borekbp 07.04.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Cześć, Wiem, że tego pytania pojawiły się na forum, jednak nie potrafię wszystkiego odnieść do swojej sytuacji... otrzymałem warunki techniczne od ZWIK i jak narazie to jedyny problem jaki napotkałem na początek;] Stan jest taki:-najbliższy punkt, do którego mogę się dołączyć jest inwestycją moich dwóch przyszłych sąsiadów, która jeszcze nie została zdana przez wykonawcę do ZWIK-sąsiedzi oczekują, że jak się mam do nich podłączyć to trochę im kasy oddam-dodatkowo aby podłączyć się muszę też wykonać we własnym zakresie instalację 55metrów-jestem pierwszą osoba, która chce tam się podłączyć, więc nie mam z kim się zrzucić na inwestycję-instalacja ma przebiegać przez drogę, która ma prawną służebność - 6 współwłaścicieli Tutaj mam decyzję od ZWIK:http://images46.fotosik.pl/99/21312fd724d1b422med.jpg A tutaj bardzo ciekawy "aneks" do podpisania:http://images44.fotosik.pl/100/348aaaa2ac64382dmed.jpg Moje pytania:1) podpunkty 2.1 oraz 2.2: to jak to jest? najpierw zgoda od inwestorów (pewnie za kasę) a potem przekazanie do ZWIK? Czyli to na zasadzie: zapłać im a oni niech oddadzą nam za darmo...? A nie można załatwić tego na zasadzie: najpierw niech za darmo przekażą a potem ja się podłączę i nie muszę sąsiadom płacić? 2) to jak powyższe pytanie ma sie do "aneksu"? A dokładnie do słowa "niodpłatnie". To moi przyszli sąsiedzi mogą sobie pobierać opłatę od tych co się dołączają do ich inwestycji a ja już nie mogę? Jest na to jakaś podstawa prawna? Co mogę zrobić aby kiedyś w przyszłości dostać jakąś częściową rekompensatę pinieżną od tych co się będą chcieli podłączyć do inwestycji, którą wykonam? Czy mogę się jakoś odwoływać od takiej decyzji?3) podpunkt 2.6: Czy to tak trzeba koniecznie załawić? Sprawa dotyczy działki, która jest tą drogą ze służebnością... Przecież "zaciągnięcie" do notariusza 6 osób to nie jest taka prosta sprawa... :-/4) czy wszystkie podpunkty mam wykonać sam? Czy część z nich wykonuje wykonawca, któremu płacę, czy też "wykonawca" to tylko "Pan Kowalski" co dociągnie rury? Okazuje się, że podłączenie prądu w porównaniu do podłączenia wody to przysłowiowa kaszka z mlekiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 07.04.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Twój problem bardzo podobny jest do tego, który był poruszany w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/precedens-zwrot-za-przylacze-wod-kan-od-granicy-dzialki,t112193.htm?highlight=precedens A teraz spróbuję odpowiedzieć na Twoje pytania:1) Tak, zasada jest prosta - jesli sąsiedzi położyli sieć wodociągową, to chcą odzyskać choć część pieniędzy, bo przedsiębiorstwo złożyło im pewnie tak jak Tobie propozycję nie do odrzucenia - oddanie za darmo. Pytanie kiedy oddadzą sieć do przedsiębiorstwa - jaką podpisali umowę? Czy mają oddać niezwłocznie po zakończeniu budowy, czy dopiero wtedy kiedy uznają za stosowne? Jeśli mają oddać po wybudowaniu - możesz poczekać kilka tygodni.Pamietaj, że zasada działa w dwie strony - Ty tez możesz nie odzyskac pieniędzy2) Aneks jest niezgodny z przepisami, o tym, że przedsiębiortwo odnosi nieuzasadnione korzyści poprzez nieoodpłatne przejęcia poczytaj w wątku, który wkleiłam.3) Tak trzeba4) Może robić Kowalski - i tak przedsiębiorstwo będzie robiło odbiór, sprawdzą z jakich materiałów robiłes itd. Tak na marginesie - pkt 1.1 - robią Cię w konia i rura o przekroju 90 spełnia warunki sieci wodociagowej. Powinieneś budować sieć wodociagową rozdzielczą. Oni wolą nazwać to przyłączem, bo wtedy jakbyś zechciał walczyć o zwrot kosztów, to nie będą musieli płacić, jak wybudujesz sieć - należy Ci się zwrot. W ustawie nie ma definicji przyłącza wodociagowego rozdzielczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borekbp 08.04.2009 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Dziękuję Alkman za odpowieź, możesz mi zasugerować czy cokolwiek mogę zrobić jeśli ten aneks już podpisałem?Czy mogę odwołać się np. od tej decyzji, że nie pasuje mi podpunkt 1.1., że chcę wykonać sięc a nie przyłącze, czy to np anuluje aneks i czy zacznie się wszystko od nowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 08.04.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Wydaje mi się, że nie można anulować podpisanego dokumentu. Zresztą nie zrzekłeś się własności (bo przyłącze należy do Ciebie) tylko pozwoliłeś na nieodpłatne przyłączenie się kolejnych odbiorców.Nie ma pojęcia jak podważyć warunki techniczne, ale spróbowałabym napisać pismo, że warunki nie są zgodne z definicją zawartą w ustawie o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków. Logika moja jest taka: skoro przyłącze jest odcinkiem przewodu łaczącego wew. instalację z siecią wodociągową, to pozostali odbiorcy (Ci którzy mają przyłączyć sie do Twojego przyłacza rozdzielczego) w przyszłości otrzymają warunki techniczne podłączenia do przyłącza (tego Twojego), a powinni otrzymać do sieci. Wniosek jest taki, że ten fragment przewodu będzie spełniał warunki do uznania go za sieć wodociagową.Moim zdaniem ciężko będzie Ci wywalczyć cokolwiek, bo pewnie jak Ci zmienią warunki na sieć, to i tak dadzą papierek do podpisania, że zrzekasz się własności. Przedsiębiorstwo jest monopolistą i tak naprawdę swoje racje można wywalczyć tylko w sądzie. Jak koszty nie są duże, to bez sensu jest się kłócić, ale spróbowac można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts