Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gwarancja na domy z bali

Recommended Posts

Myślę o wybudowaniu domu z bali natomiast zastanawia i niepokoi zarazem mnie jedna rzecz . Czemu firmy budujące domy z bali dają na konstrukcję 3lata lub maksymalnie 25-30. Udało mi się jak dotąd znaleźć tylko jedną firmę która daje gwarancję na całość 50 lat. Jest to opolska firma. Czy ktoś może znalazł jeszcze jakieś inne? Jeśli tak proszę o informację na maila bądz gg.

Fanibali łączcie się :D

No i ciekawi mnie co ta gwarancja gwarantuje i jakie są obostrzenia.

zapewne takie same jak przy słynnej schiedlowskiej gwarancji 30 letniej na kominy :wink:

gwarancja jest - tylko czy ktos słyszał o wymianie popękanych kształtek kominowych na koszt producenta ?

no właśnie z tą gwarancją to jest skomplikowana sprawa.Gwarancja u większości film na konstrukcje to 3 lata skoro są profesjonalistami to chyba nie świadczy o nich dobrze jeśli mogą poręczyć za tą konstrukcję tak mało. Jesli jakaś firma ręczy za robotę wykonaną i daje 50 lat lub przynajmniej 25-30 to chyba mówi samo za siebie.

no właśnie z tą gwarancją to jest skomplikowana sprawa.Gwarancja u większości film na konstrukcje to 3 lata skoro są profesjonalistami to chyba nie świadczy o nich dobrze jeśli mogą poręczyć za tą konstrukcję tak mało. Jesli jakaś firma ręczy za robotę wykonaną i daje 50 lat lub przynajmniej 25-30 to chyba mówi samo za siebie.

Niestety to nie musi o niczym świadczyć. Gwarancja na Mercedesa to w tej chwili dużo mniej niż na Kiia. Nie twierdzę, że Mercedes jest dużo lepszy jeśli chodzi o trwałość, ale na pewno nie jest gorszy.

Jeśli jakaś firma daje 50 ! lat gwarancji to jak dla mnie to tylko chwyt marketingowy i niepoważne podejście do sprawy. Czy taka firma ma szanse istnieć taki szmat czasu ? Na jakich warunkach udziela tak długiej gwarancji ?

Fanka, nie daj się zwariować.... Coraz więcej ostatnio pojawiło się firm budujących z bali, część na zasadzie mam tartak to i domy mogę budować....

A w jaki sposób takie firmy przyciągną klientów, kiedy rynek się zapełnia ?

Pamiętam ze swojego doświadczenia, że miałem podobne dylematy... Więc nie dziwę się Tobie, ale powtarzam... nie daj się zwariować....

Sam mam "gwarancję" 2-letnią. Dogadałem się z moim majstrem co do takiego okresu czasu, że jak wyjdzie jakiś poważny babol, przyjeżdża i poprawia. Na przykład takie mszenie - od razu mówił, że za rok, góra dwa się rozeschnie i trzeba będzie przyjechać poprawiać. Na szczęście zostały 3 worki "wełnianki" na czarną godzinę :lol: :lol: więc przynajmniej z materiałem nie będzie problemu.

Poza tym najlepszą gwarancją są wcześniej wybudowane domy z bali. Oglądnięte, podotykane itd. Jak ktoś w domu drewnianym mieszka kilka lat i nic się nie dzieje - potrzebujesz lepszej gwarancji ?

Poczytaj wątek o domach z bali. Więcej z niego wyniesiesz niż z innych źródeł i wiedzy i doświadczeń. Z autopsji piszę....

8)

słyszałam tez ze lepiej jak się buduje z tych bali 40 cm a nawet o średnicy 50cm. Ja planuje malutki domek taki do 80 m albo trochę więcej. Takie bale nie potrzebują już docieplenia. Co sądzicie o grubszych balach czy to sie bardziej opłaca niz bale o mniejszej średnicy

Myślę o wybudowaniu domu z bali natomiast zastanawia i niepokoi zarazem mnie jedna rzecz . Czemu firmy budujące domy z bali dają na konstrukcję 3lata lub maksymalnie 25-30. Udało mi się jak dotąd znaleźć tylko jedną firmę która daje gwarancję na całość 50 lat. Jest to opolska firma. Czy ktoś może znalazł jeszcze jakieś inne? Jeśli tak proszę o informację na maila bądz gg.

Ale jak budujsze murowańca i podpiszesz umowę, w której sobie nie zastzreżesz 5-10 lat gwarancji to z tytułu rekojmi na usługe budowlaną kodeksowo masz 3 lata. Pozostaje jeszcze pytanie co z tego, że dadzą Ci 100 lat gwarancji. Potem powiedzą, że to co się spier!@#$%^ jest spowodowane zła eksploatacją lub naturalnymi procesami zachodzącymi w drzewie.

słyszałam tez ze lepiej jak się buduje z tych bali 40 cm a nawet o średnicy 50cm. Ja planuje malutki domek taki do 80 m albo trochę więcej. Takie bale nie potrzebują już docieplenia. Co sądzicie o grubszych balach czy to sie bardziej opłaca niz bale o mniejszej średnicy

Nikt Ci w jednym zdaniu nie odpowie....

http://forum.muratordom.pl/domy-z-bali,t504.htm

Ale jak budujsze murowańca i podpiszesz umowę, w której sobie nie zastzreżesz 5-10 lat gwarancji to z tytułu rekojmi na usługe budowlaną kodeksowo masz 3 lata. Pozostaje jeszcze pytanie co z tego, że dadzą Ci 100 lat gwarancji. Potem powiedzą, że to co się spier!@#$%^ jest spowodowane zła eksploatacją lub naturalnymi procesami zachodzącymi w drzewie.

Ale tak na logikę to co może się złego dziać po takim czasie?

Ale tak na logikę to co może się złego dziać po takim czasie?

No własnie nie wiem. Tak więc odpuściłem sobie walkę o 100 lat gwarancji i mam tylko to co wynika z 3 letniej rękojmi na usł. budowlane.

Dla mnie 30-50-100 lat gwarancji to tylko marketing.

Jest jeden plus. Wnuki jeśli się zdecydują sprzeadać dom to mogą napisać w ogłoszeniu "dom z bali na gwarancji wykonawcy". :D

Jest jeden plus. Wnuki jeśli się zdecydują sprzeadać dom to mogą napisać w ogłoszeniu "dom z bali na gwarancji wykonawcy". :D

Kupiłem na górę domu deskę barlinka. Ma 50 lat gwarancji. Czytałem sobie co obejmuje....zasadniczo to nie wiem ale wydaje mi się, że jedynie przyczepienie jej na sufit spowoduje, że ewentualne uszkodzenie (?) będzie objęte gwarancją. To samo ostatnio wymyślił Fiat "3 lata lub 1 000 000 km".

No taki "kłyt matetingowy".