Justyna i Łukasz 07.04.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Zakładam nowy temat, bo niestety nic z tego wszystkiego nie rozumiem i potrzebuję tłumaczenia jak krowie na rowie.Teściowa buduje dom systemem gospodarczym, posiada faktury na 22% i teraz jest kwestia rozliczenia zwrotu podatku.W tamtym roku rozliczyła się chyba z 4-5 faktur, bo to był dopiero początek budowy i ileś tam zwrotu dostała. W tym roku nazbierała się cała sterta faktur z 2008 roku no i mam dylemat. Przeczytałam w instrukcji, że można zwracać się o różnicę vat tylko do jakiegoś poziomu. I tutaj zaczyna się czarna magia, jakieś przeliczniki za 1m2 i 70 użytkowej, dzikie węże. Totalnie nie mam zielonego pojęcia o co chodzi. Z tego, co mi się tam udało wyłapać wynika, że najlepiej rozliczać się z całej budowy, tylko raz? Żeby mieć pogląd na temat całości środków wydanych na materiały? Dobrze rozumuję?Teściowa mnie ciśnie, bo potrzebuje kasy, ale ja nie mam pojęcia, czy się w to bawić. Ponoć w us można składać taki wniosek raz w roku, bez limitu czasowego. Ok, ale skąd ja mogę wiedzieć, od jakiej kwoty będzie ten nieszczęsny limit? Czy to może jest jeden limit dla wszystkich?I tutaj zwracam się do was - pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.04.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Jak teściowa ciśnie to niech może idzie do jakiegoś biura w którym to ładnie jej zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnika 07.04.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Tutaj o zwrocie VAT-u :http://www.podatki.pl/zwrot/My czekamy od listopada. US ma 6 miesięcy czasu na rozpatrzenie wniosku i wypłatę kasy. Wniosek może być składany nie częściej niż raz w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelinka i Mariusz 08.04.2009 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Zapraszam do wątku ZWROT VAT, unikniesz zadawania pnownych pytań i nie będziesz długo czekać z odopwiedzią. A wypełnienie wniosku nie jest za trudne, wystarczy uwazne czytanie. Cena 1 m kwadratowego podawana jest przez prezesa GUS w połowie kwartalu za 2 kwartały w tył i ta cena obowiązywać będzie dla wniosków składanych w następnym kwartale. Tą cenę mnozy się w zależności od tego czy to jeswt budowa czy remont i czy wydatki te były wcześniej rozliczane w ramach starej ulgi budowlanej w PIT/D. Nie wszystkie materiały podlegają odliczeniu, tylko te którym VAT skoczył z 7% na 22%. 22% od 1.05.2004r. Wykaz tych materiałów znajdziesz http://www.podatki.pl/zwrot/zalacznik.php5 na forum w wątku zwrot VAT są podane jeszcze inne przydatne linki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danut 08.04.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 ściągnij sobie z internetu program VZM-1 szkoda czekać do końca budowy , lepiej na bieżąco się rozliczać (tzn. raz do roku) bo to i mniej siedzenia przy tym. Ja też się za to nie moglam zabrać a teraz ,chce mi się smiać, jakie to proste. Co nie wiedziałam, to przemiły pan w US mi dopowiedział. Pomyśl tylko, jaka teściowa była by zadowolona powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnika 09.04.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Racja- to wcale nie jest trudne samemu do zrobienia. W naszym przypadku zabrałam dzieci do mamy- chciały pomagać, a jakże.... na pół dnia i mąż się za to zabrał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts