Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zegar sterujący do oświetlenia zewnętrznego.

Recommended Posts

Chciałabym aby światło na zewnątrz zapalało się o zmierzchu i gasło o godz. 23.30. Zegar astralny z opcją programowalnej godziny wyłączania, czy jakiś zegar z np. miesięcznym cyklem programowania, gdzie samemu się programuje godziny pracy dla danych miesięcy?

Jaki zegar obsłuży taką opcję?

A może jest jeszcze jakiś, który obsłuży dodatkowo zapalanie o godzinie 5,00 rano i wyłączanie po świcie?

A nie będzie najprościej połączyć czasówkę z wyłącznikiem zmierzchowym ?

To jest rozwiązanie optymalne.

Przekaźnik programowalny dowolnej firmy (F&F też może być) i wyłacznik zmierzchowy. Zewnetrzny umieszcza się "okienkiem" do dołu, tak, ze snieg mu niestraszny.

Przekaźnikiem możemy programować różne czasy załączania i wyłączania w układzie codzieńnym, weekendowym i tygodniowym. Uwzględnia nawet opcje zmiany czasu z letniego na zimowy i odwrotnie.

Chciałabym aby światło na zewnątrz zapalało się o zmierzchu i gasło o godz. 23.30.

Czyli zasadniczo chcesz, żeby oświetlenie było wtedy, gdy w obejściu kreca sie ludzie. Ja poszedłem w kierunku zapalania poprzez zmierzchowe czujniki ruchu. Duuużo oszczędniejsze rozwiazanie i dla zużycia en el i chyba nawet sprzętowo. Najtańszy taki czujnik to koszt między 30-40 zł. Wymaga tylko odpowiedniego umiejscowenia i podłaczenia - to moze byc bariera. U mnie światło za weznątrz świeci tylko dokładnie wtedy, gdy ktos przechodzi.

U mnie światło za weznątrz świeci tylko dokładnie wtedy, gdy ktos przechodzi.

jak lubisz dyskotekę to OK.

Ja jednak np. lubię posiadzieć ze szwagrem na łonie natury i nie chcę, aby mi czujnik dyktował tempo oprózniania flaszki.

O sorki, a czy powiedziałem, że tam, gdzie sie siedzi i np. popija, ma byc dyskoteka na ruch? Mówię tu o oswietleniu ciągów komunikacyjnych (podjazd, wejście, chodnik wokół domu). Nie musze pedałować i to zaświecać albo świecić tu non stop. Zapala sie wtedy, gdy potrzeba.

Światłem na tarasie zarządzam "ręcznie", a podświetlenie tzw ozdobne w ogrodzie mam na pilota. Automatyka w służbie człowieka, nie odwrotnie :D :D