alpinab3 10.12.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Podaj jeszcze jak dawno temu budowałeś? No ... i dlaczego wybrałeś Kazachstan? Właśnie zaczynam kłaść dachówkę ; A generalnie wybrałem obrzeża Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mushasi 10.12.2007 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 tak się składa że na mojej ulicy mieszkają sami przedsiębiorcy budowlani . Ja jedyny zajmuje się wykończeniami . często rozmawiamy na tematy budowlane a szczególnie o cenach i wiem liczy się mniej więcej 100 zł /m2 .A co do fachowości to bywa bardzo różnie . większość firm to firmy krzaki zrobią ,skasują i znikają . Kończę właśnie remont domu zrobionego za okazyjną cenę to jest po prostu tragedia .Nie chcę wymieniać wad , które odkryłem w czasie wykańczania budynku ale jest ich sporo .Dlatego bądźcie ostrożni w wybieraniu ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nima 11.12.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Witam !!!Na wiosę chcemy zacząc budować dom w szczecinie i nasz budowlaniec wycenił robociznę +materiał stan surowy otwarty na 270tys !!!! Nie za bardzo rozeznajemy się w cenach ale takiej ogromnej kwoty nie braliśmy pod uwagę . Dodam ze dach ma byc z czarnej dach,owki ceramicznej .DDo tego projektu dochodzi jeszcze garaz 24m2 Napiszcie jakich koszttow mozna sie spodziewać -zebysmy wiedzeli ile mamy szanse utagrować ???? JAKI KOSZT ROBOCIZNY BRAC POD UWAGE ZA M2??http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=170&unset=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 11.12.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Zdecydowałes sie na ładny domek z wykuszem, 2 jaskółkami, dachem 4 spadowym, 10 oknami dachowymi, o powierzchni całkowitej 280 m2 plus garaz 24 m2 i spory taras. Moze z 10% utargujesz od tej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 11.12.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Witam !!! ... wycenił robociznę +materiał stan surowy otwarty na 270tys !!!! Wiesz takie wyceny są najgorsze, nie wiesz ile w tym robocizny a ile materiału. My z sąsiadem rozłożyliśmy budowę na czynniki pierwsze i do wyceny dajemy tylko Stan Surowy Otwarty, samą robociznę. Materiał jest na rynku i ceny się zmieniają porównywanie takich pełnych wycen nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nima 11.12.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Zdecydowałes sie na ładny domek z wykuszem, 2 jaskółkami, dachem 4 spadowym, 10 oknami dachowymi, o powierzchni całkowitej 280 m2 plus garaz 24 m2 i spory taras. Moze z 10% utargujesz od tej ceny. Z wykuszu zrezygnowaliśmy a okien połaciowych jest 7 sztuk . No jesteśmy umowieni z naszym panem od budowy i ma nam dokładnie wycenić ile za robociznę a ile materiały !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
georgia37 11.12.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Witam Was budujący.Zamierzam dopiero zacząć i już sie boję.Wg Waszych notowań ile będzie mnie kosztować wybudowanie domu parterowego 160 m bez poddasza dach dwuspadowy kryty dachówką z garażem.Jakie są Wasze opinie bo ja w twmacie jestem ciemna,obawiam się że 300 tys nie starczy na mury,a gdzie wykończenie? Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 11.12.2007 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 jakiej ceny mogę się spodziewać za stan surowy zamknięty takiego domku ? : http://forum.muratordom.pl/projekt-indywidualny-potrzebna-krytyka-i-dobre-rady,t119043.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Dudziński 12.12.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Witam Budowa w stanie surowym otwartym zakończona w 2007Dom 130 m2, parter + poddasze użytkowe; ściany 3warstwowe, stryr w środku, Rob murarskie 13000 (fundamenty, ściany, I strop, posadzki (chude betony),Więźba 2500Dach 4000Przyłącza woda 1200Kanalizacja 2000Razem jakieś: 24000 woj. lubelskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto_usunięte* 12.12.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Nasz dom 150 m2 powierzchni użytkowej bez garażu kosztował nas do dzisiaj jakieś 200 000 z materiałami. Robocizna za ten stan to jakieś 35 000 za mury i 13 000 za dach za samą robociznę. Materiały to poroton i dachówka ceramiczna roben. Bardzo proszę nie piszcie głupot, że za dach zapłaciciliście 4000 Chyba za pierdnięcie na więźbę cieśli Sama więźba ile kosztuje +folia + dachówka. Do tego dochodzi nadbitka. Nasz dach jest dwuspadowy za dach połamany można zapłacić 80 000. Do tego płotki przeciwśniegowe rynny kosze, itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Dudziński 12.12.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Pisząc 4000 podałem samą robociznę za pokrycie blachą + ofoliowanieza dach 2spadowy (220m2) + 2 kominy +1velux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto_usunięte* 12.12.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Wydaje mi się że albo trzeba podawać koszty całkowite i napisać, że to robocizna albo jak się pisze koszt za robociznę to bardzo proszę podać cenę z robocizną cieśli, osób montujących rynny obkładających blachą kominy itd.. bo to jest robocizna całkowita za dach. Pisanie tylko fragmentów może tylko posłużyć piszącemu w pochwaleniu się osobom które o budowaniu nie wiedzą nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIN 12.12.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Dom 300 m2 netto. Koszt stanu surowego otwartego 300 tys +vat . Ale zero stresu bo ekipa bardzo dobra i moge, chociaż jak widać dość droga. Jednak wolałem nie ryzykować z "fachowcami", a Ci byli sprawdzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 12.12.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Wydaje mi się że albo trzeba podawać koszty całkowite i napisać, że to robocizna albo jak się pisze koszt za robociznę to bardzo proszę podać cenę z robocizną cieśli, osób montujących rynny obkładających blachą kominy itd.. bo to jest robocizna całkowita za dach. Pisanie tylko fragmentów może tylko posłużyć piszącemu w pochwaleniu się osobom które o budowaniu nie wiedzą nic. Widzę, że niekórym robi się żal, że ktoś płaci mniej za to samo i dlatego właśnie jest taki "sympatyczny" na forum. Ps: tu wiekszość ludzi ma jako takie pojęcie o budowaniu, a świadczy o tym sama ich obecność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto_usunięte* 12.12.2007 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Fajnie by było gdyby tak naprawdę tylko było że piszę to bo mi żal. Problem w tym, że wydaje mi się, że wiele osób radzi się na tym forum i potrzebuje informacji rzetelnej a nie bycia miłym i opowiadania bajek. Chyba, że rzeczywiście chodzi o to aby przeczytać, że będzie dobrze i że dom nas wyniesie grosze. Jak dla mnie to możemy tutaj sobie pisać takie posty ale wątpie aby osoba czytająca skorzystała z tej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpinab3 13.12.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Jak już pisałem , ja za dom o powierzchni 220 m użytkowej , dach dwuspadowy 300m pow. kryty dachówką betonową (właśnie ją układają) zapłaciłem za robociznę 30 tyś ; a całość stan surowy otwarty wyniesie maksymalnie 150 tyś. Firma za to samo powiedziała mi 250 tyś(stan surowy otwarty , kryty blachą) ; więc poszukałem , znalazłem ekipę ; no i mam oszczędność . I niech nikt nie mówi ,że mi się to zawali , bo jakość nie zawsze idzie w parze z wydaną kasą.Znam przypadki ,że firma biorąc duże pieniądze robi fuszerę.Naprawdę mozna zaoszczędzić nie zawsze za cenę jakości.Mam następny przykład z ogrzewaniem . Za cały system instalacji grzewczej i sanitarnej jedna firma powiedziała 65 tyś , druga 56 tys ; dotarłem do instalatora pracującego w jednej z firm i uda nam się to zrobić do kwotę do 40tyś.Ja nie dysponuję wielkim budżetem na budowę domu (krydyt niestety nie z gumy) więc gdzie się da, tam szukam oszczędności ; oczywiście starając się nie ujmując za bardzo na jakości. Ja na razie jestem zadowolony z wyników , czego też życzę wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel71 13.12.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 witam, mój kosztorys robocizny na budowę Arii9 w stanie surowym otwartym zamknąłem po burzliwych negocjacjach na kwotę 55 000zł. Cena jest taka ponieważ mam skomplikowany dach " bawole oko " x2 . Budowę zaczynam po pierwszych roztopach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 13.12.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Z14 z biura Z500110m2 pow. użytkowejja cały czas buduję i jak narazie to zapłaciłem: - fundamenty - nic sam z kolegą robiłem- parter + strop + schody - 5 000zł- ściany kolankowe + wieniec - 2 000zł- ściany szczytowe + dokończenie kominów + ścianku działowe - ma być około 5 000zł dach (około 200m2) inna ekipa (nie murarze) narazie wzięła za konstrukcję więźby 1000zł (za całość ma wziąść 3000 - 4000, blachodachówka, bez okien dachowych, jeden wyłaz, w tej cenie okucia wszystkie i rynny mają założyć, okucia będą robili z płaskiej blachy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 13.12.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 O matko boska toż to masz wielkie szczęście, ja za sam dach (więżba, dachówka, okna plus wszystkie potrzebne akcesoria) płacę 10 tyś. a wydawało mi się, że to tanio. Dach ma 257 m2. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 13.12.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 O matko boska toż to masz wielkie szczęście, ja za sam dach (więżba, dachówka, okna plus wszystkie potrzebne akcesoria) płacę 10 tyś. a wydawało mi się, że to tanio. Dach ma 257 m2. Pozdrawiam. no bo to tanio masz weź pod uwagę to że masz dachówkę i okna dachowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts