Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym???

W-waBiker

Recommended Posts

:D coraz lepiej.

Drugi kosztorys - założenia te same - koszt 20 000 PLN. Mało tego panowie chcieliby zacząć już teraz. A my nie gotowi, no cóż.

Szukamy dalej? Chyba nie, ale i tak mąż jest umówiony na jutro z kolejnym wykonawcą - pojedzie i tak. Tak na wszelki wypadek. A nóż widelec będzie taniej. :wink:

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

podpisałem.

dom 300m2

robocizna=90kpln

w tym:

wykop, piwnica ściana 3w=pustak, styro, beton zbroj.

drenaż opaskowy, żwir workowany

kanalizacja burzowa, kanalizacja w piwnicy,

piętro ,poddasze- pustak, dach z obróbkami w tym wykończenie drewniane z ociepleniem ścian szczytowych i kolankowych.

wiem,że drogo, ale jakoś dużo taniej nie znalazłem, a ten wykonawca wzbudzał zaufanie i widziałem jego robotę.

Budujemy mały dom - powierzchnia użytkowa 105 m2, powierzchnia po podłogach 154 m2.

Podpisalismy taką umowę:

- wykonanie robót ziemnych

- posadowienie budynku na płycie fundamentowej z izolacjami i odwodnieniem

- ściany zewnętrzne i wewnętrzne nośne

- ocieplenie styropianem 12 cm

- wykonanie kominów

- montaż kształtek wentylacyjnych

- strop gęstożebrowy porotherm

- schody żelbetowe

- drewniana konstrukcja dachu

- pokrycie dachu dachówką ceramiczną

- montaż rynien

- montaż okien i drzwi zewnętrznych

- montaż bramy garażowej

- wykonanie ścian działowych

- ocieplenie poddasza wełną

- wykonanie tynku elewacyjnego

RAZEM ROBOCIZNA 62 tys brutto

Pozdrawiam kasia

• 2 weeks później...

Witam

Mags :D jam zagladasz jeszcze na forum to napisz jaka ekipe finalnie wybraliscie i za ile...ja mam gorali ktorzy za dom 140 m plus garaz 32 chcca z wiezba (stan surowy otwarty bez schodow i tarasow) od 50 pln za czysta robocizne bez rachunku. Dołaczam sie do opinii, ze Szczecin to chyba najdrozsze miasto w Polsce. Zalama - trzeba sie przeprowadzic

pozdrawiam

U mnie dom 135m2 + garaz dwustanowiskowy w bryle. Robocizna za stan surowy otwrarty, ale duuuzym tarasem, to 46tys netto. To najtansza ekipa jaka znalazlem. Nie jestem z nich super zadowolony, ale nie ma dramatu. Miasto to Szczecin, a ekipa jest z niedalekiej okolicy.

Dodam tylko, ze maksymalna wycena, jaka dostalem, byla prawie dwa razy wyzsza. Wniosek? Trzeba dlugo szukac, by znalezc ekipe, ktora nie zdziera z inwestora ile moze.

Ja też dostałam wycenę za ten domek http://www.extradom.pl/WRW1003.html

cena robocizny stanu surowego z dachem ceramicznym 63978,78 brutto

Cała reszta, czyli wykonczenie pod klucz plus ogrodzenie, kostka brukowa : cena robocizny 147145,33 :o Co o tej wycenie sądzicie? Dodam że to najtańsza jaką otrzymaliśmy. Masarka jakaś :-( Jeszcze stan surowy w miarę, ale nastepny etap, tragedia :-(

Z materiałem za stan surowy z dachem 212310,66

Następny etap z materiałem 271722,46

Chyba tylko zlecimy im zbudowac stan surowy z dachem, a resztę bedziemy improwizować, tylko nie wiem czy takim sposobem zaoszczędzimy :-( Ja się boję tego że jak weżmiemy kilka ekip do różnych prac, to później bedzie tak jak u mojego brata na budowie, jedni będą zwalać na drugich że coś zchrzanili, a jak robi jedna ekipa wszystko to nie ma tego problemu. Ale nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie.