Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec Vailanta i co z cyrkulacją, wieczny problem

arczi

Recommended Posts

Witam serdecznie

Mam kocioł Vailanta stojący, obsługuje mi C.O i C.W.U, do tego w pokoju mam regulator VRT390, wszystko chodzi dobrze, ale mam problem z cyrkulacją, obecnie jade na całkowicie wyłączinej pompie cyrkulacyjnej, wychodzi znacznie taniej na zuzyciu gazu, ale niestety dlugo musze spuszczac wode zanim poleci ciepla a woda tez kosztuje

Jak mam włączoną pompe cyrkulacji to gorąca woda jest od razu ale dom ma 2 piętra i jest troche do przepompowania i piec ciągle musi dogrzewać wode, nawet jak nie ma zużycia przez cały dzień to woda biegając w rurach musi być co chwila dogrzewana i koszta mocno wzrastają.

Stosowałem też troche taki zwykły włącznik godzinowy podłączony do kontaktu przed pompą, ale to nie zdaje egzaminu bo nie można sobie wybrać odpowiednich godzin ponieważ to jest też pensjonat i ludzie moga w różnej godzinie kożystać z wody

Co polecacie?

Poszukaj - o cyrkulacji już sporo było.

Rozumiem, że instalację masz dawno położona i gadanie o solidnej izolacji termicznej nie ma już sensu?

Jednym z ciekawszych pomysłów było zastosowanie elektrycznych podgrzewaczy przepływowych na podejściach ciepłej wody pod baterie - taki podgrzewacz włącza się, kiedy otworzysz wode, a wyłącza, kiedy wodę zamkniesz, lub dopływająca woda jest wystarczająco ciepła (i nie ma już po co grzać).

Ustawiasz temperaturę na podgrzewaczu kilka stopni niższą niż ta z kotła i masz gwarancję, że podgrzewacze będą się włączały tylko wtedy, ktoś odkręci kran a ciepła jeszcze nie doleciała z kotła.

Ktoś to liczył i wyszło mu, że zużycie energii wcale nie jest duże i w sumie ponoć wychodzi taniej, niż przy cyrkulacji. Wada - koniecznośc doprowadzenia prądu do podgrzewaczy, no i sporawy koszt podgrzewaczy - ale to się powinno dość szybko zwrócić..

Jedyne wyjście to podłączyć pompę na oddzielnym sterowaniu czasowym programowalnym.

Ustawiasz doświadczalnie: START- MIESZANIE / STOP.

np:

Mieszaj od 6 do 24.00 w cyklu:

10 START / 20 STOP Lub innym.

Tego układu nie zrobisz na piecu Vaillanta tylko oddzielnym sterownikiem.

lub

Montujesz ogrzewacze pojemnościowe elektryczne.

Jeszcze to nie to, te podgrzewaczew to u mnie nie przejdzie

Musimy pomyslec o czym innym

A sluchajcie, jak to wyglada sprawa z zaworem mieszajacym wode, mam taki ale on mi chyba cos szwankuje, jest na nim regulacja ciepła wody ktora ma isc na budynek i nie moge tego wyregullowac, wydaje mi sie ze zawsze podaje na max

• 4 weeks później...
  • 3 years później...
Mam pytanie do autora wątku.

Jaki stosujesz piec, czy może z wbudowanym zasobnikiem.

Bo ja właśnie do tego się przymierzam i chciałem zapytać jak sprawuje się sam piec ?

akurat od 2 lat używam kotła stojącego gazowego vaillanta - jestem zadowolony; co do cyrkulacji nie używam bo łazienka jedna przez ścianę a druga nad "kotłownią" więc nie ma potrzeby