Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaz czujki SM Satel VD-1

Recommended Posts

Witam. Mam problem, ponieważ montuje u siebie instalacje alarmową opartą między innymi na czujnikach sejsmiczno magnetycznych Satel VD-1. Instalacje prowadzi mi zanjomy elektryk i instalator alarmow a ja mu pomagam. Mam pytanie o montaż wyżej wymienionej czujki do okna. ( http://www.ksiezycowa.mojabudowa.pl/pliki/ksiezycowa/image/okno_O34_dwuskrzydlowe.jpg ). Poniewaz czujka bedzie na ramie okna bedzie na innym poziomie niz magnes umiesczony na skrzydle okna. Czy kontaktron zalapie w takim przypadku? Zakres dzialania kontaktrona jest do 15 mm, ale podaja jesli magnes jest na poziomie plytki elektroniki czujki. Czy ma ktos takie czujki i moze opisac w jaki sposob je zamontowal? dziekuje i pozdrawiam

Zbliżając i oddalając magnes można usłyszeć cichutkie tyknięcie kiedy się załącza - to pozwala sprawdzać w których pozycjach i z jakiej odległości łapie - ale tak jak narysowałeś to raczej nie zadziała (skrzydło odstaje od ramy więc odległość jest na grubość skrzydła).

Musisz pokombinować z mocowaniem magnesu do bocznej płaszczyzny skrzydła.

Acha i jeden detal - okno jest dwuskrzydłowe - na drugim skrzydle musisz założyć osobny kontaktron.

Poniewaz czujka bedzie na ramie okna bedzie na innym poziomie niz magnes umiesczony na skrzydle okna. Czy kontaktron zalapie w takim przypadku? Zakres dzialania kontaktrona jest do 15 mm, ale podaja jesli magnes jest na poziomie plytki elektroniki czujki. Czy ma ktos takie czujki i moze opisac w jaki sposob je zamontowal? dziekuje i pozdrawiam
A nie możesz sprawdzić. U mnie czujki są położone podobnie jak u ciebie i spokojnie łapie moment otwarcia okna.

Ale mała uwaga - montujesz czukję na górze okna uchylnego. Nie będziesz mógł zazbroić układu przy uchylonym oknie. Czyli wychodząc z domu nie będziesz mógł zostawić wentylacji domu. Rozważ montaż czujek na dole.

Ale mała uwaga - montujesz czukję na górze okna uchylnego. Nie będziesz mógł zazbroić układu przy uchylonym oknie. Czyli wychodząc z domu nie będziesz mógł zostawić wentylacji domu. Rozważ montaż czujek na dole.

Dlaczego?

Mam alarm - wprawdzie innej firmy - gdzie wylaczam ta jedna strefe z uchylonym oknem i uzbrajam alarm dla calej reszty.

W Satelu tak nie mozna?

Dlaczego?

Mam alarm - wprawdzie innej firmy - gdzie wylaczam ta jedna strefe z uchylonym oknem i uzbrajam alarm dla calej reszty.

W Satelu tak nie mozna?

Pewnie i w Satelu tak można. Ale weź pod uwagę, że wtedy masz tylko częściowo załączony alarm. A przy czujce na dole masz wszystko załączone.

• 3 weeks później...