Magda i Michał 20.05.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Też sie przymierzam do ocieplania sufitu w garażu. Czy należy styro kołkować czy wystarczy przykleic. Mam na stropie teriwę i obawiam sie ze wiercenie w pustakach to niezbyt dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 20.05.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 zamiast pianki do klejenia styro kupcie najtańszą piankę montazową....(nie idzie oderwać....jak i klejem EOS ) styro się kruszy....i przyklejcie styropian tak jak tym klejem TYTAN EOS, tylko przy przuyklejaniu płyt do sciany zwykłą pianką montazową.należy ją lekko poruszać po scianie aby pianka sie troszke roztarła... przytrzymać z 5 - 10 minut, lekko później jeszcze podobijać w miejscaach gdzie by bardziej odeszła....koszt kleju EOS 28-32 złkoszt pianki montazowej od 8 do 11 zł za painkę 750 mlciekawy jestem czy warta skurka za wyprawke....klej eos nie rosnie tyle....ale cena nie mała...prawie 2 x drozszy niz zwykły klej na cemencie.do ścian fundamentowych piwnicznych przyklejałem XPS za pomocą pianki zwykłej monatżowej za 8,99 zł szt i jak na razie sie lepiej trzyma niż kilka płyt które keiłem na kleju do styro (nie pamiętam nazwy) ale to ten który jest równiez izolacją przeciw wodną....sami sprawdźcie....jedyny minus zwykłej painki jak i kleju EOS jest fakt że jak ci urosnie za mocno to później już nie dobijesz tego jesli stwardnieje już....i tak trzeba szliwować styro....po 16 miesiacach nic nie odpada.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emwuel 21.05.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Też sie przymierzam do ocieplania sufitu w garażu. Czy należy styro kołkować czy wystarczy przykleic. Mam na stropie teriwę i obawiam sie ze wiercenie w pustakach to niezbyt dobry pomysł. Przyklejałem bez kołkowania do teriwy. Powtórzę swój post: "Garaż 40m2. Sufit ociepliłem styropianem właśnie na taki klej. W supermarkecie zakupiłem taką "rozsuwaną regulowaną nogę" (1,5 - 3m,) i tak: klej na styropian, styropian na sufit, deseczka, podpórka i budzik na 15min. Jak zadzwoni to następna. I tak w trakcie innych prac relaksacyjnie ociepliło się suficik." Teraz styropian jest już zeszlifowany i czekam na wolne moce przerobowe - albo zatrę klejem z siatką albo raczej nakleję panele styropianowe, takie dekoracyjne, do sufitów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 21.05.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 W bloczkach Teriva wierci się bardzo dobrze. Ten otworek Fi 10 ujmy mu nie przynosi.Metoda prosta Tynan na styropian – styropian na sufit – podtrzymujemy go 1 ręką a drugą uzbrojoną w wiertarkę wykopujemy otworek. Następnie przetykamy przez niego kołek i już (szpile można dobić od razu lub nie to już nie ma znaczenia) – Prostsza metoda to użycie kleju na bazie cementu, bo nie trzeba kołkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcadiusz 16.06.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 ostatnio zauważyłem że ceny na klej Tytan EOS spadają można już go kupić w granicach 22zł/szt. jestem ciekawy jak będzie zachowywać się taka (klej) pianka za kilka, kilkanaście lat, czy nie wyparuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.06.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 pewnie ze wyparuje tak samo jak pianka montażowa z mocowania okien, jak styropian czy wełna, jak parują termoizolacyjne płyty poliuretanowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrenalina 08.09.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 mam pytanie tak na bardzo szynko - czy klejac ta pianka tytana styropian do sian trzeba go kolkowac???? bardzo wazne pliss o szybka odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert Domu Modelow 26.09.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Klej Tytan EOS jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Elementem wyróżniającym go spośród podobnych tego typu produktów na rynku jest poza jakością również aprobata systemowa, która pozwala stosować go w systemach ociepleń. W celu wystawienia aprobaty została przebadana cała przegroda oraz wszystkie elementy systemu ociepleniowego(mur, klej, styropian, warstwa zbrojona z zaprawy klejowo-szpachlowej z siatką z włókna szklanego, gruntem do systemów, tynkiem) . Klej Tytan EOS jest rozwiązaniem gwarantującym szybką, czystą i lekką pracę. Produkt doskonale nadaje się do przyklejania styropianu do pustaka, cegły, drewna czy metalu i innych. Tytan ma 3 razy większą przyczepność niż zwykłe zaprawy cementowe, a co za tym idzie i trwałość łączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.09.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Klej Tytan EOS jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Elementem wyróżniającym go spośród podobnych tego typu produktów na rynku jest poza jakością również aprobata systemowa, która pozwala stosować go w systemach ociepleń. W celu wystawienia aprobaty została przebadana cała przegroda oraz wszystkie elementy systemu ociepleniowego(mur, klej, styropian, warstwa zbrojona z zaprawy klejowo-szpachlowej z siatką z włókna szklanego, gruntem do systemów, tynkiem) . Klej Tytan EOS jest rozwiązaniem gwarantującym szybką, czystą i lekką pracę. Produkt doskonale nadaje się do przyklejania styropianu do pustaka, cegły, drewna czy metalu i innych. Tytan ma 3 razy większą przyczepność niż zwykłe zaprawy cementowe, a co za tym idzie i trwałość łączenia. Dobrze sie czlowieku czujesz? Nie spamuj.... nic nowego nie wnosisz..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert Domu Modelow 28.09.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Fighter1983 - żeby się nie powtarzać podamy Ci tylko wyrażenia kluczowe: aprobata systemowa, zestawienie materiałów, które można dodatkowo kleić Tytanem EOS, 3 razy większa przyczepność niż w przypadku zwykłych zapraw klejowych.Wyszukaj w poprzedzających postach, a przyznamy się do zbędnego, nic nie wnoszącego wpisu. PozdrawiamEkspert Domu Modelowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.09.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Ekspert Domu Modelow - znam produkt. Chodzilo mi o to ze wklejasz ten sam post w 10 miejscach na raz, w tym odgrzewasz watki sprzed x-lat. Aprobata systemowa/zestawienie materialow - dotyczy calego systemu docieplen, czyli i kolejnych warstw. W zasadzie decydujac sie na klejenie tym materialem robiac to peofesjonalnie powinnismy uzyc wszystkich innych produktow, w tym cienkowarstwowych wypraw elewacyjnych, ktore juz takie wspaniale nie sa.... na wlasnym organizmie przerobilem kilka lat tamu (jeszcze za czasow produkcji Sempre dla Selena) potezna, polroczna reklamacje na ten system elewacyjny z wykorzystaniem kleju cementowego. Powiem w skrocie tak: tak zle poprowadzonej przez producenta reklamacji jeszcze nie widzialem. Nie wdajac sie w szczegoly w ramach przeprosin bylem w Paryzu na koszt Selena.... Sam klej Tytan Eos do EPS oraz ten do XPS jest swietnym rozwiazaniem, nie przecze. W przypadku rownych scian, budynkow wymurowanych z Ytonga i Gazobetonu. Ale z 2 strony nie ma sie czym tak zachwycac... i tak bezkrytycznie chwalic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek86 08.12.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Witam,chciałbym się dowiedzieć, czy na ten klej Tytana można kleić styropian grafitowy? Styropian mam już kupiony, kleju jeszcze nie mam, i się zastanawiam czy nie kupić sobie tego. Tylko że ściany mogą być trochę nierówne, więc nie wiem czy zastosować metodę piankową, czy tradycyjną klejową z worka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek76 09.12.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 znam lepsze:)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 09.12.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 znam lepsze:)?? Pewnie Figter rzuci się na mnie za chwilę, ale nich tam... Ja stawiam na CT 84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekk1980 16.12.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Chętnie poznam opinie tych co już stosowali, jak sprawdzają sie wszelkiego rodzaju kleje poliuretanowe EOS ILLBRUCK czy CERESIT przy klejeniu styro grafitowego 15 cm na ścianie z porothermu, czy trzeba wcześniej zagruntować scianę. Jak z wydajnością którą chwalą się producenci. Warto, czy lepiej zostać przy zwykłym kleju? Brać styropian z frezem czy bez, który lepszy w ukladaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz242 25.02.2014 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Też przymierzam się klejenia styropianu grafitowego gr 14 cm tytanem EOS. Jak tylko puści mnie przeziębienie i zakupię łatę i pistolet z czyścikiem to w sobotę pierwsza próba klejenia. planuje małą ściankę z tyłu domu tym zrobić i wrzucę zdjęcia na forum. acha... dom z gazobetonu.Fundament mam ocieplony gr 8 cm (też był klejony na piankę firmy Neotherm - budowlańcy nie narzekali). nie daję listwy startowej. styropian grafit planuję oprzeć na tym fundamentowym. nie będę gruntował - oczyszczę ściany z pyłu jakąś szczotką i spłuczę wodą, tylko jeszcze nie wiem czy kołkować - moi budowlańcy styropian fundamentowy który wychodzi nad poziom ziemi kołkowali i zatapiali siatkę. teraz te kołki prześwitują (pod pewnym kątem padania światła) czego to może być wina? za cienka warstwa kleju? niektórzy piszą że nie kołkowali i dlatego się zastanawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.02.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Też przymierzam się klejenia styropianu grafitowego gr 14 cm tytanem EOS. Jak tylko puści mnie przeziębienie i zakupię łatę i pistolet z czyścikiem to w sobotę pierwsza próba klejenia. planuje małą ściankę z tyłu domu tym zrobić i wrzucę zdjęcia na forum. acha... dom z gazobetonu. Fundament mam ocieplony gr 8 cm (też był klejony na piankę firmy Neotherm - budowlańcy nie narzekali). nie daję listwy startowej. styropian grafit planuję oprzeć na tym fundamentowym. nie będę gruntował - oczyszczę ściany z pyłu jakąś szczotką i spłuczę wodą, tylko jeszcze nie wiem czy kołkować - moi budowlańcy styropian fundamentowy który wychodzi nad poziom ziemi kołkowali i zatapiali siatkę. teraz te kołki prześwitują (pod pewnym kątem padania światła) czego to może być wina? za cienka warstwa kleju? niektórzy piszą że nie kołkowali i dlatego się zastanawiam. Witaj - ja należę do tych, co nie kołkowali i jak na razie wszystko ładnie się trzyma. Z tym, że nie używałem Tytana tylko Sel... coś tam (granatowo/czerwone opakowanie) - dokładnie nie pamiętam- kupiony na All... , kończyłem Basf'em (6 tub) bo mi tego pierwszego brakło. Dobrze poczytaj instrukcję klejenia ( zwykle mało kto czyta:) ) - przy odpowiednim postępowaniu takie klejenie to super sprawa, nanosisz klej na 2 lub 3 płyty, kleisz do ściany i dalej - w przypadku tych klejów, które używałem istotne/kluczowe było: - czas odczekania od nałożenia do przyklejenia (dlatego napisałem o 2/3 płytach)- jak to opanujesz to będziesz zadowolony, nic nie odchodzi i nie trzeba poprawiać. - sposób nanoszenia - pierwsza piana miała zalecenie pionowych pasów, na Basfie było po obwodzie + zet'ka w środku Wydajność obu pian podobna, raczej w górnej granicy podanej przez producenta (ściany z ceramiki, równe) - ja nie oszczędzałem, szczególnie w narożach (klejone wszystkie połączenia płyty z płytą). Jak porównywałem ceny, to wyszło mi trochę taniej niż średnie cenowo kleje tradycyjne, ale za to dużo łatwiej i szybciej (oczywiście jak dla mnie), szczególnie na ścianach szczytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz242 03.03.2014 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Dzięki za info. a który sposób nanoszenia wg ciebie był lepszy ten z Z po środku czy pionowym pasem? na tytanie jest info żeby zrobić obwódkę dookoła + pasek na środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 03.03.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 (edytowane) Postępuj zgodnie z zaleceniem producenta - myślę, że nie ma uniwersalnej metody. Ważne jest zachowanie wymaganego odstępu czasu od aplikacji kleju na styropian do mocowania tafli na ścianie - zmienia się wraz ze zmianą temp zewnętrznej. Edytowane 3 Marca 2014 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 09.03.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Postępuj zgodnie z zaleceniem producenta - myślę, że nie ma uniwersalnej metody. Ważne jest zachowanie wymaganego odstępu czasu od aplikacji kleju na styropian do mocowania tafli na ścianie - zmienia się wraz ze zmianą temp zewnętrznej. A jaki jest ten optymalny czas? Ja znalazłem tylko takie coś: "Bezpośrednio po nałożeniu kleju (do 4 minut) przyłożyć płytę do ściany dociskając niewielką siłą i wyrównać używając długiej łaty. Ustawienie płyt można korygować do 15 minut od ich przyłożenia do ściany." "Szybkość utwardzania w tym czas korygowalności jest silnie zależna od panującej temperatury i wilgotności powietrza. Im temperatura aplikacji jest wyższa tym czas ten ulega skróceniu. Im temperatura jest niższa i bliższa minimalnej temperaturze aplikacji tym czas korekcji może ulec wydłużeniu. Producent rekomenduje dokonywanie każdorazowo korekty położenia zamocowanych płyt." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts