Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

redukcja kosztów ogrzewania

Recommended Posts

Co Ty za bzdury wypisujesz?

Przecież i tak trzeba ocieplić strop.

Większość ciepła ulatuje przez strop/dach.

Co Ci pomoże pasek wełny na zewnątrz?

Nie myl też stropu z podłogą.

A co ma wilgoć w piwnicy do ocieplenia podłogi na wyższym poziomie?

Czyli lepiej nie ocieplać wg Ciebie?

A co za problem oddzielić od wilgoci?

Wystarczy maznąć sufit w piwnicy folią w płynie,szlamem basenowym czy inną ochroną przeciwwilgociową.

Zakładam,że mogą być legary,bo to chyba najczęstszy model podłogi w starych budynkach.

Jeśli stare deski podłogowe nie będą nadawały się do ponownego użycia to znaczy,że i tak należy je wymienić.

Napisz coś z sensem zamiast rzucać jakieś wyczytane hasła i półsłówka.

Naprawdę rozumiem częśąć twoich teorii, ale to forum ma doradzać rozwiązywać konkretne problemy konkretnym osobom w konkretnych sytuacjach. Rzucanie haseł w stylu tak i tak powinno się zrobić i tak i tak ludzie z reguły mają to nic innego jak demagogia nic nie pomaga, a tylko miesza.

Jeśli to było zbyt ogólne wyjaśnienie to teraz po kolei:

oddzielenie od wilgoci piwnicy od poziomu wyżej może nie być problemem jak i może być problemem prawie nierozwiązywalnym. Autor ma niski budżet o czym wyraźnie napisał. Nie twórz w tym wątku swoich teorii na temat co ma autor i co powinien z tym zrobić.

Jeśli stare deski (o ile tam są) nie będą się nadawały do ponownego użycia to oznacza, że nie będą się nadawały do ponownego użycia. Nie twórz teorii, że i tak trzeba je wymienić bo to nic nie daje (patrz dwa zdania wyżej lub pierwszy post autora)

Co do paska wełny na zewnątrz przeczytaj jeszcze raz w spokoju i mój poprzedni post i zrozumiesz.

Powtarzam jeszcze raz. Odpowiadając na post staramy się odnieść do przypadku pytającego. Swoje teorie (wcale nie głupie) rozwijamy w osobnym wątku jeśli odczuwamy taką potrzebę.

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Hm

Ty musisz być myślący inaczej.

A może posłużysz się jakimś konkretnym argumentem?

Ja i kolega sSiwy12 podaliśmy kilka możliwych rozwiązań.

Ty-żadnego.

Rzucasz hasła bez ładu i składu,naginasz wszystkie wypowiedzi do swoich dziwnych teorii.

Merytorycznie jesteś beznadziejny.

Jeśli stare deski (o ile tam są) nie będą się nadawały do ponownego użycia to oznacza, że nie będą się nadawały do ponownego użycia. Nie twórz teorii, że i tak trzeba je wymienić bo to nic nie daje

No tutaj to już dałeś popis całej swojej inteligencji.

Nie to, że się czepiam, ale:

- dlaczego sadzisz, że koszt wewnętrznego ocieplenia będzie wyższy niż zewnętrznego,

- przy ociepleniu zewnętrznym, wpływ na temperaturę posadzki i jej straty do gruntu będzie też taki sam, czyli iluzoryczny,

- tylko ocieplanie od wewnątrz „na raty” ma wymierny sens. Robi się pomieszczenia kolejno, a efekty są natychmiastowe. Natomiast ocieplenie od zewnątrz jednej ściany nic nie da.

- ocieplenie od wewnątrz np. 5cm wełny + GK da lepsze efekty niż 20cm wełny od zewnątrz – w tym konkretnym przypadku

czy można od wewnątrz położyć wełne fasadową o grubości 5 cm? - mam jej trochę i zastanawiałem się czy nie możnaby jej wykorzystać? czy lepiej to odpuścić i wykorzystać zwykłą miękką wełnę?

Moim zdaniem, w tym konkretnym przypadku, najlepsze i natychmiastowe efekty, da ocieplenie od wewnątrz budynku. Aż się prosi takie rozwiązanie.

A czy w tym przypadku można zastosować wełnę fasadową czy lepiej zwykłą wełnę? nie będzie wtedy kłopotu z wilgocią, pleśnią itp??

Pozwolę sobie odpowiedzieć. Taniej wyjdzie stosując wełnę taką jak do dachu skośnego, czyli miękką, ale to tak jak przy metodzie lekkiej, suchej. Problemem jest tylko to, że przy ociepleniu od wewnątrz po pierwsze nie da się uniknąć mostków termicznych i wymaga to dużo większej staranności i dokładności. W przypadku spartolenia negatywne efekty są znacznie gorsze niż przy innej metodzie.

jeśli mozna chciałem tylko spytać co można "spartolić" robiąc izolację od wewnątrz? na co trzeba zwrócić uwagę? mozna to zrobić samemu czy lepiej zlecić profesjonalnej firmie?

Nie mamy izolacji poziomej ani pionowej fundamentów i piwnica jest trochę wilgotna a zimą często na ścianach zewnętrznych jeśli były tam meble pojawiała się wilgoć (musielismy przestawić wszystkie meble ze ścian zewnętrznych).

Czy na pewno nie będzie kłopotów z tą wilgocią jeśli dam izolację od wewnątrz? w zeszłym roku daliśmy szafę na ścianę zewnętrzną i po paru tygodniach gromadziła się wilgoć za nią. Czy w przypadku ściany 3W nie będzie tego samego??

Czy na pewno nie będzie kłopotów z tą wilgocią jeśli dam izolację od wewnątrz?

Będą. Stare mury muszą oddychać. Dlatego daj izolację koniecznie na zewnątrz z wełny a nie ze styropianu jak ktoś tu już radził. No i nic nie napisaleś o wentylacji wnętrza mieszkania, a przecież wymieniłeś okna na nowe. Są cały czas rozszczelnione lub mają nawiewniki podokienne? Masz wilgotnościomierz powietrza w mieszkaniu? Co pokazuje?

Pozdrawiam

Flexus

Piotrek M123. Izolacja od wewnątrz oprócz mostków termicznych, co nie jest takim wielkim problemem ma drugi minus. Wykonanie paraizolacji musi być zrobione bardzo dokładnie i nie może być później uszkodzona. Powodować to może wnikanie pary w izolację co nie tylko pogorszy jej właściwści, ale może doprowadzić do innych nieprzyjemnych i niezdrowych zjawisk.

Przy izolacji podłóg wbrew temu co usiłuje wszystkim wcisnąć pattaya będziesz miał wysokie koszty szczególnie tam, gdzie masz wylewkę i wykończenie. W takim przypadku lepiej jeśli to możliwe zaizolować od strony piwnicy sufity.

Tam gdzie masz legary sugerowałbym takie samo rozwiązanie, chyba, że zamierzasz je wymieniać. Wtedy lepiej poczekać.

Jeśli chodzi o sufity to nie piszesz co masz nad nimi. Lepiej i taniej powinno być zaizolowanie od góry. Przy ociepleniu od wewnątrz już lepiej dać od dołu, ale piszesz, że masz wykończone płytą sufity, więc będzie to kosztować więcej.

Wełnę fasadową można ocieplić od zewnątrz, ale z reguły mija się to z celem. Musiałaby być zamontowana tak jak ta lekka w ruszcie i zaizolowana od wnętrza od wilgoci.

Dlatego w twoim przypadku cały czas sugeruję metodę lekką suchą lub lekką mokrą, która jest wykonywana od zewnątrz.

Upewnij nas tylko, czy masz obecnie ścianę 1W, bo piszesz, że po zamontowaniu izolacji będziesz miał 3W?

Do pattayi - na forum obowiązuje kultura. Wycieczki osobiste sobie odpuść i poczytaj oprócz innych wypowiedzi również regulamin. To nie boli. Jeśli jeszcze czegoś nie rozumiesz pytaj śmiało. Odpowiem.

Czy na pewno nie będzie kłopotów z tą wilgocią jeśli dam izolację od wewnątrz?

Będą. Stare mury muszą oddychać. Dlatego daj izolację koniecznie na zewnątrz z wełny a nie ze styropianu jak ktoś tu już radził. No i nic nie napisaleś o wentylacji wnętrza mieszkania, a przecież wymieniłeś okna na nowe. Są cały czas rozszczelnione lub mają nawiewniki podokienne? Masz wilgotnościomierz powietrza w mieszkaniu? Co pokazuje?

Pozdrawiam

Flexus

mamy dwie kratki wentylacyjne (w kuchni i łazience), obecnie (wiosna, lato) często wietrzymy pomieszczenia i generalnie nie ma problemu z wilgocią. gorzej jest jesienią ale tylko w jednym pokoju - tam gdzie suszymy pranie. wilgotościomierza nie mam ale postaram się kupić lub pożyczyć.

Piotrek M123. Izolacja od wewnątrz oprócz mostków termicznych,

gdzie powstaną te mostki przy ociepleniu od wewnątrz wszystkich powierzchni?

co nie jest takim wielkim problemem ma drugi minus. Wykonanie paraizolacji musi być zrobione bardzo dokładnie i nie może być później uszkodzona. Powodować to może wnikanie pary w izolację co nie tylko pogorszy jej właściwści, ale może doprowadzić do innych nieprzyjemnych i niezdrowych zjawisk.

a w czymże to jest trudniejsze od paraizolacji na skosach dachu?

tam można ją zrobić a tu nie?

Przy izolacji podłóg wbrew temu co usiłuje wszystkim wcisnąć pattaya będziesz miał wysokie koszty szczególnie tam, gdzie masz wylewkę i wykończenie. W takim przypadku lepiej jeśli to możliwe zaizolować od strony piwnicy sufity.

skąd wiesz,że ma wylewkę?

Tam gdzie masz legary sugerowałbym takie samo rozwiązanie, chyba, że zamierzasz je wymieniać. Wtedy lepiej poczekać.

czyli jednak ma legary?

jak Ty ładnie naginasz rzeczywistość do swoich potrzeb

uważasz ,że ocieplenie od strony piwnicy,wiążące się z wysuszeniem stropu i użyciem całego systemu będzie tańsze niż wrzucenie izolacji pomiędzy legary?

Jeśli chodzi o sufity to nie piszesz co masz nad nimi. Lepiej i taniej powinno być zaizolowanie od góry

popatrz ,a w piwnicy wg Ciebie taniej jest odwrotnie

. Przy ociepleniu od wewnątrz już lepiej dać od dołu, ale piszesz, że masz wykończone płytą sufity, więc będzie to kosztować więcej.

jakieś uzasadnienie tej dziwnej teorii?płyty w jakiś sposób podnoszą cenę ocieplenia od dołu?

Wełnę fasadową można ocieplić od zewnątrz, ale z reguły mija się to z celem.

o!!!!!!

Musiałaby być zamontowana tak jak ta lekka w ruszcie i zaizolowana od wnętrza od wilgoci.

Dlatego w twoim przypadku cały czas sugeruję metodę lekką suchą lub lekką mokrą, która jest wykonywana od zewnątrz.

Upewnij nas tylko, czy masz obecnie ścianę 1W, bo piszesz, że po zamontowaniu izolacji będziesz miał 3W?

Do pattayi - na forum obowiązuje kultura. Wycieczki osobiste sobie odpuść i poczytaj oprócz innych wypowiedzi również regulamin. To nie boli. Jeśli jeszcze czegoś nie rozumiesz pytaj śmiało. Odpowiem.

nie rozumiem Twoich teorii

Piotrek M123. Izolacja od wewnątrz oprócz mostków termicznych, co nie jest takim wielkim problemem ma drugi minus. Wykonanie paraizolacji musi być zrobione bardzo dokładnie i nie może być później uszkodzona. Powodować to może wnikanie pary w izolację co nie tylko pogorszy jej właściwści, ale może doprowadzić do innych nieprzyjemnych i niezdrowych zjawisk.

Jeśli chodzi o sufity to nie piszesz co masz nad nimi. Lepiej i taniej powinno być zaizolowanie od góry. Przy ociepleniu od wewnątrz już lepiej dać od dołu, ale piszesz, że masz wykończone płytą sufity, więc będzie to kosztować więcej.

Wełnę fasadową można ocieplić od zewnątrz, ale z reguły mija się to z celem. Musiałaby być zamontowana tak jak ta lekka w ruszcie i zaizolowana od wnętrza od wilgoci.

tak obecnie mam ścianę 1W więc myślałem że jak od wewnątrz dodam płytę GK i wełnę to będzie 3W. chyba że się mylę? :)

jeśli chodzi o strop (ten od strony strychu) to mam kolejno od góry:

deski, pod spodem jakaś glina czy żwir między tym legary a na samym dole deski, słoma i tynk. Szczerze mówiąc wydaje mi się że byłoby to dużo roboty zrywać te deski na strychu?

A nie możnaby rozłożyć poprostu na strychu - bez ruszania niczego jakiejś wełny po której możnaby chodzić? np tej fasadowej?

Piotrek M123. Izolacja od wewnątrz oprócz mostków termicznych,

gdzie powstaną te mostki przy ociepleniu od wewnątrz wszystkich powierzchni?

Cytat z ciebie:"Rozumiem,że chodzi o styk zewnętrznej z działową?

No będzie mosteczek ,ale mosteczki masz np.na krokwiach." Czytaj chociaż swoje posty. Proszę!

co nie jest takim wielkim problemem ma drugi minus. Wykonanie paraizolacji musi być zrobione bardzo dokładnie i nie może być później uszkodzona. Powodować to może wnikanie pary w izolację co nie tylko pogorszy jej właściwści, ale może doprowadzić do innych nieprzyjemnych i niezdrowych zjawisk.

a w czymże to jest trudniejsze od paraizolacji na skosach dachu?

tam można ją zrobić a tu nie?

Izolacja dachu łączy się z izolacją ścian zewnątrznych. Jak chcesz to zrobić przy izolacji wewnątrz? Na skosach żadko coś się wiesza, czyli trudniej uszkodzić izolację przeciwwilgociową

skąd wiesz,że ma wylewkę?

czyli jednak ma legary?

jak Ty ładnie naginasz rzeczywistość do swoich potrzeb

uważasz ,że ocieplenie od strony piwnicy,wiążące się z wysuszeniem stropu i użyciem całego systemu będzie tańsze niż wrzucenie izolacji pomiędzy legary?

A po co chcesz suszyć stropy? Będą bardziej wilgotne po zaizolowaniu od spodu? Nie twierdziłem, że nie ma legarów, a jedynie, że o tym nie napisał. Jaki jednak sens ma izolowanie między legarami jeśli w większości ma stropy betonowe i wykończone od góry?

Jeśli chodzi o sufity to nie piszesz co masz nad nimi. Lepiej i taniej powinno być zaizolowanie od góry

popatrz ,a w piwnicy wg Ciebie taniej jest odwrotnie

Bo jest no i?

. Przy ociepleniu od wewnątrz już lepiej dać od dołu, ale piszesz, że masz wykończone płytą sufity, więc będzie to kosztować więcej.

jakieś uzasadnienie tej dziwnej teorii?płyty w jakiś sposób podnoszą cenę ocieplenia od dołu?

Bo trzeba zapomnieć o już zamontowanych płytach i dołożyć nowe. Dostaniesz gdzieś je za darmo?

Wełnę fasadową można ocieplić od zewnątrz, ale z reguły mija się to z celem.

o!!!!!!

Tu mnie masz. Przejęzyczyłem się. Mija się z celem montowanie od wewnątrz. Wynika to z dalszego ciągu.

Musiałaby być zamontowana tak jak ta lekka w ruszcie i zaizolowana od wnętrza od wilgoci.

nie rozumiem Twoich teorii

tak obecnie mam ścianę 1W więc myślałem że jak od wewnątrz dodam płytę GK i wełnę to będzie 3W. chyba że się mylę? :)

jeśli chodzi o strop (ten od strony strychu) to mam kolejno od góry:

deski, pod spodem jakaś glina czy żwir między tym legary a na samym dole deski, słoma i tynk. Szczerze mówiąc wydaje mi się że byłoby to dużo roboty zrywać te deski na strychu?

A nie możnaby rozłożyć poprostu na strychu - bez ruszania niczego jakiejś wełny po której możnaby chodzić? np tej fasadowej?

Można by rozłożyć taką wełnę (są nawet specjalne do stropów), ale nie bez przykrycia. W systemie podłogi pływającej to OK. Oznacza to położenie folii, wełny i przykrycie czymś sztywnym. Nie jest to rozwiązanie systemowe, ale lepsze to niż nic.

bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem. mam tylko jedną prośbę. Czy mógłby każdy z Was podać ostateczną swoja teorię jak zredukować koszty ogrzewania w moim przypadku. Mam już trochę mętlik w głowie w wyniku waszych dyskusji :D

jeśli mam podać jeszcze jakieś informacje na temat mojego domu to pytajcie, chociaż wydaje mi się że już wszystko podałem

pozdrawiam

Bo tu trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi

Są różne możliwości.

Ja jednak optowałbym za ociepleniem od wewnątrz.

Nie masz żadnych izolacji pionowych,poziomych na fundamentach.

Ściana zewnętrzna będzie zawsze wilgotna,będzie podciągała wodę.

Przy ociepleniu z zewnątrz będziesz miał po prostu mokre ściany.

A izolując ją od środka przeciw wilgoci i dając dalej warstwę ocieplenia i ściankę z G-K ,pozbywasz się tego problemu.

Ja bym rozważył użycie styropianu zamiast wełny.

Musisz się maksymalnie odciąć od mokrych ścian i oznacza to zamknięcie wełny pomiędzy dwiema paroszczelnymi ścianami.

A to może,nie musi ale może zakończyć się jej znacznym zawilgoceniem i utratą właściwości.

Styropian niemal nie chłonie wody.

Oczywiście warunkiem koniecznym jest dobra wentylacja w domu.

Co do podłogi...

Ja się trochę pogubiłem gdzie co masz na podłodze.

Piotrekm123

Aby zredukować koszty ogrzewania w Twoim domu, który opisałeś:

-strop parter-strych - styropian na strychu,

-strop parter-piwnica - styropian w piwnicy,

-ściany - na zewnątrz wełna nad gruntem, na zewnątrz styropian w gruncie (jeśli częściowe odkrycie fundamentów wchodzi w grę)

-wentylacja - mechaniczna (może być bez reku),

-ogrzewanie - uzupełnić gazowe tańszymi piecowym lub kominkowym.

Pozdrawiam

Flexus