Jaga_2 11.02.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Pustaki juz mam, dachówkę tez, zaczynam chodzić za więźbą i stropem. To jest cena robocizny. ciekawa jestem, ile wycenią następne ekipy mistrzów. zaczynam mieć stany lękowe.....Trochę mnie pocieszyłaś, że przerabiałaś to samo.....I dałaś radę!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doom 12.02.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Domek jak tu: http://picasaweb.google.com/doomiie9/DziaKaIDomek 180m użytkowej + 35garaż/użytkowe Prace Wykopy na działce, pod domek, szambo, piwniczkę, zrobienie wału na końcu działki; droga 60m (ubicie i tłuczeń), studnia. Do tego stan surowy otwarty, z ociepleniem dachu (30cm wełny). Pierwszy wykonawca - ponad 300tys, z czego 100k robocizna, 180+k materiały. Doom_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiomaciej 12.02.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Ludzie dlaczego narzekacie na ceny? Polecam firmy budowlane z Podlasia są niedrogie i bardzo solidne. Chcecie fakturę-dostaniecie, nie chcecie to nie. Ja osobiście buduję wszystko co ma projekt (orginalny czy na serwetce) dwóch murarzy i dwóch pomocników. Ostatnio zakończyłem wykończenie 2 bloków 4 klatkowych. Robię od fundamentu pod klucz, a za drobną dopłatą wniesiemy meble oraz pannę młodą. Ceny normalne 10-12tys za kondygnację tj 1-piwnica, 2-parter ze stropem, 3-poddasze z więżbą i deskowaniem+papa. Dodatkowo krycie od 25 do 50 zł m2. Takie są obecnie ceny na Podlasiu -więc nie narzekajcie. Jak ktoś jest zainteresowany to zapraszam na e-mail podam namiary na wykonawcę. Zadbasz o kwaterunek to pewnie i cena trochę spadnie.Fachowców coraz mniej i bedzie jeszcze mniej a młodzież nie chce się uczyć budowlanki - więc ceny idą do góry. Już teraz ci co trochę umieją to na saksy uciekają za granicę. Ci co zostali też chcą żyć więc się cenią.Pozdro dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusiek 12.02.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Dom 250 m2 (180 uż+gosp) http://www.mgprojekt.com.pl/domki/zacisze2/index.phpstan surowy otwarty (ziemne, mury, dach odeskowany) - 170 tys stan surowy zamknięty (ziemne, mury, dach odeskowany, blachodachówka, otwory, elektryka, hydraulika, tynki c-w, szlichty, ocieplenie podłóg, piec) - 310 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 13.02.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 za taki domek : http://forum.muratordom.pl/projekt-indywidualny-potrzebna-krytyka-i-dobre-rady,t119043.htm powierzchnia całkowita (z garażem i podcieniem) 300m2 , użytkowej w okolicach 240m2 , 2 dachy dwuspadowe o pow. całkowitej 253m2 dostałem wycenę 86 tyś netto sama robocizna , stan surowy zamknięty , do tego muszę doliczyć materiały budowlane , koparki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woy33 13.02.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Witam forumowiczów Ja mam ofertę 210 tys brutto (materiały + robocizna) za stan surowy otwarty domu z poddaszem użytkowym, z więźbą, deskowaniem kryty papą (bez dachówki), ściana - POROTHERM 25cm Czy taka cena za taki dom jest OK?DANE: P.C. - 322m2, P. zabudowy: 146m2, Bryła prosta - dach 2-spadowy, strop i schody żelbetonowe, Dom Celesta rex G2 z Archetonu. Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DJ Rydzyk 13.02.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ludzie..... 90 tys za 125 m2 ??? -sama robocizna ?? ja mam umówioną cenę za 175 m2, stan surowy otwarty na 31 tys i uważam, że to i tak sporo a wy sie cieszycie jak macie 90 tys? ktoś tu chyba jednak oszalał, tylko nie wiem czy wykonawca który tyle żąda czy czy inwestor który się na takie ceny godzi.... A w jakim mieście budujecie i zależy jaki zakres robót wchodzi w tą cenę? Czy nie musicie już martwić się o nic Otóż to. Równiez dostałem wycenę na podobna kwotę za SSO (mam nadzieję urwać coś z tego ). Oczywiscie uważam, że to dużo - jednak nie interesują mnie jakiekolwiek problemy (poza zapewnieniem środków płatniczych ) techniczno-logistyczne, załatwianie materiałow, czekanie w kolejkach, całowanie d...pięt i użeranie się z właścicielami hurtowni... Poza tym ekipa dobra, co również nie pozostaje bez znaczenia. Nie wzięła się z powietrza, rekomendacje stosowne posiada.. Oczywiście czas pokaże - ale jak dotąd życie udowadnia, że nie stać mnie, aby kupować tandetę. Zresztą czytając ten wątek widzę, że ceny zbliżają się do tego pułapu - i się od tego nie ucieknie, niestety. Gdybym budował 3 - 4 lata temu, to pewnie zmiesciłbym się w stówie z materiałami za SSO - teraz nie ma na to szans - w unii w końcu jesteśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
allfrog 14.02.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Witam - u mnie koszty stanu surowego otwartego - bez dachu - wyniosły jak na razie 72 tys. Dom 208m2 użytkowej w tym garaż na 2 auta(30m2), ściana -silka 18cm, fundament - żelbet - 90cm szer.(beton b25 lany w grunt z minimalnym szalunkiem na 1 deskę), ściany fundamentowe z bloczków pełnych silka ocieplone styro 12 cm plus siatka, dysperbit i folia kubełkowa. Koszt robocizny to 20 tys - pracownicy plus jakieś 2tys ładowarka - zasypki fundamentów piaskiem. Z tym, że w koszty materiałów wliczam nawet garaż blaszany za 1550zł - więc chyba niedrogo... Ekipa sprawdzona - w okolicach Gdańska mogę polecić. Jeśli ktoś chce namiary - proszę o kontakt: [email protected] Pozdrawiam wszystkich ALL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada1 14.02.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Witam Doom Super projekcik bardzo mi sie podoba, czy jest to projekt indywidualny napisz coś więcej PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benysik 14.02.2008 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Dzisiaj dostałem kalkulacje co o tym sądzicie ? (....) Wartość wykonania wynosi : 162.890 + VAT 7% słownie : sto sześćdziesiąt dwa tysiące osiemset dziewięćdziesiąt zł + VAT 7% Ogółem powierzchnia netto budynku : 179 m 2 Koszt budowy 1 m 2 wynosi : 910 zł + VAT 7% Uwaga : W cenie nie wliczono kosztów okien połaciowych ( producent i typ okna zostanie uzgodniony z inwestorem ) A ja za169m - prace w podobnym zakresie dostałem wycenę 230tys (robocizna 95) tys netto ale zach-pomorskie. Ale to pierwsza wycena; pierwsze koty za płoty Możesz podać wycenę samej robocizny? Już myślałem by ściągnąć ekipę ze wschodniej ściany. Nawet zapewniając im lokal i wikt wyjdzie mi chyba taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 15.02.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Pod Krakowem cena za wybudowanie domu 170m2 + garaż dwu stanowiskowy - 30tys zł. Cena razem z dachem bez obróbki blacharskiej. Ekipa doświadczona i polecana (sprawdzona na kilku budowach). Miałem też ceny w okolicach 90tys zł za to samo więc rozbierzność cenowa jest niezła. Jeszcze jak by za tym szła jakośc to było by fajnie ale tak z tego co czytam wcale nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 15.02.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 A oto nowa konkurencyjna:) he he wycena: Dom Parter 180m kw + Antresola 50m kw, dach 380m kw:)Stan Surowy do dachu deski +papa+ elewacja (ocieplenia siatka tynk mineralny) Robocizna 70tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 15.02.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Stan surowy otwarty - M08a czyli 137m2 użytkowej, garaż dwustanowiskowy, dach czterospadowy z 3 lukarnami. Robocizna 46 000 PLN z dachem pokrytym dachówka ceramiczną - musze załatwić koparke i beton. Lokalizacja: okolice Torunia Dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelb 15.02.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Stan surowy otwarty - M08a czyli 137m2 użytkowej, garaż dwustanowiskowy, dach czterospadowy z 3 lukarnami. Robocizna 46 000 PLN z dachem pokrytym dachówka ceramiczną - musze załatwić koparke i beton. Lokalizacja: okolice Torunia Dobra cena? pewnie,ze dobra cena a namiary na twoją ekipę można prosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonka 15.02.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Stan surowy otwarty - M08a czyli 137m2 użytkowej, garaż dwustanowiskowy, dach czterospadowy z 3 lukarnami. Robocizna 46 000 PLN z dachem pokrytym dachówka ceramiczną - musze załatwić koparke i beton. Lokalizacja: okolice Torunia Daj mi namiar na Twoich fachowców. Ja 13.02 dostałem wycenę na robociznę stan zero, mury, strop, ścianki działowe dół i góra, ściana kolankowa, schody główne, wejściowe i taras czyli do momentu gdzie wchodzi cieśla i montuje więźbę mam zapłacić - 42 tys. netto. Dom 163m2+garaż 2-stanowiska. Oceńcie - dużo czy mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugazi1719502289 16.02.2008 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Stan surowy otwarty - M08a czyli 137m2 użytkowej, garaż dwustanowiskowy, dach czterospadowy z 3 lukarnami. Robocizna 46 000 PLN z dachem pokrytym dachówka ceramiczną - musze załatwić koparke i beton. Lokalizacja: okolice Torunia Daj mi namiar na Twoich fachowców. Ja 13.02 dostałem wycenę na robociznę stan zero, mury, strop, ścianki działowe dół i góra, ściana kolankowa, schody główne, wejściowe i taras czyli do momentu gdzie wchodzi cieśla i montuje więźbę mam zapłacić - 42 tys. netto. Dom 163m2+garaż 2-stanowiska. Oceńcie - dużo czy mało? hmmm, u mnie za to samo, dom podobny, chca 60 tys. zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bojza 16.02.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Tak czytam i sama juz nie wiem,u nas za samą robociznę-ławy,-piwnica z dociepleniem,-stropy,-schody,-tarasy,-kominy+klinkier,-posadzki,-ściany działowe,firma wyceniła na 25tys (po targowaniu)Dach, więźba dachowa+bachodachówka+obróbki+rynny- 5tysDodam dom z użytkowym poddaszem 104m+72m piwnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 17.02.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Witam Mam pytanko? Czy jest ktoś z okolicy Wrocławia? Ja za domek o powierzchni 174m2+garaż Gracjan z pracowni Domena dostałem od trzech ekip wyceną za stan deweloperski 350-420 tyś. Za stan surowy 200-260 tyś. Po przeczytaniu kilku postów na tym forum wydaje mi się, że ta moja wycena to jakiś "kosmos"... Ma ktoś może jakąś solidną ekipę do polecenia w okolicach Wrocławia? Ja już nie wiem ile wreszcie może kosztować wybudowanie domku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonka 17.02.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Bojza - chyba żartujesz- gdzie są takie ceny bo w takim wypadku to opłaca mi się ściągnąć ekipę i dać im jeszcze zakwaterowanie gdzieś w hotelu. No po prostu aż się wierzyć nie chce. Ja pierwszą wycenę robocizny na stan surowy otwarty, bez schodów i tarasów miałem na 65 tys netto, druga na 420 tys. brutto za komplet - stan developerski ale bez bramy i drzwi zew. i wew. Trzecia - za to samo ale na 380 tys. brutto. Wybrałem jednak czwartą ofertę aby móc kontrolować wypływ kasy i ewentualnie dom wykańczać etapami w zależności od możliwości finansowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niewczasik 17.02.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Otrzymałam dziś od firmy zBydgoszczy "Kosztorys wstępny robocizny" domu 240 m, stan surowy zamknięty. 1300 PLN za 1m. Czy to możliwe,że na tyle wycenili samą robociznę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts