witomark 23.09.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Rozmawiałem z wykonawcą i obnizył cene do 69,500 za całosc prac od momentu wykopu (domek z podpiwniczeniem) do położenia dachówki i wstawienia okien dachowych, jest taniej ale czy wciaaz nie za duzo?? pozdrawiam Ja zapłaciłem za taki sam zakres robót za podobny dom z piwnicą 50 000. Dach odeskowany i opapowany z dachówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 24.09.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Ceny są naprawdę zróżnicowane. Niedaleko nas gość twierdzi że zapłacił 17 tys.Troszkę się zdziwiliśy bo ściana 3-warstwowa dom ok 190mkw. No ale potem dowiedzieliśmy się że stawiał jego wujek murarz i on mu pomagał więc w sumie 17 na głowę to sporo. U nas było 4 pracowników i majster czyli pewnie po jakieś 10000 tysi na głowę bo majster musiał dostać więcej. Stawiali dwa mięsiące czyli pensja nie taka duża a praca ciężka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 24.09.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 podejrzewam, że raczej po 5 tysi na głowęistotnie majster bierze więcej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziolek3041 24.09.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy dobrze zacząłem z moim wykonawcą. A mianowicie umówiony jestem z nim na stan surowy zamknięty wykonanie,dostał działkę dokumentację zgodną z projektem "Dom za rogiem wariant II C110b" kosztorys w zestawieniu materiałowym z projektu. Stan surowy umówiony z wykonawcą to : dom z bloczka betonowego komórkowegoposadzki na ostro, schody betonowe, ścianki działowe okna plastik duo-kolor strop "Teriva"drzwi zewnętrzne i garażowe dach kryty dachówką cementową Brass wraz z obróbkami, kominy dach wewnatrz izolacja i płyta na którą tylko wykończenie i malowanie nad garażęm podniesienie wysokości ścianek o dwa bloczki (wyższy pokój) i zrobiony na zamieszkanie po uprzednim wymalowaniu. Powierzchnia domu 175,16 m2powierzchnia użytkowa 143,04 m2powierzchnia całkowita 202,35 m2powierzchnia zabudowy 143,50 m2netto 222,20m2 A teraz najważniejsze wykonawca tak jak wspomniałem dostał dokumenty działkę sam załatwia materiały zgodnie z projektem i kosztorysem.Ja z racji pracy nie mogę sam za wszystkim latać jedynie pilnuję aby nie było krojenia przy wykonaniu ma być wszystko tak jak w dokumentach a koszt tej naszej budowy ustalony z wykonawcą to suma 237 tys.materiał kupuje on a mi sprzedaje za 7% Dużo mało może ktoś odpowie ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 24.09.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 dużo, ale nie tragiczniem2 stanu surowego kosztuje do 1000 PLNbędzie więcej ale systemem developerskima gdzie niby pracujesz, że czasu mieć nie będziesz?nie masz czasu dzwonić po hurtowniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziolek3041 24.09.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Pracuje w mundurze tym niebieskim, system trzyzmianowy tak wiec po nocy śpię a w dzień różnie to bywa dzwonić mógłbym ale dobrze wiemy że gość który buduje domy ma wszędzie wejścia i kupuje taniej niż ja nowicjusz w budowlance. Więc ugadałem się z nim na takie zasady ma mieć na czas wszystko i zamawia działa mi pokazuje faktury a pracę myśli zakończyć z 1.12.08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziolek3041 24.09.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 potem będę dzwonił jak zacznę wykańczać wewnątrz, i ocieplać na zewnątrz, teraz jego działanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 24.09.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 co z tego, że kupuje taniej jak bonus jest dla niegoco z tego, że pokazuje faktury jak i tak płacisz określoną kwotę a to, że ma wtyki to może być nawet na minus, bo wie gdzie kupić taniej, może niekoniecznie dobrej jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziolek3041 24.09.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Może i masz rację ale ja wiem faktura jest zestawieniem i materiału i określeniem jakości ma być tak zrobione jak w projekcie i tego pilnuję Faktycznie budowa jest określona na sumę ale aż tak okroić się nie dam kosztorys i projekt mówił o dachówce Brasscementowej grafitlogiczne jest że chciałby zarobić jak najwięcej wiec wykombinował że może położymy ceramikę Roben niby lepsza itd a on ma już ugadanego gościa od producenta będzie taniej. Pojeździłem poszukałem w internecie i wychodzi ze jemu taniej ale mi nie a w kosztorysie jest okreslona suma z cementówki i już jest nadwyża dla niego, niestety ma byc jak ja chce i tyle płace taka sume a nie mniejsza i wymagam.Pilnujemy się wzajemnie żeby nie było zgrzytu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 24.09.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 widzę, że jesteś przekonany - powodzenia P.S. pierwszy raz widzę (w zasadzie czytam) kogoś, kto woli dachówkę cementową od ceramiki przy takiej samej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia.ka5 24.09.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Dom w stanie surowym w całosci podpiwniczony na wysokość 2,4 w ziemi, z pustaków ciełochłonnych, dachówka Raben , okna urzędowski profil 88 - 180 000,00 bruttoDomek widac na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziolek3041 24.09.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 to nie tak wystarczy sprawdzić ceny producenta można to sciągnąć w internecie. Roben tańszy Bras droższy i elementy również droższejak patrzeć po cenie ilości i jakości jest tak samo jedna i druga ma swoje plusy i minusy roben dziś idzie w ilośc nie jakość dlatego i cena niższa mchem zachodzi każda zależy to od stron świata ułożenia dachu okres gwarancji taki sam na metr po polożeniu robena wiecej idzie i cięższy bras mniej i niby cementowa a lżejroben nie robi takiego koloru i już lipa kolor ma być grafit nie musi się błyszczeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 24.09.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Witam na wątku Buduję dom 125 m2 p.u., całkowitej 220 m2. Zatrudniam firmę, która ma postawić stan surowy otwarty. Podpisalismy umowę na 60.000 zl plus 7% VAT. Za materiały płacę ja, ale załatwia je ten, kto może taniej, czyli ja lub wykonawca. Wszystkie faktury za materiały sa wystawione na mnie i męża, żebyśmy odliczyli VAT. Pytanie do koziołka: napisz dokładnie, za co te 237 tys. Robocizna wraz z materiałami? Jeśli tak, to tanio jak barszcz, zważywszy na powierzchnię domu i skomplikowany dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziolek3041 24.09.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Odp. dla Margoth Cena 237 tyś jest kwotą łączną materiałów z robocizną wszystkiego tzn opisanego wyżej stanu surowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 24.09.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 nie jest to tanio jak barszczjest to cena normalna aspirująca do wysokiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikaja07 25.09.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Robocizna 45000.Dom podpiwniczony pod całością, parter 90m,poddasze 80m, dach dwuspadowy.Robocizna z dachem.Kraków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 25.09.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 wydaje mi sie że średnia i normalna cena to własnie pomiędzy 40-45 tys zł oczywiście można i taniej i drożej bo każda budowa jest inna jedni robią deskowanie inni nie....no i dla powierzchni około 120-150m2pU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caroline1711 26.09.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Kalisz. Parterówka z poddaszem użytkowym 160 m 2 użytkowej - robocizna za fundamenty, zalanie wyciągnięcie w górę , wylanie stropu i wyciągnięcie piętra + chudziak 30 tysiecy - maj 2008. Wydaje mi się że nie dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia38 26.09.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Ja za stan surowy otwarty domu o powierzchni całkowitej 444 + piwnica zapłaciłam jakieś 280 tys. z tego 80 robocizna. Dodam, że dach z pełnym deskowaniem kryty papą. Jak myślicie ile trzeba jeszcze włożyć by dało się mieszkać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrdim 28.09.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Ceny jak czytam strasznie zróżnicowane . Jednak jak czytam, że ktoś płaci za robociznę dla domu 150m2 20tyś to ..... ? Ja płacę przeciętną sumkę bo 65tyś za dom 145m2 PU + ok.15 po podniesieniu ścianki kolankowej (272m2 pow. całkowitej). W tym wszystko co można zaliczyć do stanu surowego zamkniętego: schody, działówki, tarasy, itp. Miałem oferty ekip za ceny od ok. 40 do 80tyś., ale każdą sprawdziłem jeżdżąc po ich poprzednich budowach i pytałem o opinię inwestorów i tak oto wybrałem swoich wykonawców. Dodam jeszcze, że ze względów terenowych (duże szkody górnicze) koszt robocizny jakieś 10tysiaków wyższy. Ale za to dom jak bunkier - zwłaszcza fundamenty na które wybuliłem kosmiczną kwotę. pozdr i życzę wszystkim wytrwałości w budowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts