mathiasso 12.04.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Witam, w naszej firmie budowa stanu surowego otwartego z dachem bez materiałów to około 370 zł netto za 1m2 a o jaki metr chodzi, bo pojawia się: powierzchnia użytkowa, całkowita i zabudowy. Bo chciałbym sobie poilczyć ile mnie wyniesie metr kwadratowy, tylko nie wiem do której wielkości odnieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 12.04.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Witam, w naszej firmie budowa stanu surowego otwartego z dachem bez materiałów to około 370 zł netto za 1m2 Oprócz spamowania, umiesz jeszcze coś robić ?? (poczytaj regulamin forum) A 2 miesiące temu budowaliście za 350 zł netto za m2 - widać naganianie klientów na forum skutkuje skoro podnosisz ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUR 13.04.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Witam ,ile może mnie kosztować stan surowy zamknięty domu ''SIELANKA'',materiał na ściany ytong 36,5 a ile mogą żądać wykonawcy proszę o namiary na murarzy,mogę załatwić zakwaterowanie. Pozdrawiam Jacek http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=166&sid=5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voran 13.04.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Witam wszystkich po raz pierwszy. Chcemy wybudować domek z Archonu Dom w Rododendronach 3. Czy ktos moze nam powiedzieć jaki będzie koszt robocizny za taki domek?? Interesuje mnie oczywiście system gospodarczy. Interesuje mnie koszt : - szalunki- wylewka fundamentów- postawienie ścian - pustak ceramiczny Porotherm 25cm- więźba dachowa Jakie to są koszty?? Chcielibyśmy jak najwięcej zrobić z własnych funduszy i dopiero dopłacić kredytem. I jeszcze jedno. Koszt przyłączenia: - gaz- kanalizacja- woda- prąd Wszystkie media około 80m od działki. Liczę na odp. Pozdrawiam wszystkich. Jeśli ktoś także planuje Dom w Rododendronach 3 albo ma taki już w budowie to proszę o info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.04.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 voranWITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kangurka 13.04.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Witajcie, Dopiero co się zalogowałam na forum, więc proszę o wyrozumiałość za brak orientacji etc. Samo forum jak i ten akurat wątek teraz i mnie dotyczy - dlatego chciałam się podzielić swoimi doświadczeniami Budujemy w Warszawie dom według własnego projektu - dom ma ok.240m2 powierzchni całkowitej, użytkowej będzie ok.220m2, garaż w bryle budynku (dwustanowiskowy), dach dwuspadowy, jedna lukarna nad wejściem, jeden balkon w ścianie szczytowej, na parterze wykusz, PnB dostaliśmy pod koniec sierpnia 2007, budowę zaczęliśmy w październiku 2007. Teraz zakończyliśmy SSO - właśnie mamy skończony dach kryty dachówką ceramiczną, orynnowanie i obróbki wykonane. Z większych fantazji na które bardzo się uparliśmy to dość wysoki parter - docelowo 2,91m piętro 3,20m (poziom sufitu podw.) , nad pokojem dziennym pustka z antresolą. Technologia - ściany zew. Porotherm 30 + wełna min. 15cm, ściany wew. 11,5, ławy fund. żelbetowe, ściany fund. z bloczków, komin murowany z cegły, strop nad parterem żelbetowy monolityczny 20cm, dach dwuspadowy 230m2 deskowanie pełne + papa. Ceny robocizny 2 ekip jakie u nas wykonywały stan surowy (pierwszą ekipę musieliśmy niestety wyrzucić z budowy po fundamentach) to: 1. Fundamenty (od wykonania wykopów po wylanie płyty parteru) - 10 000zł 2. Ściany parteru, piętra, wszystkie działowe, strop monolityczny z balkonem, schody wew., schody zew. z tarasem wejściowym, ścianka kolankowa, taras (30m2 z własnym fundamentem), więźba dachowa, deskowanie pełne, papa, ( niektóre nadproża okien w delikatnym łuku i nadproże bramy garażowej w łuku o rozp.4,5m) - 35500zł. Druga ekipa, która u nas pracowała była super, na koniec co prawda wielki zgrzyt, bo majster nie sprawdził dokładnie projektu i założył sobie inne ilości zwłaszcza ścian na piętrze ale generalnie byli w porządku. Aha, na budowie mamy możliwość zakwaterowania ekipy w barakowozie, jest prąd i woda oraz kibelek więc było ok. Jeśli chodzi o dach to robiła ekipa polecona przez naszego dostawcę materiałów od którego dachówkę kupiliśmy jeszcze w grudniu'07. I w ten sposób nie martwiliśmy się zgraniem dostaw blachy, grzebieni, taśm, dachówek specjalnych,veluxów etc. Za dach ok.230m2 na gotowo od przybijania łat i kontrłat z montażem okien połaciowych (8szt + jeden wyłaz) i 1 świetlika tunelowego i z montażem odgromówki - 10750zł. Pozdrawiam, Kangurka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 13.04.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 voran WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi Nefer kochanie to NOWi Forumowicze, może nie zauważyli opcji szukaj???? A po za tym, to moja przyjaciólka dom 350 m2 60 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.04.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 voran WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi Nefer kochanie to NOWi Forumowicze, może nie zauważyli opcji szukaj???? A po za tym, to moja przyjaciólka dom 350 m2 60 tys No, jak Twoja koleżanka, to co się nie przedstawia ? :) Cześć Voran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danadom 13.04.2008 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Witam szanownych forumowiczówzazdroszcze wam cen za robociznegdzie też znależliście takie tanie ekipy budowlane? my jak w zeszłym roku podczas ,,bumu``budowlanego znaleźliśmy ekipe która wyceniła nam budowe naszej parterówki(sama robocizna) to wydawało mi sie strasznie tanio-120 tyś za dom parterowy bez poddasza ok.200m2teraz czytając różne posty stwierdzam że STRASZNIE PRZEPŁACAMYale stało się-umowa podpisana więc nie ma jak negocjować no chyba że ktoś poda mi dobry sposób jak urwać z cenPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kangurka 14.04.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 danadom, zależy za jaki zakres podpisałeś umowę na 120tys. zł... No bo jak stan surowy otwarty, to okrutnie przepłaciłeś a jeśli to kompleskowe wykonanie "pod klucz" to może nie jest to zła cena. My w sumie zapłaciliśmy 45,5 tys. zł za SSO (dach kryty papą), za krycie dachu "na gotowo" ze wszystkim 10750zł...a przed nami okna, instalacje, tynki, wylewki, wykończeniówka.... oj będzie się działo... Mamy już ofertę od instalatora, ale na razie nas ścięło i czekamy na wyjaśnienia...jak cena nie jest pomyłką to sami sobie te instalacje zrobimy (mąż złota rączka). Pzdr., Kangurka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danadom 14.04.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 KangurkaSytuacja była taka że w maju zeszłego roku jak łaziliśmy do pani projektant w sprawie projektu,spotkaliśmy tam pana który miał firme budowlaną i zapytałam przy okazji ile w jego firmie kosztyje budowa domu-pan odpowiedział mi że 2900 za metr kwadratowy domu z jego materiałem i robociną a w związku z tym że mamy projekt domu 150+48 garaż i pom.gosp. to stwierdziliśmy że to troche dużo i nie ztać nas na takiego człowieka a zwłaszcza że materiały wtedy szły ciągle do góry.We wrześniu jak zaczeły ceny spadać stwierdziłam że pozwole sobie jeszcze raz zadzwonić do tegoż pana z myślą że jak ceny materiałów spadają więc i jedo cena za metr też ulegnie zmianie.I owaszem uległa zmianie ale zamiast w dół to gość wołał już we wrześniu nie 2900 tylko 3800 za metr to już wogóle szoku doznaliśmy a do tego człowiek ten mówił że to cena bez podłóg(czyli bez parkietów czy też paneli,bez kafli i tpNo i przez przypadek trafiliśmy akurat na człeka który jak się dowiedział ile tamten woła za metr to powiedział że on naszą parterówkę wybuduje za 120 tyśięcy i w tym zrobi podłogi i że nawet kafle w garażu położy w tej cenie(oczywiście to cena samej robocizny)Materiały postanowiliśmy załatiwać we własnym zakresie więc ta cena wydawała nam się mała(w porównaniu do tamtego człeka )więc zaklepaliśmy sobie jego.Budowe rozpoczeliśmy w sumie w tym roku w lutym,umowa podpisana ale (nasz błąd)do końca nie dogadana bo wyszło na to że i owszem robi pod klucz ale instalator od pradu to osobna bajka od wody i kanalizy-osobna bajka,okna i drzwi tez osobna bajka tak że wychodzi a to że so bedzie prawie jak ssoEkipa zrobiła już fundamenty i za roboty wzieła 18 tys.teraz lecą ze ścianami.Owszem bedą robić cały dach od więźby po dachówkę i orynnowanie,tylki,wylewki różne no i wykonczenówkę ale cała reszta tak jak wspomniałam stolarka iinstalacje to już inni bedą się tym bawić tak że już sama nie wiem czy ta cena to dużo czy też w miare ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agal-b 14.04.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Za dom w obecnej chwili czyli stan surowy zamknięty, dachówka ceramiczna, ściany 50 Porotherm zapłaciliśmy około 150 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danadom 14.04.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Za dom w obecnej chwili czyli stan surowy zamknięty, dachówka ceramiczna, ściany 50 Porotherm zapłaciliśmy około 150 tys. to cena z materiałem czy tylko samej robocizny ,,majstrów``??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kangurka 14.04.2008 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 danadom, nie wiem czy to dużo te 120 tys. zł, trzeba byłoby dokładnie wyliczyć poszczególne ilości robót x ceny rynkowe i wtedy wyjdzie. Robociznę instalacji bez elektryki (c.o z cześciową podłogówką, kotłłownia,c.w.u., w.z., kominek) dla naszego 220m2 domu wyceniono w W-wie na 20tys cena zaporowa, szukamy dalej. Tynki oceniam u nas na ~17 tys.zł, wylewki ~5 tys. zł. Jak się tak doda układanie glazury, podłogi, malowania, różne duperele, których oczywiście masa wyjdzie to teraz nie jestem pewna, czy za robociznę nie osiągnie się tych 120 tys. zł... Zawsze zakłada się mniej a potem wiadomo jak jest... Agal-b, a jaką masz powierzchnię domu całkowitą i użytkową? i co te 150 tys. obejmuje dokładniej? Pozdr., Kangurka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 15.04.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym??? Pomorskie, parterówka z poddaszem użytkowym, powierzchnia 450m2 użytkowej, stan surowy otwarty skończony w grudniu 2007, konstrukcja bardzo prosta (3 ściany szczytowe, połacie bez wykuszy, przewidziane okna dachowe) dach deskowany + papa. Koszt całości z materiałem 225 tyś.+VAT Kwota bez ceny działki. Wychodzi 500zł za m2 stanu surowego otwartego, myślę, że to tanio, ale wiadomo przy większym budynku cena niższa. Jak ten współczynnik kształtuje się u Was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 15.04.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Rzeczywiście ceny są różne a generalnie muszę przyznać że u nas w Zachodniopomorskim wykonawcy powariowali. Ja mam wyceny mojego domu-pracownia Archon dom w Aloesie 3, 144m2 pow. użytkowej od 80 do 100 tys. za stan surowy otwarty (sama robocizna) i mimo, że szukamy już wszędzie nikt nie chce nam go taniej wybudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebkas 15.04.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Witam.Czy ktos z was orientuje sie moze jaki moze byc koszt robocizny i materialow do stanu surowego otwartego (z dachem) pod Warszawa? Wiemy ze ceny moga byc rozne, ale prosili bysmy cene szcunkowa. http://www.extradom.pl/projekt-domu-LAWENDA-ID-4103.html?typ=parterowe_z_poddaszem&powierzchnia=powyzej_200_m&garaz=&strona=9Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.04.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Rzeczywiście ceny są różne a generalnie muszę przyznać że u nas w Zachodniopomorskim wykonawcy powariowali. Ja mam wyceny mojego domu-pracownia Archon dom w Aloesie 3, 144m2 pow. użytkowej od 80 do 100 tys. za stan surowy otwarty (sama robocizna) i mimo, że szukamy już wszędzie nikt nie chce nam go taniej wybudować. 100 k ? żart ? szukajcie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agal-b 15.04.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Ta cen (150 tys.) obejmuje wszystko tzn.materiał +robocizna od zerwania humusu po dach.Nie mam projektu przed oczami, ale powierzchnia to około 160 m2 + garaż.Tyle tylko, że lwią część zrobiliśmy w 2006r. przed tym szaleństwem cenowym.I prawie wszystkie materiały były z dużymi rabatami. A robocizna nierzadko po znajomości też taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUR 15.04.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Witam , ile może mnie kosztować stan surowy zamknięty domu ''SIELANKA'',materiał na ściany ytong 36,5 a ile mogą żądać wykonawcy proszę o namiary na murarzy,mogę załatwić zakwaterowanie. Pozdrawiam Jacek http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=166&sid=5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts