Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak ustrzec się pzred kadzieżą we Wloszech

tapken1

Recommended Posts

Niedługo jadę do Włoch /wycieczka autokarowa/.Wiem że kraj ten słynie z drobnych kradzieży i rabunkach na turystach.Na wyjazd ten przez długi czas odkładałam pieniądze.Muszę ze sobą zabrać trochę EUR-o, ale nie mam pomysłu jak je ukryć.Boję się trzymać je w torebce, w hotelu nie mogę zostawić, ponieważ jesteśmy cały czas w drodze.Saszetka zawieszona na szyi lub na pasku spodni też może być zawodna.....ja sprytnie zabezpieczyć te troszkę EURO-o które muszę ze sobą zabrać? Proszę podpowiedzieć, są na pewno osoby z pomysłami.....wielkie dzięki za pomoc.... :(

Wg. róznych podróżników dobrze jest mieć gdzies w tylnej kieszenia "pieniadze dla złodzieja" - czyli niewielka sume (najlepiej wiekszy zwitek w jak najmniejszych nominałach) tak zeby złodziej ukradł i zwiał (raczej nikt jak wyjagnie plik pieniedzy z kieszeni to nie szuka dalej po ofierze tylko się szybko stlenia)

Ponoc działa (tylko trzeba zasilać kieszeń :))

z fałszywkami dobry pomysł, ale skąd tak nagle :wziąść te fałszywe EUR-O?lol: A może gdzieś wszyć te prawdziwe i potem kolejno stamtąd je wydostawać, a w portmonetce mieć tzw.drobniaki. Muszę też jakoś mądrze trzymać pzry sobie paszport i kartę VISA.....jestem już cała w nerwach.Moje 2 znajome rodziny okradziono właśnie we Wloszech /z tylnej kieszeni spodni wyciągnięto cały portfel, innym wyrwano torebkę z zawartościa/.

Już sobie wyobrażam,co piszą turyści na zagranicznych forach o podróży do Polski. :wink:

dokładnie tak, aż się dziwię, że w ogóle jeszcze jacyś do nas przyjeżdżają.

Byliśmy we Włoszech 2 razy - przez tydzień w Rzymie, podróżowaliśmy non stop autobusami i metrem, i tydzień w Toscanii ( też we Florencji). I szczęśliwie nikt nas nie okradł i świadkami takiego czynu też nie byliśmy :lol:

W zeszłym roku w długi majowy weekend byłam w Rzymie. Turystów było od groma. Nikt mnie nie okradł, ani nikogo innego z naszej wycieczki. Część pieniądzy miałam w torebce, a resztę euro w bocznej,naszywanej kieszeni w spodniach. Kieszeń jest na wysokości kolana, dodatkowo zapinam ją na agrafkę i tam raczej złodziej nie sięgnie - musiałby chyba kucać.

Myślę, że zwiększona ostrożnośc i trochę rozsądku wystarczy.

Dwa razy byłam we Włoszech pod namiotem więc nie było gdzie "zabezpieczyć" kasy. Nikt nigdy mnie nie okradł, na campach zostawialiśmy w łazience ładujące się komórki czy baterie i nic nie zginęło. Swoją drogą raczej nie zabieramy ze sobą dużej ilości gotówki i tam gdzie się da płacimy kartą.

Nie przypominam sobie żeby we Włoszech kradli bardziej niż u nas. W rzymskim metrze i w Neapolu rzeczywiście trzeba sie pilnować, ale chodząc po mieście należy uważać na torebki tak jak u nas. Mój patent, to mały plecaczek noszony na przodzie, a mój mąż nosi kase w jakiejs wiszącej torebce na szyi pod koszulą. No i trzeba mieć pieniądze w różnych miejscach, aby w razie kradzieży, nie zostać ogołoconym ze wszystkiego. Karta jest dobrym rozwiązaniem, ale idąc na zakupy, czasem dysponuje się większą gotówką. Poza tym w wycieczkach objazdowych nie zawsze jest dostęp do bankomatów. Nie zauważyłam ich na autogrilach, gdzie najczęściej wycieczki zatrzymują się na posiłek i siusiu. Noclegi też zwykle rezerwowane są w mniejszych miejscowościach, gdzie trudno odszukać bankomaty.

Wiecie co? Na samym południu Włoch zdarzało mi się zostawic pod parasolem na plaży aparat cyfrowy i po obiedniej przerwie cały czas tam był. Ale na samym południu jest stosunkowo mało Polaków :) i nie ma kto kraść.

• 1 month później...
Ja co do Włoch mam bardzo różne wspomnienia. Jak byliśmy na półwyspie Gargano to praktycznie przez tydzień wszystkie rzeczy leżały w namiocie na kempingu, samochody na ulicach miasteczek widziałam ze stały otwarte, nic nam się przykrego nie przydarzyło. Potem pojechaliśmy w okolice Neapolu i w okolicy Pompejów spotkała nas niemiła przygoda - jak staliśmy na światłach w korku, podjechało na skuterze dwóch łebków i jeden z nich otworzył drzwi i wyrwał mi plecak który trzymałam na kolanach. Oczywiście tak łatwo nie puściłam i poleciałam na asfalt razem z plecakiem, pozdzierałam se z letka kolanka, ale w końcu poległam i mi niestety plecak zabrał. Straciłam aparat fotograficzny, dokumenty i gotówkę, na szczęście niewiele, no i kartę do bankomatu - od razu zablokowaliśmy. Oczywiście mnóstwo ludzi stało na ulicy i się patrzyli na to, nikt nie zareagował i oczywiście później 'nikt nic nie widział'. Policja nam powiedziała ze nawet nie ma co szukać, lepiej ogólnie nie spacerować po okolicy i nie wyglądać bogato- najlepiej wyglądać bardzo przeciętnie. I uważać na skutery - podjeżdżają po dwóch, jeden wyrywa rzeczy, drugi w tym czasie kieruje skuter w odpowiednim do ucieczki kierunku i potem szukaj wiatru w polu...Tak że radzę uważać na dzieciaki na skuterach. :roll: :-?