Hugo26 28.09.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 dostałem wycenęna SSO Dom taki jak w linku http://forum.muratordom.pl/post2207383.htm#2207383 około 125m2 + piwnica fundament-3tys piwnica+strop-9tys parter+strop-9tys pietro-5tys komin-2 tys dach-12tys razem:40tys cena bedzie prawdopodobnie nizsza, o ile, to zalezy od mojego wkładu własnego i moich braci co wy na to? bardzo tanio! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 28.09.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 dostałem wycenęna SSO Dom taki jak w linku http://forum.muratordom.pl/post2207383.htm#2207383 około 125m2 + piwnica fundament-3tys piwnica+strop-9tys parter+strop-9tys pietro-5tys komin-2 tys dach-12tys razem:40tys cena bedzie prawdopodobnie nizsza, o ile, to zalezy od mojego wkładu własnego i moich braci co wy na to? Czy drogo? Jak się czyta wypowiedzi na tym forum to chyba niedrogo, choć w porównaniu z tym co myśmy zapłacili to lekki kosmos. Budujemy w okolicach W-wy - czyli w najdroższym rejonie tego kraju, a za wybudowanie M08 z Muratora - 204 m2 pow. zabudowy, domu o powierzchni 180m2, choć wyszło więcej, bo zmieniliśmy kąt nachylenia dachu i podnieśliśmy ściankę kolankową zapłaciliśmy 38 tys za robociznę - od wykopania fundamentów po dach w pełnym deskowaniu. Cena uzgodniona latem 2007 roku, gdy było szaleństwo cenowe, a ekipa w czasie budowy jak nie chciała czekać 3 godzin na przyjazd transportu ze składu (pod koniec zabrakło palety porothermu na ścianki poddasza), sama pojechała własnym busem po bloczki, bo im było czasu szkoda żeby bezczynnie siedzieć. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witomark 28.09.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 dostałem wycenęna SSO Dom taki jak w linku http://forum.muratordom.pl/post2207383.htm#2207383 około 125m2 + piwnica fundament-3tys piwnica+strop-9tys parter+strop-9tys pietro-5tys komin-2 tys dach-12tys razem:40tys cena bedzie prawdopodobnie nizsza, o ile, to zalezy od mojego wkładu własnego i moich braci co wy na to? Czy drogo? Jak się czyta wypowiedzi na tym forum to chyba niedrogo, choć w porównaniu z tym co myśmy zapłacili to lekki kosmos. Budujemy w okolicach W-wy - czyli w najdroższym rejonie tego kraju, a za wybudowanie M08 z Muratora - 204 m2 pow. zabudowy, domu o powierzchni 180m2, choć wyszło więcej, bo zmieniliśmy kąt nachylenia dachu i podnieśliśmy ściankę kolankową zapłaciliśmy 38 tys za robociznę - od wykopania fundamentów po dach w pełnym deskowaniu. Cena uzgodniona latem 2007 roku, gdy było szaleństwo cenowe, a ekipa w czasie budowy jak nie chciała czekać 3 godzin na przyjazd transportu ze składu (pod koniec zabrakło palety porothermu na ścianki poddasza), sama pojechała własnym busem po bloczki, bo im było czasu szkoda żeby bezczynnie siedzieć. Tamtu Nie wiem, czemu sądzisz, że to kosmos, bo to podobna cena do waszej, to jest dom z piwnicą i kompletnym dachem, za samo położenie dachówki płaci się ok 10 000, więc podobnie do waszego domu cena wychodzi, a nawet chyba taniej. Moim zdaniem cena rozsądna. Ja za podobny dom z podpiwniczeniem i dachówką zapłaciłem ok 50 000 za robociznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fugazzi 28.09.2008 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Dorzuce swoje trzy grosze o kosztach stanu surowego. Dom o pow. calkowitej 277m2, pow. uzytkowa 227 (w tym garaz 40m2), pietro plus poddasze, dach dwuspadowy, 2 lukarny, 2 balkony i wykusz. Robocizna: 1) roboty ziemne, lawy, fundamenty, izolacje - 12 800 2) ściany, belki, stropy, kominy - 35 200 3) więźba, pokrycie dachu plus montaz okien - 30 500 razem 78 500 brutto Sprawdzona firma robi calosc od humusa po dach (m.in. z geodeta itp.), z materialami (beton komorkowy na klej, dachowka ceramiczna, 3 kominy i wszystkie okna) za 195 000. Co myslicie o tym? dodam, ze buduje pod Warszawa, dostalem wyceny na ten sam zakres i materialy do 360 tys (takt, ze z tych 360 tys. udalo mi sie wynegocjowac 100 tys mniej ale i tak to bylo duuuzo) cena calosci niby niska, ale sama robocizna sporo wyszla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paluchtomek 29.09.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Za stan surowy otwarty 221m2+36m2 garaż, robocizna 46 tyś., materiały i sprzęt 258tyś,wraz z wylaniem tarasu, schodów i podjazdu.Dach wielospadowy, dwa wole oka,beton komórkowy, strop teriva. Wszystko robi i kupuje firma budowlana.Okolice Warszawy. Czy to jest dobra cena???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 30.09.2008 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Dorzuce swoje trzy grosze o kosztach stanu surowego. Dom o pow. calkowitej 277m2, pow. uzytkowa 227 (w tym garaz 40m2), pietro plus poddasze, dach dwuspadowy, 2 lukarny, 2 balkony i wykusz. Robocizna: 1) roboty ziemne, lawy, fundamenty, izolacje - 12 800 2) ściany, belki, stropy, kominy - 35 200 3) więźba, pokrycie dachu plus montaz okien - 30 500 razem 78 500 brutto Sprawdzona firma robi calosc od humusa po dach (m.in. z geodeta itp.), z materialami (beton komorkowy na klej, dachowka ceramiczna, 3 kominy i wszystkie okna) za 195 000. Co myslicie o tym? dodam, ze buduje pod Warszawa, dostalem wyceny na ten sam zakres i materialy do 360 tys (takt, ze z tych 360 tys. udalo mi sie wynegocjowac 100 tys mniej ale i tak to bylo duuuzo) cena calosci niby niska, ale sama robocizna sporo wyszla Ja zapłaciłem za 146 m kw użytkowej, bez garażu. Porotherm, creaton na dachu, za stan surowy otwarty 210 tyś netto, w Szczecinie.... ponad rok temu . Od humusu, po dach. Geodeta i takie tam też w tym. Nie wiem jakie ceny są pod Warszawą, ale tam ponoć zawsze było drożej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 30.09.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 pertraktacje trwają ... w mojej okolicy zmowa , wszyscy za mniej niż 300 zł za metr2 SSo nie podchodza do kielni. A dom mam o architekturze stodoły. dziś jeden wykonawca zaskoczył mnie mocno, rozmawiamy sobie, podaje mi ceny, tyle za wykonanie metra2 domu, tyle za metr2 garażu, srutututu i na koniec wyskakuje "ale to są ceny netto" czyli do tego jeszcze VAT! i podana cena robi się ceną z kosmosu!! i jeszcze mówi że jak chcę bez faktury no to cena taka jak podał na początku. o co chodzi?? objaśnijcie mi to po ludzku! chcę ta fakturę czy nie? czy potrzebuję fakture za usługi budowlane? do czego? a jak bez faktury to jest na lewo? i kto jest na lewo wykonawca czy ja? ło matko, mówili że będzie cieżko ale nie że aż tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.09.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Potrzebujesz fakturę jeśli budujesz za kredyt z banku, ktory faktur wymaga.NIe masz obowiązku przechowywać faktur - to wykonawca ma obowiązek te faktury Ci wystawić, bo prowadzi firmę. W grę wchodzi jeszcze gwarancja produktów i certyfikaty. Certyfikaty możesz dostać ale z gwarancją kiepsko bez faktury.Jesli bierzesz materiał + usługi to vat jest 7%. Jesli oddzielnie materiał - to vat 22%. Poprawcie mnie jeśli coś pomieszałam.NIe każdy wykonawca, ktory pracuje bez faktur to złodziej - oczywiście jeśli kradzieżą nie nazywamy nieodprowadzanie vatu.A więc bezpieczniej faktury mieć - możesz odzyskać na niektóre rzeczy różnicę pomiędzy 22 % a 7% z US. Poszukaj na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 30.09.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 o! dzieki za szybki odzew! chodzi mi tylko o samą usługe wybudowania domu. Materiały raczej sami bedziemy kupować, już czytałam o zwrocie VATu, wiem że ustawa nadal funkcjonuje i że można odliczyć tylko ten vat, który wzrósł po wejsćiu do UE. konkluzja ! jeśli buduję za gotówkę to faktura nie jest konieczna. nefer: a gwarancja na wykonanie usługi? a jak miałoby się nie daj bóg zawalić to faktura na usłygę potrzebna czy umowa z firmą budowlaną wystarczy? z drugiej strony czemu to mi wykonwaca chciał doliczyć vat, chyba to on jako frima musi go zapłacić, no nie? a ja mam go niejako "w cenie" robocizny. Gdybym miała ten vat zapłacić ekstra do podanej stawki to nie zatrudniłabym tego wykonawcy ze względu na kosmicznie wysoką cenę usługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.09.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Nie, nie. VAT on dolicza , Ty płacisz, a on sobie odzyskuje z US - jak mu się uda :)Lepiej fakturę mieć niż nie miec jeśli się zawali. Ale umowa to podstawa - choć jak życie uczy i tak jakby co w sądzie pewnie z 5 lat,... o ile go znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziomiasta 01.10.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Robocizna 45000.Dom podpiwniczony pod całością, parter 90m,poddasze 80m, dach dwuspadowy.Robocizna z dachem.Kraków Mikaja07, gdzie budujesz ten domek? dasz jakies namiary na ekipe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weroni97 07.10.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Zamierzam podjąć decyzję o budowie domu parterowego z niewielką częścią użytkową poddasza (do 50m2) o łącznej powierzchni użytkowej do 150 m2 z dwustanowiskowym garażem w bryle budynku Czy Ktoś podpowie mi z jakimi kosztami mogę się liczyć na poszczegolnych etapach budowy do stanu developerskiego (wylanie fundametów, stan otwarty z dachem - dachówka cementowa,stan surowy zamkniety, stan developerski)? Pozdrawiam i dziękuję za info P.S. Może Ktoś z Was poleci mi fachowców rzetelnych i konkurencyjnych cenowo Jestem ze Szczecina, a budowę zamierzam rozpocząć 12 km od Szczecina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.10.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Weroni - zacznij od przeczytania kilku stron wstecz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puchatka 08.10.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Witam Czy mozecie mi powiedziec czy ponizsze wylicznie dla tego typu domku http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-304,333,61,opis.html jest ok ? Bo jak patrze na wczesniejsze posty to chyba duzo za drogo. Stan surowy zamkniety (bez montazu okien i drzwi). Porotherm lub gazobeton. Strop typu terriva. - Fundamenty 6 tys - sciany parteru 10 tys - strop 15 tys - sciany poddasza 13 tys - scianki dzialowe gora i dol 5 tys - dach 23 tys - taras, podjazdy itp 10 tys Razem za takie cos okolo 80 tys zl. Fantom My budujemy puchatka - ten sam projekt tylko bez garażu, stan surowy zamknięty - 32 tys. , dach - 8500zł. Nawet doliczając garaż jak dla mnie to bardzo wysokie ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g_sid 09.10.2008 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Dom pow. 135 m2 z garażem dach dwuspadowy, bez piwnic prosta bryła projekt indywidualny stan surowy. Pierwsza wycena 59 tys. czekam na kolejne oferty mam nadzieje, że będzie taniej ekipy sprawdzone wszystkie z polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raamir 09.10.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 176 m2, bez piwnicy dwa stropy, materiały wiosna 2007, budowa dwie ekipy: ławy 2007, reszta 2008 - powinno się zamknąć w 170tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 09.10.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 HEj, a ja sie zastanawiam czy nie za dużo wsumie wyszedł mnie mój stan na dzien dzisiejszy.Pow 110+garaż plus góra po podłogach identycznie, ale dosyć duże skosy.Ocieplony i wykończony z zewnątrz na gotowo. środek stan deweloperski, góra- już przeszpachlowana na gładko, bez podłóg, gotowa do malowania, dół- cała kotłownia wypłytkowana, piec juz uruchomiony, łazienka dolna juz wypłytkowana w całości hol, jadalnia i wiatrołap tez juz ma płytki na posadzkach.A reszta do zrobienie, typu drzwi wew, grzejniki, podłoga na reszcie domu. W dzienniku jest w miarę na bieżąco.Cena za to wszystko 370zł bez działki, dodam ze woda prąd gaz juz oczywiście tez sa.drogo, czy w tych czasach norma?System gospodarczy, zaczynaliśmy jesienia rok temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 09.10.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 HEj, a ja sie zastanawiam czy nie za dużo wsumie wyszedł mnie mój stan na dzien dzisiejszy.Pow 110+garaż plus góra po podłogach identycznie, ale dosyć duże skosy.Ocieplony i wykończony z zewnątrz na gotowo. środek stan deweloperski, góra- już przeszpachlowana na gładko, bez podłóg, gotowa do malowania, dół- cała kotłownia wypłytkowana, piec juz uruchomiony, łazienka dolna juz wypłytkowana w całości hol, jadalnia i wiatrołap tez juz ma płytki na posadzkach.A reszta do zrobienie, typu drzwi wew, grzejniki, podłoga na reszcie domu. W dzienniku jest w miarę na bieżąco.Cena za to wszystko 370zł bez działki, dodam ze woda prąd gaz juz oczywiście tez sa.drogo, czy w tych czasach norma?System gospodarczy, zaczynaliśmy jesienia rok temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni1719501434 15.10.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Witam, dostałam wycenę od wykonawcy w nietypowej formie:1. Ławy fundamentowe - 50zł/mb2. Ściany piwnicy zewnętrzne - 60zł/m23. Ściany wewnętrzne nośnie piwnicy - 45zł/m24. Stropy - 45zł/m25. Ściany zewnętrzne i nośne parteru i poddasza - 45zł/m2 (nie odlicza się otworów okiennych i drzwiowych6. Ściany działowe 25-30zł/m27. Schody - 80zł/stpień.Buduję z okolicach Łodzi, koszty mamy sobie policzyć na podstawie podanych parametrów. Poradźcie tanio? drogo? srednio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 16.10.2008 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Nasz wykonawca podpisał z nami umowę na 60.000 zł + 7% VAT (tylko robocizna i drobny sprzęt). Budujemy w dolnośląskim, w małym miasteczku na styku trzech granic państwowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts