Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym???

W-waBiker

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy tej kwocie 58tys, nic mnie nie obchodzi-jedynie konsultuja ze mna gdzie i za ile maja kupic.

Chyba sie zdecyduje na nich, bo nie mam mozliwosci uzerac sie z budowlancami, bo i przede wszystkim zupelnie sie na tym nie znam. wiec skoro mam komus zaufac-a oni wedlug wielu opinii do takich naleza, to chyba warto dolozyc pare tysiecy i spac spokojnie....

Jak poprzednik napisał ... cena jak na rynek "warszawski", czyli wysoki.

Ale jak nie mozesz nikogo znalezc to i tak sie oplaca.... Za rok beda jeszcze drozsi ;)

Ja muszę zapłacić za dom o powierzchni użytkowej 170m2 +garaż 22m2 za samą robocizne za stan surowy zadaszony otwarty - 70 tyś netto.

Nie wiem czy w okolicach Wrocławia jeszcze ktoś taniej będzie chciał wybudować taki domek ( a jest prosty).

Przerażają mnie te koszta:(

Tak powoli zaczyna mi sie wydawac, ze rynek warszawski jesli chodzi o ceny budowy domu w stanie surowym to najtanszy jest :o

Strasznie duzo te 70tyś.... z czego oni beda budowac? Z cegły pełnej tylko, że na tyle wycenili ?

Witam,

Chciałbym zapytac za ile sądzicie jestem w stanie wybodowac ten projket?

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=241

Budowa stan surowy zamknięty ekipa

Tynki wewnętrzne ( gładź ) ekipa

Zewnątrz docieplenie + elewacja sam

Instalacje sam

Kafelki sam.

Bez loggii

Ogrzewanie ekogroszek

Czy stan surowy zamnięty z materiałem i robocizną za 150tyś wystarczy? Czy 100tys na wykończenie?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Witam,

przymierzam się do budowy domu jednorodzinnego, podpiwniczonego, parter+użytkowe poddasze, 270 m2 pow.użytkowej.

Mam wycenę, na stan surowy otwarty, łącznie z kierownikiem budowy (który projektował ten dom) na kwotę 72000 zł (brutto). Rozsądna ta cena?

Zaznaczam, że są to okolice Warszawy.

Witam,

Instalacje sam

Kafelki sam.

Bez loggii

Ogrzewanie ekogroszek

Czy stan surowy zamnięty z materiałem i robocizną za 150tyś wystarczy? Czy 100tys na wykończenie?

Ja osobiscie bym obstawial koszt taki jaki jest podany w projekcie. Pomimo tego, że część robisz sam zawsze mozesz sie napotkac na dodatkowe, nieprzewidziane koszty. A jak chcesz miec pewnosc to policz sobie ile wydasz na cegle, drzewo do dachu, i material na dach oraz beton. To w sumie najbardziej pieniadzo-chlonne rzeczy przy budowie.

No i w sumie najwazniejsza sprawa to to, z czego bedziesz budowal (suporek czy pustaki ceramiczne), co pojdzie na dach (blacha czy dachowka ceramiczna), jakie sobie wstawisz okna (drewniane czy plastiokowe) i czym bedziesz wykanczal wnetrze. Jedno jest na 100% jednak pewne.... na budowie pieniądze wydaje się przewaznie w 5 lub 10.... tysięcy oczywiście ;)

nie chce mi sie jeszcze raz tego pisać ale jak cofniesz się o kilkanascie ( kilkadziesiąt ) postów to tam wszystko jest opisane - a w wielkim skrócie to to wychodzi tak moja ekipa ( murarze - bo dekarze byli inni ) robiła 3 budowy na raz poprostu szef + 6 ludzi i on rozdzielał tych ludzi tak że raz było u mnie 2 raz 3 + on , czasami go nie było wszystko w zależności od tego jakie prace prowadzili - czyli teraz wychodzi inaczej bo na miesiąc nie ma 10tys - tylko

10tysx3 = 30tys

30/4 = 7,5 tys - a przecież wiadomo że szef wezmie wiecej a swoim pracownikom chyba nie da po 7,5tys?

, zresztą dużo ludzi z tego forum też zmiescili się w takich kwotach - wszystko zależy od skomplikowania budynku i od wytargowania się

Czyli wychodzi że 6 ludzi za dwa miesiace wybuduje 3 domy???

Dzis dostalam kosztorys od firmy (Legnica)

Stan surowy zamkniety, wszystkie sciany dzialowe . Kompletny dach wraz z podbitka.Dom 195m calkowitej zabudowy-58tys.

Jestem przerazona.....

fakt,ze firma sprawdzona, bardzo solidna i nic mnie nie bedzie obchodzic....

Poradzcie ! Brac czy szukac dalej???

buduję również w legnicy jeżeli naprawde solida ekipa to cena jest ok

i musisz się przyzwyczaić budowanie to fura pieniędzy :roll:

A ja dom w stanie surowym 147m2 zabudowy zapłacę 75 tys za robociznę!!!Okna tylko połaciowe

No fakt dom z antresolą 2 kominy dość skomplikowany

Kształt lit: L Kubatura 800m3 Dach 245m2

I to była oferta najtańsza. Okolice Kołobrzegu.

Chyba naldroższe okolice??!!

Co do prac to rzeczywiściie ekipy 4-5-o osobowe mają 2-3 budy i nie powinno nikogo to dziwić ze względu na przerwy techn. lub zgranie materiałów, kier. budowy i możliwości inwestora itp:

No bo co robić np: na budowie po zalaniu ław fundamentów np: o 9 rano itp.

Pozdr wszystkich

nie chce mi sie jeszcze raz tego pisać ale jak cofniesz się o kilkanascie ( kilkadziesiąt ) postów to tam wszystko jest opisane - a w wielkim skrócie to to wychodzi tak moja ekipa ( murarze - bo dekarze byli inni ) robiła 3 budowy na raz poprostu szef + 6 ludzi i on rozdzielał tych ludzi tak że raz było u mnie 2 raz 3 + on , czasami go nie było wszystko w zależności od tego jakie prace prowadzili - czyli teraz wychodzi inaczej bo na miesiąc nie ma 10tys - tylko

10tysx3 = 30tys

30/4 = 7,5 tys - a przecież wiadomo że szef wezmie wiecej a swoim pracownikom chyba nie da po 7,5tys?

, zresztą dużo ludzi z tego forum też zmiescili się w takich kwotach - wszystko zależy od skomplikowania budynku i od wytargowania się

Czyli wychodzi że 6 ludzi za dwa miesiace wybuduje 3 domy???

no jasne , tak bylo u mnie w 2 miesiace wybudowali 3 domy ( bez dachu - dach robil ktos inny )

Witam,

Instalacje sam

Kafelki sam.

Bez loggii

Ogrzewanie ekogroszek

Ja osobiscie bym obstawial koszt taki jaki jest podany w projekcie. Pomimo tego, że część robisz sam zawsze mozesz sie napotkac na dodatkowe, nieprzewidziane koszty. A jak chcesz miec pewnosc to policz sobie ile wydasz na cegle, drzewo do dachu, i material na dach oraz beton. To w sumie najbardziej pieniadzo-chlonne rzeczy przy budowie.

No i w sumie najwazniejsza sprawa to to, z czego bedziesz budowal (suporek czy pustaki ceramiczne), co pojdzie na dach (blacha czy dachowka ceramiczna), jakie sobie wstawisz okna (drewniane czy plastiokowe) i czym bedziesz wykanczal wnetrze. Jedno jest na 100% jednak pewne.... na budowie pieniądze wydaje się przewaznie w 5 lub 10.... tysięcy oczywiście ;)

Radzik. no ale koszty w projekcie brzmią optymistycznie. A po wielu przeczytanych postach typu NIe wierzyłam, wolę wziąć na poprawkę. W kosztach projketu podane jest z wykończeniem ok 210tyś brutto. Wiadomo, że bez mebli itp, ale z gotowym wnętrzem w średnim standardzie. Jak znajdę chwilkę, to przymierzę się do wstępnych obliczeń jak napisałeś.

Dzięki za info

Witam,

dom 123 m2 użytkowej z poddaszem + garaż:

Ekipa do całości bez dachu, zakupy po mojej stronie (nie robią tarasu) - 25 tys.

więźba + pokrycie dachówką i orynnowanie (220 m2 - 2 kominy, 6 okien) - 11 tys.

Ceny z woj. łódzkiego, ceny negocjowane w zeszłym roku (listopad-grudzień), podpisane umowy w tym roku, było trochę marudzenia, że ceny idą w górę, ale po moim stwierdzeniu, że się z tym liczyłem i byłem u konkurencji, która chętnie za te pieniądze zrobi ... - doszliśmy do porozumienia.

Generalnie to trafiłem na ekipy, które budowały już ten projekt więc nie powinno być niespodzianek (mam nadzieję).

Daniel

Witam !

W zeszłym roku zacząłem budowę domu na wzór Benedykta 2 z mgprojekt 150 m2 na parterze + poddasze, zabudowa 207m2, pow cał. ok.300m2, pow dachu około 340m2.

Dotychczas wydałem 300.000 zł. Dom w technologi trójwarstwowej kryty dachówką Roben, 9 veluxów, wełna 15cm na dach ( obecnie ) więźba z deskowaniem i papowaniem, ściana zew cer.U 238 docieplona 10 wełna + k3+ 55m2 klinkieru, posadzki wewnątrz, tynki cem-wap.,instalacji wod-kan ( jeszcze nie płaciłem ), przyłącze wod-kan-prąd., instalacja elektryczna podłączona do sieci. Budowa okolice Poznania. W 98% wszystko robiły firmy. Bez okien, bram i drzwi.Cena obejmuje wszystko co było robione na działce włącznie z projektem oraz dostawą 30 tatr ziemi na wypoziomowanie terenu. Dodam, że dom budowały trzy ekipy ( murarze, cieśle, dekarze ), które mają bardzo dobre opinie. Koszt stanu surowego otwartego od kopania fundamentów poprzez więźbe z deskowaniem oraz dachówka z veluxami, orynnowaniem i obróbkami 58000 zł

Pozdrawiam