Bigsister 07.04.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Chciałabym aby światło na zewnątrz zapalało się o zmierzchu i gasło o godz. 23.30. Zegar astralny z opcją programowalnej godziny wyłączania, czy jakiś zegar z np. miesięcznym cyklem programowania, gdzie samemu się programuje godziny pracy dla danych miesięcy? Jaki zegar obsłuży taką opcję? A może jest jeszcze jakiś, który obsłuży dodatkowo zapalanie o godzinie 5,00 rano i wyłączanie po świcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 07.04.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 A nie będzie najprościej połączyć czasówkę z wyłącznikiem zmierzchowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigsister 07.04.2009 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 tak i nie. Wyłącznik zmierzchowy trzeba jakoś sensownie umieścić na zewnątrz ( tak żeby nie szpecił elewacji ale jednocześnie nie napadał na niego śnieg ) a zegar sterujący "siedzi" sobie w skrzynce rozdzielczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.04.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 nie znam się na tym, ale są moduły do zamontowania w szafkach bezpiecznikowych z zegarem, tym łatwiej, jeżeli masz to na oddzielnym zabezpieczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigsister 07.04.2009 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Tylko jakie są godne polecenia? Jaka marka i jaki typ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigsister 07.04.2009 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Znalazłam taki. Firma F&F typ PCZ 525.Ktoś może zarekomendować tę firmę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.04.2009 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 A nie będzie najprościej połączyć czasówkę z wyłącznikiem zmierzchowym ? To jest rozwiązanie optymalne. Przekaźnik programowalny dowolnej firmy (F&F też może być) i wyłacznik zmierzchowy. Zewnetrzny umieszcza się "okienkiem" do dołu, tak, ze snieg mu niestraszny. Przekaźnikiem możemy programować różne czasy załączania i wyłączania w układzie codzieńnym, weekendowym i tygodniowym. Uwzględnia nawet opcje zmiany czasu z letniego na zimowy i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 08.04.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Chciałabym aby światło na zewnątrz zapalało się o zmierzchu i gasło o godz. 23.30. Czyli zasadniczo chcesz, żeby oświetlenie było wtedy, gdy w obejściu kreca sie ludzie. Ja poszedłem w kierunku zapalania poprzez zmierzchowe czujniki ruchu. Duuużo oszczędniejsze rozwiazanie i dla zużycia en el i chyba nawet sprzętowo. Najtańszy taki czujnik to koszt między 30-40 zł. Wymaga tylko odpowiedniego umiejscowenia i podłaczenia - to moze byc bariera. U mnie światło za weznątrz świeci tylko dokładnie wtedy, gdy ktos przechodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.04.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 U mnie światło za weznątrz świeci tylko dokładnie wtedy, gdy ktos przechodzi. jak lubisz dyskotekę to OK. Ja jednak np. lubię posiadzieć ze szwagrem na łonie natury i nie chcę, aby mi czujnik dyktował tempo oprózniania flaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 08.04.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Znalazłam taki. Firma F&F typ PCZ 525. Ktoś może zarekomendować tę firmę? Tak, trzeci rok bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 08.04.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 O sorki, a czy powiedziałem, że tam, gdzie sie siedzi i np. popija, ma byc dyskoteka na ruch? Mówię tu o oswietleniu ciągów komunikacyjnych (podjazd, wejście, chodnik wokół domu). Nie musze pedałować i to zaświecać albo świecić tu non stop. Zapala sie wtedy, gdy potrzeba. Światłem na tarasie zarządzam "ręcznie", a podświetlenie tzw ozdobne w ogrodzie mam na pilota. Automatyka w służbie człowieka, nie odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts