Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym???

W-waBiker

Recommended Posts

poddaje się!

za dom 137 m2 całk, typ "stodoła" , prostszego nie ma, żadnych balkonów, lukarn ani tarsów , tylko ganek 2mx2m, dwa kominy, plus wolnostojący garaz 65 m2, druga stodoła, 58 tys. robocizna SSO od wykopu po komin, na gotowo, cały konieczny sprzęt mają swój.

z jednej strony czytam i wdzę że ludzie mają tańsze ekipy, z drugiej wykonawca doświadczony ,polecany i ponoć rzetelny. a ja buduję dwa budynki jakby nie patrzeć :-?

Może coś utarguję bo nie bedę robić obróbki dachu, tylko papa na tez sezon

to dużo , czy w sam raz?

Wg mnie powinno być taniej. Nawet znacznie taniej, w granicach 45tys.

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

buduje 30 km od 3miasta. własnie kordzik!! mam niejasne przeczucie że to raczej drogo.

Nie wiem ile ofert miałeś do rozpatrzenia, ale wiem po sobie, że rozrzut cenowy ofert brygad budowlanych jest duży.

Trzeba też uwzględniać powiedzenie, że czasem lepiej z mądrym stracić niż z głupim zyskać.

Ja wybierając ekipę nie brałem najtańszej, ale i nie najdroższej.

Ale w Twoim przypadku, nawet uwzględniając, że jest to bardzo solidna brygada cena jest z tzw. górnej półki.

No to popsułem sobie humor... Czy jestem niechlubnym rekordzistą, z ceną (już budowa jedzie) 80 000 za stan surowy aż po pokrycie dachu z obróbkami włącznie?

Fakt, że dom 270m2 pow. całkowitej i dwa monolityczne lane stropy, dość skomplikowane (ściany piętra stoją sobie na stropie parteru), ale...

W to wchodzi kierownik budowy i nadzór inzynierów.

kurka - to ponad 300zł/m2...

No to w perwersyjno-zawistny sposób poprawiłać mi humor :)

Jako, że niektóre prace z projektu usuwamy (komin, siatka i klej na styropianie fundamentów), to będę negocjował rozszerzenie prac o np. budowę ogrodzenia. Tak czy siak boli...

użytkowej tyle, czyli całkowitej jeszcze więcej masz, majstry chyba liczą całkowitą powierzchnię w swoich klakulacjach.

kilka postów wyżej napiosałam jaką oferte dostałam.

a ja mam połowe tego metrażu :-? i dom prosty jak schemat kija,

http://www.domfort.eu/?p=szczegoly&id=179

ponoć towar jest wart tyle ile klient chce za niego zapłacić.

porównując nasze domy i wyceny to chyba możesz mieć taniej niż ja :wink:

Gość Gosc_gość
Dom Maja2 ma 270m2 pow.użytkowej. Kubatura 877m3.

Te 270m2 to raczej masz podaną powierzchnię netto ,

na stronie jest podane 208,13m2 powierzchni użytkowej

a powierzchni całkowitej to masz 294,20m2

Kubaturę MG Projekt jakoś dziwnie liczy, bo kiedyś

jak sie interesowałem tym projektem była dyskusja na ten temat

w wątku na jego temat (link poniżej)

i są spore różnice w metodzie liczenia kubatury między MG-Projekt a np. Archonem

i MG Projekt obrał metodę liczenia, która tą kubaturę mocno zaniża.

Ktoś gdzieś przeliczał kubaturę tego domu wg sposobu obliczeń Archonu

i mu wyszło ponad 1200m3 :o

Link do wątku na temat Maji2:

http://forum.muratordom.pl/maja-2-nowosc-z-mgprojekt,t79209.htm?highlight=mgprojekt

Witam,

to moja pierwsza wypowiedź na jakimkolwiek formu więc proszę o wyrozumiałość.

W kwietniu startujemy z budową domu DANDYS. Oto link:

http://www.extradom.pl/projekt-domu-DANDYS-ID-3690.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=

Teraz najważniejsze czyli koszty robocizny:

-mury (wykop,fundamenty,chudziak,ściany,ścianki działowe,komin,schody,strop) 27000 netto

-dach(więźba,pokrycie dachu,wstawienie okien,obróbka komina,montaż rynien i innych dodatków) 70 pln/m2 brutto.

Mury wykonuje firma budowlana polecona przez innych inwestorów z którymi rozmawialiśmy i którzy wystawili im bardzo dobre opinie :wink:.

Więźbę i dach wykonują firmy polecone przez sprzedawcę materiału na pokrycie dachowe (dachówka ceramiczna). Firmy te również zostały przez nas sprawdzone i są solidne i znane w regionie. polecane również przez innych inwestorów.

czytam ten wątek już jakiś czas i postanowiłem, że dołączę się ze swoją wyceną na stan surowy otwarty domu w lukrecji z Archonu bez garażu 117 m2 pow. użytkowej, która niedawno otrzymałem:

stan "0": 39.000 zł
    (za wszystko, fundamenty ze ściągami+dodatkowe zbrojenie pod IV° szkód górniczych)

ściany parteru+2 kominy: 16.000 zł
    (beton komórkowy 24 cm)

strop żelbetowy monolityczny+schody wylewane: 22.000 zł

ściany poddasza+dalszy ciąg kominów 18.000 zł

cały dach: 37.000 zł
    (więźby ok 6m3, dachówka brassa, wykonczenie kominów, orynnowanie, właz na dach, itp)

po podliczeniu 132000 netto w tym również robocizna.

Wszystko robi jedna firma. Dom będzie budowany od maja (jak dobrze pójdzie) w okolicach Oświęcimia.

Co myślicie o tych cenach?