Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje ułożenie kostki brukowej

Jacky40

Recommended Posts

muwia, poruwnajmy, zamuwic, kastoramy, powiezchniach, chydrauliki

Jeżeli mamy tak wykształconych POLSKICH fachowców to nie dziwne, że wszystko się sypie. Potem wchodzą na takie fora, narzekają, narzekają i narzekają, byle tylko klienta znaleźć i przekonać go żeby więcej zapłacił, bo w kryzysie ciężko, zwłaszcza fuszerkarzom.......

• Odpowiedzi 152
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jezeli ty taki madry jestes to moze ja cie zatrudnie,dam ci 6zł brutto na godzine i wtedy bede mogl obnizyc stawki o 100%.inwestorzy beda zadowoleni,ty bedziesz zadowolony i ja..i przy okazji po godzinach udzielisz mi lekcji ortografi. :)

jezeli ty taki madry jestes to moze ja cie zatrudnie,dam ci 6zł brutto na godzine i wtedy bede mogl obnizyc stawki o 100%.inwestorzy beda zadowoleni,ty bedziesz zadowolony i ja..i przy okazji po godzinach udzielisz mi lekcji ortografi. :)

Ok, ja się u Ciebie zatrudnie za 6zł za godzinę, a Ty mi wtedy ułożysz kostkę i obniżysz stawkę o 100% - czyli za darmo...... Od kiedy zaczynamy ??? :)

Co do ortografii to miałeś możliwość nauczenia się w szkole, no chyba, że do szkoły nie chodziłeś, bo z matematyką u Ciebie też ciężko.

nikt tu sie nie madrzy ale niestety taka jest prawda.kostka brukowa to nie gladz czy malowanie poddasza,poruwnajmy tylko pana x który kładzie plytki z tego co sie orientuje to cena materiału =cena robocizny a wiec płytki w cenie 30 zl za metr ułozy nam za 30zł i ten fachowiec x to se kupi grzebień do kleju,mieszadło wiaderko i maszynke do płytek i to jest jego inwestycja w sprzętCjesli mu sie wiertarka spali czy meszadło to kupi drugie za 400zl a jesli mi sie koparka zepsuje to odrazu rozmawiamy o tysiacach,kto ma ten wie) i siada w swoje auto osobowe i robi fuchy.i jak to by mialo wygladac...połozenie metra glazury do wykorytowania metra,zrobienie podbudowy metr,zageszczenie,ułozenie,i znowu zageszczenie.a nawiasem muwiac to tu jest taka sama sytuacja bo jesli znajdziemy dobrego fachowca i zapłacimy odpowiednio to tak nam połozy te płytki ze kazdy bedzie sie zachwycal łazienką a zona bedzie godzinami lezała w wannie i patrzyła na sciany :)

Zgadzam się w 100%

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Mam firmę i układamy kostkę brukową na terenie śląska.

Nie wyobrażam sobie że komuś może się opłacać układanie betonowej kostki wraz z wykonaniem podbudowy po 35zł/m2???

Ludzie jeśli firma jest zarejestrowana płaci zusy i podatki nie zatrudnia na czarno i ma pojęcie o brukowaniu to to nie może kosztować 30-35zł chyba że w grę wchodzi 10000m2!!!

Moim zdaniem szanujący się wykonawcy mający doświadczenie i pojęcie o robocie skasują ok 45zł za metr co jest absolutnym minimum opłacalności.

Chyba że komuś wystarczy 20cm podbudowy zagęszczonej 60kg płytą z castoramy.

Robocizna

25zl/m2 do 30zl/m2 zaleznie od wielkosci kostki (wykorytowanie, nawiezienie podsypki ulozenie kostki na gotowo)

5zl/mb obrzeze 6 grubosci

7zl/mb obrzeze 8 grubosci

10zl/mb kraweznika

Material z bardzo dobrych jakosciowo firm i znanych na ryknu krajowym

od 40zl/m2 kostka

[ moderowano - reklama ]

• 2 weeks później...

Mam pytanie do zorientowanych. otrzymalem propozycje ulozenia kostki granitowej, ja mialem kupic caly material, poprostu kompleksowo, mialem wszystko przeliczyc i podac cene inwestorowi. inwestor zaznaczyl ze ma byc porzadnie zrobione. obdzwonilem producentow kostki granitowej, znalazlem kostke 1 gatunku, o dosc regularnych ksztaltach zeby nie bylo problemu z ukladaniem i kombinowaniem(8x11), znalazlem dojscie do tlucznia, maczki do zafugowania kostki, na materiale w tej ilosci nawet mialem pewne upusty, w sumie calego materialu by przyjechalo 75 ton (trzy kursy po 25 ton), cene robocizny tez nie podalem wygurowanej (50zl/m2), obliczylem wszystko uczciwie nie dodajac zadnych naddatkow dla siebie, jedynie nie dogadalem sie z klientem odnosnie tego jakie maja byc krawezniki, dlatego do ogolnej sumy dolozylem 1000 zl bo nie orientowalem sie ile beda kosztowaly granitowe (poprostu nie chcialbym przy rozliczeniu dokladac z wlasnej kieszeni) i podalem cene inwestorowi i zgadnijcie co on mi na to: ZA DROGO, konkurencja podobno zrobi mu to za 30 zl mniej na kazdym metrze niz ja mu powiedzialem.

Jesli ktos sie orientuje to poprosil bym odpowiedz na pytanko: NA CZYM ONI AZ TYLE PIENIEDZY ZAOSZCZEDZILI? NA JAKOSCI SUROWCA CZY JAKOS INACZEJ OSLABIAJAC COS INNEGO?

Pozdrawiam

Daj se spokój z tym klientem, niech mu kładą partacze za 30 zł.Oni układają na sucho na podsypce piaskowo-cementowej,i tym samym zasypują,nawet za bardzo nie korytują,potem zwilzają wodą i po robocie,za kilka lat się rosypie.W ten sposób mozna za 30 zł robic,bez wzorów jak leci.Pożadne układanie kostki granitowej kosztuje od 60 zł.m2 do tego krawężniki 20 zł. za mb.

Powiem Ci Kolego ze odpuscilem to zlecenie poniewaz nie jestem w stanie zejsc do tej ceny co oni mu zaproponowali a nie oslabiac materialu czy podbudowy a tym bardziej ze to mial byc caly podjazd do domu gdzie beda jezdzily auta i to nie tylko osobowe bo i dostawcze, a pewnie raz w roku jakas ciezarowka z jakims opalem napewno tez tam wjedzie. Co do podsypki piaskowo-cementowej to nic nie mam, jesli jest ona dosc grubo polozona, bo nie kazdy klient mial az tyle pieniedzy zeby inwestowac w kruszywo, bo nikomu kasa nie leci z nieba. (a jestem z centralnej polski i koszta transportu i kruszywa jednak jakies sa) wiec nadrabialo sie brak kruszywa glebszym korytowaniem i danie solidniejszej podbudowy. jak narazie nie bylo zadnych zastrzezen, nawet u siebie mam w ten sposob polozona kostke brukowa i nic sie nie dzieje juz 7 rok.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Właśnie u mnie robią (Warszawa):

- podjazd ok 100 m2 : 55 pln za 1 m2 kostki holland, moja kostka, reszta, czyli: gruz na podbudowę, piach i cement na chudy beton jego. W tej cenie też położenie obrzeży przy podjeździe

-alejki z płyt betonowych 50x50x7: 25 pln/m2, materiały jak wyżej, obrzeża w cenie

-opaska z obrzeży: 12 pln za mb

-kostka granitowa 4x6: 75pln/m2, materiały jak wyżej, obrzeża w cenie

Pzdr.