melanrz 06.04.2009 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Witam, ostatnio mialem kupic brame za 300zl, jednak wiadomo w super extra stanie nie jest, ale po kalkulacji kosztow taniej i przyjemniej bedzie zrobic brame samemu... Myslalem o czyms takim... http://img49.imageshack.us/img49/7927/brama.png Na gorze jest schemat ramy, a na dole gotowa brama. Poczatkowo myslalem wyspawac rame z kątownika, ale znajomy podrzucil mi pomysl, by zrobic ja z drewna... Myslalem o zakupie łat o grubosci 4x6cm... Tylko czy one wytrzymaja ciezar reszty desek? Moze ma ktos doswiadczenie z czyms takim? Brama nie ma byc tymczasowa, a raczej na stale.... No powiedzmy na 10 najblizszych lat:) wiec oczywiste jest ze drewno bede musial zaimpregnowac... Prosze o opinie..Aha sztachety ze tak powiem myslalem zakupic w tartaku (deski lub takie deski nieobrzynane). Choc nawet liczac koszty desek zakupionych w praktikerze wyszlo mi za sztachety ok 200zl, wiec zakup w tartaku bedzie tanszy... I tez w sumei nie wiem jakiej grubosci kupic, bo do drewnianej ramy napewno im ciensze tym lepsze... Prosze o w miare szybka pomoc, bo na dniach chce sie zabrac za robienie bramy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 07.04.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Ja bym jednak konstrukcje zrobił z profili metalowych a do nich dokręcał drewniane sztachety. Obawiam sie ze przy konstrukcji drewnianej 10 lat to nie ma szans wytrzymac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 07.04.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Też zrobiłem z drewna i po 3 latach zaczynam coraz częściej myśleć o pospawaniu konstrukcji. Raz że trwałość, dwa sztywność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 07.04.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Zrób metalową, sztywność i trwałość gwarantowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.04.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Witam, ostatnio mialem kupic brame za 300zl, jednak wiadomo w super extra stanie nie jest, ale po kalkulacji kosztow taniej i przyjemniej bedzie zrobic brame samemu... Myslalem o czyms takim... http://img49.imageshack.us/img49/7927/brama.png Na gorze jest schemat ramy, a na dole gotowa brama. Poczatkowo myslalem wyspawac rame z kątownika, ale znajomy podrzucil mi pomysl, by zrobic ja z drewna... Myslalem o zakupie łat o grubosci 4x6cm... Tylko czy one wytrzymaja ciezar reszty desek? Moze ma ktos doswiadczenie z czyms takim? Brama nie ma byc tymczasowa, a raczej na stale.... No powiedzmy na 10 najblizszych lat:) wiec oczywiste jest ze drewno bede musial zaimpregnowac... Prosze o opinie.. Aha sztachety ze tak powiem myslalem zakupic w tartaku (deski lub takie deski nieobrzynane). Choc nawet liczac koszty desek zakupionych w praktikerze wyszlo mi za sztachety ok 200zl, wiec zakup w tartaku bedzie tanszy... I tez w sumei nie wiem jakiej grubosci kupic, bo do drewnianej ramy napewno im ciensze tym lepsze... Prosze o w miare szybka pomoc, bo na dniach chce sie zabrac za robienie bramy... Ciekawa kalkulacja kosztów. Za same sztachety cenę masz około 200zł, a gotowa za 300zł wychodzi taniej . Jeśli chodzi o konstrukcję drewnianą to nic nie piszesz o wymiarach, ale jakie by nie były to łaty 6/4cm będą za słabe. Dlatego też polecam ramę stalową i do niej mocowane sztachety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM1719504764 07.04.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Zdecydowanie nie rób z kątownika, nawet przy dwóch zastrzałach bedzie się wyginała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.04.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Zdecydowanie nie rób z kątownika, nawet przy dwóch zastrzałach bedzie się wyginała. Skąd taki wniosek? Lekko naciągana teoria. Wszystko zależy od wielkości skrzydeł, ciężaru bramy, ajości wykonania, projektu i wymiaru ewentualnego kątownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 08.04.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 a ja zrobiłem z prostokątnych profili stalowych 40x25 mm gr ścianki 2 mm, nie wiem jak się będzie spisywała taka konstrukcja ale myślę że nie będzie źle, a stal teraz nie jest droga tak więc decyzja zależy od Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM1719504764 08.04.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Zdecydowanie nie rób z kątownika, nawet przy dwóch zastrzałach bedzie się wyginała. Skąd taki wniosek? Lekko naciągana teoria. Wszystko zależy od wielkości skrzydeł, ciężaru bramy, ajości wykonania, projektu i wymiaru ewentualnego kątownika. To nie wniosek a praktyka, rama ma byc lekka, przykreci do tego sztachety i skrzydlo bedzie juz ciezkie ale nadal podatne na 'skrety' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 09.04.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Zdecydowanie nie rób z kątownika, nawet przy dwóch zastrzałach bedzie się wyginała. Skąd taki wniosek? Lekko naciągana teoria. Wszystko zależy od wielkości skrzydeł, ciężaru bramy, ajości wykonania, projektu i wymiaru ewentualnego kątownika. To nie wniosek a praktyka, rama ma byc lekka, przykreci do tego sztachety i skrzydlo bedzie juz ciezkie ale nadal podatne na 'skrety' Zgadzam się, ale to twoja praktyka. To tak jakby producenyt maluch powiedział, że samochód nigdy nie pojedzie 200km/h. Patrz pogrubione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM1719504764 09.04.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Tak, to tylko moja praktyka wiec i moja sugestia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwasylcz 09.04.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Ja również przy takiej konstrukcji zrobiłbym ramę spawaną, choć jestem miłośnikiem drewna. I nie z kątownika, ale z profilu zamkniętego (rura prostokątna, przekrój zależny od wymiarów) - to rada od znajomych fachowców od bram - wg nich kątownik na takie konstrukcje jest za wiotki (mała wytrzymałość na skręcanie). Ja planuję bramę całą z drewna, ale innej konstrukcji i nie z sosny, więc raczej w 300 zł się nie zmieszczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melanrz 09.04.2009 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam, ostatnio mialem kupic brame za 300zl, jednak wiadomo w super extra stanie nie jest, ale po kalkulacji kosztow taniej i przyjemniej bedzie zrobic brame samemu... Myslalem o czyms takim... http://img49.imageshack.us/img49/7927/brama.png Na gorze jest schemat ramy, a na dole gotowa brama. Poczatkowo myslalem wyspawac rame z kątownika, ale znajomy podrzucil mi pomysl, by zrobic ja z drewna... Myslalem o zakupie łat o grubosci 4x6cm... Tylko czy one wytrzymaja ciezar reszty desek? Moze ma ktos doswiadczenie z czyms takim? Brama nie ma byc tymczasowa, a raczej na stale.... No powiedzmy na 10 najblizszych lat:) wiec oczywiste jest ze drewno bede musial zaimpregnowac... Prosze o opinie.. Aha sztachety ze tak powiem myslalem zakupic w tartaku (deski lub takie deski nieobrzynane). Choc nawet liczac koszty desek zakupionych w praktikerze wyszlo mi za sztachety ok 200zl, wiec zakup w tartaku bedzie tanszy... I tez w sumei nie wiem jakiej grubosci kupic, bo do drewnianej ramy napewno im ciensze tym lepsze... Prosze o w miare szybka pomoc, bo na dniach chce sie zabrac za robienie bramy... Ciekawa kalkulacja kosztów. Za same sztachety cenę masz około 200zł, a gotowa za 300zł wychodzi taniej . Jeśli chodzi o konstrukcję drewnianą to nic nie piszesz o wymiarach, ale jakie by nie były to łaty 6/4cm będą za słabe. Dlatego też polecam ramę stalową i do niej mocowane sztachety. Cena za sztachety 200zl... teraz dolicz sobie łate 6*4... zaznaczam ze srednia cena jaka upatryzlem to 1,50 za mb..... wiec wychodzi taniej.... Ale to ni chodzi o tanisosc jesli juz tylko o to, by to bylo trwale... Zapraszam wszystkich do przestudiowania opowiezi na profesionalnej stronie zajmujaca sie obrobka drewna... http://www.e-manta.eu/forum/viewtopic.php?t=1312 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM1719504764 09.04.2009 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Zapraszam wszystkich do przestudiowania opowiezi na profesionalnej stronie zajmujaca sie obrobka drewnaAle po co ?? Idz i zobacz do sasiada co ma brame-plot z drewna,,, kopnij ja z buta i bedziesz mial odpowiedz na wiecznosc.Kolega-forumowicz chce brame a nie plotek do ogrodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melanrz 10.04.2009 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Zapraszam wszystkich do przestudiowania opowiezi na profesionalnej stronie zajmujaca sie obrobka drewna Ale po co ?? Idz i zobacz do sasiada co ma brame-plot z drewna,,, kopnij ja z buta i bedziesz mial odpowiedz na wiecznosc. Kolega-forumowicz chce brame a nie plotek do ogrodka. A po to, ze jesli kogos ten temat interesuje, badz tez z czystej ciekawosci chce zobaczyc to podaje linka. Przedstawiam to co sie dowiedzialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mocca 12.04.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 witamja mam bramę i furtke zrobioną dokładnie wg schematu jak powyzej a mianowicie wygląda takhttp://i160.photobucket.com/albums/t194/mocca_2007/52.jpg stelaz zrobiony jest z profilu zamknietego 4x2 z grubszą scianką (ale nie pamietam jaka) na którym zamocowane są podwójnymi wkretami sztachety. brama ma 5 m szerokości a wiec skrzydło 2,5 same sztachety są dość grube jesli dobrze pamiętam mają ok 2,5 cm wysokie ok 150 -170a całość jest naprawdę ciężka. montowaliśmy to latem 2007 roku, do dnia dzisiejszego nie mamy zadnych problemów z krzywieniem, opuszczaniem itp. Jedynie przęsła okazały sie zbyt ciężkie i po założeniu wszystkich sztachet ugięły się posrodku, zostały wzmocnione srubami osadzonymi w murku pod sztachetami i dokrecone do dolnego profila, jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusss 16.04.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 no hej mocca mozna by bylo prosic o wiecej zdjec i z przodu i z tylu bardzo ladnie wam to wyszlo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mocca 19.04.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 hej dariusss w tej chwili nie moge podesłać wiecej fotek bo jestem na urlopie, ale zajrzyj do mojego dziennika, na pierwszej stronie, w postach ze stycznia 2008 są fotki z budowy calego ogrodzenia, może cos się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusss 19.04.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 siemka mocca dzieki za szybka odp napewno zajrze dzieki i milego wypoczynku zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts