Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym to grozi - czyli Wienerb. MAX220 29cm + styropian 15cm?

Gość RoadRunner

Recommended Posts

Gość RoadRunner

Witam,

Przez pomyłkę (nie wiem jak to się stało bo przynajmniej 5 razy mierzyłem grubość muru i za każdym razem wychodziło mi 25cm) doszło do tego że mam mur zewnętrzny z cegły MAX 220 Wienerbergera oraz ocieplenie ze styropianu grubości 15cm. Teoretycznie dom powienien być bardzo "ciepły" ale może ktoś mi podpowie jaki mogą być "minusy" takiego rozwiązania???

Pozdrawiam

RR

Witam,

Przez pomyłkę (nie wiem jak to się stało bo przynajmniej 5 razy mierzyłem grubość muru i za każdym razem wychodziło mi 25cm) doszło do tego że mam mur zewnętrzny z cegły MAX 220 Wienerbergera oraz ocieplenie ze styropianu grubości 15cm. Teoretycznie dom powienien być bardzo "ciepły" ale może ktoś mi podpowie jaki mogą być "minusy" takiego rozwiązania???

Pozdrawiam

RR

Minus takiego rozw. to niepotrzebna strato kasieji. Fakt nieduzo ale

zawsze. I na pocieszenie oprocz grubszego muru innych minusow

jakby brak. :wink:

Minus takiego rozw. to niepotrzebna strato kasieji. Fakt nieduzo ale

zawsze. I na pocieszenie oprocz grubszego muru innych minusow

jakby brak. :wink:

Thx. W międzyczasie słyszałem opowieści jak to ktoś przy Porotherm'ie 44cm dał styropian 10cm i stworzył tzw. "termos" co objawiało się tym że latem miał w domu +14-15 stopni i musiał się dogrzewać ale jakoś nie chciało mi się wierzyć... A z drugiej strony jak ktoś woli włączyć piec niż otworzyć okno... :lol: :wink: :lol:

Pozdrowionka

RR