Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wałęsa - bohater czy wręcz przeciwnie .... ?

jacekp71

Recommended Posts

Kiszczak: w '89 "Solidarność" niczego nie wywalczyła; to my dopuściliśmy ją do władzy - powiedział przed sądem szef MSW z lat 80. gen. Czesław Kiszczak.

źródło:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Kiszczak-w-89-Solidarnosc-niczego-nie-wywalczyla,wid,11076340,wiadomosc.html?ticaid=17ee6

I smutne, ale dużo w tym prawdy :-(

Gdyby nie totalna ruina gospodarcza, do której czerwoni Polske doprowadzili, i gdyby nie to, że ZSRR też się zaczął sypać, to najprawdopodobniej komuniści nie oddaliby władzy.

A tak, to właściwie jej oddanie było cwanym ruchem - kto mógł i chciał, juz sie uwłaszczył (ustawa o wolności działalności gosp. - 1986 rok, towarzysze rozparcelowali w świetle prawa co się dało) a teraz pozostało tylko zwalić odpowiedzialność za nieuniknione reformy na opozycję i hodować sadełko...

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kiszczak: w '89 "Solidarność" niczego nie wywalczyła; to my dopuściliśmy ją do władzy - powiedział przed sądem szef MSW z lat 80. gen. Czesław Kiszczak.

Kiszczak to rzeczywiscie autorytet godny cytowania.

No to wychodzi ,że w czasach komuny cały naród kombinował, leserował, kradł,oszukiwał i donosił - była tylko jedna grupa społeczna, która wykonywała swoja robotę rzetelnie i solidnie, była uczciwa do bólu, zeznawała prawdę na której dzisiaj można cały osąd oprzeć i tę prawdę zapisywała w teczkach ( z wyjątkiem jednej sfałszowanej - ale jedna wiosny nie czyni).

Kiszczak to rzeczywiscie autorytet godny cytowania.

To nie ma znaczenia, czy godny, czy nie. Tu akurat ma rację. Ja dokładnie pamiętam tekst Michnika "Wasz Prezydent, nasz Premier" i szok, jaki wywołał wśród opozycji i lęk przed przejęciem władzy. I głosy, że "nie powinniśmy...", "na nas zrzucą całą odpowiedzialność..."

I stąd też odpowiedzią na te wszystkie wątpliwości były słowa Mazowieckiego o grubej kresce, którą należy oddzielić to, co będzie robił ten rząd od tego za co odpowiadać nie ma zamiaru, czyli za przeszłość.

No to wychodzi ,że w czasach komuny cały naród kombinował, leserował, kradł,oszukiwał i donosił - była tylko jedna grupa społeczna, która wykonywała swoja robotę rzetelnie i solidnie, była uczciwa do bólu, zeznawała prawdę na której dzisiaj można cały osąd oprzeć i tę prawdę zapisywała w teczkach ( z wyjątkiem jednej sfałszowanej - ale jedna wiosny nie czyni).

nie całkiem wiem skąd taki tekst, ale no cóż, przytępowaty widać żem.

nie mówiac już o tym, że jak kto czyta Wyborczą, to wie, że Kiszczak to czlowiek honoru, a takich cytować - sam miód :-) 8)

zara, zara, wtedy wyborcza miała jak najbardziej flagę Solidarności i była jej oficjalna gazetą, więc nie kombinuj z idoiotyzmami. A Kiszczaka teraz mozna cytować wg stenogramu sądowego.

Gdzie więc meritum sprawy? Po co piszesz głupoty?

humor-tax ?

Lepiej nie podpowiadaj :wink:

Przychodzi taki czas..............trzymajcie mnie bo pekne ze smiechu, no , sorry....

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ahahahahahahaha :lol: :lol: :lol: :lol: lol

.....ze trzeba placic za naiwnosc. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Koty, szykujcie sie.....: ....bedziecie dy....przepraszam ....skubane...bez

rekawiczek. :D :D :D :D :D :D :D :D

Tylko na to czekalam......... :lol: :lol: :lol: .....i trzeba przyznac, ze niedlugo

czekalam..... ..........:lol: :lol: :lol: :lol:

Aye , aye................ :lol: :lol: :lol: :lol:.....moze oddajmy glos Pepegowi

....z Gumy............... ayyyyye :D

Co do Napoleona - marnie skonczyl chlopina - jednak swiat anglosaski z jego

pragmatyzmem i precedensem w sadownictwie oraz duza przewaga na morzu

- zwyciezyl. Odpuscie sobie Napoleona - politycznie byl krotkowzrocznym

idiota mimo,ze zdolny matematyk, orator i dowodca.

Takze najlepszy nawet prefekt policji tajnej i nie tajnej Napoleonowi nie pomogl.

Sprzedal , oczywiscie, Luizjane..... ten Napoleon, bo potrzebowal pieniedzy na wojne.

Wojna to potezne obciazenie fiskalne na dluzsza mete - wojna n i c nie

produkuje oprocz deficytu budzetowego......a Napoleon swoja awanturnicza

polityka przyczynil sie do upadku mocarstwowosci Francji.

Zawsze, ale to z a w s z e kwestionujcie polityczne autorytety..... :D

nie całkiem wiem skąd taki tekst, ale no cóż, przytępowaty widać żem.

z głowy retro.

mojej zresztą - czyli całkiem z niczego ;)

żem siem skróciłem niepotrzebnie...

wiem, co z głowy, ino skąd on w głowie? nijak nie czaję skąd to porównanie i skąd ta przesada? Co to znowu ma wspólnego z Kiszczakiem jaki by on nie był? I czego cały naród kombinował, kradł i oszukiwał, bo jedną grupę to kumam.

Nie mozna mu odmowic sprytu....... :D ........ i nie mozna wykluczyc, ze przed

s a d e m chociaz raz w zyciu powiedzial jednak p r a w d e.....

żem siem skróciłem niepotrzebnie...

wiem, co z głowy, ino skąd on w głowie? nijak nie czaję skąd to porównanie i skąd ta przesada? Co to znowu ma wspólnego z Kiszczakiem jaki by on nie był? I czego cały naród kombinował, kradł i oszukiwał, bo jedną grupę to kumam.

wiem wiem, Retro :D

Ja mam jutro wolne i właśnie kończę jakieś miłe rose - także nie każ mi już dzisiaj wyjaśniać ;) Ja Ci jutro wszystko opowiem ;)

No ale co wynika z tego Napoleona?

że nie było wazne kim facet był dotąd

wazne było co ma zrobić

nawet bolszewicy w stosunku do agentów ochrany zastosowali tą zasadę.

Gdyby wszystkim chętnym do poprawienia się SB-kom dano w 89 roku taką szansę, to mielibyśmy:

- kompletniejsze archiwa (bo by tyle nie spalono)

- wiarygodniejsze zeznania SB-ków dotyczace przeszłości, bo rozbito by solidarność grupową

- pełna wiedzę na temat

- sprawniejsze służby i brak okresów chaosu, kiedy służby własciwie nie działały

- nie wyrosły by mafie bo nie miały by instruktorów i informatorów

Radziłbym zapoznac się z efektami rozwiązań zastosowanych w RPA. I zastanowić się czym się różni sytuacja w RPA od sytuacji w Rodezji, gdzie Mugabe "walczy" o czystość rozwiązań.