ana_a 01.06.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 U nas było tak: projekt gotowy domu 240 m2 - 2100zł + zmiany (sporo ich było) 1500 zł + plan zagospodarowania terenu 1200zł. Jesteśmy bardzo zadowoleni. okolice Leszna koło Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunny222 01.06.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Witam wszystkich Mój projekt projekt podobno ma być skończony jutro. Za domek 160m kw. zapłacimy 4000 i 3000 za projekty "branżowców". Budować będziemy w okolicach Olsztyna, a architekta znaleźliśmy z polecenia w Piotrkowie Tryb., gdyż nasz lokalny "po znajomości" zażyczył sobie 100zł za m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 02.06.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Ja robiłem projekt indywidualny ponad rok temu. Ceny wtedy były od 8 do 19tys zł. Wybralismy tego najtańszego przy czym był on z polecenia. Teraz wiem że napewno już za taką cenę nie zrobił by nam projektu. Pod koniec "rysowania" coś zgrzytał że za mało powiedział za to.Dom 275m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.szymkowiak 22.06.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Witam. A ile kosztuje nowy samochód? Różne kwoty się pojawiają i pewnie wszyscy mają rację, wszystko zależy od tego co oczekujemy w tymże projekcie dostać. No bo może być tylko architektoniczno-konstrukcyjny, a może też zawierać instalacje elektryczne, sanitarne, wentylacji, pomp ciepła, domofonów, sieci komputerowych, projekt ogrodu itd. Ponadto całość może być doprowadzona do etapu projektu budowlanego, a może byc w fazie wykonawczej o znacznie większym poziomie szczegółowości. A już zupełnie inną bajką jest projekt wnętrz, który możemy zlecić dodatkowo. Wszystko jest kwestią tego co ustalimy z architektem. Pamiętajmy, że projekty typowe najczęściej ZAWIERAJĄ TYLKO NIEZBĘDNE MINIMUM potrzebne do uzyskania pozwolenia na budowę - dlatego też co najwyżej Z MINIMALNYMI CENAMI Z TEGO WĄTKU MOŻEMY JE PORÓWNYWAĆ. A wtedy już nie wychodzi taki kosmos (architekci "krojący na kasiorę" za nic? hahaha, mamy wolny rynek, jak ktoś płaci kilkadziesiąt tys. to raczej nie jest frajerem i wie za co). No i jeszcze jedna kwestia, za to dość istotna... Gdzie będzie autor naszego "prawie-jak-wymarzonego" projektu typowego za 1500zł, kiedy będziemy wydawać kilkaset tysięcy zł na jego realizację i pojawi się problem wymagający konsultacji z projektantem? Otóż będzie... prawnie zwolniony z wszelkiej odpowiedzialności za ten projekt. pozdrawiam, Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prac124 22.06.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 witam wszystkich mam problem z projektem domku,moze ktos wie jaki koszt jest projekt indywidualny pozdrawiam Koszt projektu budowlanego i wykonawczego jest określony w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z 18 maja 2004 w sprawie określenia metod i podstaw sporządzania kosztorysu inwestorskiego, obliczania planowanych kosztów prac projektowych ... tym, ż im mniejsza kwota inwestycji tym bardziej rośni procent od niej i odwrotnie. Przy bardzo dużej inwestycji procent na projekty mieści się w dolnej granicy procentowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 24.06.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 My właśnie jesteśmy na etapie poszukiwań architekta do przebudowy domu = nowy indywidualny projekt. Po pierwszych wizytach, mogę powiedzieć, że ceny za dom ok. 160 m2 (+ piwnice + instalacja, + pomoc przy PnB) to przedział 15-20.000zł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prac124 25.06.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 My właśnie jesteśmy na etapie poszukiwań architekta do przebudowy domu = nowy indywidualny projekt. Po pierwszych wizytach, mogę powiedzieć, że ceny za dom ok. 160 m2 (+ piwnice + instalacja, + pomoc przy PnB) to przedział 15-20.000zł.... Nie jest tak tragicznie. O koszcie podałem informację "niunia28". Zobacz. Przy przebudowie dochodzi konieczność oceny możliwości wykorzystania elementów (fundamenty, strop parteru jako podłoga pokoi "na górze" itp. Urząd tego wymaga, że by głupstwa nie popełnić. To jest istotny dodatkowy koszt, bo rzadko jest mniejszy od 7000. Zależy od ilości pracy do wykonania. Z taką opinią w załączeniu zwracasz się o określenie warunków przebudowy (nadbudowy, rozbudowy, rozbudowy z nadbudową) i za miesiąc już wiadomo, jak wykonać projekt. Projekt, najlepiej, gdy robi si pod oczekiwania użytkownika na czas eksploatacji. To jest wywiad szczegółowy na 2, 3 godziny. Ale za to jest przez wiele lat tak wygodny, jak garnitur szyty u krawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psuja 26.06.2009 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Zapłaciłam za projekt indywidualny w grudniu 2008 roku, 3000tys, domek około 180m2 z garażem, okolice warszawy w poniedziałek ide odebrać pozwolenie na budowe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 27.06.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Projekt, najlepiej, gdy robi si pod oczekiwania użytkownika na czas eksploatacji. To jest wywiad szczegółowy na 2, 3 godziny. Ale za to jest przez wiele lat tak wygodny, jak garnitur szyty u krawca. Całkowicie się z Tobą zgadzam, dlatego też jesteśmy przygotowani na takie mniej więcej koszty samego projektu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gombrowicz 29.06.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Za projekt architektoniczno-konstrukcyjny (tzn. bez projektów instalacjii, itp.) domu 150 m2 + garaż 50 m2 + poddasze nieużytkowe zapłaciłem w pażdzierniku 2008 4 tys. w Kaliszu. Była to chyba cena nieco niższa od tego, co oficjalnie wołają u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 09.07.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 My właśnie jesteśmy na etapie poszukiwań architekta do przebudowy domu = nowy indywidualny projekt. Po pierwszych wizytach, mogę powiedzieć, że ceny za dom ok. 160 m2 (+ piwnice + instalacja, + pomoc przy PnB) to przedział 15-20.000zł.... witaj mam podobny problem, murowaną stodołę + doklejoną drewnianą oborę, całość do adaptacji. Niestety mam mało kaski wiec szukam czegos na poziomie 5-7k brutto za projekt. i przyznam szczerze - mam z tym problem. Wazne jednak że chcę to zrobic troche nowoczesnie, wybrzydzam. Ostatnio okazało się możliwe iż z racji zawodu dogadam sie z architektem na barter:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 13.07.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 W zeszłym roku za projekt nazwany przez architekta "półindywidualnym" zapłaciliśmy 6tys., na bazie projektu z pracowni tego architekta, wprowadzone duże zmiany, zmiana dachu, zmiana obrysu domu, dodany garaż dwustanowiskowy , zmiana schodów i inne drobiazgi. W cenie projekty branżowe. Cenę obniżyło że ten projekt jest teraz w katalogu gotowych. Pracownia krakowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 13.07.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Ja zapłaciłem 4500 netto za projekt budowlany (tylko konstrukcja jako wykonawczy, instalacje - niezbędne minimum do uzyskania PnB, bez projektów przyłączy). I w większości przypadków to Inwestorowi i ekipie wystarcza. Natomiast jeśli Inwestor ma trochę bardziej skomplikowany układ domu, to lepiej pomyśleć o wykonawczym. Żeby potem nie być zadziwionym, co ekipa wymyśliła Ale niestety, za powyższą cenę nikt nie wykona projektu wykonawczego, nie ma się co łudzić. Trzeba pamiętać, że zanim powstanie ostateczna wersja, Inwestor zmienia zdanie i układ pomieszczeń nierzadko kilkanaście razy To też rzutuje na cenę. Do tego projekty przyłączy, wykonawcze branżowe itp... Decydując się na niższą cenę trzeba się dokładnie upewnić co za to dostaniecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekgr 16.07.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Ostatnio robiłem "mini-przetarg" na projekt indywidualny domu o wielkości około 180 m2. Zgłosiło się około 20 biur/architektów. Rozrzut cen ogromny: od 2.500 zł do 32.000 zł. Zdecydowana większość proponowała jednak okolice 100 zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 17.07.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Ostatnio robiłem "mini-przetarg" na projekt indywidualny domu o wielkości około 180 m2. Zgłosiło się około 20 biur/architektów. Rozrzut cen ogromny: od 2.500 zł do 32.000 zł. Zdecydowana większość proponowała jednak okolice 100 zł/m2. To w takim razie ja za swój projekt zapłacił bym 27500zł.. niezle.. Rok temu zapłaciłem 8000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 25.09.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 projekt architektoniczny ze wszystkimi instalacjami - 10 000 brutto za 221 m2 powierzchni całkowitej, wersja z możliwością wykorzystania potem przez projektanta naszego projektu do sprzedaży, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris7109 28.09.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 WITAM.Kupiłem gotowca za 1600. Adaptacja u trzeciego architekta(dwóch poprzednich to kanalie) wyniósł 2600+200(dodatkowe obliczenia dla kanalii z wydziału architektury).W cenie plan zagosp. działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizonos 02.10.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 W Gliwicach?! strasznie dużo w sumie wychodzi 4400, my za projekt indywidualny także w Gliwicach powierzchnia 164m2 zapłaciliśmy 5500 w tym była pomoc przy załatwianiu formalności(nie wyobrażam sobie gdybym mił to sam załatwiać) co znacznie skróóciło czas oczekiwania na pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 14.12.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Ostatnio robiłem "mini-przetarg" na projekt indywidualny domu o wielkości około 180 m2. Zgłosiło się około 20 biur/architektów. Rozrzut cen ogromny: od 2.500 zł do 32.000 zł. Zdecydowana większość proponowała jednak okolice 100 zł/m2. Cześć Możesz przybliżyć, na czym ten "mini-przetarg" polegał? Dałeś gdzieś ogłoszenie? Bo właśnie szukam kogoś, kto mi za rozsądną cenę zaprojektuje średniej wielkości dom o prostej bryle i już tracę nadzieję - ceny koszmarne albo ci co lepsi polecani czasu nie mają i już nie mam pomysłów skąd brać namiary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popiz 20.12.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 BIAŁYSTOK-dom o pow. ok 200m2, dach czterospadowy z podwójnym garażem projekt idywidualny 4tys zł łącznie z wyliczeniem materialu na dom. Dodam jeszcze, że ludzie znają sie wg mnie na rzeczy choc jestem laikiem, ale często podpowiadali mi nowe rozwiązania, doradzali, ogólnie jestem zadowolony itd. Jak zobaczyłem te ceny 100zł za metr, które sa na początku postu to prawie zawału dostałem te ceny to chyba za jakiś pałac, pozdrawiam.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts