Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt

niunia28

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nijak nie potrafię pojąć w jakim celu indywidualne projekt ?

jak w necie można znaleźć projekty do wyboru i koloru, jakoś nie chce mi się wierzyć aby ktoś nie znalazł projektu dla siebie, no jeżeli ma kupę kasy oraz taki kaprys to inna sprawa, ale jeżeli liczy się z każdym groszem to w jakim celu projekt indywidualny ???? :o :o

Prawda. I to wcale nie jest wygorowana cena.

Mnie za domek ok 100-120m2 prosty jak sikanie (prostokatna parterowka pod dwuspadem) zaspiewano 15-20tys. Po znajomosci :D

wow :o

W Rybniku śpiewają średnio 50zł z 1m2. Jednak jak się poszuka to można taniej. Ja za projekt zapłaciłem, 4500zł metraż 154m2.

Distler napisał

W Rybniku śpiewają średnio 50zł z 1m2. Jednak jak się poszuka to można taniej. Ja za projekt zapłaciłem, 4500zł metraż 154m2.

nawet nie pisz takich tekstów, zaraz napiszą znawcy tematu że zapewne jacyś fajansiarze to robią bo nikt poważny za takie pieniądze nie podejmie się takiej pracy, lub że projekt będzie źle zrobiony itp teksty :wink:

pewnikiem będą to pisać architekci którzy kroją kasę jak tylko się da, a jak kilku ludzi na forum napisze że trzeba zapłacić 100 lub lepiej 200 zł za m2 to można gości kroić na kasiorę :lol: :lol: :lol: :lol:

kiedyś kilku Kierowników Budowy na tym forum mi pisało że za 1000 lub 2000 zł to oni nawet rozmów nie prowadzą z inwestorem :lol: :lol: :lol: :lol:

tak więc nie wszystko co się pisze na tym forum jest prawdą :wink:

Po co projekt indywidualny? Mniej więcej po to, że jeśli ktoś zamierza kupić projekt typowy i myśli o dużej ilości zmian to zapłaci za to więcej ( tzw. adaptacja + zmiany ) niż gdyby miał kupić indywidualny.

Jedynie w przypadku gdy mamy płaska działkę i gdy nie chcemy nic zmieniać w projekcie typowym, lub chcemy zmieniać niewiele, to się opłaca kupić typówkę. Ale i tak za adaptacje trzeba będzie zapłacić :-P

Jeden z bardziej znanych w Polsce architektów warszawskich - powiedział mi za projekt indywidualny( bez projektów instalacji 120 zł za metr kw.)

Natomiast mój rodzimy(uznawany, bardzo dobry architekt zrobi mi to samo za 3000,00 :)Aż mi się wierzyć nie chciało w taką cenę i węszyłam podstęp. Jednak po rozmowie z gościem jestem po prostu zachwycona ceną i fachowcem :)

Chcieliśmy wprowadzić dość spore zmiany w projekcie gotowym (m.in. stworzenie poddasza w domku parterowym), architekci(konsultacja z kilkoma) powiedzieli zgodnie, że to podchodzi pod indywidualny i krzyknęli 8 000 zł :o (Starachowice), w mieście niedaleko (Kielce) - 15 000 zł za ten sam projekt. Żeby było jasne - ok 100m2 pow. użytkowej. No i cóż, wolimy kupić drugi projekt gotowy, a ten może uda się sprzedać :-?

• 2 weeks później...
Nijak nie potrafię pojąć w jakim celu indywidualne projekt ?

jak w necie można znaleźć projekty do wyboru i koloru, jakoś nie chce mi się wierzyć aby ktoś nie znalazł projektu dla siebie, no jeżeli ma kupę kasy oraz taki kaprys to inna sprawa, ale jeżeli liczy się z każdym groszem to w jakim celu projekt indywidualny ???? :o :o

1. Żeby żaden m2 nie był niepotrzebny

2. Żeby nie było słów: "może być"

3. My nie znaleźliśmy gotowego idealnego.... ewentualnie z dużymi zmianami (też konstrukcyjnymi) za co się płaci dodatkowo

4. Kupę kasy....???? Szukałem projektanta 3 miesiące...znalazłem takiego który mi zrobił za 5.000 + 2.000 za "kierownikowanie" budową

5. W wielkim uproszczeniu..... za każdy niepotrzebny m2 domu płacisz 1500-2500 zł więcej......

Minus takiego rozwiązania....CZAS.... znalezienie projektanta 3 miesiące + przygotowanie projektu 4 miesiące...... a i tak to podobno całkiem nieźle.....

Ale to tylko moja opinia..... :wink: