Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym???

W-waBiker

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Taki domek:

http://www.z500.pl/projekt/z56.html

140m2, beton komórkowy,

Robocizna za : fundamenty,ściany,więźbę i pokrycie blachodachówką,rynny. to 35 tys. zł

Koszt przygotowania terenu, koparki, geodety po mojej stronie.

Nie za tanio, gdyż w Lubelskim rozglądając się już 50km od Lublina na wschód można do takiej roboty spokojnie znaleźć ekipę za 20tys, ale problem dla nich to odległość i wolą budować w swojej okolicy, szkoda :)

pozdrawiam

Cała robocizna tzn. geodeta, wykop, fundamenty, mury, więźba oraz dach kryty dachówką cementową z oknami dachowymi i orynnowaniem wyniósł 70100 zł.

Bingo! jak mi ktos pisze ze wybudowal stan otwarty za 25-30 tys ze wszystkim - to chyba ma geodete w rodzinie i wujka, ktory ma firme budowlana i robi mu po kosztach.

Dom podpiwniczony, 360 m kw pow. całkowitej, dość skomplikowany dach.

Wyceny robocizny SSO z odeskowaniem i papą na dachu:

od 85 tys do 153 tys. Wszystko polecone ekipy od znajomych i z FM :D

A najlepszy był jeden koleś, który wypytywał mnie o powierzchnię użytkową (której jest 230 m) i od tego liczył stawkę 200 zł/m i nie kumał czemu się dziwię że patrzy na użytkową a nie całkowitą, tym bardziej jak ja mam ponad 100 metrową piwnicę... :o :p

region łódzki, wyceny od 4 firm etapów : fundamenty, ściany, strop. od 44 tyś do 80 tyś. za 240 m2 powierzchni całkowitej.

chyba wybieram ofertę pomiędzy za 50 tyś - nie najtańsi ale sprawiają niezłe wrażenie na podstawie porównania tego jak budują z innymi potencjalnymi wykonawcami. może znalazłbym taniej jeśli bym szukam firm, które mają wolne dopiero na sezon 2009 - ale wówczas nie wiadomo czy nie podniosą cen.

Co wy na to?

do tego ta sama ekipa wyceniła poddasze na 12 tyś z konstrukcją stalową + za dach 335 m2 - 23 tyś (blachodachówka)

Dom na Warmii Kalie 2 190m2 powierzchni uzytkowej, garaż dwustanowiskowy, piwnica wszędzie za wyjątkiem garażu, dach 2-spadowy, 2 lukarny, wykusz, 3 balkony, piwnica bez potrzeby drenażu, do tego ocieplenie (styropian, siatka z klejem i cerplast), dach - konstrukcja, pokrycie, orynnowanie, (stan surowy otwarty)

Za to wszystko robocizna 95 000 zł. Dużo czy mało? Cena obejmuje kierownika budowy. Co wy na to? Proszę o opinie

p.s start budowy marzec 2009 r.

Proszę bardziej doświadczonych o pomoc.

Budujemy dom w Wwie - piętrowy, około 230 m. Dach czterospadowy, prosty.

Właśnie otrzymaliśmy kosztorys. Co Wy na to?

stan surowy otwarty (od humusu po dach z deskowaniem pokryty papą) - sama robocizna 85 tys. Dom ma być budowany z porothermu 25, stropy monolityczne.

Czy to nie trochę drogo?

Pomóżcie!!!!!!!! Wykonawca ma dobrą opinię, budowę zaczynamy we wrześniu i musimy szybko się decydować.

Z góry dziękuję

Proszę bardziej doświadczonych o pomoc.

Budujemy dom w Wwie - piętrowy, około 230 m. Dach czterospadowy, prosty.

Właśnie otrzymaliśmy kosztorys. Co Wy na to?

stan surowy otwarty (od humusu po dach z deskowaniem pokryty papą) - sama robocizna 85 tys. Dom ma być budowany z porothermu 25, stropy monolityczne.

Czy to nie trochę drogo?

Pomóżcie!!!!!!!! Wykonawca ma dobrą opinię, budowę zaczynamy we wrześniu i musimy szybko się decydować.

Z góry dziękuję

POczytaj trochę powyżej...

Nefer, czytałam! Przebrnęłam przez posty z tego roku i nie czuję się wcale mądrzejsza. Jest taka rozpiętość cenowa zależnie od regionu, podpiwnicznia bądź jego braku, stopnia skomplikowania dachu itp itd., że trudno mi się w tym połapać.

Mój dom jest stosunkowo nieskomplikowany (piętrowy, ale nie klasyczny "klocek) - KORAL z MG Projekt. Ten sam wykonawca rok temu znajomemu policzył 65 tys. za budowę domu o podobnej powierzchni użytkowej, ale z użytkowym poddaszem, lukarnami, balkonami. Byłam przekonana, że dom piętrowy jest prostszy w budowie i że ceny robocizny się ustabilizowały. Przypomnę, że od nas gość chce 85 tys.

Nefer, czytałam! Przebrnęłam przez posty z tego roku i nie czuję się wcale mądrzejsza. Jest taka rozpiętość cenowa zależnie od regionu, podpiwnicznia bądź jego braku, stopnia skomplikowania dachu itp itd., że trudno mi się w tym połapać.

Mój dom jest stosunkowo nieskomplikowany (piętrowy, ale nie klasyczny "klocek) - KORAL z MG Projekt. Ten sam wykonawca rok temu znajomemu policzył 65 tys. za budowę domu o podobnej powierzchni użytkowej, ale z użytkowym poddaszem, lukarnami, balkonami. Byłam przekonana, że dom piętrowy jest prostszy w budowie i że ceny robocizny się ustabilizowały. Przypomnę, że od nas gość chce 85 tys.

NO bo to własnie zalezy od bardzo wielu czynników. Porównywanie jabłek i gruszek do niczego nie prowadzi.

U mnie SSO wyszło nieco poniżej 900 pln za metr użytkowej ( z materiałem). Tylko co z tego ? Nasze domy są na pewno różne :):):)

Pozbieraj oferty ( jak każdy) i wybierze - innej drogi nie ma :):)

Powyżej napisałem Dom na Warmii Kalie 2 190m2 powierzchni uzytkowej, garaż dwustanowiskowy, piwnica wszędzie za wyjątkiem garażu, dach 2-spadowy, 2 lukarny, wykusz, 3 balkony, piwnica bez potrzeby drenażu, do tego ocieplenie (styropian, siatka z klejem i cerplast), dach - konstrukcja, pokrycie, orynnowanie, (stan surowy zamknięty)

Za to wszystko robocizna 95 000 zł. Dużo czy mało? Cena obejmuje kierownika budowy. Co wy na to? Proszę o opinie

Hej - nikt nie zbiera kosztorysów ze startem budowy na 2009 r ?

Nikt nie potrafi sie w jakiś sposób do tego kosztorysu odnieść choćby w ogólny sposób. Proszę bardziej doświadczonych o opinię.

Powyżej napisałem Dom na Warmii Kalie 2 190m2 powierzchni uzytkowej, garaż dwustanowiskowy, piwnica wszędzie za wyjątkiem garażu, dach 2-spadowy, 2 lukarny, wykusz, 3 balkony, piwnica bez potrzeby drenażu, do tego ocieplenie (styropian, siatka z klejem i cerplast), dach - konstrukcja, pokrycie, orynnowanie, (stan surowy zamknięty)

Hej - nikt nie zbiera kosztorysów ze startem budowy na 2009 r ?

Nikt nie potrafi sie w jakiś sposób do tego kosztorysu odnieść choćby w ogólny sposób. Proszę bardziej doświadczonych o opinię.

za mniej więcej tyle samo m2 tylko bez piwnicy i z dachem 4-spadowym ale za to bez lukarn i bez elewacji i tylko z deskowaniem płacę obecnie pod Warszawą 45k

nie wiem ile biorą dekarze i fachowcy od elewacji, ale chyba nie 50k

radzę szukać dalej, zresztą nawet jak tuzin osób tutaj napisze, że tanio - i tak radzę szukać dalej - zawsze można trafić coś lepszego (oczywiście nie za długo)

P.S. Kierownik z gestii ekipy, to chyba nie jest najlepsza opcja

witam rozopczołem budowe w maju tego roku za jakies 3 tygodnie połoza mi dach ceny o ktorych piszecie za robocizne to dla mnie szok

ja za dom z połowa podpiwniczona i podasze uzytkowe z schodami

zapłace około 23-25tys za robocizne.Firma sprawdzona i nic mnie nie obchodziło tylko material dostarczyc na czas. :lol:

No to ja swoje 3 grosze: 170 m2 po podłogach (148m2 uzytkowej) + piwnica 100m2+ garaż:

35 tys. zł z dachem

dolny śląsk. :wink:

Cześć :)

powiedz proszę z jakich okolic dolnego śląska jestes??? dłuzszy czas szukam ekipy budowlanej ale takiej ceny nikt mi tu nie podaje....

stawiamy domek 167 m2,prosty, dach dwuspadowy w tym fundamet już jest i goście wołają nam za mury, schody + dach około 40-50 tyś zł.....

budujemy- pomiędzy Lubinem a Legnicą....

gdybys był z tych okolic to bedę wdzięczna za namiar :)

pozdrawiam

Beata

Witam dokładnie jestem z okolic cz-wa

firmy biora ile sie da wiadomo ja np. uzgodniłem od całosci nie za metry

stan surowy otwarty z dachem i papowaniem bez kominow kinkierowych

wiadomo osobno kasa.Mam dwa koszt na gotowo około 2-3 tys zalezy z jakiej cegły czerwona tansza bo 1,6zł sztuka lub burgunt 2,4zł szt.

Jutro przychodza do dachu kwestia dwa 2-3-tygodnie {pogoda} i mam stan surowy.Dokładnie ma dom z muratora 'dom na 102' ale z własnym projektem

czyli w połowie podpywniczony strop akerman i podasze uzytkowe.Z 102metry projektant zrobił mi około 180m.Pozdrawiam jak

cos doradze moje gg 7534600 idzie jeszcze tano wybudowac dom. :D :D :D :D

mnie ekipa powiedziała 49 tys za całość robocizny znaczy od fundamentów aż do dachu łącznie z położeniem dachówki 6 oknami dachowymi tarasem i schodami zewnętrznymi, 2 kominy z klinkieru, strop monolit powierzchnia prawie 190 m2 z tym ,że dach prosty dwuspadowy z jedną dużą lukarną od frontu i dwoma balkonami zaczniemy prawdopodobnie na wiosnę 2009