monia234 08.04.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 witam, zastanawiam sie nad domem ze sciana z okien ale nie wiem jak to wychodzi z ogrzaniem. czy sa duze straty czy to zalezyod okien i nie trzeba sie tym przejmowac?macie doswiadczenie w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.04.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 ściany teraz przeważnie maja k na poziomie 0,25 lub jeszcze nizejszyba za rozsądną cene ma k=0,6-0,7duże przeszklenie jeśli jest w fixaxh to realnie współczynnik k dla profili nie ma aż tak wielkiego znaczenia dla k całości otworu okiennegoczy warto?nie wiem, duże przeszklenia pięknie wyglądają ale tez latem jakże często nie dają normalnie żyć tworząc z domu saunę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 09.04.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Idąc tym samym tokiem rozumowania mój wykusz skierowany na pólnoc (tak to bywa) dam cały w fixach pożytek z takiego kierunku dla ogrzewania jest równy zero to choc straty ograniczę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.04.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 ... czy to zalezyod okien i nie trzeba sie tym przejmowac? macie doswiadczenie w tej kwestii? to zalezy czy jest się blondynką, czy nie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomart 12.10.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Straty są większe niż przy standardowej ścianie, ale można to poniekąd zniwelować. Są np. specjalne plisy (cosimo honeycomb) co odbijają ciepło, które normalnie uciekłoby przez okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 12.10.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 mam duże i nie narzekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 12.10.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Straty ciepła, czy okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 12.10.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 A te duze okna to po której stronie swiata mialy by sie znajdowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 14.10.2016 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 (edytowane) Myślę, że monia234 (autorka wątku) już przestała się zastanawiać - od 2009 roku na wybór miała 7 lat, więc jest duża szansa, że rozmawiacie sami ze sobą. Edytowane 14 Października 2016 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 14.10.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 My mamy 5 okien po prawie 5m2 skierowane na południe. Zyski słoneczne są bardzo duże. Wczoraj nagrzały dom z 22 do 25 st. C. W lalo nie powodowały dużego przegrzewania się. W lato słońce nie "wchodzi" zbyt daleko przez okna. Teraz słońce jest nisko i świeci prosto w okna. Uważaj na wzmocnienia montowane między dużymi przeszkleniami. U nas w DB możesz zobaczyć szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 14.10.2016 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Zyski słoneczne są bardzo duże. Wczoraj nagrzały dom z 22 do 25 st. C. W lalo nie powodowały dużego przegrzewania się. W lato słońce nie "wchodzi" zbyt daleko przez okna. Jak ty pięknie dyplomatycznie potrafisz pisać... Wczoraj nagrzały, a latem nie powodowały DUŻEGO PRZEGRZEWANIA. Czyli jednak latem TROSZECZKĘ W DUPKĘ DOPIEKŁY, ale nie aż tak bardzo. Tak tylko tyci tyci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 15.10.2016 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Jak ty pięknie dyplomatycznie potrafisz pisać... Wczoraj nagrzały, a latem nie powodowały DUŻEGO PRZEGRZEWANIA. Czyli jednak latem TROSZECZKĘ W DUPKĘ DOPIEKŁY, ale nie aż tak bardzo. Tak tylko tyci tyci... Nie ma jak to umiejętność czytania ze zrozumieniem, bo o znajomości określenia linijka słońca nawet nie podejrzewam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 15.10.2016 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Faktycznie,nie znam tego określenia, ale domyślam się (bez zaglądania w google), że chodzi o pory roku i kąty padania promieni słonecznych (?)Oglądałem taki program "Domy przyszłości" bodajże na TVP i tam był co najmniej jeden taki dom, który był postawiony właśnie pod kątem obiegu słońca wokół niego (czy tam obiegu Ziemi wokół Słońca, nieważne).I powiem ci tyle, że skoro słońce faktycznie dogrzewa ten dom jesienią/zimą/wiosną, to nie ma takiej opcji, żeby nie dawało w palnik w lipcu/sierpniu.Musiałbyś tę chałupę postawić na płycie obrotowej, żeby latem uniknąć przegrzania. Bo nie ma (i jeszcze długo nie będzie) takich okien, które wpuszczają promienie słoneczne zimą, a latem je blokują. Taki przeszklony dom jest fajny, ale tylko i wyłącznie z klimatyzacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.10.2016 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 u mnie rolety latem opuszczone, zasłaniają jakieś 2/3 okna, w domu jest wystarczająco jasno. jesienią w domu cieplej niż latem. tyle jeśli chodzi o okna od południa. z innych stron zimą więcej strat, a latem światło pod takim kątem, że przegrzewa mocniej niż od południa. dodatkowo od południa można zrobić odpowiedni okap, markizę czy inne ruchome zadaszenie, dzieki czemu latem w ogóle nie wpada promieniowanie bezpośrednie, a zimą czy jesienią tak. od innych stron nie da się uchronić przed słońcem inaczej niż przez rolety czy żaluzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 15.10.2016 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 od innych stron nie da się uchronić przed słońcem inaczej niż przez rolety czy żaluzje. Toteż właśnie o tym piszę, że kolega, który tak się chwali swoimi przeszkleniami i widnym domem, latem musi zaciemniać. I ściemnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 15.10.2016 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Mam okno od południa (nie duże 180x120) i w maju, czerwcu,lipcu i sierpniu słońce nie ma szans zajrzeć do środka.Wszystko dzięki okapowi. Myślę, że da się nie zaciemniać w lecie, to kwestia odpowiedniej zabudowy.A w słoneczne dni zimowe to najlepszy pokój, doświetlony i ciepły. Pozdrawiam! P.S. Wiem że trochę nie na temat i po czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 15.10.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 I powiem ci tyle, że skoro słońce faktycznie dogrzewa ten dom jesienią/zimą/wiosną, to nie ma takiej opcji, żeby nie dawało w palnik w lipcu/sierpniu. Musiałbyś tę chałupę postawić na płycie obrotowej, żeby latem uniknąć przegrzania. Bo nie ma (i jeszcze długo nie będzie) takich okien, które wpuszczają promienie słoneczne zimą, a latem je blokują. Taki przeszklony dom jest fajny, ale tylko i wyłącznie z klimatyzacją. Nie mam klimatyzacji, mam duże okna od południa i zachodu, dom w lecie się nie przegrzewa, a zimą jest doświetlony. Nie, nie mam płyty obrotowej. Mam właściwie dobraną długość okapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 15.10.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Faktycznie,nie znam tego określenia, ale domyślam się (bez zaglądania w google), że chodzi o pory roku i kąty padania promieni słonecznych (?) Oglądałem taki program "Domy przyszłości" bodajże na TVP i tam był co najmniej jeden taki dom, który był postawiony właśnie pod kątem obiegu słońca wokół niego (czy tam obiegu Ziemi wokół Słońca, nieważne). I powiem ci tyle, że skoro słońce faktycznie dogrzewa ten dom jesienią/zimą/wiosną, to nie ma takiej opcji, żeby nie dawało w palnik w lipcu/sierpniu. Musiałbyś tę chałupę postawić na płycie obrotowej, żeby latem uniknąć przegrzania. Bo nie ma (i jeszcze długo nie będzie) takich okien, które wpuszczają promienie słoneczne zimą, a latem je blokują. Taki przeszklony dom jest fajny, ale tylko i wyłącznie z klimatyzacją. Skoro oglądałeś program to jesteś specjalistą i to wybitnym. Bardzo ważnym czynnikiem jest bezwładność cieplna budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 16.10.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Nie mam klimatyzacji, mam duże okna od południa i zachodu, dom w lecie się nie przegrzewa, a zimą jest doświetlony. Nie, nie mam płyty obrotowej. Mam właściwie dobraną długość okapu. Aha. To tak samo, jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 16.10.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Skoro oglądałeś program to jesteś specjalistą i to wybitnym. Bardzo ważnym czynnikiem jest bezwładność cieplna budynku. Chciałeś zabłysnąć? Bezwładność cieplną budynku to ma każdy inwestor, który odpowiednio zadbał o ocieplenie/docieplenie. Ci bardziej fifnięci na punkcie kumulowania ciepła mają rekuperację, czy tam jakiś GWC. Zrobili sobie z chałupy termos i ot, cała filozofia... Zimą ciepło wpada i jest kumulowane do granic możliwości. A nadmiar tej powietrznej kiszonki jest wydmuchiwany przez system. Ja to bym się w takim domu udusił! Ja muszę mieć dopływ i odpływ świeżego powietrza na bieżąco - u mnie wentylatory muszą robić na 2-3 biegu i wtłaczać i wyciągać ŚWIEŻE powietrze, NIE PRZEPUSZCZONE przez jakieś tam systemy rekuperacyjne. To tak, jakbym zamontował sobie Farelkę i oddychał tym powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts