Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym???

W-waBiker

Recommended Posts

Witam! Mi za stan tzw. zerowy wyliczyła ekipa 34 tys.( wraz z materiałem)

Dom o pow. 114,4 m2

Powierzchnia netto parter 93 m2

W cenie są wszelkie prace ziemne oprócz geodety, wraz z zasypką, izolacjami itp.

Moim zdaniem to dużo za dużo, a Waszym?

pozdrawiam

Ja buduje podobny domek i mi ekipa wyceniła stan zerowy za podobną kwotę tj. 33.000 zł. Buduje pod Opolem

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trochę chyba za dużo. My zapłacimy mniej, a fundamenty dużo większe niż wasze. Tylko my nie płacimy firmie dodatkowo za załatwianie materiałów, ekipa ma tylko odwalić robotę, a my wszystko organizujemy. Może dlatego aż taka duża różnica. W końcu systemem gospodarczym budujemy i ekipa będzie inna od murarki, a inna od dachu, itd.

Witam serdecznie. Własnie powoli (bardzo powoli) rozpoczynam proces budowy domku w Mińsku Mazowieckim (projekt dwurodzinny "dom w borowikach"). Mam bardzo krótkie i świadczące o moim braku profesjonalizmu pytanie - czy 50tys za samą robociznę postawienia domu o powierzchni użytkowej 192 mkw stanie surowym (bez położenia dachówek) w rejonie podwarszawskim to dużo czy w normie? Bardzo proszę o opinie "starych wygów" budowlanych (technika tradycyjna)?

Nie za bardzo wgłebiałem się w projekt (bo nawet nie wiem czy parterowy czy nie ;-) ale te 50 to standard. Przy samowystarczalnej ekipie. Tj. bez organizowania im noclegów, wyżywienia i narzędzi ;-)

Dziękuję za odpowiedź, gwoli ścisłości dom jest z użytkowym poddaszem o parametrach:

Powierzchnia użytkowa 198,2 m2

Kubatura 880,0 m3

Powierzchnia zabudowy 137,5 m2

Powierzchnia ścian fundamentowych 61,5 m2

Powierzchnia ścian piwnic b.d.

Powierzchnia ścian wewnętrznych nośnych 54,2 m2

Powierzchnia ścian działowych parter 65,4 m2

Powierzchnia ścian działowych poddasze 65,3 m2

Powierzchnia podłóg i schodów b.d.

Powierzchnia dachu 244,1 m2

Kubatura drewna na więźbę 9,37 m3

Powierzchnia stolarki zewnętrznej 44,8 m2

Powierzchnia ścian zewnętrznych 170,5 m2.

Uff jest trochę do zrobienia!!! Az mnie dreszcze przechodzą!

Gość M@riusz_Radom

Dziś otrzymałem wstępną ofertę na wybudowanie domu o powierzchni 160m2 (całkowita, 120 użytkowej) - 14 000 PLN za robociznę. W tym stan 0, ściany zewnętrzne, wewnętrzne, schody, kominy, stropy, ścianki kolankowe itd itd. Za więźbę dachową + pełne deskowanie muszę płacić osobno.

I ważna rzecz - facet nie chce zaliczek, zadatków.

Dziś otrzymałem wstępną ofertę na wybudowanie domu o powierzchni 160m2 (całkowita, 120 użytkowej) - 14 000 PLN za robociznę. W tym stan 0, ściany zewnętrzne, wewnętrzne, schody, kominy, stropy, ścianki kolankowe itd itd. Za więźbę dachową + pełne deskowanie muszę płacić osobno.

I ważna rzecz - facet nie chce zaliczek, zadatków.

On moze nie ale pomocnicy tak ;-)

Dopytaj się lepiej czy nie jest to kwota na 1 pracownika ;-)

Bo mało chce ;-)

U nas też murarze nie chcą zaliczek.Płacimy za wykonany etap.

Mąż mówi - wypłata jutro, a oni - no problem. Dostali. Dziś im mówi - wypłata w piątek - oni - no problem. Nie dość , że świetnie murują, to jeszcze ani nie marudzą ani nie proszą o zaliczki czy coś tam. A za pierwszą od nas wypłatę to sobie kupili jakiś nowe narzędzia na spółę :o

Gość M@riusz_Radom
Dopytaj się lepiej czy nie jest to kwota na 1 pracownika ;-)

Bo mało chce ;-)

Jest to człowiek polecony mi przez 3 znajomych, którym budował domy. I do tego nie pije ! ;) Murarz starej daty budujący z 3 pomocnikami.

Gość M@riusz_Radom
Nie chcą, tzn nie polecają, robić wylewki przed zimą. Twierdzą, że najlepiej ocieplić fundament, obsypać go z zewnątrz, do środka wsypać i zagęścić piach a dopiero na wiosnę robić wylewkę do poziomu 0.