MOLLAN 13.12.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Popisałem umowę na stan surowy (robocizna + materiały) 150m2 z użytkowym poddaszem, ceramikia 24 cm + dachówka ceramiczna - cena 179.000 brutto. Jak to jest bardzo drogo to mi o tym nie piszcie, ale dosyć długo szukałem wykonawcy, który rokowałby na to, że nie zwieje po pierwszej transzy i ten był najtańszy z możliwych do przyjęcia. Budowa w Poznaniu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 13.12.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Cena jest jak najbardziej przyzwoita, wg mojego mniemania. Ja też szukam wykonawcy i na razie mam na osi 222tys brutto z materiałami oczywiście. Dom pod Krzewuszką G2. 160m2 użytkowej, całkowitej sporo więcej. A może się podzielisz namiarami na tą firmę ?? Byłbym dźwięczny o namiary na PRV. Ja planuję start z budową maj/czerwiec 2008. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 14.12.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 O matko boska toż to masz wielkie szczęście, ja za sam dach (więżba, dachówka, okna plus wszystkie potrzebne akcesoria) płacę 10 tyś. a wydawało mi się, że to tanio. Dach ma 257 m2. Pozdrawiam. no bo to tanio masz weź pod uwagę to że masz dachówkę i okna dachowe To mnie pocieszyłeś. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrw 17.12.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 czy mogę prosić o opinię bardziej doświadczonych życiowo na temat wyceny, którą otrzymałem: stan zero zdjęcie humusu, wykopanie fundamentów, wykonanie zbrojenia, wylanie ławy, murowanie ścian, izolacja pozioma, izolacja pionowa, kanalizacja ułożenie rur, wypełnienie fundamentów, wylanie chudziaka - 18.000 zł parter izolacja pozioma, ściana nośna, wieniec, ułożenie stropu, wylanie stropu, kominy - 26.000 zł poddasze ściana nośna, kominy, wieniec - 10.000 zł razem: 54.000 zł oczywiście, sama robocizna. miejsce: bliskie (100 metrów) okolice Wrocławia dom: parterowy z użytkowym poddaszem, powierzchnia użytkowa ok. 180 m2+garaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
insz 17.12.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 czy mogę prosić o opinię bardziej doświadczonych życiowo na temat wyceny, którą otrzymałem: stan zero zdjęcie humusu, wykopanie fundamentów, wykonanie zbrojenia, wylanie ławy, murowanie ścian, izolacja pozioma, izolacja pionowa, kanalizacja ułożenie rur, wypełnienie fundamentów, wylanie chudziaka - 18.000 zł parter izolacja pozioma, ściana nośna, wieniec, ułożenie stropu, wylanie stropu, kominy - 26.000 zł poddasze ściana nośna, kominy, wieniec - 10.000 zł razem: 54.000 zł oczywiście, sama robocizna. miejsce: bliskie (100 metrów) okolice Wrocławia dom: parterowy z użytkowym poddaszem, powierzchnia użytkowa ok. 180 m2+garaz no, trochę dużo... Też pod Wrockiem (25 km) 140 m2 + 110 piwnicy + 28 garaż 35 000 z działowymi i schodami (dach dwuspadowy, więc ścian na poddaszu tyle samo co na parterze). plus fadroma 1500 (300 m3 ziemi wykopanej) do tego 12 000 za dach 260 m2. Myślę, że to i tak niemało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 19.12.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Spotkałam się dziś z takimi terminami jak: "ślepy kosztorys" i "przedmiar robót", czy możecie moi mili objaśnić cóż to takiego i z czym to się je? Sformułowania padły z ust właściciela firmy budowlanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 20.12.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Spotkałam się dziś z takimi terminami jak: "ślepy kosztorys" i "przedmiar robót", czy możecie moi mili objaśnić cóż to takiego i z czym to się je? Sformułowania padły z ust właściciela firmy budowlanej KOSZTORYS ŚLEPY, czyli opisanie wszystkich robót budowlanych i instalacyjnych niezbędnych do wykonania w trakcie budowy. Zawiera szczegółowy przedmiar robót, czyli obliczenie ilości metrów kwadratowych ścian, posadzek, stropów, tynków itp. W oparciu o te dane otrzymujemy zestawienie wszystkich materiałów budowlanych i instalacyjnych. Przydać się także może wykaz potrzebnego sprzętu budowlanego, okres jego wykorzystania, oraz łączna suma wszystkich roboczogodzin, które spędzą wykonawcy na budowie. Ten ślepy kosztorys nie zawiera żadnych cen, a jedynie odpowiednie rubryki do wypełnienia przez potencjalnych wykonawców. KOSZTORYS INWESTORSKI. Sporządzany na bazie kosztorysu ślepego i służy do ustalania kosztu budowy całego obiektu, poprzez ustalenie cen materiałów budowlanych oraz konkretnego wynagrodzenia za pracę sprzętu. źródło: http://zabrze.net.pl/banachiewicza/zibi/kosztorysowanie-cennik.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 21.12.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Wielkie dzięki, teraz wszystko jest jasne... oczywiście do pojawienia się następnych wątliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 22.12.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Właśnie zrobiłem SSO w Bielsku-Białej... pod choinkę . Ekipa zamówioną końcem 2006 roku, robili od czerwca 2007 do grudnia 2007, jak na razie jestem zadowolny ze współpracy i jakości. Tylko cieślo-dekarze zrobili mi woltę finansową... Wycena ROBOCIZNY (brutto) jest taka (projekt w podpisie, Dziewanna z Archonu, prawie 150m2 - ciut powiększona w stosunku do orginału): - fundamenty i prace ziemne (stan 0) 11000 PLN - ściany, strop, schody 25000 PLN - dach (więźba, pokrycie, kominy) 12000 PLN... ale ostatecznie 14000 PLN Robocizna razem = 50000 PLN pod podwyżce na dachu Wykonawca dba o sprzęt, zakupy dupereli, betonu, drutu, itp. My kupujemy rzeczy mające wpływ na wygląd jak np. dachówkę, okna dachowe, lub związane z pojedynczą dużą płatnością: pustaki, więźbę itp. Sąsiad obok wybudował stan surowy otwarty (robocizna!) za 43200 PLN, ale budował rok... prawie dwa lata wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 23.12.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Właśnie zrobiłem SSO w Bielsku-Białej... pod choinkę . Ekipa zamówioną końcem 2006 roku, robili od czerwca 2007 do grudnia 2007, jak na razie jestem zadowolny ze współpracy i jakości. Tylko cieślo-dekarze zrobili mi woltę finansową... Wycena ROBOCIZNY (brutto) jest taka (projekt w podpisie, Dziewanna z Archonu, prawie 150m2 - ciut powiększona w stosunku do orginału): - fundamenty i prace ziemne (stan 0) 11000 PLN - ściany, strop, schody 25000 PLN - dach (więźba, pokrycie, kominy) 12000 PLN... ale ostatecznie 14000 PLN Robocizna razem = 50000 PLN pod podwyżce na dachu Wykonawca dba o sprzęt, zakupy dupereli, betonu, drutu, itp. My kupujemy rzeczy mające wpływ na wygląd jak np. dachówkę, okna dachowe, lub związane z pojedynczą dużą płatnością: pustaki, więźbę itp. Sąsiad obok wybudował stan surowy otwarty (robocizna!) za 43200 PLN, ale budował rok... prawie dwa lata wcześniej. Podliczę u siebie całość, ale też wczoraj uzyskałem Stan Surowy Otwarty też taki prezent sobie i rodzince zrobiłem Z14 z biura Z500 robociznę mogę już teraz podać: fundamenty sam, murowanie wszystkiego łącznie ze ściankami działowymi - 11 800 więźba i pokrycie dachu blachodachówką 3200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slowiks 23.12.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Witam, co sadzicie o cenie 14,5 tys robocizna za: -fundamenty (lacznie z tarasem (10x10) wykop, zbrojenie murowanie izolacja pozioma, pionowa, ocieplenie, zageszczenie piasku, wylanie chudziaka (taras tez), zasypanie fundamentow - mury zewnetrzne (1360 szt pustaka porotherm 25), scianki dzialowe (360 szt porothemr , wieniec zbrojony - strop drewniany - wiezba + obicie deskami + papowanie - kominy dwa murowane, klinkier na komin i slupki przed domem 800 szt dobra oferta? POzdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 23.12.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Witam, co sadzicie o cenie 14,5 tys robocizna za: -fundamenty (lacznie z tarasem (10x10) wykop, zbrojenie murowanie izolacja pozioma, pionowa, ocieplenie, zageszczenie piasku, wylanie chudziaka (taras tez), zasypanie fundamentow - mury zewnetrzne (1360 szt pustaka porotherm 25), scianki dzialowe (360 szt porothemr , wieniec zbrojony - strop drewniany - wiezba + obicie deskami + papowanie - kominy dwa murowane, klinkier na komin i slupki przed domem 800 szt dobra oferta? POzdrawiam Grzegorz taras 10x10 to dom tez pewnie podobnie, cena niezł a gdzie to budujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slowiks 23.12.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 troszke zle sformulowalem taras 3x 10 fundament pod dom 7x10 wielkopolska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietiap 25.12.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Spotkałam się dziś z takimi terminami jak: "ślepy kosztorys" i "przedmiar robót", czy możecie moi mili objaśnić cóż to takiego i z czym to się je? Sformułowania padły z ust właściciela firmy budowlanej Czytam wątek i właśnie miałem poruszyć ten temat. Jestem przed wyborem ekipy która wybuduje stan surowy otwarty i aby porównać wyceny robót mam zamiar zamówić wcześniej przedmiar robót do swojego projektu. Wydatek 200 pln a może być sporo oszczędności. No bo jak porównać oferty kilku firm skoro nie będziemy wiedzieć co będzie należało do obowiązków wykonawcy? Stan surowy to bardzo szerokie pojęcie. Po otrzymaniu oferty na podstawie przedmiaru łatwo będzie poznać w których miejscach dana pozycja jest nienaturalnie zawyżona. To zdecydowanie najlepsza metoda aby wyeliminować wykonawców-naciągaczy. Zależy nam bardzo na jakości robót ale i na cenie za te prace. Prawda jest taka, że wiele firm korzysta z rozdmuchanej medialnie histerii o temacie "brak rąk do pracy" no bo przecież wszyscy wyjechali na Wyspy. Prawda jak zwykle leży po środku bo rąk ubyło ale tragedii nie ma. Prowadzę własną firmę i jak wiadomo na rynku podobno bardzo brakuje handlowców. Znam jednak czterech ludzi z doświadczeniem w tym fachu którzy mniej więcej od kilku miesięcy bezskutecznie poszukują pracy a wcale nie mają wygórowanych wymagań finansowych. Sześć miesięcy temu zwolniłem dwóch handlowców i jeden do dziś dnia pozostaje na zasiłku z czego dumny nie jest. Rok temu o tej samej porze robiłem rekrutację. Przyszło około 250 ofert pracy... Bez dwóch zdań mamy obecnie hossę ale w temacie "wykonawca", podobnej do tej jaka była na wiosnę 2007 w materiałach budowlanych. Jednym z powodów jest 38% wzrost ilości pozwoleń na budowę, ale nie dajcie się naciągać. Pensje w Polsce poszły przecież znacznie do góry a na Wyspach spadły bo złoty nieustannie zyskuje na wartości zarówno do eur ale też do funta. W Irlandii zagościł już kryzys na rynku nieruchomości i widać sporą podaż (ostatnie informacje na ten temat czytałem dosłownie kilka dni temu) co też daje do myślenia tam pracującym. Reasumując pdpisujcie umowy z głową tak aby nie okazało się, że robocizna za którą zapłaciliście teraz "x" za rok o tej samej porze warta będzie 25-40% ale mniej czego Wam oraz sobie życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faliszewski 27.12.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Witam Wszystkich Uważam że każdy z forumowiczów powinien opisać lokalizację gdzie sie myśli postawić. Kazde dziecko w kraju już wie że Polska dzieli się na kilka części - zarobkowych. Inaczej się liczy pod pałacem kultury a inaczej na wsi pod ruską granicą. Sam bym chciał postawić mieszkanie 200m2 za ...... darmo najchętniej w centrum Wa-wy. To jest jak z kupnem działki - płacisz xxxx dolców amerykańskich bo chcesz mieszkać w Konstancinie, a płacisz xx PLN bo chcesz mieszkać w Grójcu czy w Płocku. Budowlańcy i psełdo budowlańcy są wszędzie i w Wa-wie i na Sieklukach to też zależy od ceny Sam prowadzę firmę budowlanom i wiem aby mieć dobrych ludzi muszę im dobrze zapłacić - co się wiąże z tym??? CENA dal KLIENTA Najprostsze rozwiązanie to dogadać się z m2 pow. użytkowej. ale też niesugerujcie się tym że ten ma za tyle a tamten za tyle to zależy też od projektu są takie za 800zł i są takie za 3000zł i droższe... Ciekawe dal czego!!! Głupie pytanie??? - nie banalnie proste ciekawe czy ktoś wie??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.12.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Czyżby cena była uzależniona od modelu i rocznika samochodu jakim porusza się inwestor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietiap 27.12.2007 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 faliszewski masz rację. Ja jestem jednak bardzo zadowolony z usługi bo była zrobiona naprawdę profesjonalnie i może nie było super tanio ale nie zapłaciłem jak za woły. Drogo nie zawsze = dobrze, ale to pół biedy bo można trafić na usługobiorcę typu "drogo i źle". Wtedy to już tragedia. Napewno warto porównać kilka ofert i nie napalać się na pierwszą lepszą. Weryfikacja zajęła mi tak około miesiąca a efekt jest zgodny z oczekiwaniami (również finansowymi) a o to przecież się rozchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faliszewski 28.12.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Czyżby cena była uzależniona od modelu i rocznika samochodu jakim porusza się inwestor ? Nie ja nie zaglądam nikomu w portfel - dostaje projekt oraz lokalizacje i poprostu wyceniam. Wszystko na e-mail lub gg i nie widzę gdzie mieszka czym jeździ i czy buduje w kredycie, za łapówki czy za ciężko zarobione pieniądze odkładane przez 20 lat. - to mnie nie interesuje. Wyceniam na podstawie planów (skąplikowania oraz czasochłonności) oraz kosztów jakie poniosę - np. dojazdy, zakwaterowanie pracowników, amortyzacja sprzętu, itp... Na tym to polega patrząc oczami firmy. A sam jeżdze Chryslerem Voyagerem i nie dla tego że wale ceny z kosmosu lecz robie taniej i mam pracę. Pracownikom lepiej płacę i za to robią sprawnie i dobrze bo jeśli coś zepsują to nie zarabiają tylko tracą. Ja zarabiam mało - a jednak więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 28.12.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Oj Panie faliszewski nie ładnie , oj nie ładnie - kryptoreklamę się uprawiapatrz REGULAMIN pkt 5.d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faliszewski 28.12.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Oj Panie faliszewski nie ładnie , oj nie ładnie - kryptoreklamę się uprawia patrz REGULAMIN pkt 5.d. Przepraszam jeśli ktoś to odbiera jako kryptoreklame!!! Nie takie miało być założenie lecz każdy się wypowiada jak mu szkoda wydawania pieniędzy i że to wszystko dużo za dzużo kosztuje i jacy ci fachowcy są bez... (uczuć, czelni, skrupułów, itd. itp.) a nie liczą się z kosztami firm. Pamiętajcie że projekt projektowi nie jest równy. Na jeden strop idzie 1 tona stali a na drugi 20 ton a to ktoś musi wnieść na górę i związać Taka nawet jest różnica w cenie. Przykre ale prawdziwe. Więc moja zmianka dotyczy się punktu widzenia firm wykonawczych takich usług. Aby to zobrazować podałem na swoim skromnym przykładzie - a takich przykładów można podać tyle ile jest firm budowlanych w kraju. Więc proszę odbierać moją wypowiedz jako czysto porównawczą a nie jako kryptoreklamę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts