Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blaszany garaz w ogrodzie.

Recommended Posts

Witam,

Zastanawiam się nad kupienie blaszaka takiego 2x3 aby w ogrodzi trzymać tam łopaty grabie itd.

Powiedzcie mi jaka jest trwałość tych blaszaków...

Nie rdzewieją zbyt szybko...??

Maluje się te stalowe ścianki?

Prawie zawsze są one ocynkowane co gwarantuje dość długą trwałość. Jest to oczywiście względne.

Ja też mam garaż blaszak zakupiony na czas budowy i z myślą, że będzie mi służył później. Niestety albo stety aktualnie jest na sprzedaż, bo ze względów estetycznych nie da się go zostawić. Natomiast jeżeli chodzi o wytrzymałość i konstrukcje, to też mi się wydawał delikatny, dlatego kupiłam z dodatkowym wzmocnieniem i okienkiem, bo przecież miał służyć na długie lata.

a ja w planach po zakończeniu budowy mam zdjąć tą ochydną blachę i obłożyć konstrukcje deskami. Powinno to ją usztywnić i nie bedzie już taki ochydny błyszczący "BLASZAK"

To lepiej daj te dechy na blachę. Ma ona z reguły dość duże znaczenie jako usztywnienie konstrukcji. jak ją zdejmiesz i założysz dechy to może być różnie. Cienką konstrukcję nośną też osłabisz poprzez dużą ilość dodatkowych otworów.

To lepiej daj te dechy na blachę. Ma ona z reguły dość duże znaczenie jako usztywnienie konstrukcji. jak ją zdejmiesz i założysz dechy to może być różnie. Cienką konstrukcję nośną też osłabisz poprzez dużą ilość dodatkowych otworów.

Tyle że jak chcę go wykorzystać po części jako drewutnię i jak będzie tymi blachami obłożony to mi to drewno zgnije a nie wysuszy się. Stąd ten pomysł z dechami, które powinny zapewnic leki przewiew.

A jakimi deskami chcesz obłożyć ten garaż?

Jedziesz je jakoś konkretnie preparował najpierw (heblowanie, impregnowanie) ?

Ponieważ dom stoi we wsi to tak sie zastanawiam czy nie kupić zwykłych nie heblowanych kantówek i pozostawieć je żeby zczerniały jak w starych stodołach u sąsiadów

A jakimi deskami chcesz obłożyć ten garaż?

Jedziesz je jakoś konkretnie preparował najpierw (heblowanie, impregnowanie) ?

Ponieważ dom stoi we wsi to tak sie zastanawiam czy nie kupić zwykłych nie heblowanych kantówek i pozostawieć je żeby zczerniały jak w starych stodołach u sąsiadów

Pamiętaj o tym co pisałem wcześniej. Dodatkowym problemem może być obciążenie konstrukcji od tych kantówek (szczególnie gdy namokną).

ja bym zrobił porządna szopę, wiatę czy jak tam zwał, jako konstrukcję drewnianą, niedużym kosztem można zrobić porządnie i tak jak być powinno, w takich proporcjach wiata-szopa jakie się chce, a nie kombinować z obijaniem dechami blaszaka...

za cenę tego blaszaka kupisz w tartaku materiał i może jeszcze na grabki zostanie... :wink:

Względy estetyczne...ale co brzydki jest i szpeci ogród ?

A gdzie trzymacie narzędzia ogrodowe, kosiarkę itd.

No kazdy ma jakies własne wyczucie estetyki. Dla mnie osobiście takie coś w ogrodzie odpada nawet po pomalowaniu na zielono i zasadzeniu trawy na dachu. Komponuje mi sie tylko z betonowym płotem.... :wink:

Ja buduje drewniany domek/szopę. Moge go bejcowac nawet co roku i wymieniać dechy cpo lat 5 ale blaszaka w życiu bym nie postawił.