy mieli wszystko na swojej głowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 09.03.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 I ja w trakcie zastanawiania się ile może kosztować stan surowy zamknięty policzyłem jak sam bym kalkulował.1 osoba z opłatami (do ręki + ZUS, US) - 3.000złPotrzeba 4 = 12.000zł/miesiącCzas na postawienie 3 miesiące = 3x12.000zł=36.000złAmortyzacja, dojazdy, zakwaterowanie, zyska właściciela - 15%=41.400złCzyli jeżeli budowa trwa 4 miesiące to powinno kosztować - 55.200złWięc ekipy za 15-20tyś (te za 60tyś też) robią: - b.szybko- kilka na raz- b.długo małą ilością- byle jak ułatwiając -nie płacąc pracownikom lub/i bez ZUS, US- w inny cudowny niezrozumiały sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 09.03.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 ................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 09.03.2007 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 I ja w trakcie zastanawiania się ile może kosztować stan surowy zamknięty policzyłem jak sam bym kalkulował... 3 miesiace to bardzo dlugi okres budowy. Budowlancy z ktorymi rozmawialem (dom 170m calkowitej, na planie L z prostym, dwuspadowym dachem mowili, ze calkowity czas na stan surowy otwarty to ~6 tygodni). Cena jaka zaplace to 40tys netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja_k 10.03.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 za budowę stanu surowego otwartego koszt robocizny wyniesie nas ok. 17 tys., jesli chodzi o dach uzgodniliśmy 30 zł (więźba, deskowanie, papa, blachodachówka) bez obróbek za m2.projekt domku poniżejhttp://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=114 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calvus 11.03.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 maja_k prosze podeslij namiary na swoja ekipe (jesli budujesz w okloicach Lublina) Bede wdzieczny gdyz chce zaczac budowe w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts