Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robić DGP ? - szybko potrzebuję porady

Renia

Recommended Posts

Miała być DGP. Kominkarz dopiero czeka na kafle .... więc nie zrobił jeszcze nic.

Wpuściłam ekipę do gładziowania ścian, bo terminy naglą, wygładziowali pokoje na górze i zabieraja sie za hall.

Dobry fachowiec namawia mnie żebym zrezygnowała z DGP, bo dom jest bardzo ciepły: 14 cm styro na ścianach, 12 pod wylewkami, podwójne drzwi w śluzie, w garażu jest też kaloryfer. Poddasze ocieplone wełną 15+10 cm.

Salon od południa i zachodu (3 okna). Ogrzewanie jest gazowe, podlogowe w przedpokoju, kuchni i łazienkach, w pokojach kaloryfery... Kominek jest tuż przy przedpokoju i niedaleko schodów na górę.

Argument:

1. u jego siostry nie ma DGP i w pokojach na górze jest ciepło, bo ciepło samo idzie do góry ....

2. kratki sie brudza i będzie zawsze okopcone

Jak bym sie jednak zdecydowała, to trochę pokiereszują gładziowane ściany na górze, ale to najmniejszy problem, po prostu dopłacę trochę za poprawki.

Co robić ?

nie daleś mi jasnej odpowiedzi, tylko krytykujesz, robie wtedy kiedy chcę ....

:D

przy stalym ogrzewaniu domu (sezon zimowy) dgp (ogolnie kominek) jest kula u nogi.

w okresie po zimowym chlodne dni/wieczory dgp moze byc wykorzystane do szybkiego i krotko trwalego dogrzania. to tyle.

a! ilosc styropianu nie swiadczy jeszcze o cieplocie domu :D

przy stalym ogrzewaniu domu (sezon zimowy) dgp (ogolnie kominek) jest kula u nogi.

Chyba jak grzejesz bufor, duże powierzchnie podłogówek, prąd w akumulacyjnych albo innym o dużej bezwładności.

W połączeniu z piecem gazowym wszystko się pięknie uzupełnia: kominek grzeje - sterownik pogodowy wyłącza piec, kominek wygasa - wraca grzanie gazem.

DGP zrobiłem u siebie. ale mam nieduży dom z poddaszem i ciepło z kominka dociera wszędzie też bez rozprowadzenia.