pattaya 08.04.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 On nie ma izolacji poziomych!!!Ściana zawsze będzie mokra.Jak Twoim zdaniem rozwiązać problem wilgoci przy ociepleniu od zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.04.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 PiotrekM123 Przeczytaj - może się przyda http://www.nie-co.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 08.04.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 sSiwy12Obśmiewam Twoje wypowiedzi?Bądź uprzejmy skupić się na problemie zamiast na mnie i napisać swoją krótką listę lub elaborat.PozdrawiamFlexus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.04.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 sSiwy12 Obśmiewam Twoje wypowiedzi? Bądź uprzejmy skupić się na problemie zamiast na mnie i napisać swoją krótką listę lub elaborat. Pozdrawiam Flexus Uprzejmie przepraszam, ale to nie było obśmiewanie, tylko zwrócenie uwagi na fakt, że pytający napisał: Chciałem tylko powiedzieć iz dość mocno jestem ograniczony finansowo:) A co, zapewne, umknęło Twojej uwadze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 08.04.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 On nie ma izolacji poziomych!!! Ściana zawsze będzie mokra. Jak Twoim zdaniem rozwiązać problem wilgoci przy ociepleniu od zewnątrz? Lepszą (mechaniczną) wentylacją wewnątrz. Pozdrawiam Flexus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.04.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Wyżej napisałem jak i dlaczego – biorąc, również pod uwagę finanse „oskarżonego” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.04.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Nikt nie wie co oznacza u ciebie fakt, że jesteś ograniczony finansowo. Konstrukcji budynku też nie znamy. Dla mnie istotną sprawą jest kwestia dachy. Czy jest pod nim miejsce na izolację?Ponieważ masz już załtawioną (prawie) izolację z wełny fasadowej to proponuję:1. Ocieplić ściany od zewnątrz tą wełną, poniżej gruntu użyć styroduru lub ostatecznie styropianu.2. Gdy jest taka możliwość to wysypać garnulat z wełny na strop na strychu. Jeśli chcesz go używać to wcześniej wstaw belki o grubości izolacji i przykryj podłogą (np. OSB)3. Strop między piwnicą, a parterem zaizoluj od spodu styropianem.4. Zadbaj o wentylację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 08.04.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Ma być tanio.A reku kosztuje.Poza tym wentylacja mechaniczna usunie nadmiar wilgoci z powietrza a nie ze ścian.Wiadomo,że jest to ze sobą powiązane ale wątpię by to wystarczyło.Będzie mokro,będzie grzybek.Tutaj problemem są koszty,bo technologie istnieją.Można zaizolować iniekcjami,osuszyć,uszczelnić piwnicę jak okręt podwodny.Ale to kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 08.04.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Nikt nie wie co oznacza u ciebie fakt, że jesteś ograniczony finansowo. Konstrukcji budynku też nie znamy. Dla mnie istotną sprawą jest kwestia dachy. Czy jest pod nim miejsce na izolację? Ponieważ masz już załtawioną (prawie) izolację z wełny fasadowej to proponuję: 1. Ocieplić ściany od zewnątrz tą wełną, poniżej gruntu użyć styroduru lub ostatecznie styropianu. 2. Gdy jest taka możliwość to wysypać garnulat z wełny na strop na strychu. Jeśli chcesz go używać to wcześniej wstaw belki o grubości izolacji i przykryj podłogą (np. OSB) 3. Strop między piwnicą, a parterem zaizoluj od spodu styropianem. 4. Zadbaj o wentylację To już czytaliśmy. Napisz,jak rozwiązać problem braku izolacji poziomej i podciągania kapilarnego przez ścianę. No i jak tanio odkopać,oczyścić ,ocieplić i zasypać fundamenty. A jako,że jest piwnica to i wysuszyć by się przydało i izolację na ławach zrobić poziomą. A zresztą,po co ocieplać te fundamenty? Zdecydowaliśmy się na odcięcie mokrej i zimnej piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 08.04.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Wyżej napisałem jak i dlaczego – biorąc, również pod uwagę finanse „oskarżonego” Zauważyłem dopiero przed chwilą, że pisaleś już, że proponujesz od wewnątrz. Przeoczyłem to. Dlatego usunąłem post. Ponadto termoizolacja od wewnątrz w tym wypadku chyba rzeczywiście jest lepszym rozwiązaniem. Pal sześć przemarzanie ścian - mają 70cm, wytrzymały 100 lat, to kolejne 100 też wytrzymają. Pozdrawiam Flexus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kimdzongil 08.04.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Sprawa jest prosta masz dwa wyjścia 1) Ocieplać dom - duży koszt 2) Zmienić piec i paliwo - mały koszt Tona węgla brunatnego kosztuje na kopalni w Bełchatowie okoo 100 zł brutto.(http://www.kwbbelchatow.bot.pl/index.php?dzid=127&did=1669 )Przelicznik wygląda w ten sposób że 1 tona węgla kamiennego = 1,8 tony węgla brunatnego. Proponuję kupić zwyczajny duży piec z podajnikiem z przeznaczeniem na miał i spalać w nim miał węgla brunatnego. Koszty ogrzewania razem z transportem ( w zależności od tego gdzie mieszkasz) powinny się zamknąc w kwocie max 2000 pln na sezon. Oczywiście jesli nie chcesz mieć kłopotów z popiołem i paleniem w piecu - ocieplaj dom i grzej gazem - jak dla mnie to bezsensowne bardzo drogie rozwiązanie przy zarobkach poniżej 5000 zł netto miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.04.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Nikt nie wie co oznacza u ciebie fakt, że jesteś ograniczony finansowo. Konstrukcji budynku też nie znamy. Dla mnie istotną sprawą jest kwestia dachy. Czy jest pod nim miejsce na izolację? Ponieważ masz już załtawioną (prawie) izolację z wełny fasadowej to proponuję: 1. Ocieplić ściany od zewnątrz tą wełną, poniżej gruntu użyć styroduru lub ostatecznie styropianu. 2. Gdy jest taka możliwość to wysypać garnulat z wełny na strop na strychu. Jeśli chcesz go używać to wcześniej wstaw belki o grubości izolacji i przykryj podłogą (np. OSB) 3. Strop między piwnicą, a parterem zaizoluj od spodu styropianem. 4. Zadbaj o wentylację To już czytaliśmy. Napisz,jak rozwiązać problem braku izolacji poziomej i podciągania kapilarnego przez ścianę. No i jak tanio odkopać,oczyścić ,ocieplić i zasypać fundamenty. A jako,że jest piwnica to i wysuszyć by się przydało i izolację na ławach zrobić poziomą. A zresztą,po co ocieplać te fundamenty? Zdecydowaliśmy się na odcięcie mokrej i zimnej piwnicy. Nie znając wszytkich szczegółów (nawet autor ich nie zna) trudno autorytatywnie stwierdzić jakie rozwiązanie będzie najlepsze. Z faktów które znamy to możliwość otrzymania wełny fasadowej i widocznej wilgoci na ścianach. Wełna jak sama nazwa sugeruje powinna być zamocowana na fasadzie. To w kwestii, żeby było tanio. Wilgoć na ścianach świadczy o tym, że są wilgotne, a nie że podciągają kapilarnie. Gdy zaczynałem remontować swój dom (2 lata nie zamieszkały) też miałem ślady wilgoci na ścianach, a po ociepleniu i montażu CO wilgoć ze ścian zniknęła. Nie sugeruję ocieplenia ścian zewnętrznych od wewnątrz bo tańsze to nie będzie i dużo łatwiej to spartolić. Odkopanie, ocieplenie i zasypanie fundamentów można zrobić własnymi rękoma. Będzie tanio. Izolacji poziomej tanio się nie da zrobić. To fakt. Pytanie jednak, czy naprawdę jest konieczna. Kiedyś z reguły nie budowano w takich warunkach glebowych, aby brak izolacji poziomej był problemem i nigdy jej nie było. Jeśli stan wody gruntowej jest niski (poniżej fundamentów) to bym się tym nie przejmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 08.04.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Chłopie !Daj już spokój.Znowu zero treści i kilka haseł plus głupoty. Z faktów które znamy to możliwość otrzymania wełny fasadowej w ilości na jedną ścianę przy warstwie 5cm ,co jest bardzo skromną izolacją.A położenie czy 5 czy 10 cm kosztuje tyle samo.Chemii pójdzie tyle samo.Inwestycja bez sensu. Wilgoć na ścianach świadczy o tym, że są wilgotne, a nie że podciągają kapilarnie czyli Twoim zdaniem wilgoć w ścianie nie może być efektem podciągania kapilarnego?Miałeś fizykę w podstawówce?Zaprzeczasz prawom fizyki,pewnie uważasz,że Ziemia jest płaska? Nie sugeruję ocieplenia ścian zewnętrznych od wewnątrz bo tańsze to nie będzie i dużo łatwiej to spartolić. czyli ocieplenie od zewnątrz warstwą ,powiedzmy 10cm wełny,będzie wg Ciebie tańsze niż 10cm styropianu od środka?Ciekawe.I nadal nie widzę specjalnych okazji spartolenia tego.Wręcz przeciwnie Odkopanie, ocieplenie i zasypanie fundamentów można zrobić własnymi rękoma. Będzie tanio założmy,że ma dom 10*11m,czyli 42mb fundamentów.kopiemy na głębokość 2,5m(jest piwnica) i szerokośc niech będzie 1m aby wejść w wykop i móc działać.czyli 105m3.Myślisz,że zdąży w jedno popołudnie?No i dodaj koszt ocieplenia,zaizolowania pionowego fundamentów,taniość nam umyka. Kiedyś z reguły nie budowano w takich warunkach glebowych, aby brak izolacji poziomej był problemem i nigdy jej nie byłoTaaaaaaaaaa.... [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.04.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Chłopie ! Daj już spokój. Znowu zero treści i kilka haseł plus głupoty. Z faktów które znamy to możliwość otrzymania wełny fasadowej w ilości na jedną ścianę przy warstwie 5cm ,co jest bardzo skromną izolacją. A położenie czy 5 czy 10 cm kosztuje tyle samo.Chemii pójdzie tyle samo. Inwestycja bez sensu. Położenie 5 czy 10 cm nie kosztuje tyle samo. Nie jest tylko proporcjonalne. Sam piszesz, że na jedną ścianę już jest. jak dla mnie to spora różnica. Wilgoć na ścianach świadczy o tym, że są wilgotne, a nie że podciągają kapilarnie czyli Twoim zdaniem wilgoć w ścianie nie może być efektem podciągania kapilarnego?Miałeś fizykę w podstawówce? Zaprzeczasz prawom fizyki,pewnie uważasz,że Ziemia jest płaska? Może być. Tak napisałem. Napisałem też, że nie musi być, a czy zgodnie z twoją teorią musi? To by było zaprzeczenie praw fizyki. Nie sugeruję ocieplenia ścian zewnętrznych od wewnątrz bo tańsze to nie będzie i dużo łatwiej to spartolić. czyli ocieplenie od zewnątrz warstwą ,powiedzmy 10cm wełny,będzie wg Ciebie tańsze niż 10cm styropianu od środka?Ciekawe. I nadal nie widzę specjalnych okazji spartolenia tego.Wręcz przeciwnie Skąd te 10cm? Znowu jakieś wymysły? Autor pisał o 5cm i skromnym budżecie. Od zewnątrz będzie taniej bo 1. na 1 ścianę ma już wełnę, od wewnątrz trzeba by było zrobić ruszt i paroizolację, pomieszczenia się zmniejszą. Nie wiem o ile , ale zgodnie z twoim założeniem to o minimum 3m2. O kosztach tynku nie wspomnę. Od zewnątrz niby też trzeba otynkować, ale na kilka lat klej wystarczy. Odkopanie, ocieplenie i zasypanie fundamentów można zrobić własnymi rękoma. Będzie tanio założmy,że ma dom 10*11m,czyli 42mb fundamentów.kopiemy na głębokość 2,5m(jest piwnica) i szerokośc niech będzie 1m aby wejść w wykop i móc działać.czyli 105m3.Myślisz,że zdąży w jedno popołudnie? No i dodaj koszt ocieplenia,zaizolowania pionowego fundamentów,taniość nam umyka. A kto pisał o 1 popołudniu? Kopać na 2,5m? Czyżby znowu własne założenie, że cała piwnica jest pod ziemią? Kiedyś z reguły nie budowano w takich warunkach glebowych, aby brak izolacji poziomej był problemem i nigdy jej nie było Taaaaaaaaaa.... Jeśli znasz 100 letni dom z izolacją poziomą to z chęcią przeczytam o takim. [/i] Nie wiem co ciebie tak denerwuje. Zaprzeczasz swoim postom, wciskasz autorom swoją wersję opisu ich domów, szukasz dziury w całym, ale co mi tam. Nie mój internet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 08.04.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Chłopie ! Daj już spokój. Znowu zero treści i kilka haseł plus głupoty. Z faktów które znamy to możliwość otrzymania wełny fasadowej w ilości na jedną ścianę przy warstwie 5cm ,co jest bardzo skromną izolacją. A położenie czy 5 czy 10 cm kosztuje tyle samo.Chemii pójdzie tyle samo. Inwestycja bez sensu. Położenie 5 czy 10 cm nie kosztuje tyle samo. Nie jest tylko proporcjonalne. Sam piszesz, że na jedną ścianę już jest. jak dla mnie to spora różnica. Nie?Czyli wg robocizna będzie różna? Wilgoć na ścianach świadczy o tym, że są wilgotne, a nie że podciągają kapilarnie czyli Twoim zdaniem wilgoć w ścianie nie może być efektem podciągania kapilarnego?Miałeś fizykę w podstawówce? Zaprzeczasz prawom fizyki,pewnie uważasz,że Ziemia jest płaska? Może być. Tak napisałem. Napisałem też, że nie musi być, a czy zgodnie z twoją teorią musi? To by było zaprzeczenie praw fizyki. Tu już zabrakło argumentów Nie sugeruję ocieplenia ścian zewnętrznych od wewnątrz bo tańsze to nie będzie i dużo łatwiej to spartolić. czyli ocieplenie od zewnątrz warstwą ,powiedzmy 10cm wełny,będzie wg Ciebie tańsze niż 10cm styropianu od środka?Ciekawe. I nadal nie widzę specjalnych okazji spartolenia tego.Wręcz przeciwnie Skąd te 10cm? Znowu jakieś wymysły? Autor pisał o 5cm i skromnym budżecie. Od zewnątrz będzie taniej bo 1. na 1 ścianę ma już wełnę, od wewnątrz trzeba by było zrobić ruszt i paroizolację, pomieszczenia się zmniejszą. Nie wiem o ile , ale zgodnie z twoim założeniem to o minimum 3m2. O kosztach tynku nie wspomnę. Od zewnątrz niby też trzeba otynkować, ale na kilka lat klej wystarczy. Ocieplenie 5cm nie ma sensu.Minimum 10-12cm.Czyli nie ma wełny nawet na jedną ścianę.Jaki tynk?Chciałbyś tynkować płyty G-K? Kolega ,widzę fachowiec. Starczy tych twoich głupot. Odkopanie, ocieplenie i zasypanie fundamentów można zrobić własnymi rękoma. Będzie tanio założmy,że ma dom 10*11m,czyli 42mb fundamentów.kopiemy na głębokość 2,5m(jest piwnica) i szerokośc niech będzie 1m aby wejść w wykop i móc działać.czyli 105m3.Myślisz,że zdąży w jedno popołudnie? No i dodaj koszt ocieplenia,zaizolowania pionowego fundamentów,taniość nam umyka. A kto pisał o 1 popołudniu? Kopać na 2,5m? Czyżby znowu własne założenie, że cała piwnica jest pod ziemią? Zapytaj pierwszego z brzegu praktyka ale zeszło by jednej osobie z czymś takim.A potem dodaj koszt ocieplenia fundamentów.W tym przypadku zbędny.Tniemy koszty! Kiedyś z reguły nie budowano w takich warunkach glebowych, aby brak izolacji poziomej był problemem i nigdy jej nie było Taaaaaaaaaa.... Jeśli znasz 100 letni dom z izolacją poziomą to z chęcią przeczytam o takim. [/i] Dawniej również nie myto zębów.Chciałbyś cofnąć budownictwo o 100 lat? Nie wiem co ciebie tak denerwuje. Zaprzeczasz swoim postom, wciskasz autorom swoją wersję opisu ich domów, szukasz dziury w całym, ale co mi tam. Nie mój internet. Nie bredź.Nie zaprzeczam swoim postom. To Ty uprawiasz cały czas demagogię nie popartą merytoryką. Taki forumowy spamer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.04.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Ogarnijcie się proszę z tym cytowaniem, bo zwariować można. Naprawdę nie trzeba cytować całych wypowiedzi tylko po to, by dopisać do nich jedno zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrekM123 10.04.2009 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 dziękuję wszystkim za wypowiedzi - muszę teraz to wszystko przemyśleć bo jak widać opcji jest kilkapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts