Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

skrzynka elektryczna przyłączeniowa na działce

pils30365

Recommended Posts

Chciałbym się dowiedzieć w jakiej odległości sąsiad może postawić skrzynkę elektryczną przyłączeniową od granicy z moją działką? Jest to skrzynka z której będzie wykonywał przyłącz do swojego nowo budowanego domu - czyli chyba skrzynka jest własnością ZE. W tej chwili jego skrzynka została postawiona w granicy działek (mojej i sąsiada). Po sprawdzeniu przeze mnie osi granicy działek okazuje się że jego skrzynka jest w dużej mierze posadowiona na mojej działce. Proszę o poradę.

Z góry dziękuję, Tomek

To chyba nie on postawił tą skrzynkę tam tylko ZE.Z tego co wiem,to tak może być,my dostaliśmy projekt z ZE przyłączenia prądu i te skrzynki są również usadowione pomiędzy działkami,ponieważ do naszej skrzynki będą przyłączone jeszcze 3 domy,następna skrzynka będzie dopiero parę domów wyżej,też między granicami działek.Oni mają porobione takie punkty zbiorowe z tych skrzynek.Tak przynajmniej nam wytłumaczył to facet z ZE :roll:

• 2 weeks później...
Chciałbym się dowiedzieć w jakiej odległości sąsiad może postawić skrzynkę elektryczną przyłączeniową od granicy z moją działką? Jest to skrzynka z której będzie wykonywał przyłącz do swojego nowo budowanego domu - czyli chyba skrzynka jest własnością ZE. W tej chwili jego skrzynka została postawiona w granicy działek (mojej i sąsiada). Po sprawdzeniu przeze mnie osi granicy działek okazuje się że jego skrzynka jest w dużej mierze posadowiona na mojej działce. Proszę o poradę.

Z góry dziękuję, Tomek

Witam!

Do usytuowania ZK-złącza kablowego(skrzynka elektryczna),ZE musi mieć;

Projekt,mapkę geodezyjną oraz pozwolenie z ZUD(Zakład Uzgodnień

dokumentacji Sprawdź na mapce geodezyjnej,czy ZK jest na odpowiednim

miejscu :roll:

• 1 month później...
Ja mam inny problem ZE będzie stawiał skrzynki dla 3 działek na drodze łączącej nasze dzałki (droga chyba należy do sprzedającego lub któregoś z sąsiadów)Elektryk który będzie mi robił plan przyłacza do domu,powiedział że musze dostać pozwolenie od właściciela tej drogi by od niego do mojego domu było przyłącze.Czy może się sąsiad nie zgodzić lub żądać zapłaty?

Ja mam inny problem ZE będzie stawiał skrzynki dla 3 działek na drodze łączącej nasze dzałki (droga chyba należy do sprzedającego lub któregoś z sąsiadów)Elektryk który będzie mi robił plan przyłacza do domu,powiedział że musze dostać pozwolenie od właściciela tej drogi by od niego do mojego domu było przyłącze.Czy może się sąsiad nie zgodzić lub żądać zapłaty?

Oczywiscie, ze moze sie niezgodzic badz zazadac zaplaty. W koncu bedziesz uzytkowal jego dzialke, a to znaczy ze bedziesz mial korzysci. Jesli nie zgodzi sie to mozesz wystapic do sadu o wydanie sluzebnosci przesylu na jego dzialce. Ale w tym przypadku i tak bedziesz musial placic. Za darmo umarlo. I dobrze.