mapatut 08.04.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 witam Na dniach planuję rozpocząć samodzielną (z teściem) budowę grillo-wędzarni. Wygląd, wymiary itp są ustalone, teraz zastanawiam sie grubo nad materiałem. Stronę http://www.wędlinydomowe.pl znam już na pamięć, tam wszyscy budują z klinkieru albo kamienia. Ja zastanawiam sie czy może jednak wybudować ze zwykłej cegły. Znajoma ma taką wędzarnię z cegły rozbiórkowej i jest super i stoi już parę latek. W pewnym składzie budowlanym sprzedawca zniechecił mnie do użycia zwykłej cegly jako material zewnętrzny na wędzarnię twierdząc ,ze nie wytrzyma warunków atmosferycznych i po roku-dwóch będzie pokruszony i brzydki i cała robota na marne. Czy tak faktycznie jest, ze zwykła cegła nie nadaje się już na materiał do stosowania na zewnątrz ? W przypadku zwykłej cegły mógłbym zastosować zwykłą zaprawę murarską a w przypadku klinkieru muszę zastosować specjalną zaprawę do klinkieru, która jest znacząco droższa.Co sądzicie o tym wszystkim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.04.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 witam Na dniach planuję rozpocząć samodzielną (z teściem) budowę grillo-wędzarni. Wygląd, wymiary itp są ustalone, teraz zastanawiam sie grubo nad materiałem. Stronę http://www.wędlinydomowe.pl znam już na pamięć, tam wszyscy budują z klinkieru albo kamienia. Ja zastanawiam sie czy może jednak wybudować ze zwykłej cegły. Znajoma ma taką wędzarnię z cegły rozbiórkowej i jest super i stoi już parę latek. W pewnym składzie budowlanym sprzedawca zniechecił mnie do użycia zwykłej cegly jako material zewnętrzny na wędzarnię twierdząc ,ze nie wytrzyma warunków atmosferycznych i po roku-dwóch będzie pokruszony i brzydki i cała robota na marne. Czy tak faktycznie jest, ze zwykła cegła nie nadaje się już na materiał do stosowania na zewnątrz ? W przypadku zwykłej cegły mógłbym zastosować zwykłą zaprawę murarską a w przypadku klinkieru muszę zastosować specjalną zaprawę do klinkieru, która jest znacząco droższa. Co sądzicie o tym wszystkim ? Ze zwykłej cegły można było kiedyś zrobić. Jak trafisz na cegłę takiej jakości to OK. W praktyce może to być niewykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 08.04.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 W przypadku zwykłej cegły mógłbym zastosować zwykłą zaprawę murarską a w przypadku klinkieru muszę zastosować specjalną zaprawę do klinkieru nie musisz, wystarczy dodać barwnik do zwykłej zaprawy i będziesz miał zaprawę do klinkieru, problem w tym że w fabryce z aptekarską precyzją wylicza ilość barwnika, a ty możesz mieć jedną porcję jaśniejsza a drugą ciemniejszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 08.04.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 W przypadku zwykłej cegły mógłbym zastosować zwykłą zaprawę murarską a w przypadku klinkieru muszę zastosować specjalną zaprawę do klinkieru nie musisz, wystarczy dodać barwnik do zwykłej zaprawy i będziesz miał zaprawę do klinkieru, problem w tym że w fabryce z aptekarską precyzją wylicza ilość barwnika, a ty możesz mieć jedną porcję jaśniejsza a drugą ciemniejszą A później wyjdą białe wykwity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goha 08.04.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Mam wędzarnię z cegły z http://www.hoffmanowska.pl/. Cegła klasy 20 stawiana na zwykłej zaprawie z dużą ilością wapna ,ale nie tego w woreczkach plastikowych- bo właśnie od tego świństwa są wykwity. Wiem coś o tym. Do klinkieru potrzebujesz właściwej zaprawy, barwnik nie rozwiązuje problemu, a jedynie stwarza dodatkowy.Murowałeś już kiedyś sam? Kiedyś wydawało mi się, że to nie takie trudne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 09.04.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Postawiłem grillo-wędzarnię z resztek cegły z budowy + znalezione w ruinach jakiegoś gospodarstwa. Fundament: 2 bloczki betonowe (zostały mi). Stoi (na razie) rok, prosta budowa, w jeden dzień wymurowane na zaprawie cem-wap w sąsiedztwie altanki (nota bene postawionej ze stempli, a dach z pozostałości najmniej fajnych desek. Przy okazji wstawię fotkę. Aha, i ładnie wygląda, choć opis na to nie wskazuje, choc wiadomo de gustibus etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 09.04.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Wszystkiego dobrego z okazji Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 10.04.2009 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 witam zdecydowałem się jednak na klinkier, zaprawę też wziąłem specjalną do klinkieru, tylko kurcze pospieszyłem się i wziąłem zwykłą szarą a nie w kolorze, oddać i zamienić nie mam już mozliwości. Fugować z kolei nie chcę bo nie dam rady sam żeby było ładnie. Czy jest możliwość dodania jakiegoś barwnika do tej gotowej szarej mieszanki zaprawy do klinkieru ? Jaki to musiałby być barwnik i ile go dodać na 25 kg worek ? Zaprawa to optiroc m 100/600. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 10.04.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Witam. Szara będzie o wiele ładniej wyglądać, bo odda wzór i barwę cegły. Jeżeli dał byś fugę w tym samym kolorze to wyjdzie "bezpłciowa" ceglana plama bryły całej konstrukcji murowanej Nawet jeżeli użyłeś klinkieru to i tak będziesz go musiał impregnować przynajmniej dwa razy w roku. Najlepszym impregnatem jest olej do klinkieru kładziony jako druga warstwa na położonym wcześniej środku wyciągającym kolor z cegły, np. Atlas Delfin. Przed murowaniem też pomaluj lico każdej cegły najpierw Delfinem, po upływie doby olejem do klinkieru i dopiero po upływie 48 h od zaimpregnowania olejem, można się brać do murarki. Klinkier jako materiał mało nasiąkliwy powoli wchłania dlatego trzeba dłużej poczekać. Zaprawę daj "pół-suchą", taką żeby nawet były to luźne grudki wilgotne w dotyku Jeżeli tak zrobisz to nie będziesz później miał problemów z wyczyszczeniem grilla z resztek zaprawy. Jeżeli cegły nie są pełne to obowiązkowo daszek. Inaczej po 2-4 latach pojawią się już pęknięcia spoin po zimie. Całość konstrukcji musi być postawiona na odciętym fundamencie, czyli na warstwie papy (najlepiej dwóch) pomiędzy grillem a jego fundamentowaniem. Bo bez tego też zaczną pękać spoiny w skutek podsiąkania wody i mrozu. Na "Wędlinach Domowych" znajdziesz masę wzorów. Warto zrobić komorę wędzarniczą, chociażby tylko gorącą jeżeli jest mało miejsca - polecam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts