Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobic taka brame?

melanrz

Recommended Posts

Witam, ostatnio mialem kupic brame za 300zl, jednak wiadomo w super extra stanie nie jest, ale po kalkulacji kosztow taniej i przyjemniej bedzie zrobic brame samemu... Myslalem o czyms takim...

http://img49.imageshack.us/img49/7927/brama.png

Na gorze jest schemat ramy, a na dole gotowa brama. Poczatkowo myslalem wyspawac rame z kątownika, ale znajomy podrzucil mi pomysl, by zrobic ja z drewna... Myslalem o zakupie łat o grubosci 4x6cm... Tylko czy one wytrzymaja ciezar reszty desek? Moze ma ktos doswiadczenie z czyms takim? Brama nie ma byc tymczasowa, a raczej na stale.... No powiedzmy na 10 najblizszych lat:) wiec oczywiste jest ze drewno bede musial zaimpregnowac... Prosze o opinie..

Aha sztachety ze tak powiem myslalem zakupic w tartaku (deski lub takie deski nieobrzynane). Choc nawet liczac koszty desek zakupionych w praktikerze wyszlo mi za sztachety ok 200zl, wiec zakup w tartaku bedzie tanszy... I tez w sumei nie wiem jakiej grubosci kupic, bo do drewnianej ramy napewno im ciensze tym lepsze... Prosze o w miare szybka pomoc, bo na dniach chce sie zabrac za robienie bramy...

Witam, ostatnio mialem kupic brame za 300zl, jednak wiadomo w super extra stanie nie jest, ale po kalkulacji kosztow taniej i przyjemniej bedzie zrobic brame samemu... Myslalem o czyms takim...

Na gorze jest schemat ramy, a na dole gotowa brama. Poczatkowo myslalem wyspawac rame z kątownika, ale znajomy podrzucil mi pomysl, by zrobic ja z drewna... Myslalem o zakupie łat o grubosci 4x6cm... Tylko czy one wytrzymaja ciezar reszty desek? Moze ma ktos doswiadczenie z czyms takim? Brama nie ma byc tymczasowa, a raczej na stale.... No powiedzmy na 10 najblizszych lat:) wiec oczywiste jest ze drewno bede musial zaimpregnowac... Prosze o opinie..

Aha sztachety ze tak powiem myslalem zakupic w tartaku (deski lub takie deski nieobrzynane). Choc nawet liczac koszty desek zakupionych w praktikerze wyszlo mi za sztachety ok 200zl, wiec zakup w tartaku bedzie tanszy... I tez w sumei nie wiem jakiej grubosci kupic, bo do drewnianej ramy napewno im ciensze tym lepsze... Prosze o w miare szybka pomoc, bo na dniach chce sie zabrac za robienie bramy...

Ciekawa kalkulacja kosztów. Za same sztachety cenę masz około 200zł, a gotowa za 300zł wychodzi taniej :D .

Jeśli chodzi o konstrukcję drewnianą to nic nie piszesz o wymiarach, ale jakie by nie były to łaty 6/4cm będą za słabe. Dlatego też polecam ramę stalową i do niej mocowane sztachety.

Zdecydowanie nie rób z kątownika, nawet przy dwóch zastrzałach bedzie się wyginała.

Skąd taki wniosek?

Lekko naciągana teoria. Wszystko zależy od wielkości skrzydeł, ciężaru bramy, ajości wykonania, projektu i wymiaru ewentualnego kątownika.

To nie wniosek a praktyka, rama ma byc lekka, przykreci do tego sztachety i skrzydlo bedzie juz ciezkie ale nadal podatne na 'skrety'

Zdecydowanie nie rób z kątownika, nawet przy dwóch zastrzałach bedzie się wyginała.

Skąd taki wniosek?

Lekko naciągana teoria. Wszystko zależy od wielkości skrzydeł, ciężaru bramy, ajości wykonania, projektu i wymiaru ewentualnego kątownika.

To nie wniosek a praktyka, rama ma byc lekka, przykreci do tego sztachety i skrzydlo bedzie juz ciezkie ale nadal podatne na 'skrety'

Zgadzam się, ale to twoja praktyka. To tak jakby producenyt maluch powiedział, że samochód nigdy nie pojedzie 200km/h.

Patrz pogrubione.

Ja również przy takiej konstrukcji zrobiłbym ramę spawaną, choć jestem miłośnikiem drewna.

I nie z kątownika, ale z profilu zamkniętego (rura prostokątna, przekrój zależny od wymiarów) - to rada od znajomych fachowców od bram - wg nich kątownik na takie konstrukcje jest za wiotki (mała wytrzymałość na skręcanie).

Ja planuję bramę całą z drewna, ale innej konstrukcji i nie z sosny, więc raczej w 300 zł się nie zmieszczę...

Ciekawa kalkulacja kosztów. Za same sztachety cenę masz około 200zł, a gotowa za 300zł wychodzi taniej :D .

Jeśli chodzi o konstrukcję drewnianą to nic nie piszesz o wymiarach, ale jakie by nie były to łaty 6/4cm będą za słabe. Dlatego też polecam ramę stalową i do niej mocowane sztachety.

Cena za sztachety 200zl... teraz dolicz sobie łate 6*4... zaznaczam ze srednia cena jaka upatryzlem to 1,50 za mb..... wiec wychodzi taniej....:) Ale to ni chodzi o tanisosc jesli juz tylko o to, by to bylo trwale...

Zapraszam wszystkich do przestudiowania opowiezi na profesionalnej stronie zajmujaca sie obrobka drewna... http://www.e-manta.eu/forum/viewtopic.php?t=1312

Zapraszam wszystkich do przestudiowania opowiezi na profesionalnej stronie zajmujaca sie obrobka drewna

Ale po co ?? Idz i zobacz do sasiada co ma brame-plot z drewna,,, kopnij ja z buta i bedziesz mial odpowiedz na wiecznosc.

Kolega-forumowicz chce brame a nie plotek do ogrodka.

A po to, ze jesli kogos ten temat interesuje, badz tez z czystej ciekawosci chce zobaczyc to podaje linka. Przedstawiam to co sie dowiedzialem

witam

ja mam bramę i furtke zrobioną dokładnie wg schematu jak powyzej a mianowicie wygląda tak

http://i160.photobucket.com/albums/t194/mocca_2007/52.jpg

stelaz zrobiony jest z profilu zamknietego 4x2 z grubszą scianką (ale nie pamietam jaka) na którym zamocowane są podwójnymi wkretami sztachety.

brama ma 5 m szerokości a wiec skrzydło 2,5

same sztachety są dość grube jesli dobrze pamiętam mają ok 2,5 cm wysokie ok 150 -170a całość jest naprawdę ciężka.

montowaliśmy to latem 2007 roku, do dnia dzisiejszego nie mamy zadnych problemów z krzywieniem, opuszczaniem itp. Jedynie przęsła okazały sie zbyt ciężkie i po założeniu wszystkich sztachet ugięły się posrodku, zostały wzmocnione srubami osadzonymi w murku pod sztachetami i dokrecone do dolnego profila, jest ok.