Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

nie chce niepotrzebnie zakladac nowego tematu. Moze tutaj mi odpisza Panstwo cos co mi pomoze przy zakupie w przyszlosci kozy na dzialke rekreacyjna.

Tak jak napisalem koza tylko na dzialke 35m2. Tylko chodzi o noce np wiosenne albo jesienne. Pokoje maja okolo 12m2 i w nim by stala koza i otwarty zaraz obok jakis tez 12 m2 okolo. Chodzi mi o to zeby rozpalic np taka koze na wieczor i zeby cieplo bylo w pokoju utrzymane do rana.

Wiadomo ze chodzi mi o koszta boto nie do mieszkania a tylko na dzialke rekreacyjna. Kwestia czy stalowe duzo tansze kozy utrzymaja cieplo w 1-2 pokojach max 25m2 ? czy patrzec tylko na duzo drozsze zeliwne ? Na dzialce kosztuje mnie prad 0,65 pln za 1kWh stad wolalbym nazbierac drewna wokolo i palic w takiej kozie za friko.

sciany sa z pustakow chyba 12 cm grubosci i 5 cm styropianow. Okna nowe plastikowe 2 sztuki w jednym pokoju i 1 malutkie z oknem tarasowym w drugim pokoju.

Dziekuje za komentarze

Edytowane przez Matifcb
https://forum.murator.pl/topic/120451-koza-piec-wolnostoj%C4%85cy/page/4/#findComment-7373141

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A może ktoś podpowie, czy to, co widziałam na obrazkach w necie jest możliwe do spełnienia...

Spodobało mi się ustawienie pieca -kozy przy dużym oknie. U mnie to fix wys 250, szer 200 cm. Jak sądzę - jest ryzyko, że od wysokiej temperatury taka szyba pęknie (?) ...jaka musiałaby być odległość piecyka od szkła, żeby było bezpiecznie?

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/120451-koza-piec-wolnostoj%C4%85cy/page/4/#findComment-7449434

• 3 months później...