Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Boisko wielofunkcyjne na dzialce

Recommended Posts

Witam,

planuje budowe boiska wielofunkcyjnego na swojej dzialce. Wymiary jakie mnie interesuja to ok 23m (szer dzialki) na 15m. jako ze fundusz mam ograniczony planuje zrobic tak: sciagnac humus, wsypac piasek i zagescic, zalac betonem i wziasc firme do zacierania betonu na gladko. co wy na to?? macie jakies doswiadczenia lub inne pomysly?? bede wdzieczny za wszystkie sugestie pozdrawiam

Jeżeli chodzi o "gleby" to faktycznie ubita ziemia lepsza. Natomiast ja planuję na moim boisku jeździć na rolkach i dlatego też raczej wyleję beton + zatarcie na gładko. Kiedyś grałem w kosza na asfalcie, w sumie jak się umie upadać :-) (lata praktyki na deskorolce) to obtarć nie ma aż tak dużo.

Edit : moim marzeniem jest tartan, ale strasznie to drogie.

W zeszłym roku dostałem wycenę na tartan 150 PLN m2. Podejżewam że taki tartan to można by ulożyć samodzielnie, to są kulki (śrut) gumowy zalany a raczej wymiaszany z jakąś żywicą (którą produkuje min. Novol). Myślę że trochę praktyki i by poszło, może w przyszłym roku jak podreperuję budżet to spróbuję na małej powierzchni.

• 3 weeks później...

A czy dowiadywaliście się, czy trzeba budowę takiego boiska zgłaszać gdzieś do Starostwa lub gminy? Czy mogę zrobić sobie takie boisko betonowe bez informowania władz.

A propo nawierzchni to bardzo fajne są nawierzchnie akrylowe np: duroflex, albo Play Cote tylko nie wiem ile coś takiego kosztuje.

Pozdrawiam.

No boisko rekreacyjne podlega zgłoszeniu i nie może być sprzeczne z warunkami zabudowy lub MPZP, szczególnie o nawierchni utwardzonej.

Boisko betonowe zatarte na gładko, w zależności od podłoża, klasy betonu i wielkości samego boiska, prędzej czy później popęka. Potworzą się szczeliny, które rok po roku będą podlegały dalszej erozji.

Sposobem na to może być zastosowanie słabego i elastycznego betonu - np B10. Tylko że taki beton średnio nadaje się jako nawierzchnia.

Drugi sposób to zastosowanie mocnego betonu np. B20, zdylatowanie go na kawałki po około 5m i wypełnienie szczelin trwaleelastycznym izolatorem. Ale to już powinno być poprzedzone obliczeniami i projektem.

Ja polecałbym wykonanie nawierzchni z kostki betonowej na podsypce cementowo-piaskowej. Najprościej i najtaniej.

• 1 month później...