Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawis ściany nośnej a izolacja pozioma na fundamencie.

A_dam

Recommended Posts

Mam taki dylemat. W domu parterowym fundament z bloczków betonowych będzie miał 24 cm szerokości. Ściana domu ma mieć szerokość 30 cm. Jak postawię cegłę na bloczku betonowym to powstanie nawis (cegła będzie wystawać za ścianę fundamentową). Gdzieś wyczytałem, że taki nawis powinien być od zewnętrznej strony ściany nośnej. Czyli ściana nośna będzie "wystawać" 6 cm za ścianę fundamentową.

Jak prawidłowo wykonać izolację poziomą na ścianie fundamentowej. Coś tam położę (folię lub papę), ale to nie zasłoni tych 6 cm wystających poza ścianę fundamentową. Czym/jak zaizolować ten fragment ściany?

Kto coś poradzi?

Ten wciągnięty fragment ściany fundamentowej nazywany jest cokołem. Teraz bardzo często się tak robi, moim zdaniem to poprawia estetykę budynku. W starym budownictwie (chociaż w nowym też) można spotkać cokół wystawiony przed ścianę nośną, albo równą z nią. Tym wystającym fragmentem ściany nośnej się nie przejmuj, rób izolację poziomą normalnie, bo tu chodzi o podciąganie kapilarne wody poprzez ścianę fundamentową i dlatego należy ją odizolować od muru nośnego.

Tak, ocieplenie będzie. Zakładam, że będzie 10 cm na scianie fundamentowej, ale tylko powyżej gruntu. Tak na oko pół metra dookoła. Czy w ziemi też ma być, głęboko aż do ławy? Ściana nośna też będzie ocieplona. Zakładam około 12 cm styropianu.

Mam taką wątpliwość.

Na ścianę fundamentową powinienem położyć izolację poziomą (folia, czy też papa). Rozumiem, że ta izolacja MUSI być szersza od ściany fundamentowej, bo powinna łączyć się z izolacją podłogi (folią/papą). To od wewnątrz budynku. A co na zewnątrz? Jeśli izolacja będzie szersza to może można jakoś ją przykleić do tego nawisu? A może powinna zwisać na ścianie fundamentowej?

Nie dziwcie się moim (może banalnym) pytaniom, ale ja nigdy nie miałem nic wspólnego z murarką. Wiedzę czerpię z Internetu.

Znalazłem taki rysunek styku ściany fundamentowej z nośną. Na rysunku widać izolację przeciwwilgociową. która znajduje się również pomiędzy ociepleniem fundamentu i ściany - między styropianami.

http://bi.gazeta.pl/im/3/2826/m2826253.jpg

Z rysunku można wywnioskować, że pozioma izolacja przeciwwilgociowa musiała wychodzić po za ścianę fundamentową.

Tylko czy ta folia na tej ścianie (czy też poza ścianą, bo będzie zwisać) doczeka tych prac ociepleniowych, by ją ułożyć pomiędzy te styropiany?