Gość Gosc_gość 30.03.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 To dobre ceny - ja za dom o powierzchni ok. 115 m pow. użytkowej zapłacę na etapie stanu surowego otwartego - 115-120 tyś., ale robią dwie ekipy i duzo załatwiam sam (materiały). za samą robociznę stanu surowego otwartego 115-120 tyś ? Zastanów się o co pytasz, bo ja bym nawet nie pomyślał, że ta cena to za samą robociznę przy takim domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belfego 30.03.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 To dobre ceny - ja za dom o powierzchni ok. 115 m pow. użytkowej zapłacę na etapie stanu surowego otwartego - 115-120 tyś., ale robią dwie ekipy i duzo załatwiam sam (materiały). za samą robociznę stanu surowego otwartego 115-120 tyś ? Zastanów się o co pytasz, bo ja bym nawet nie pomyślał, że ta cena to za samą robociznę przy takim domku. Dokładnie - cena obejmuje materiały i robociznę, bez gruntu, papierków, projektów i innych "dodatków". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelb 31.03.2008 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 To dobre ceny - ja za dom o powierzchni ok. 115 m pow. użytkowej zapłacę na etapie stanu surowego otwartego - 115-120 tyś., ale robią dwie ekipy i duzo załatwiam sam (materiały). za samą robociznę stanu surowego otwartego 115-120 tyś ? Zastanów się o co pytasz, bo ja bym nawet nie pomyślał, że ta cena to za samą robociznę przy takim domku. Dokładnie - cena obejmuje materiały i robociznę, bez gruntu, papierków, projektów i innych "dodatków". spotkałam się tutaj na forum już z różnymi wycenami i wcale nie ma się co dziwić jeżeli pytam czy to tylko robocizna czy tez moze juz cena z materiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtehal 31.03.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Ceny, które podałem powyzej to materiały i robocizna oczywiście dodam także, ze przy budowie wiele nie będę musial załatwiać, bo to oni jeżdżą i załatwiaja materiały, sugerując się naszymi życzeniami. Sami także wytyczają fudament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolsta 31.03.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 a ode mnie jedna firma w Szczecinie chce 91 tys. + VAt za robocizne w stanie surowym otwartym. dom jest nieduzy i bez kombinacji tj bardzo prosty, ma 116 m2 użytkowej. inna chce 188 za stan surowy z robocizną i materialami. macie namiary na jakichś wykonawcow w Szczecinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart3city 31.03.2008 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Witam. Za miesiac startuje z budowa i powiem szczerze...niektore wyceny powalają z nóg.Przy tych wyssanych z palca cenach robocizny jestem zmuszony zatrudnic kilku ludzi i zbudowac dom sam.Mam to szczęscie że jestem budowlańcem i posiadam potrzebne narzędzia - inaczej byłby wieżowiec forever. życze powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika 30 01.04.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Czytam te posty i myślę sobie że jednak dużo nie zapłaciłam za postawienie domu w stanie surowym (260 zł za m2, robocizna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolim 02.04.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 WrocławProjekt Wierzba z Horyzontu (140m2) http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=78&a=177&sid=5 Cena za roboty murarskie (od wykopu po strop + ścianki działowe) 28 000 złCena za więźbę 22 zł / metr dachu (wychodzi niecałe 5 000 zł)Cena za położenie dachówki 35 zł / metr dachu (wychodzi 8 000 zł) Razem za samą robociznę: 41 000 zł. Ekipa murarzy super solidna. Nie licząc wiechy nie wypili ani łyka alkoholu. Nigdy się nie spóźnili. Robią od 7:00 do 17:00 i są naprawdę solidni. Postawienie domu od wykopu po strop trwać będzie (w tym tyg. zaczną układać strop) równiutko miesiąc. Mam nadzieje, że cieśle i dekarze też będą tacy solidni;) Koszt stanu surowego otwartego z materiałem: 165-170 tys. Pozdrawiam,/\/\\/\/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 02.04.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 U mnie wyszlo 231 PLN za m2 pow. całkowitej za fundamenty (drooogie lawa 100 cm), chudziaka, sciany, strop teriva, wiezbe, dach schody wewn i zewnetrzne, rozprowadzenie kanalizy i przepustow. Dom duzy wyszedl 220 m2 plus duzy garaz z poddaszem uzytkowym. Do tego trzeba doliczyc prace koparek - jakies 5 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martajochna 03.04.2008 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Robimy rozeznanie w sprawie ceny za robocizne za domek 145m2 uzytkowe z poddaszem + garaz dwustanowiskowy w bryle budynku, dach kopertowy + 3 lukarny Jedna ekipa wycenila na ok 50 tys na przyszla wiosne 2009 lacznie ze stanem 0 , murami, dachem natomiast druga ekipa wycenila na 55 tys ale bez fundamentow, z pokryciem dachu. Co sadzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dsucholewska 05.04.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Witam,Zamierzamy wybodowac z mężem dom w tymianku 2 http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m43d0ed0783d69pow.całkowita 234 m2. W chwili obecnej jestesmy na etapie szukania dobrej ekipy. Ceny jakie nam propozują:Za wybudowanie stanu surowego otwartego (fundamenty,sciany,strop filigran-ale chyba zmienimy strop na terivę- dach z deskowaniem i dachówkami wraz z robocizną (robocizna ok 58 tys. zł netto). Razem koszt ok 260 tys. Oczywiście z materiałami lub 300 zł.-320 zł netto za m2 powierzchni całkowitej -robocizna.Jak sądzicie czy to jest drogo? Czy ktos się orientuje jakie są przybliżone koszty budowy takiego domu? Dom będziemy budować w okolicach Piaseczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 05.04.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Robimy rozeznanie w sprawie ceny za robocizne za domek 145m2 uzytkowe z poddaszem + garaz dwustanowiskowy w bryle budynku, dach kopertowy + 3 lukarny Jedna ekipa wycenila na ok 50 tys na przyszla wiosne 2009 lacznie ze stanem 0 , murami, dachem natomiast druga ekipa wycenila na 55 tys ale bez fundamentow, z pokryciem dachu. Co sadzicie ? Ekipa któa mi będzie budować parterówkę ok 200m, wyceniła przyjacielowi 174m kw z poddaszem tak: Stan Surowy do papy+ elewacja siatka styro tynk 40tys brutto,więc myślę że możesz się potargować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 05.04.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Witam, Zamierzamy wybodowac z mężem dom w tymianku 2 http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m43d0ed0783d69 pow.całkowita 234 m2. W chwili obecnej jestesmy na etapie szukania dobrej ekipy. Ceny jakie nam propozują: Za wybudowanie stanu surowego otwartego (fundamenty,sciany,strop filigran-ale chyba zmienimy strop na terivę- dach z deskowaniem i dachówkami wraz z robocizną (robocizna ok 58 tys. zł netto). Razem koszt ok 260 tys. Oczywiście z materiałami lub 300 zł.-320 zł netto za m2 powierzchni całkowitej -robocizna. Jak sądzicie czy to jest drogo? Czy ktos się orientuje jakie są przybliżone koszty budowy takiego domu? Dom będziemy budować w okolicach Piaseczna. Moim skromnym zdaniem tj. niezła cena. Dostałem podobna wycenę za prostszy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patka 05.04.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Depi chyba nie jestes rekordzistka bo masz duzy dom i sporo w to jest wliczone jak sie wszystko policzy obrobki ,dach ocieplenie to tyle pewnie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martajochna 05.04.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Ekipa któa mi będzie budować parterówkę ok 200m, wyceniła przyjacielowi 174m kw z poddaszem tak: Stan Surowy do papy+ elewacja siatka styro tynk 40tys brutto,więc myślę że możesz się potargować O to chodzi ze cena na rok biezacy to 42 tys, przyszly rok to ok 20% wiecej czyli ok 50 tys. Czy moze ktos sie orientuje ile kosztuje robocizna wybudowania prostego garazu wolnostojacego ok 25 m2???dach dwu spadowy.Chcialabym sie jeszcze potargowac o ten garaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykos2005 05.04.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Czytam to furum i oczom nie wierze....To chyba najdrożej jest przy granicy zachodniej - okolice Gorzowa !!! Ja mam parterówkę 117 kmw + garaż 20mkw (w bryle domu) http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m41d3f0069ca2aDostałem już wyceny robocizny z 4 firm i są bliźniaczo podobne... Stan zamknięty bez okien i drzwi w granicah od 54 - 57 tys.Porównując do innych miejscowości to np. w trójmieście zapłaciłbym za ten sam dom ok. 42 - 45 tys !!A dom nie jest wcale taki duży !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 05.04.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Czytam to furum i oczom nie wierze.... To chyba najdrożej jest przy granicy zachodniej - okolice Gorzowa !!! Ja mam parterówkę 117 kmw + garaż 20mkw (w bryle domu) http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m41d3f0069ca2a Dostałem już wyceny robocizny z 4 firm i są bliźniaczo podobne... Stan zamknięty bez okien i drzwi w granicah od 54 - 57 tys. Porównując do innych miejscowości to np. w trójmieście zapłaciłbym za ten sam dom ok. 42 - 45 tys !! A dom nie jest wcale taki duży !! Nie ma czegoś takiego jak "Stan zamknięty bez okien i drzwi" Chodzi Ci pewno o Stan surowy otwarty - w tym stanie nie ma drzwi i okien. A jak są okna i drzwi to już jest to Stan surowy zamknięty. To tak dla wyjaśnienia koledze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 06.04.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Robocizna u nas to 30 tys za cały budynek - stan surowy otwarty. W tym 20 tys - murarze - od ław po wieniec. Dekarze - niecałe 10 tys (8 za dach i jeszcze trochę za ganek). Więźba gotowa, więc robocizna to raczej tylko transport.Dom ma lekko ponad 120 m2 , dwuspadowy dach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hal 06.04.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Czytam to furum i oczom nie wierze.... To chyba najdrożej jest przy granicy zachodniej - okolice Gorzowa !!! Ja mam parterówkę 117 kmw + garaż 20mkw (w bryle domu) http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m41d3f0069ca2a Dostałem już wyceny robocizny z 4 firm i są bliźniaczo podobne... Stan zamknięty bez okien i drzwi w granicah od 54 - 57 tys. Porównując do innych miejscowości to np. w trójmieście zapłaciłbym za ten sam dom ok. 42 - 45 tys !! A dom nie jest wcale taki duży !! Nie ma czegoś takiego jak "Stan zamknięty bez okien i drzwi" Chodzi Ci pewno o Stan surowy otwarty - w tym stanie nie ma drzwi i okien. A jak są okna i drzwi to już jest to Stan surowy zamknięty. To tak dla wyjaśnienia koledze A gdy są tylko okna dachowe?;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoBis 06.04.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Podajecie tutaj różne koszty robocizny, ale tak naprawdę te koszty niewiele mówią. A dlaczego? np. koszt 30 tys. za stan surowy otwarty, bo nic się nie pisze o tym, co wchodzi w skład takiej ceny, bo stan surowy może też się różnić. Ja np. buduję dom parterowy 105m, o wymiarach 15x9,5m, mury z zewnątrz i wewnątrz z ceramiki, recznie kopany fundament, ocieplony z dwóch stron i zaizolowany, dodatkowo od zewnątrz ścianka dociskowa z cegły, cokół fundamentowy klinkierowy, wylana posadzka (tzw. stan zero), strop ceramiczny Ackermana(pracochłonny), 3 kominy murowne z cegły, 3 słupy (taras+2 przy wejściu) z klinkieru. Dach osobna ekipa. Więc moja typowa ekipa murarzy zaspiewała sobie za ten stan 40 tys. zł. A ja się zgodziłem. Czy przepłacę ? Pozdrawiam budowniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts