Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomieszczenie zamiast tarasu w budynku wielorodzinnym

Qad

Recommended Posts

Witam!

Jestem studentem budownictwa. Kuzynka poprosiła mnie o wykonanie projektu dobudowy pomieszczenia nad tarasem poniewarz firma arch. zarządała niebotyczną kwotę :o 15tyś. zł :o za to, co dla mnie jest absurdem ( 2ściany i strop) bo mam już pewne doświadczenie.

wygląda to tak:

http://img21.imageshack.us/img21/1291/dobudowa.jpg

CZy ktoś może mi napisać co powinienem zrobić po kolei?

Maam już prawie skończone rysunki techniczne projektu dobudowy. (przekroje, elewacje budynku i fragment rzutu objęty projektem)

Wiem że potrzeban będzie ekspertyza rzeczoznawcy czy można to wykonać. Pozwolenie wspólnoty mieszkaniowej. Zatwierdzenie projektu przez projektantów.

Niewiem natomiast jak maja wyglądać sprawy urzędowe... :/ .... czy to będzie traktowane jako zgłoszenie czy będzie trzeba czekać na pozwolenie na budowe. Nie wiem jakie papiery sąpotrzebne w urządach.

Co mam zrobić?

Może ktoś mógłby mi wypunktować jak powinienem to zorganizować?

pozdrawiam.

• 3 weeks później...

witam

Między innymi za to policzylo sobie biuro projektowe, za wszystkie sprawy urzedowe ;) Oczywiscie potrzebny jest rowniez projektant, ktory podpisze sie pod Pana rysunkami. Szczerze powiem, ze ciezko byloby mi podpisac sie pod rysunkami studenta, bez urazy.

Myślę, że w tym wypadku kluczowa jest zgoda projektantow budynku, bo bez niej nic sie nie wskura.

polecam swoja pomoc

[email protected]