Gość jandreptak 14.11.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 obecna moda nakazuje wstawiać w komin do kominka (wkładu) rurę stalową, właściwie dlaczego?????przecież temperatura spalin z kominka jest na tyle wysoka, że o skraplaniu nie ma mowy, przy paleniu drewnem czad też nie grozi, czy może chodzi o to, że „jest wicie taki trynd”drugie pytanie, jeżeli już rura nierdzewna to jakiego kalibru, w zamierzchłych czasach (moich studiów) kanały dymowe miały 14x14 albo 14x28, a teraz ???? jaką średnicę macie u siebie, czy 130 albo 140 dla h=8m byłoby OK ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Juras XR4Ti 14.11.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 CZeść! Jestem nowy na tym forum. Postawiłem dom (sam) i mieszkamy w nim już 3 lata. Teraz chcemy mieć kominek. Problem jest następujący.1. Jak zbudować komin - dom jest zbudowany w technologii kanadyjskiej.2. Jak zabudować wkład aby zachować względy bezpieczeństwa p-poż.Może ktoś zetknął się z tymi problemami, i będzi mógł mi pomóc. pozdrawiam Juras XR4Ti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 14.11.2003 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 mój z kolei problem to czy mogę bez obaw zastosować rurę dwuścienną tzw. spiro zamiast rur i kolanek z nierdzewki? Kilku kominkarzy, którzy u nas byli nie chciało jej montować, ale byli też i tacy którzy nie mieli zastrzeżeń do spiro (jeden z nich w grudniu zaczyna z montażem )... Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 14.11.2003 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 jandreptak - nie wiem dlaczego wkłada się te rury, ale wiem, że ja ich miał nie będę. Zbudowałem komin z cegły 25 x 25 cm i wiem, że będzie git Juras - wiele znajdziesz na forum, dużo też było w Muratorze na ten temat. Teraz nie mam czasu (wyjeżdżam) ale jak sobie nie poradzisz do wtorku, to Ci poszukam. Pearl - nie wydaje mi się, żeby spiro wytrzymała temperatury jakie panują przy kominku, ale mogę się mylić. DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 14.11.2003 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 Rura ze stali stopowej w kominie od kominka to według mnie nie jest taką fatalną sprawą , wręcz przeciwnie taka rura ma wiele zalet,oto kilka z nich: - szybko się nagrzewa (komin osiąga momentalnie prawidłowy ciąg) - w przypadku palenia kiepskim mokrym drewnem (a masa ludzi właśnie takim pali) zabezpiecza ściany komiowe przed przykrymi wykwitami - komin stalowy jest szczelny co w przypadku komina murowanego bez wkładu ceramicznego jest rzadkim zjawiskiem - komin stalowy jest bardziej bezpieczny w przypadku np. pożaru sadzy wewnątrz przewodu kominowego Praktycznie poza tym że jest trochę drogi to chyba nie ma tak wielu wad chyba że się mylę to proszę o sprostowanie. Pozdro...kominiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 14.11.2003 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 Pearl - co do tej rury "spiro" to jeżeli jest faktycznie podwójna, wykonanaze stali stopowej, gładka wewnątrz i karbowana z zewnątrz i dodatkowo posiada odpowiedni atest pozwalający zastosować ją jako łącznik pomiędzy urządzeniem grzewczym a przewodem kominowym to śmiało można taką zastosować.Raz tylko spotkałem się z przypadkiem w którym taka atestowana rurauległa zniszczeniu (częściowo przepaliła się), miało to miejsce po zapaleniu się dużej ilości sadzy która zalegała zarówno w samym kominie jak i w łączniku.W przypadku regularnego czyszczenia przewodów kominowych napewno będzie się prawidłowo spisywać przez wiele lat.Choć w przypadku kominków które spełniają rolę jedynego urządzenia grzewczego w domu i są mocno eksploatowane praktycznie codziennie w okresie grzewczym polecał bym jednak łącznik (czopuch) z grubej 1mm blachy stopowej Pozdro.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaroma 15.11.2003 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2003 Czy możecie mi poradzić , na jakiej wysokości powinna wchodzić do komina rura domowa z kominka ?Jaroma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 16.11.2003 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 Z tego co słyszałem to około 2m nad poziomem posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jandreptak 17.11.2003 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 wracając do tematu, jakiej średnicy są wkłady w kominach waszych (działających) kominków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts