Richat 07.04.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Czesc jestem właśnie w trakcie zakupu mieszkania w starym budownictwie które posiada ogrzewanie na stary piec kaflowy. Chciałbym tam zamontować kominek z wkładem i zrobic ogrzewanie grawitacyjne ale napotkałem problem z kominiarzami bo mi powiedzieli że tam nie moge zamontować kominka ponieważ jest jeden komin dymny wspólny dla wszystkich lokatorów w pionie. Czy da się to jakoś obejść inaczej zeby ten kominek był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samarytanin48 07.04.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Czesc jestem właśnie w trakcie zakupu mieszkania w starym budownictwie które posiada ogrzewanie na stary piec kaflowy. Chciałbym tam zamontować kominek z wkładem i zrobic ogrzewanie grawitacyjne ale napotkałem problem z kominiarzami bo mi powiedzieli że tam nie moge zamontować kominka ponieważ jest jeden komin dymny wspólny dla wszystkich lokatorów w pionie. Czy da się to jakoś obejść inaczej zeby ten kominek był? wedłóg mnie jest to do przejścia ponieważ zarówno piec kaflolwy jak i kominej są to piece na paliwo stałe, kwestia jest tylko tego abyś skonsultował się z fachowcem od kominków jak to dokładnie wykonać. Cały szkopół w tym że trzeba będzie dobrać odpowiednio moc kominka do komina już istniejącego, a żeby to zrobić musisz wiedzieć jaki jest przekrój komina, jaka jest jego całkowita wysokość, jaka jest wysokość komina od miejsca podłączenia kominka do komina do jego zakończenia a to już jest niejednokrotnie za skomplikowane dla zwykłego kominiarza któryt tylko czyści kominy więc najłatwiej powiedzieć że się nie da. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richat 07.04.2009 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 dzieki za odpowiedz na pytanie. Pojde jeszcze raz do tych kominiarzy i po prosze ich o dokumenty na temat tego komina tzn. przekroje komina wysokość i takie tam. Jeszcze raz serdeczne dzieki a jak ktoś coś bedzie wiedział na ten temat to prosze pisać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 11.04.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 wedłóg mnie jest to do przejścia ponieważ zarówno piec kaflolwy jak i kominej są to piece na paliwo stałe Tyle tylko, że przepisy pozwalają na podpięcie do wspólnego komina WYŁĄCZNIE "tronów kuchennych" a kominek nim nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.04.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Witam. Bardzo mądrzy kominiarze. Być może uratowali życie tobie i Twoim sąsiadom... Dlaczego kombinujecie jak tu obejść przepisy? Nie można. I tyle, Koniec tematu. Tak stanowi prawo budowlane. Piece kaflowe i trzony kuchenne to inna "inszość" niż współczesne wkłady z drzwiczkami kilku(nasto) krotnie większymi i wylotami spalin nie o średnicy 12-16 a 18-20 cm (policzcie sobie jaka jest różnica pola przekroju pomiędzy tymi średnicami ). I jeszcze jedno - przepisy stanowią, że aby zrobić taki kominek w budownictwie wielorodzinnym, trzeba mieć: 1. zgodę właściciela (wspólnota, spółdzielnia, osoba prywatna) 2. pozytywną opinię kominiarską Bez tego nie będzie ważna np. gwarancja na wkład kominkowy... Życzę rozsądku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts