Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym???

W-waBiker

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak się składa że na mojej ulicy mieszkają sami przedsiębiorcy budowlani .

Ja jedyny zajmuje się wykończeniami .

często rozmawiamy na tematy budowlane a szczególnie o cenach i wiem liczy się mniej więcej 100 zł /m2 .

A co do fachowości to bywa bardzo różnie .

większość firm to firmy krzaki zrobią ,skasują i znikają .

Kończę właśnie remont domu zrobionego za okazyjną cenę to jest po prostu tragedia .

Nie chcę wymieniać wad , które odkryłem w czasie wykańczania budynku ale jest ich sporo .

Dlatego bądźcie ostrożni w wybieraniu ekipy.

Witam !!!

Na wiosę chcemy zacząc budować dom w szczecinie i nasz budowlaniec wycenił robociznę +materiał stan surowy otwarty na 270tys !!!!

Nie za bardzo rozeznajemy się w cenach ale takiej ogromnej kwoty nie braliśmy pod uwagę .

Dodam ze dach ma byc z czarnej dach,owki ceramicznej .D

Do tego projektu dochodzi jeszcze garaz 24m2

Napiszcie jakich koszttow mozna sie spodziewać -zebysmy wiedzeli ile mamy szanse utagrować ???? JAKI KOSZT ROBOCIZNY BRAC POD UWAGE ZA M2??

http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=170&unset=2

Witam !!!

... wycenił robociznę +materiał stan surowy otwarty na 270tys !!!!

Wiesz takie wyceny są najgorsze, nie wiesz ile w tym robocizny a ile materiału. My z sąsiadem rozłożyliśmy budowę na czynniki pierwsze i do wyceny dajemy tylko Stan Surowy Otwarty, samą robociznę. Materiał jest na rynku i ceny się zmieniają porównywanie takich pełnych wycen nie ma sensu.

Zdecydowałes sie na ładny domek z wykuszem, 2 jaskółkami, dachem 4 spadowym, 10 oknami dachowymi, o powierzchni całkowitej 280 m2 plus garaz 24 m2 i spory taras. Moze z 10% utargujesz od tej ceny.

Z wykuszu zrezygnowaliśmy a okien połaciowych jest 7 sztuk .

No jesteśmy umowieni z naszym panem od budowy i ma nam dokładnie wycenić ile za robociznę a ile materiały !!!

Witam Was budujący.Zamierzam dopiero zacząć i już sie boję.Wg Waszych notowań ile będzie mnie kosztować wybudowanie domu parterowego 160 m bez poddasza dach dwuspadowy kryty dachówką z garażem.Jakie są Wasze opinie bo ja w twmacie jestem ciemna,obawiam się że 300 tys nie starczy na mury,a gdzie wykończenie? Pozdrawiam .

Witam

Budowa w stanie surowym otwartym zakończona w 2007

Dom 130 m2, parter + poddasze użytkowe; ściany 3warstwowe, stryr w środku,

Rob murarskie 13000 (fundamenty, ściany, I strop, posadzki (chude betony),

Więźba 2500

Dach 4000

Przyłącza woda 1200

Kanalizacja 2000

Razem jakieś: 24000

woj. lubelskie

Gość Konto_usunięte*

Nasz dom 150 m2 powierzchni użytkowej bez garażu kosztował nas do dzisiaj jakieś 200 000 z materiałami. Robocizna za ten stan to jakieś 35 000 za mury i 13 000 za dach za samą robociznę.

Materiały to poroton i dachówka ceramiczna roben. Bardzo proszę nie piszcie głupot, że za dach zapłaciciliście 4000 :) Chyba za pierdnięcie na więźbę cieśli :)

Sama więźba ile kosztuje +folia + dachówka. Do tego dochodzi nadbitka. Nasz dach jest dwuspadowy za dach połamany można zapłacić 80 000. Do tego płotki przeciwśniegowe rynny kosze, itd..

Gość Konto_usunięte*
Wydaje mi się że albo trzeba podawać koszty całkowite i napisać, że to robocizna albo jak się pisze koszt za robociznę to bardzo proszę podać cenę z robocizną cieśli, osób montujących rynny obkładających blachą kominy itd.. bo to jest robocizna całkowita za dach. Pisanie tylko fragmentów może tylko posłużyć piszącemu w pochwaleniu się osobom które o budowaniu nie wiedzą nic.

Wydaje mi się że albo trzeba podawać koszty całkowite i napisać, że to robocizna albo jak się pisze koszt za robociznę to bardzo proszę podać cenę z robocizną cieśli, osób montujących rynny obkładających blachą kominy itd.. bo to jest robocizna całkowita za dach. Pisanie tylko fragmentów może tylko posłużyć piszącemu w pochwaleniu się osobom które o budowaniu nie wiedzą nic.

Widzę, że niekórym robi się żal, że ktoś płaci mniej za to samo i dlatego właśnie jest taki "sympatyczny" na forum.

Ps: tu wiekszość ludzi ma jako takie pojęcie o budowaniu, a świadczy o tym sama ich obecność

Gość Konto_usunięte*
Fajnie by było gdyby tak naprawdę tylko było że piszę to bo mi żal. Problem w tym, że wydaje mi się, że wiele osób radzi się na tym forum i potrzebuje informacji rzetelnej a nie bycia miłym i opowiadania bajek. Chyba, że rzeczywiście chodzi o to aby przeczytać, że będzie dobrze i że dom nas wyniesie grosze. Jak dla mnie to możemy tutaj sobie pisać takie posty ale wątpie aby osoba czytająca skorzystała z tej informacji.

Jak już pisałem , ja za dom o powierzchni 220 m użytkowej , dach dwuspadowy 300m pow. kryty dachówką betonową (właśnie ją układają) zapłaciłem za robociznę 30 tyś ; a całość stan surowy otwarty wyniesie maksymalnie 150 tyś.

Firma za to samo powiedziała mi 250 tyś(stan surowy otwarty , kryty blachą) ; więc poszukałem , znalazłem ekipę ; no i mam oszczędność . I niech nikt nie mówi ,że mi się to zawali , bo jakość nie zawsze idzie w parze z wydaną kasą.

Znam przypadki ,że firma biorąc duże pieniądze robi fuszerę.

Naprawdę mozna zaoszczędzić nie zawsze za cenę jakości.

Mam następny przykład z ogrzewaniem . Za cały system instalacji grzewczej i sanitarnej jedna firma powiedziała 65 tyś , druga 56 tys ; dotarłem do instalatora pracującego w jednej z firm i uda nam się to zrobić do kwotę do 40tyś.

Ja nie dysponuję wielkim budżetem na budowę domu (krydyt niestety nie z gumy) więc gdzie się da, tam szukam oszczędności ; oczywiście starając się nie ujmując za bardzo na jakości.

Ja na razie jestem zadowolony z wyników , czego też życzę wszystkim.

witam,

mój kosztorys robocizny na budowę Arii9 w stanie surowym otwartym zamknąłem po burzliwych negocjacjach na kwotę 55 000zł. Cena jest taka ponieważ mam skomplikowany dach " bawole oko " x2 . Budowę zaczynam po pierwszych roztopach.

Pozdrawiam

:D :D :D

Z14 z biura Z500

110m2 pow. użytkowej

ja cały czas buduję i jak narazie to zapłaciłem:

- fundamenty - nic sam z kolegą robiłem

- parter + strop + schody - 5 000zł

- ściany kolankowe + wieniec - 2 000zł

- ściany szczytowe + dokończenie kominów + ścianku działowe - ma być około 5 000zł

dach (około 200m2) inna ekipa (nie murarze) narazie wzięła za konstrukcję więźby 1000zł (za całość ma wziąść 3000 - 4000, blachodachówka, bez okien dachowych, jeden wyłaz, w tej cenie okucia wszystkie i rynny mają założyć, okucia będą robili z płaskiej blachy)