enickman 06.02.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 poproś w 2 tartakach o wycenę więźby zgodnie z projektem oraz belek na stroppoproś w firmie robiącej gotową więźbę o wycenę więźbyzapytaj ekipę o ile taniej Ci policzą za więźbę gotowąsprawdź cenę położenia stropukilka niewiadomych w równaniu jest, ale da się to łatwo policzyć dodatkową zaletą gotowej więźby jest to, że jest strugana, czyli belki od stropu można zostawić nawet bez żadnej dodatkowej obróbki - już wyglądają ładnie Co do 38 + 10, to ja bym dał 25 + 23Nie wiem jak kwestie projektu - poszukaj na forum - temat był kiedyś omawiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelina i Michal 06.02.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Witam, Wraz z żoną zaczynamy na wczesną wiosnę. Mieliśmy kilka wycen no ale w końcu zdecydowaliśmy się na tą. Wykop, ławy, parter, strop, piętro, więźba, folia, deskowanie, dachówka, w dachu 13 okien oraz kompletne orynnowanie. Udało się znaleźć ekipę, która to wszystko zrobi za 69 tys. Majster sam się martwi za wykop, znaczy zamawia koparkę, sam załatwia wszystkie szalunki i deski potrzebne do szalunków oraz wszystkie stemple. Dach ma 290 m2. Powierzchnia domu z dwoma garażami 220 m2. Kubatura prawie 1000 m3. No to chyba dobrze. Buduje w okolicach Gdańska. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_me 07.02.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Witam, Dom parter+poddasze, pow. uzytk. 250 m2 kubatura 1050m3 pow. całk. 300 m2 dach 260m2 SSO + więźba + deskowanie i papa Rozmowy z siedmioma ekipami i oto ich ceny: 1. 75.000 zł 2. 67.000 zł 3. 60.000 zł 4. 70.000 zł 5. 90.000 zł ( !!! ) 6. 57.000 zł 7. 50.000 zł ( już po negocjacjach, cena wyściowa była 55.000) Jak widać "amplituda drgań" od 50 tys do nawet 90 tyś. Dodam, że wszystkie ekipy były polecone przez osoby mi znane, więc nie ma mowy o tzw. przypadkowych fachowcach. Wniosek z tego myśle taki, że trzeba jednak wytrwale szukać, jeśli inwestorowi zależy oczywiście na pieniądzach a nie tylko na czasie. Zresztą czas działa nareszcie, po raz pierwszy od wielu lat, na korzyść budującego. Ceny materiałów ( poza nielicznymi wyjatkami ) wyraźne spadają, muszą rownież spaść ceny robocizny i jużi to widać. Życzę budowlańcom jak najlepiej, jednak rynek jest i będzie dla nich trudny w tym roku. Powód jest znany, to sytuacja w bankach tzn. gwałtowne wyhamowanie kredytowania i co za tym idzie osłabienie popytu. A jeśli nałożą się jeszcze na to powroty z Wysp? Tak więc inwestorzy kochani spieszcie się, ale powoli. Można będzie w tym roku wybudować dom sporo taniej heh mi też jeden wyskoczył z ceną 95 tyś za ściany i dach nie mogłem śmiechu opanować ja też mam własny interes i wiem że zusy tżeba płacić ,podatki paliwo itd ale ludzie nie dajcie się zwariować tacy "fachowcy" chcieli by 2 domy postawić i na tym fortuny się dorobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_me 07.02.2009 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 zapomniałem dodać że dom ma wymiary 11,6 na 9,60 prosta bryła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 07.02.2009 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Witam, Wraz z żoną zaczynamy na wczesną wiosnę. Mieliśmy kilka wycen no ale w końcu zdecydowaliśmy się na tą. Wykop, ławy, parter, strop, piętro, więźba, folia, deskowanie, dachówka, w dachu 13 okien oraz kompletne orynnowanie. Udało się znaleźć ekipę, która to wszystko zrobi za 69 tys. Majster sam się martwi za wykop, znaczy zamawia koparkę, sam załatwia wszystkie szalunki i deski potrzebne do szalunków oraz wszystkie stemple. Dach ma 290 m2. Powierzchnia domu z dwoma garażami 220 m2. Kubatura prawie 1000 m3. No to chyba dobrze. Buduje w okolicach Gdańska. Pozdrawiam moja rada rozliczaj się etapami nie tygodniówkami mój sąsiad za stan deweloperski mniejszego domu 143m2 kubatura 722 m3 z ogrodzeniem terenu ( bez kładzenia dachówki to zrobili dekarze za dodatkową kasę) umówił się na 80 tys - cieszyl się że tanio - nie zrobili mu ogrodzenia siedzą od kwietnia 2008 do dziś ( dzisiaj mieli ostateczny termin zakończenia robót) i wzięli więcej kasy bo rozliczali się tygodniówkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelina i Michal 08.02.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Tak, tak zamierzamy się rozliczać etapami. Jak dobrze pamiętam to mamy całą budowę na 4 etapy podzielone więc płatności też. Zresztą wykonawca dostanie pieniądze za każdy etap budowy dopiero wtedy kiedy kierownik budowy odbierze dany etap. Więc jeśli chodzi o płatności to jestem spokojny. A w rzeczywistości jak będzie to czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spad 09.02.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Witam, Wraz z żoną zaczynamy na wczesną wiosnę. Mieliśmy kilka wycen no ale w końcu zdecydowaliśmy się na tą. Wykop, ławy, parter, strop, piętro, więźba, folia, deskowanie, dachówka, w dachu 13 okien oraz kompletne orynnowanie. Udało się znaleźć ekipę, która to wszystko zrobi za 69 tys. Majster sam się martwi za wykop, znaczy zamawia koparkę, sam załatwia wszystkie szalunki i deski potrzebne do szalunków oraz wszystkie stemple. Dach ma 290 m2. Powierzchnia domu z dwoma garażami 220 m2. Kubatura prawie 1000 m3. No to chyba dobrze. Buduje w okolicach Gdańska. Pozdrawiam wrocław: 242m2 , dwa piętra, dach 250 m2, kubatura ok 950, dwa stropy, w cenie kominy, schody wew. zewnetrzne, itp. murarze - 40 tyś. "dachowcy" - 12,5 tyś. na gotowo jeśli wasi fachowcy załatwiają większosć sami ,to 69 tyś. wydaje sie rozsądną ceną. ja mysiałem się najeździć za deskami na szalunki i stemplami. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 10.02.2009 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 ja już mam prawie gotowy domek http://puchaczy.waw.pl/~squall/tmp/domek/ujecie%201.jpg http://puchaczy.waw.pl/~squall/tmp/domek/ujecie%202.jpg całkowita: 370m2, kubatura 1100m3. za stan surowy (już prawie prawie) z deskowaniem i papowaniem dachu wyszło nieco ponad 200k (w tym 65k robocizny). dodam, że jak szukałem jesienią wykonawcy, to zgłosiła się jedna firma, wyceniając stan deweloperski na... 1,2mln , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 10.02.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 to ja też podsumowałem wydatki: dom pow. całkowita ok. 250m2pow. użytkowa 197m2 SSO z deskowaniem i papą: 175k (bez przyłączy i koparki 169k)w tym robocizna: majster 45k + inne drobiazgi (hydraulik, spawacz itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngel 10.02.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Witam! Zadam głupie pytanie - wiem ale jestem kopletnie zielona i może Froumowicze mi pomogą?? Planujemy taki domek: (miłochna z archipelagu) http://img5.imageshack.us/img5/4568/przdqw0.jpg http://img5.imageshack.us/img5/przdqw0.jpg/1/w516.png http://img244.imageshack.us/img244/7076/miochnatyio7.jpg http://img244.imageshack.us/img244/miochnatyio7.jpg/1/w516.png powierzchnia użytkowa 184 netto 254 chodzi mi o cenę robocizny dla takiego domu: SSO (tzn bez dachu) i robocizna dachu (powierzchnia dachu 250 m) Pomożecie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 10.02.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 dom 262 m2projekt indywidualny, max kozłowice, strop Rector, dachówka Roben plus, 11 okien dachowych. policzyłem wszystko - od mapek do projektu, poprzez blaszak na narzędzia, RBtke, przyłacza wod kan i elektryczne, na siatce ogrodzeniowej kończąc. Każda faktura i paragon wpisane w xls-a. Nie liczę bramy, dzwi i okien "zwykłych". Cena za m2 z robocizną -1118 zł. Gdybym stosował tańsze materiały innych producentów wyszłoby ponizej 1000 zł za metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngel 11.02.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 dom 262 m2 projekt indywidualny, max kozłowice, strop Rector, dachówka Roben plus, 11 okien dachowych. policzyłem wszystko - od mapek do projektu, poprzez blaszak na narzędzia, RBtke, przyłacza wod kan i elektryczne, na siatce ogrodzeniowej kończąc. Każda faktura i paragon wpisane w xls-a. Nie liczę bramy, dzwi i okien "zwykłych". Cena za m2 z robocizną -1118 zł. Gdybym stosował tańsze materiały innych producentów wyszłoby ponizej 1000 zł za metr. rozumiem, że 262 m2 to powierzchnia netto ? A sama robocizna ile kosztowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 11.02.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Robocizna z tego to ok 330 zł / m2. Dla wyjaśnienia, bo rózne sa zakresy "robocizny" - tu: poza "zbudowaniem domu": ogrodzenie, drenaż, odprowadzenie wody z rynien, wstawienie drzwi tymczasowych itp itd. Ze sprzętu w cenę nie wliczono kosztów koparki. Reszta (rusztowania, zagęszczarka do gruntu, betoniarka) sprzętu oraz całe drewno (szalunki, stemple, na ogrodzenie) potrzebne do budowy było w cenie. dom 262 m2 projekt indywidualny, max kozłowice, strop Rector, dachówka Roben plus, 11 okien dachowych. policzyłem wszystko - od mapek do projektu, poprzez blaszak na narzędzia, RBtke, przyłacza wod kan i elektryczne, na siatce ogrodzeniowej kończąc. Każda faktura i paragon wpisane w xls-a. Nie liczę bramy, dzwi i okien "zwykłych". Cena za m2 z robocizną -1118 zł. Gdybym stosował tańsze materiały innych producentów wyszłoby ponizej 1000 zł za metr. rozumiem, że 262 m2 to powierzchnia netto ? A sama robocizna ile kosztowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngel 11.02.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 no i super! to mi już daje jakiś obraz ile moga mnie "majstry" skasować jak ktoś ma pomysł ile może kosztowac SSO "mojego" domku to będę wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 11.02.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 powierzchnia użytkowa 184 netto 254 chodzi mi o cenę robocizny dla takiego domu: SSO (tzn bez dachu) i robocizna dachu (powierzchnia dachu 250 m) Pomożecie?? No to masz dom o podobnej powierzchni jak mój: Powierzchnia domu (h>1,90 m) - 160,0 m2 + garaż 32 m2 + 2 tarasy ok. 35 m2, balkon Powierzchnia netto - 252,2 m2 Powierzchnia zabudowy - 170,4 m2 Kubatura - 890,2 m Z tym że mój ma dach dwuspadowy ale za to ma 8 okien połaciowych. Na mój mam ekipę (było o tym wyżej) za 47 tyś z dachem i wszelkimi wykończeniami. Dachu mam 260 m2. Z tego co wiem za m2 dachu wykonawcy liczą 60 zł. Czyli wyszłoby za sam dach 15600. Odliczając to od całości wychodzi: 31400 zł za całą resztę. I według znawców nie są to złe ceny. Oczywiście mógłbym znaleźć tańszego wykonawcę ale wolę kogoś poleconego i sprawdzonego. Święty spokój też ma swoją cenę. Myślę że teraz masz już wyobrażenie ile i co może kosztować. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngel 11.02.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Carlos- to dużo taniej A dasz namiar na tę ekipę?? A u Ciebie już zaczęli?? Aaa i witam sąsiada bo my też budujemy w okolicach Wieliczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 11.02.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 użytkowa 119 m2zabudowa 103 m2parter z poddaszem użytkowym 1) 49 z dachem2) 60 bez dachu brrrczekam na dalsze wyceny, ale już jestem w szoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 11.02.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Carlos- to dużo taniej A dasz namiar na tę ekipę?? A u Ciebie już zaczęli?? Aaa i witam sąsiada bo my też budujemy w okolicach Wieliczki W okolicach Wieliczki, czyli gdzie dokładnie ?. Bo ja w Kokotowie. Co do ekipy to zaczynają u mnie w czerwcu a do tego czasu są zajęci. Tak że w grę wchodził by koniec roku. Tak coś koło września (bardziej koniec). Jak taki termin by pasował to mogę podać namiary. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngel 11.02.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Carlos- to dużo taniej A dasz namiar na tę ekipę?? A u Ciebie już zaczęli?? Aaa i witam sąsiada bo my też budujemy w okolicach Wieliczki W okolicach Wieliczki, czyli gdzie dokładnie ?. Bo ja w Kokotowie. Co do ekipy to zaczynają u mnie w czerwcu a do tego czasu są zajęci. Tak że w grę wchodził by koniec roku. Tak coś koło września (bardziej koniec). Jak taki termin by pasował to mogę podać namiary. Pozdrowienia. odp na pw Dzięki serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmx 11.02.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Przedstawiono mi kosztorys na SSO, dom 237m2 Lawy 20m3 betonu x 150=3000zlmurowanie ścian fundamentowych 79mbx1.2=95m2x40=3800murowanie ścian parteru+dzialowe 104mbx2.88(12 rządków netto 2.7 kondygnacja)300m2x40=12000strop parter 143m2x50=7150murowanie ścian poddasza+działowe 200m2x40=8000strop poddasze 95m2x50=4750wieńce(pod murłatę)70mbx50=3500razem 42.200.00 Z tego co widzę ceny murowanie ściany i strop są nawet 2x niższe.Czy w takim razie oferta za całośc jest sensowna czy nie dawać sie nabijać na koszta i szukać tańszego wykonawcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts