superportable 09.03.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 sporo klejów jest niestety trafionych ja bym brał kleje Termo Organiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 10.03.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 A jaki jest ten optymalny czas? Ja znalazłem tylko takie coś: "Bezpośrednio po nałożeniu kleju (do 4 minut) przyłożyć płytę do ściany dociskając niewielką siłą i wyrównać używając długiej łaty. Ustawienie płyt można korygować do 15 minut od ich przyłożenia do ściany." "Szybkość utwardzania w tym czas korygowalności jest silnie zależna od panującej temperatury i wilgotności powietrza. Im temperatura aplikacji jest wyższa tym czas ten ulega skróceniu. Im temperatura jest niższa i bliższa minimalnej temperaturze aplikacji tym czas korekcji może ulec wydłużeniu. Producent rekomenduje dokonywanie każdorazowo korekty położenia zamocowanych płyt." Niestety jest dokładnie tak, jak napisali - w zależności od temperatury i wilgotności powietrza. Ja nanosiłem klej na 3 kawałki, kleiłem i znowu klej na 3 kawałki itd. Ale musisz wyczuć moment - może zrób próbkę: nanieś trochę kleju i patrz, ile czasu upłynie do momentu aż przestanie pęcznieć, zrobi się taki mniej spieniony a mocniej "ciągnący" w dotyku (płyty po naklejeniu i dopasowaniu na ścianie nie powinny się przemieszczać pod własnym ciężarem). I jeszcze jedno - kupując sprawdzaj termin przydatności ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 10.03.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 .... Ja już kleiłem tym EOSem. Tylko nie rozumiem twojej techniki. Kleisz 3 płyty i poprawiasz i znów 3 czy jak? Czy najpierw nanosisz pianę na płyty czekasz określony czas, a później na ścianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 10.03.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 (edytowane) Ja już kleiłem tym EOSem. Tylko nie rozumiem twojej techniki. Kleisz 3 płyty i poprawiasz i znów 3 czy jak? Czy najpierw nanosisz pianę na płyty czekasz określony czas, a później na ścianę? Dokładnie tak, jak w drugiej wersji - po naniesieniu kleju na 3 płytę pierwsza była akurat gotowa do naklejania. Edytowane 10 Marca 2014 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 10.03.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 OK to wszystko jasne. I lepiej się styropian trzyma bo jak kleiłem na fundamenty to musiałem podpierać czymś bo strach żeby nie odpadły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 10.03.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Tak - właśnie po to jest ten czas wstępnego utwardzania, potem przyklejasz, ustawiasz i nie trzeba żadnego podpierania itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz242 24.03.2014 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Dwie małe ściany już obklejone. Moja opinia jest taka:- Klej trzyma bardzo dobrze pod warunkiem że płytę dociśnie się jeden raz i już nie korygujemy ustawienia- wydajność kleju jest różna w zależności od temperatury puszki kleju i temp na dworze- na samym początku gdy temp na dworze była ok 4-5 stopnia a puszka kleju tez nie była ciepła wydajność wynosiła jakiś 4 m2. Później zaopatrzyłem się w grzałkę do wody, garnek i podgrzewałem wodę z puszką kleju. Jak puszka była ciepła (i przy okazji na dworze było też już cieplej) to dopiero wtedy wydajność wyniosła tyle co na etykiecie czyli 8 m2. I mimo że dni coraz cieplejsze to jednak klejąc tym będę co raz podgrzewał wodę żeby ogrzać puszkę do odpowiedniej temp.- płyty minimalnie się ślizgają na ścinie - ale jest do to do opanowania.- trzeba co raz czyścić końcówkę pistoletu czyścikiem- generalnie przyklejając styro samemu użycie kleju w puszcze jest bardzo łatwe.- bardzo dobrze trzyma styropian grafitowy (piszę to bo w wątkach o klejeniu grafitu często pojawiały się opinie że ciężko go przykleić zwykłym klejem) Mam do was pytania:1. chcę ściany szczytowe mieć ze styropianu o 2 cm grubszego niż na parterze (tak żeby powstał taki uskok pomiędzy parterem a szczytami). Z racji że mam już kupiony styro 14 cm na całą powierzchnie to muszę teraz dokupić 2 cm na szczyty. Czy najpierw przyklejać te 2 cm a potem dokleić pozostały (14 cm). Na mój rozum to chyba powinienem przykleić najpierw 14 (szczeliny w tej pierwszej warstwie wypełnić pianką) i potem dokleić 2 cm. Obie warstwy chcę kleić tytanem EOS bez kołkowania. (wydaje mi się że ciężar 2 cm + siatka, klej i tynk utrzyma się na tytanie).2. Wokół okien chcę zrobić tzw gzymsy ze styropianu grubości 2 cm. Mam pytanie odnośnie klejenia siatki - czy najpierw zaciągnąć siatę z klejem i dopiero na to przykleić te 2 cm styro? Wokół okien zdarza się ze tynk pęka wiec miejsca te warto dobrze zazbroić (przy rogach okien chcę dać ułożoną po ukoście drugą warstwę siatki). przyklejenie od razu tych 2 cm uniemożliwi mi to. Też zamierzam doklejać ten styro tytanem.Proszę o podpowiedzipozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 13.08.2014 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Jestem w trakcie ocieplania sciany,i zaczałem od Tytan EOS...niebieski kolor itd,powiem tak klei się w miarę normalnie ale wydajność jest tragiczna,mam idealnie równe ściany więc nakładałem cienki wianuszek po obwodzie i kreska w połowie,z jednej puszki 750 ml udało mi się zrobić 4,5m2 i ni huhu więcej.Po docisnięciu szczelina między styro a ścianą jakieś 3 mm także na cieńko lecę. Przeszedłem na Insta STik i to jest bajka,wydajność wzrosła do 10-11 m2 z puszki no i ta przyczepność w ciągu 3 minut rewelacja,na tytanie jednak wszystko pływa jakies 5 minut co troszkę spowalnia robotę,na Insta stik praktycznie ciągłąśc roboty a jest tańszy o pare zł na puszce.Także nie polecam Tytana.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert Domu Modelow 23.09.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 @front247 wydajność kleju tytan do styropianu wynosi z jednej puszki ok. 8m2 i ma to potwierdzenie na budowach. Zatem trudno jest sobie wyobrazić jakie czynniki mogłyby obniżyć tą wydajność aż o połowę! Selena pracuje raczej nad zwiększeniem wydajności swoich produktów. W chwili obecnej oferowany jest nowy pistolet Tytan Standard Max, który dodatkowo zwiększa wydajność do 30%. Wspomniany wyżej pistolet aktualnie oferowany jest w promocji. Przy zakupie 3 kartonów pian tytan lub 2 kartonów piano-klejów pistolet jest sprzedawany za złotówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.09.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 @front247 wydajność kleju tytan do styropianu wynosi z jednej puszki ok. 8m2 i ma to potwierdzenie na budowach. Zatem trudno jest sobie wyobrazić jakie czynniki mogłyby obniżyć tą wydajność aż o połowę! Selena pracuje raczej nad zwiększeniem wydajności swoich produktów. W chwili obecnej oferowany jest nowy pistolet Tytan Standard Max, który dodatkowo zwiększa wydajność do 30%. Wspomniany wyżej pistolet aktualnie oferowany jest w promocji. Przy zakupie 3 kartonów pian tytan lub 2 kartonów piano-klejów pistolet jest sprzedawany za złotówkę. lol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertos81 23.05.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 (edytowane) Zazwyczaj pracuję na kleju do styropianu Tytan Professional EOS, ale ostatnio zacząłem używać też tego do płyt XPS i styropianu i też jestem zadowolony. Produktów innych firm z reguły nie używam z dwóch powodów: te kleje mam sprawdzone - zrobiłem całe ocieplenie domu rodziców i kilku klientów - wszystko szło szybko, a reklamacji nie było do dziś Edytowane 24 Maja 2015 przez Elfir reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 23.05.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 I kolejna reklama - na pałę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 02.04.2017 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Bawiłem sie Insta stik wczoraj. Temperatura 18 do 21C. I tak wszystko pływało na ścianie dobre 10-15minut po naklejeniu. Ciągle konieczność korygowania naklejonych już płyt bo potrafi wypchnać albo przekrzywić poziom płyty. Wypycha nieregularnie także nie można sobie pprzykleić np 3mm głebiej całej płyty i czekać aż sie wyrówna z resztą. Siła kleju bardzo dobra o ile spoina jest cieniutka, jeśli damy grubą warstwę kleju ze względu na dużą szczelinę miedzy płytą a murem to klej już nie jest tak mocny i płytę można spokojnie zerwać mocniejszym szarpnięciem. Także pianka ok ale tylko do bardzo równych ścian i koniecznie z koreką po 10 minutach po naklejeniu. Jak sie spóźnimy to płyty już nie da sie poprawić i zostaje krzywo Z klejem z wora nie ma takich problemów. Wydajnościowo i cenowo wychodzi podobnie. Dobry klej z wora kosztuje 18-20zł i starcza na ok 5m2, mi pianka za 24zł starczała na okolo 7m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zarobiony1 05.09.2017 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Kleiłem Tytan EOS do płyt xps tylko jedną ścianę fundamentu i więcej do niego nie wrócę.Dałem jeden wałeczek kleju na płytę więcej by lepiej się trzymały.Mieszałem każde opakowanie ponad minute.Czekałem odpowiedni czas przed przyłożeniem płyty do ściany,czyli jak podaje producent przed pojawieniem się naskórka na wałeczkach kleju.i totalna porażka.Nie ustawisz płyty porządnie bo z kleju robi się kapeć cały się spłaszczy i nie trzyma. Dalej jak już złapie do ściany to gdzieniegdzie klapnie i masz np.luźne narożniki.To się przebiłem pistoletem i dotrysnąłem gdzie nie gdzie.No to wypchnęło te płyty na potęgę.Mało tego kleiłem na wyschnięte masy bitumiczne a na drugi dzień pół ściany odpadło .Jakby się odpażyło od bitumów.Zgłosiłem reklamacje dostawcy ale od miesiąca nikt nie raczył się zjawić.Resztę ścian przykleiłem na stare poczciwe placki tylko w tym miejscu bitumiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.09.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Ten czas, jaki należy odczekać nie jest stały. Zależy od temperatury i wilgotności. Jeśli wałeczki spłaszczały się, to czekałeś zbyt długo.Kleiłem XPS do ściany pomalowanej dysperbitem i było OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zarobiony1 05.09.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Coś musiało być nie tak ale to nie czas.Przyklejałem z różnymi przerwami od nałożenia i to nie pomagało.A wałeczek nie tyle co się spłaszczał co bąble w nim popękały i się "kapciał " rozlewał. ' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts