Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ładnie położyć płytki w łazience??? Pomóżcie!!!

josephine

Recommended Posts

Wybrałam do łazienki płytki takie:

http://www.marcopolo-ceramica.eu/marcopolo/images/Afr.jpg

w rzeczywistości, o ile pamiętam, nieco ciemniejsze

i takie, choć te ciemniejsze bardziej mi się podobają:

http://www.marcopolo-ceramica.eu/marcopolo/images/Afric%20Jasny%20Bez%2033,3x60.jpg

Wymiary: 60 x 33,3

Na podłogę jasny beż (33,3 x 33,3).

No i, niestety, choć płytki mnie zachwycają, nie potrafię ich sensownie zaplanować. Pokażę wam układ łazienki i błagam o pomysły.

http://lh6.ggpht.com/_Nz61_zWt2bY/Sd0X6iOSBjI/AAAAAAAAG24/DjZRL3WhPQI/s800/lazienka%20gora2.jpg

http://lh3.ggpht.com/_Nz61_zWt2bY/Sd0X6hCfCqI/AAAAAAAAG28/ANW_O1JGWtE/s800/lazienka%20gora1.jpg

http://lh4.ggpht.com/_Nz61_zWt2bY/Sd0X6mUEHWI/AAAAAAAAG3A/tfknSlHY66Y/s800/lazienka%20gora.jpg

Chciałabym te płytki ułożyć jakoś sensownie, ale już widzę, że trzeba będzie je ciąć i wcale mi się to nie podoba. Nie wiem jak je ułożyć w kabinie prysznicowej, żeby wyglądały ładnie - a zmieści się tam w poziomie ok. 1 i 1/3 kafla na ściance. na jednej z aranżacji zobaczyłam coś takiego z dekorem, wygląda nawet sensownie:

http://images45.fotosik.pl/130/d491b926c270d8fc.jpg

ale przecież na wszystkie ścianki prysznica nie dam dekoru.

Zastanawia się również nad dodatkami. Myślałam, żeby blat dać z ciemnego drewna, a z drugiej strony kusi mnie np. jasne drewniane żaluzje na drzwiach szafy wnękowej w w oknie. Albo może matowa szyba w drzwiach, tylko czy będzie się dobrze komponowała z czystym szkłem drzwi kabiny?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam rozkład łazienki. Te szklane drzwi to wnęka z szafą, a te brązowe to wejściowe? Jesli tak to będziesz się obijać o obudowę umywalki. Nie wiem też to to za filar przy muszli... Generalnie nie podoba mi się rozkład.

Nie bój się cięcia płytek. Nie da się raczej tego uniknąć - szerokości ścian nie są wielokrotnością szerokości płytki. Zwróć uwagę na to, aby fugi pionowe szły centralnie przez wiszącą na ścianie muszlę, umywalkę..., albo - tak jak jest na załączonym ostatnim zdjęciu - środek urządzenia na środku szerokości płytki. W ogóle podoba mi sie wizualizacja z tego zdjęcia. Pionowy dekor podkreśla właśnie to odcięcie całej płytki. Danie w tym miejscu płytki bez dekoru burzyłoby symetrię... I podział pytek na jasne na górze, ciemne na dole, oraz jasna podłoga z jasnym cokołem.

Nie zastanawiaj się na razie nad kolorem dodatków - najważniejsze jest dobre rozmieszczenie urządzeń i płytek. Jeśli sobie z tym w ogóle nie radzisz, pisz, albo idź do salonu z płytkami i poproś o pomoc. Można na nią liczyć przy zakupie pytek, a nawet i bez tego. Warto.

Małgosiu, dziękuję za odpowiedź. Dobrze zrozumiałaś rozkład. Szczerze, to też nie jestem z niego do końca zadowolona, ale nic innego nie wymyśliłam, bo chciałam ukryć WC (w oryginale był on tam gdzie szafa wnękowa), i wstawić wszystko co się tam znajduje (nie bardzo zmieścił mi się bidet, ale jakoś odżałowałam).

Masz rację, że przy wejściu robi się ciasnawo. Marzył mi się długo blat z drewna pod umywalkę, ale chyba jednak rozejrzę się za jakąś ładną szafką, albo go trochę skrócę. Przy muszli jest słup drewniany z konstrukcji dachu. Akurat on mi się podoba. :D

Na tej ostatniej wizualizacji, jak dla mnie, za dużo jest tych jasnych płytek, chciałabym więcej ciemnych, bo są po prostu ładniejsze - mają piękne żyłki...

Płytki, niestety, kupuję nie w SALONIE, ale hurtowni dóbr budowlanych, nie sądzę, by mieli tam jakiegoś projektanta.

Witaj. Jeśli między wejściem do łazienki a projektowaną przez Ciebie muszlą rzeczywiście jest filar potrzymujący dach to zdecydowanie projekt musi być inny - na wprost wejścia musi być przejście, a nie umywalka. Jeśli podoba Ci sie ten filar to go nie obudowuj, ale musisz przenieść umywalkę abu zostawić przejście. Filar można wykorzystać np do stworzenia przejrzystej konstukcji ze szkła... Napisz proszę gdzie masz odpływy, szczególnie od WC, to co będziemy myśleć...Pozdrowienia, Malgosia

Niestety wszystkie ujęcia wodne są już gotowe (w tych miejscach, w których zaprojektowałam na wizualkach) i ich przenoszenie byłoby kłopotliwe. Zrobiłam natomiast praktyczną wizualizację w łazience i stwierdziłam, że nie ma tragedii - wprawdzie do środka trzeba będzie wchodzić nieco po skosie, ale w najwęższym miejscu przejście będzie miało jakieś 90 cm (przy założeniu, że blat umywalkowy będzie miał głębokość 60 cm - nie wiem czy to nie za dużo?). Tak to wygląda od strony drzwi:

http://lh5.ggpht.com/_Nz61_zWt2bY/SeiWz3MN7nI/AAAAAAAAG5A/6rsPm2KIyTE/IMG_1090.JPG

Na pierwszym planie z prawej blat pod umywalkę (chwilowo kombinacja styropianu i GK - tam, gdzie ten mały kawałek GK się kończy jest właśnie 60 cm blatu). W głębi kawał sklejki wyznacza ściankę prysznica. Po lewej widać słup konstrukcyjny a dalej wannę.

Witaj. A gdzie jest pion kanalizacyjny? Czy w łazience jest skośny dach? Jakie są powody dla których prysznic umieściłaś za murowaną ścianką stojącą na wprost wejścia? Jeśli tak zostawisz rozkład urządzeń (pod warunkiem że wejście jest dość szerokie) radziłabym terakotę (podłoga) położyć skosem do wejścia, aby wizualnie ominąć murowaną ściankę prysznica...Pozdrawiam, Małgosia

• 1 month później...

Spróbowałam jeszcze raz - jest dość podobnie, ale szafki z umywalką są teraz dokładnie takie, jakie będą, mniej jest ciemnych płytek, dorzuciłam dekor (taki jaki był w programie, ale szukam czegoś innego). Próbowałam położyć płytki na podłodze w karo, ale mi coś nie wyszło, generalnie nie jestem zwolenniczką takiego ułożenia, ale może rzeczywiście byłoby lepiej...

http://lh6.ggpht.com/_Nz61_zWt2bY/Shgv26kiknI/AAAAAAAAHIY/TYej7EtAvq4/s800/0.jpg

Zapomniałam "pomalować" skos... i w sumie to nawet nie wiem na jaki kolor to zrobić. ścianę z wc też chcę pomalować a tylko stelaż będzie wyłożony płytkami. Może ścianę wokół szafy też pomalować? A może jednak wszędzie dać płytki?

http://lh3.ggpht.com/_Nz61_zWt2bY/Shgv2yifrcI/AAAAAAAAHIc/HR9DRQjOHr0/s800/1_edited-1.jpg

http://lh6.ggpht.com/_Nz61_zWt2bY/Shgv21lmqGI/AAAAAAAAHIg/brs2OgGpv0w/s800/2_edited-1.jpg

Wydaje mi się, że lustro lepiej wygląda właśnie takie wydłużone na całą ścianę, niż tylko nad szafkami.

http://lh6.ggpht.com/_Nz61_zWt2bY/Shgv3PO1YxI/AAAAAAAAHIk/-Kekj3-_h9I/s800/3_edited-1.jpg

http://lh6.ggpht.com/_Nz61_zWt2bY/Shgv3PCB8fI/AAAAAAAAHIo/uhO9aTrHmhM/s800/4_edited-1.jpg

Tu dałam do szafy drzwi żaluzjowe

http://lh3.ggpht.com/_Nz61_zWt2bY/ShgwIPYWG6I/AAAAAAAAHJA/WYN4J3BWTH8/s800/9.jpg

a tu dołożyłam półeczki między słupem a ścianą

http://lh5.ggpht.com/_Nz61_zWt2bY/ShgwYVGz4hI/AAAAAAAAHJI/8mc-wG5BBdY/s800/10_edited-1.jpg

Myślę jeszcze czy nie dać tej "półeczki" za wanną w w jasnym kolorze?

Witaj. Widzę że wciąż próbujesz... :D Jak to zwylke ja - pomarudzę... :wink: Dostrzeglam, że dach jest skośny, obawiam się więc, że woda przy wannie będzie chlapać na skos dachu. U mnie również wanna stoi pod skosem, ale jest tzw. ścianka kolankowa około 90 cm, która również jest obłożona płytkami. U Ciebie nie widać żadnej ścianki kolankowej a więc dach schodzi aż do podłogi? Z tego co widać na rysunku dach ma duże nachylenie, a więc możnaby fajnie wykorzystać przestrzeń pod nim... W poradnikach piszą że do pelnego wykorzystania (wysoki facet nie musi się schylać) jest ta przestrzeń podlogi która leży pod dachem znajdującym się w odległosci 190cm od podłogi. W tych obszarach, w których ta odległość jest mniejsza, umieszcza się - tak jak u Ciebie - cześć wanny lub np. stelaże pod wc i bidet...Poczytaj o tym...Dobrze, że zaprojektowałaś ściankę przy wannie, ale co z dalszą częścią tego skosu? Planujesz np. pralkę w tej łazience?

Ciekawa jestem też jak głęboka jest wnęka na szafę. Przy odpowiednich wymiarach może możnaby było tam umieścić prysznic - wysokość jest pełna, szerokość duża...Pisałaś, że było tam wc, a więc jest podejście i odpływ wody...Zabudowy szafkowe można umieścić w mniej wartościowych obszarach łazienki...

To tyle z marudzenia, jeśli uważasz, że nie podoba Ci się to co piszę lub nie chcesz inwestować w przeróbki - to Twoja decyzja :D. Przestrzeń jest w miarę duża, więc nie ma się - tak jak piszesz - czym martwić...

Pisząc o położeniu skośnie podłogi nie mialam na myśli "karo", a więc kąta 45 stopni. Myślałam o takim skośnym położeniu plytek wzdłuż linii łączącej punkt narożny łazienki (ten przy drzwiach wejściowych) z punktem na końcu ścianki prysznica. Gdybyś to wyeksponowała innym kolorem na podlodze, wprowadziłoby to trochę dynamiki do tego spokojnego wnętrza i pozwoliło wizualnie ominać scianę prysznica. Ale tak naprawdę, to nie rozumiem czemu chcesz mieć tą ściankę na wprost wejścia - można przecież prysznic zrobić w całości przezroczysty (poprawiłoby to wygląd), a obudowę umywalki zrobić wolnowiszącą.

U siebie skosu dachu nie malowałam kolorem - jest cały bialy. Dzięki temu nie rzuca się w oczy...A lusto położone asymetrycznie to przyklad "dynamiki" :wink: o której już pisałam. Skoro wpadłaś na to, oznacza, że nie trzymasz się schematów...Takich luster jest teraz sporo w salonach łazienkowych. Trzeba jak najwięcej oglądać...Pozdrowienia, Małgosia

P.S. Na pewno nie zmieścisz obok wc bidetu?

Ja niestety, musze miec wszystko rowne po obu stronach, tzn. takie same odleglosci.

Wykonczyloby mnie to psychicznie, gdyby bylo inaczej.

A najgorsze, jakby przyszedl jakis tuman do mnie, co to nie wie co dynamika i nie oglada salonow lazienkowych, jak ja i by powiedzial, ze wszystko dobrze, tylko to lustro jest nierowno...

To chyba by mnie cos trafilo :)

Dostrzeglam, że dach jest skośny, obawiam się więc, że woda przy wannie będzie chlapać na skos dachu. U mnie również wanna stoi pod skosem, ale jest tzw. ścianka kolankowa około 90 cm, która również jest obłożona płytkami. U Ciebie nie widać żadnej ścianki kolankowej a więc dach schodzi aż do podłogi?

Też o tym myślę, ale mam nadzieję, że dobra farba załatwi sprawę - ja szaleć z chlapaniem nie będę - dzieci o to podejrzewam, ale może nie będzie tak źle. Dach faktycznie schodzi prawie do podłogi, ale jest tam już wykonana wewnętrzna ścianka kolankowa z płyt GK. Rysunek nie oddaje faktycznego nachylenia dachu, bo wsadziłam tam taka ścianę jaka program miał (dobrze, że w ogóle miał) - troche ten skos nie będzie wygodny przy wchodzeniu do wanny, zwłaszcza dla mojego wyższego ode mnie małżonka, ale ostatecznie można te parę sekund wytrzymać, bo potem to i tak juz się w wannie poleguje, więc skos nie ma znaczenia.

Dobrze, że zaprojektowałaś ściankę przy wannie, ale co z dalszą częścią tego skosu? Planujesz np. pralkę w tej łazience?

Wcześniej myślałam o zabudowanych półkach pod skosem, ale postanowiłam zostawić tam pustkę, być może z czasem wstawię tam jakiś stołek, kosz na bieliznę... Pralka będzie w pralni.

Ciekawa jestem też jak głęboka jest wnęka na szafę. Przy odpowiednich wymiarach może możnaby było tam umieścić prysznic - wysokość jest pełna, szerokość duża...Pisałaś, że było tam wc, a więc jest podejście i odpływ wody...

Niecałe 50 cm i rozważałam umieszczenie tam prysznica, ale w końcu się z tego pomysłu wycofałam.

To tyle z marudzenia, jeśli uważasz, że nie podoba Ci się to co piszę lub nie chcesz inwestować w przeróbki - to Twoja decyzja

Przeróbki mogłyby mieć bardzo niekorzystne skutki, bo mamy ogrzewanie podłogowe i kucie mogłoby sie skończyć zniszczeniem instalacji. Szkoda, że nie zajęłam się tematem wcześniej, bo z pewnością przy Twojej pomocy możnaby tę łazienkę uczynić bardziej funkcjonalą i ładniejsza wizualnie.

Pisząc o położeniu skośnie podłogi nie mialam na myśli "karo", a więc kąta 45 stopni. Myślałam o takim skośnym położeniu plytek wzdłuż linii łączącej punkt narożny łazienki (ten przy drzwiach wejściowych) z punktem na końcu ścianki prysznica. Gdybyś to wyeksponowała innym kolorem na podlodze, wprowadziłoby to trochę dynamiki do tego spokojnego wnętrza i pozwoliło wizualnie ominać scianę prysznica.

Już rozumiem. Pomysł wart rozważenia. Tylko płytek chyba trochę więcej trzeba by użyć?

Ale tak naprawdę, to nie rozumiem czemu chcesz mieć tą ściankę na wprost wejścia - można przecież prysznic zrobić w całości przezroczysty (poprawiłoby to wygląd), a obudowę umywalki zrobić wolnowiszącą.

Ściana prysznica może faktycznie robić nieco ciężkawe wrażenie, ale zawsze można przecież popatrzeć w stronę okna :wink: Taki a nie inny prysznic powstał m. in. z mojego marzenia o pojedyńczch drzwiach szklanych.

A lusto położone asymetrycznie to przyklad "dynamiki" :wink: o której już pisałam. Skoro wpadłaś na to, oznacza, że nie trzymasz się schematów...

Tak jakoś przypadkiem wpadłąm na ten pomysł :D

P.S. Na pewno nie zmieścisz obok wc bidetu?

Chyba nie, choć może na rysunkach tak wygląda.

Bardzo dziękuję za Twoje uwagi, naprawdę szkoda, że wcześniej nie wpadłam na pomysł założenia tego wątku.

Ja niestety, musze miec wszystko rowne po obu stronach, tzn. takie same odleglosci.

Wykonczyloby mnie to psychicznie, gdyby bylo inaczej.

A najgorsze, jakby przyszedl jakis tuman do mnie, co to nie wie co dynamika i nie oglada salonow lazienkowych, jak ja i by powiedzial, ze wszystko dobrze, tylko to lustro jest nierowno...

To chyba by mnie cos trafilo :)

:lol: :lol:

josephine, jakiego programu używałaś do wizualizacji??

sama mam problem z łazienką ze skosami, niby mam wizualizację a i tak ciągle coś kombinuję :)

u Ciebie pomimo skosów całkiem duża ta łazienka...

Program to PRO 100 w wersji DEMO - można go używać "ile wlezie", ale niestety nie da się zapisać rezultatów pracy, tak więc nad tą łazienka siedziałam cały dzień z przerwami na posiłki i spacer, a komputer musiał być cały czas włączony, ż byłam zadowolona, porobiłam zrzuty ekranu i oto są.