arczi 06.04.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Witam serdecznieMam kocioł Vailanta stojący, obsługuje mi C.O i C.W.U, do tego w pokoju mam regulator VRT390, wszystko chodzi dobrze, ale mam problem z cyrkulacją, obecnie jade na całkowicie wyłączinej pompie cyrkulacyjnej, wychodzi znacznie taniej na zuzyciu gazu, ale niestety dlugo musze spuszczac wode zanim poleci ciepla a woda tez kosztujeJak mam włączoną pompe cyrkulacji to gorąca woda jest od razu ale dom ma 2 piętra i jest troche do przepompowania i piec ciągle musi dogrzewać wode, nawet jak nie ma zużycia przez cały dzień to woda biegając w rurach musi być co chwila dogrzewana i koszta mocno wzrastają.Stosowałem też troche taki zwykły włącznik godzinowy podłączony do kontaktu przed pompą, ale to nie zdaje egzaminu bo nie można sobie wybrać odpowiednich godzin ponieważ to jest też pensjonat i ludzie moga w różnej godzinie kożystać z wody Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 06.04.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Co polecacie? Czujkę ruchu w łazience za 20zł? Wchodzi człowiek, czujka włącza pompę cyrkulacji - jest ciepła woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 06.04.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Czyli: 1. wchodzę do łazienki2. przez 15...30 sekund (a może i dłużej) nie moge umyć rąk, bo cyrkulacja jeszcze nie zrobiła kółka3. myję ręce Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi 06.04.2009 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Nie no czujke ruchu ? Nie bardzo bo łazienek jest kilka a goscie by nie wiedzieli ze tak ma byc z tym odczekaniem, a pozatym 15-20 sekund to za malo aby cyrkulacja obrócila woda, jeste u mnie troche tego i trzeba to juz liczyc w minutach a nie sekundach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 06.04.2009 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Poszukaj - o cyrkulacji już sporo było.Rozumiem, że instalację masz dawno położona i gadanie o solidnej izolacji termicznej nie ma już sensu?Jednym z ciekawszych pomysłów było zastosowanie elektrycznych podgrzewaczy przepływowych na podejściach ciepłej wody pod baterie - taki podgrzewacz włącza się, kiedy otworzysz wode, a wyłącza, kiedy wodę zamkniesz, lub dopływająca woda jest wystarczająco ciepła (i nie ma już po co grzać).Ustawiasz temperaturę na podgrzewaczu kilka stopni niższą niż ta z kotła i masz gwarancję, że podgrzewacze będą się włączały tylko wtedy, ktoś odkręci kran a ciepła jeszcze nie doleciała z kotła.Ktoś to liczył i wyszło mu, że zużycie energii wcale nie jest duże i w sumie ponoć wychodzi taniej, niż przy cyrkulacji. Wada - koniecznośc doprowadzenia prądu do podgrzewaczy, no i sporawy koszt podgrzewaczy - ale to się powinno dość szybko zwrócić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 07.04.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Jedyne wyjście to podłączyć pompę na oddzielnym sterowaniu czasowym programowalnym.Ustawiasz doświadczalnie: START- MIESZANIE / STOP. np:Mieszaj od 6 do 24.00 w cyklu:10 START / 20 STOP Lub innym.Tego układu nie zrobisz na piecu Vaillanta tylko oddzielnym sterownikiem. lubMontujesz ogrzewacze pojemnościowe elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi 07.04.2009 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Jeszcze to nie to, te podgrzewaczew to u mnie nie przejdzie Musimy pomyslec o czym innym A sluchajcie, jak to wyglada sprawa z zaworem mieszajacym wode, mam taki ale on mi chyba cos szwankuje, jest na nim regulacja ciepła wody ktora ma isc na budynek i nie moge tego wyregullowac, wydaje mi sie ze zawsze podaje na max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi 01.05.2009 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 halo, odnowie bo dalej stoje w miejscu z tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioWro 06.11.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Mam pytanie do autora wątku.Jaki stosujesz piec, czy może z wbudowanym zasobnikiem.Bo ja właśnie do tego się przymierzam i chciałem zapytać jak sprawuje się sam piec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 07.11.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Mam pytanie do autora wątku. Jaki stosujesz piec, czy może z wbudowanym zasobnikiem. Bo ja właśnie do tego się przymierzam i chciałem zapytać jak sprawuje się sam piec ? akurat od 2 lat używam kotła stojącego gazowego vaillanta - jestem zadowolony; co do cyrkulacji nie używam bo łazienka jedna przez ścianę a druga nad "kotłownią" więc nie ma potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts