Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomocy - ogrzewanie

Gość jacakora

Recommended Posts

Gość jacakora

obliczyłem straty wg Twojej metody gradzia.Z grubsza pow ścian zewn. minus pow okien i drzwi pomnożone przez 0.3 dla ścian(podwojna ściana z pustaka gazobeton ok 25cm +12cm +kanał powietrzny 7cm) i 2 dla okien (drewniane). wyszło mi ok.9000.

czy jest to moc kotła jakiego potrzebuję? Po za tym w domu jest nieogrzewany garaż ( drzwi + 1 okno) oraz dwa również nieogrzewane pomieszczenia gospodarcze sąsiadujące ze sobą ( drzwi + 1 okno) Jak uwzględniać takie pomieszczenia? Po za tym zamierzam kupić piec gazowy dwufunkcujny. W domu mam dwie łazienki i dwie kuchnie . Na piętrze chcę zamontować podgrzewacz wody z zasobnikiem z którego obecnie korzystam (trochę nie wydala na dwie łazienki) a dół opędzi kocioł dwufunkcyjny bez zasobnika.

Czy w moim przypadku lepiej zastosować piec z automatyką pogodową czy pokojową. Po za tym wkrótce docieplę dom styropianem i wymienię okna. Proszę o poradę jaki piec wybrać.Z góry dzięki.

Gość RoadRunner

Witaj,

Właśnie nabyłem domek w stanie surowym otwartym i do wiosny mam zamiar się wprowadzić więc przed zakupem przewertowałem różne alternatywy również jeżeli chodzi o ogrzewanie. Rozwiązanie o którym piszesz (góra z zasobnika a dół z kotła dwufunkcyjnego) jest tym na którym w końcu docelowo stanęło, chociaż rzeczywistość pewnie zweryfikuje bo górę będziemy robić dopiero za jakiś czas. Tak czy inaczej, po kilku konsultacjach zdecydowaliśmy się (zgodnie z hasłem - "stać cię na najlepszy kocioł...") na Viessmana Vitopend 100 WHO z automatyką pokojową - tj. programatorem tygodniowym. Cena bardzo przystępna bo po rabatach wyszło ok 3000 pln za całość (kocioł + automatyka) za kociołek z zamkniętą komorą. Wydaje mi się że jest to rozwiązanie dość uczciwe a i jakoś mam zaufanie do Viessmana. Dodatkowo rozważąliśmy Berettę z zasobnikiem (ma obecnie bardzo dobre oferty) ale stanęło na czym stanęło. Jeszcze jedno - Vitopend 100 ma płynną regulację mocy od 10,5 - 24kW więc jak będziesz potrzebował więcej to masz zapas. Trochę chaotycznie ale mam nadzieję że coś z tego wywnioskujesz.

Pozdrawiam,

RR

ja zrobiłam automatykę pokojową do Viessmanna jednofunkcyjnego z zasobnikiem i jest ok. np. zadaję temperaturę na noc 18 C , na czas kiedy jesteśmy w pracy 19 i na wieczór 20 C - programować można wg własnych potrzeb, a jak zimno to jest pokretło i mozna temperature zwiekszyc np. tymczasowo bez zmiany progamowania, jak palę w kominku to piec się wyłącza.

ja zrobiłam automatykę pokojową do Viessmanna jednofunkcyjnego z zasobnikiem i jest ok. np. zadaję temperaturę na noc 18 C , na czas kiedy jesteśmy w pracy 19 i na wieczór 20 C - programować można wg własnych potrzeb, a jak zimno to jest pokretło i mozna temperature zwiekszyc np. tymczasowo bez zmiany progamowania, jak palę w kominku to piec się wyłącza.

Gość peter g

Witam!

Mam pytanie do Gościa - jak masz podłączony termostat pokojowy: do pompki cyrkulacyjnej czy bezpośrednio do sterownika pieca? Bo ja mam do pompki i zastanawiam się, czy aby to jest prawidłowo (chociaż zakładał to fachowiec...). Vitogas 100, sterownik vitotronic 100

Piotr