michalinaikrzys 11.01.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 ps: Nasz projekt zostal juz zmieniony i jest na planie prostokata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsta 12.01.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Nikt mi nie uwierzy ale stan surowy zamkniety + kupiona dachówka 190m2 - 170000 robocizna+materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalinaikrzys 12.01.2008 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 RAFSTA jak to zrobiles/as????mysle sobie ze to jest mozliwe!!, bo gdyby nie bylo to wiele osob z mojego otoczenia nie pchalo by sie w takie straszne koszta..sadzac po tym jaka jest syt w PL to zadko kogo bylo by na to stac, chyba ze ogromny kredyt hipoteczny ktory zadluzy splata jeszcze Nasze dzieci.. a to nie jest dobry pomysl! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 13.01.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Nikt mi nie uwierzy ale stan surowy zamkniety + kupiona dachówka 190m2 - 170000 robocizna+materiały ja Ci uwierze ( stan surowy otwarty - 150tys z robocizną ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazbyszek 13.01.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Witam, właśnie zamykamy stan surowy, więc podzielimy się zestawieniem kosztów: Domek: http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/szmaragd/ Budowa w okolicach Wrocławia, w okresie 09-12.2007, materiały na ściany kupowane w szczycie górki cenowej (08.2007) Materiały (wszystkie kupowane na własny rachunek): fundamenty z bloczków (wysokie, na działce mam lekki spadek), ściany porotherm Zeller-a 24 cm, strop terriva z pustaków keramzytobetonowych, drewno na więźbę impregnowane ciśnieniowo, dachówka betonowa braas, kominy systemowe z wkładem Robocizna: zlecona małej firmie budowlanej na fakturę z 7% VAT-em KOSZTY RAZEM: 148.000 zł NETTO stan surowy otwarty (180.000 zł NETTO z oknami, drzwiami zewn. i bramą garażową - okna oknoplastu (z łukami i szprosami weneckimi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 13.01.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 he , he no i można . ładny domek kurcze to nie wiem skąd się biorą takie astronomiczne ceny że ktoś pisze że po 300-400 tys płacił za stan surowy - albo ktoś słabo się targował albo to może jakieś wille po 300m2 LUDZIE TARGOWAĆ SIĘ !!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalinaikrzys 13.01.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 chyba powolutku ucze sie targowac | wczoraj dzownila pani architekt rzucila cena 2900 (uwazala ze to cena po zanjomosci) a ja mowie ze niee prosze pani zgadzam sie na 2000 i po strawie, jest dwa tysiaki z kierownikiem nadzoru tez mi sie udalo z 3000 zrobic 1500.. no prosze jakie to latwe Ale to dopiero poczatek, dalam wczoraj projekt do wyceny i zobaczymy coz z tego wyjdzie, musze troszke poczekac. PS: Szukam ludzi z okolic BYDGOSZCZY, potrzebuje 150m2 uzywanej siatki ogrodzeniowej, chcialabym ubezpieczyc budowe ale musze miec plot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 13.01.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 a widzisz jednak moja metoda zadziałała oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalinaikrzys 13.01.2008 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 ! ! ! ! ! ogromne dzieki darekpt ! ! ! ! ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 13.01.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Ciekawy temat do czytania i liczenia kosztów budowy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwil 13.01.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Stan surowy otwarty + dachówka cementowa Euronit: 91500 materiał i robocizna (razem z położeniem dachówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 13.01.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Cześć.Dom w prymulkach pracowni Archon plus. koniec robót przy stanie surowym otwartym 22 września 2007 roku: - płyta fundamentowa 8 m na 11 m wysokość 30 cm - śaciany zewnętrzne PTH 25 cm- więźba drewniana- dachówka cementowa Euronit- ścianki działowe PTH 11 cm- schody wewnętrzne- schody zewnętrzne cena wybudowania przez firmę budowlaną materiał i robocizna 160.000 zł Budowa pod Warszawą. Ponadto gdyby warunki glebowe były lepsze byłoby to ok 130.000 zł (różnica dopłaty za wymienienie gruntu pod budynkiem na pospółkę, i płytę fundamentową w zamian za tradycyjne fundamenty.Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz105 13.01.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Witam Zaczynam budowe swojego domku na wiosne. Projekt dom w rodendronach6 z archonu. Moze ktoś budował lub puduje i moze mi powiedzieć ile mniej wiecej kosztujae stan surowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta0910 14.01.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Zaczynamy w Szczecinie w marcu, ekipa wyceniła nam stan surowy otwarty na 220 tyś: -140 tyś - materiały -80 tyś robocizna Moim zdaniem to kosmos , szczególnie za robociznę!!! Domek z dachem czterospadowym 136 m powierzchni użytkowej: http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=396&opcja=opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 14.01.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 sam kupujesz materiały? czy ekipa Ci kupuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 14.01.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 a na ile wyceniacie robociznę:http://forum.muratordom.pl/projekt-aps-41-p-koszty-budowy,t121140.htm pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta0910 15.01.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Ta cena to razem z materiałami , i to wykonawca ma kupować , powiedziała też , że zwrot vat odda nam połowę czyli 7 % a nie 15.Uważam ,że robocizna za taki domek to powinna wynosić 60 tyś maksymalnie.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 15.01.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Ta cena to razem z materiałami , i to wykonawca ma kupować , powiedziała też , że zwrot vat odda nam połowę czyli 7 % a nie 15. Uważam ,że robocizna za taki domek to powinna wynosić 60 tyś maksymalnie. pozdr A dlaczego ten wykonawca od razu nie kupuje z 7% Vatem, czyżby pracował na czarno? Masz pewność, że ten Vat odzyskasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 15.01.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 to jakis kręt a nie wykonawca , połowe vatu Ci chce oddac? To lepiej samemu kupujcie te materiały będzie taniej i dostaniesz zwrotu 15% , bo tamten nie dość że sobie doliczy marże do tych materiałów to jeszcze was oskubie z vatu . Ciekaw jestem co za materiały Wam powybierał za te 140tys , nie dajcie się oskubać - sami sobie kupcie a temu kręto.... sorry wykonwacy powiedzcie grzecznie: pa , pa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 15.01.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 to jakis kręt a nie wykonawca , połowe vatu Ci chce oddac? To lepiej samemu kupujcie te materiały będzie taniej i dostaniesz zwrotu 15% , bo tamten nie dość że sobie doliczy marże do tych materiałów to jeszcze was oskubie z vatu . Ciekaw jestem co za materiały Wam powybierał za te 140tys , nie dajcie się oskubać - sami sobie kupcie a temu kręto.... sorry wykonwacy powiedzcie grzecznie: pa , pa . Dokładnie. Wyliczenie materiałów nie jest takie trudne a jak naprawdę Wam się nie chce to zapłaćcie, np. kierownikowi parę stówek i wyliczy. Zresztą jak porządny kierownik to zrobi to w cenie nadzoru. Podjedziecie do kilku składów, wycenią Wam i problem z głowy. Najlepiej wybierzcie sobie konkretny skład, w którym będziecie się zapatrywać i umówcie się, że część rzeczy będziecie brać na telefon a płacić będziecie, np. w ciągu 3 dni. Wiadomo, nie zawsze człowiek ma możliwość podjechać od razu. To samo z betoniarnią, telefon, zamówienie, płatność przelewem i po sprawie. I jeszcze jedno. Wykonawcy lubią zaoszczęcić i zdarza im się kupować materiały najtańsze, gorszej jakości. Oczywiście nie wszyscy, ale patrząc, że ten człowiek już na Vacie kombinuje daje do myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts